On aika antaa IT-päättäjien keskittyä olennaiseen

IT leader unlocking innovation in the workplace

Kun tulipalot on sammutettu, aidosti merkityksellinen työ voi jatkua

Vuosi 2023 jäi historiaan "tekemättä jääneiden korjausten vuotena". Tämä käy ilmi Canonin tuoreesta tutkimuksesta, jossa haastateltiin yli 1 700 IT-päättäjää. Vastaajat pääsivät kertomaan kokemuksistaan vuosilta 2019–2023 sekä ennusteistaan seuraaville kolmelle vuodelle.

IT-päättäjäkatsaus valottaa, millaista IT-päättäjien työ on ollut viimeisten viiden vuoden myllerrysten keskellä. Vaikka koronapandemian huippukausi saattaa tuntua jo kaukaiselta, tutkimuksen mukaan monet organisaatiot keskittyivät vielä vuonna 2023 korjaamaan tuolta ajalta periytyneitä ongelmia.

Toipuminen alkaa olla loppusuoralla

On lupaavaa, että monet IT-päättäjät ennustavat vuoteen 2027 mennessä saavansa enemmän mahdollisuuksia innovoida ja luoda uutta arvoa esimerkiksi automaation ja tekoälyn avulla. Näiden tavoitteiden saavuttaminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Tutkimustulokset osoittavat, että IT-päättäjät, jotka ovat juuttuneet menneisyyden ongelmien ratkaisukierteeseen, ehtivät käyttää vähemmän aikaa lisäarvoa tuovaan innovaatiotoimintaan.

Vaikka kiireellisimmät haasteet ovat väistyneet, strateginen suunnittelu keskittyi yhä pääosin ongelmien paikkaamiseen ja keskeneräisten hankkeiden viimeistelyyn. Esimerkiksi pilvipalveluihin siirtymisen kohdalla monessa organisaatiossa keskiössä oli vielä siirtymävaiheen päättäminen varsinaisen uuden arvon luomisen sijaan. Samalla lähes 40 % IT-päättäjistä asetti etusijalla olemassa olevan infrastruktuurin arvioinnin ja yhtenäistämisen.

Innovointi ja strateginen suunnittelu jäivät taka-alalle

Pandemian aiheuttamat häiriöt ovat edelleen muistissa, ja tämä heijastuu myös tutkimuksen tuloksissa. Vuonna 2021 IT-päättäjät kokivat laajasti budjettileikkauksia (51 %) ja resurssipuutteita (57 %). Näissä olosuhteissa ensisijaiseksi tavoitteeksi nousi liiketoiminnan jatkuvuuden turvaaminen – innovointi jäi taka-alalle. IT-päättäjien aika kului lähinnä kiireellisten ongelmien ratkaisemiseen: 57 % ilmoitti keskittyvänsä laitteistojen ylläpitoon ja 54 % IT-ongelmien korjaamiseen, huomattavasti enemmän kuin ennen pandemiaa tai sen jälkeen.

Vaikka strategia ja suunnittelu saivat pandemian jälkeen enemmän huomiota, ne eivät enää nousseet IT-päättäjien kolmen tärkeimmän prioriteetin joukkoon. Innovoinnin ja kehitystyön merkitys näyttää jääneen tämän myötä varjoon. Vuoteen 2023 mennessä lähes puolet (47 %) raportoi vanhentuneen teknologian hidastavan organisaationsa toimintaa, mikä lisää IT-päättäjien painetta kuroa kiinni syntynyttä kehitysvajetta.

Isojen korjausliikkeiden vuosi

Vuotta 2023 tarkasteltaessa voidaan todeta, että liiketoiminnan jatkuvuutta uhanneet kiireellisimmät haasteet ovat enimmäkseen väistyneet. Laitteiston ylläpidon tai IT-ongelmien ratkaisemisen merkittäväksi haasteeksi kokeneiden IT-päättäjien osuus on pudonnut alle puoleen aiemmasta.

Positiivista kehitystä nähtiin myös strategisen suunnittelun osalta: sen parissa työskentelevien osuus kasvoi 32 prosentista 44 prosenttiin. Tulokset kuitenkin viittaavat siihen, että innovaatiotoiminnan taukojen vuoksi valtaosa strategiasta kohdistui kasaantuneiden ongelmien ratkaisemiseen ja keskeneräisten hankkeiden loppuun saattamiseen.

Kun IT-päättäjiltä kysyttiin hankintojen painopisteitä, lähes 40 % ilmoitti asettavansa etusijalle olemassa olevan infrastruktuurin arvioinnin ja konsolidoinnin. Korjattavat projektit eivät useinkaan olleet uusia: lähes kaikki vastaajat kertoivat yhä kamppailevansa riittämättömän näkyvyyden ja hallintakeinojen kanssa hybridi- ja etätyöntekijöiden osalta.

Pilvipalveluihin siirtyminen nousi niin ikään tärkeäksi prioriteetiksi vuonna 2023 – 48 % IT-päättäjistä mainitsi sen hankintojen keskeisenä kohteena. Useille organisaatioille pilvisiirtymä ei kuitenkaan enää merkinnyt uuden arvon luomista, vaan pitkän siirtymävaiheen päättämistä. Vuosien 2019–2023 aikana pilvipalveluihin siirtymiseen käytettiin yhä enemmän resursseja, mutta IT-päättäjät ennakoivat siirtymän painoarvon vähenevän tulevina vuosina, mikä viittaa siihen, että osa organisaatioista on saavuttamassa tavoitteensa tällä alueella.

Vuosi 2023 voidaan tiivistää IT-innovaation näkökulmasta taloudenpidon ja korjausliikkeiden vuodeksi.

Kohti aidosti merkityksellistä työtä ja lisäarvon luontia

Mitä IT-päättäjät ennustavat priorisoivansa vuoteen 2027 mennessä?

On mielenkiintoista huomata, että kasvavat teknologiat, kuten tekoäly, automaatio ja energiatehokkaat ratkaisut, ovat siirtymässä entistä strategisempiin tavoitteisiin. Tekoälyn ympärillä vallitseva laaja-alainen innostus näkyi jo vuonna 2023, jolloin se nousi IT-hankintojen keskeiseksi painopistealueeksi. Ennusteet viittaavat siihen, että tekoälyn merkitys kasvaa entisestään vuoteen 2027 mennessä.

Myös energiatehokkaan teknologian priorisoinnin odotetaan lisääntyvän, mikä kuvastaa globaalin teknologiateollisuuden painotusta kestävämpiin ratkaisuihin. Nämä kehityskulut viittaavat siihen, että IT-päättäjät voivat siirtyä korjausvaiheesta kohti innovaatioiden avulla saavutettavia, pitkän aikavälin strategisia tavoitteita.

Innovaatiotoiminnan painopistealue 2023 Seuraavat kolme vuotta
Tekoäly  55 % 66 %
Automaatio 42 % 44 %
Energiatehokas tekniikka  34 % 38 %


Miten organisaatiot voivat nopeuttaa näiden teknologioiden käyttöönottoa?

Tutkimus osoittaa, että mitä enemmän aikaa tietotekniikan päätöksentekijät käyttävät nykytilanteen ylläpitämiseen, sitä vähemmän heillä on tilaa uusille innovaatioille.

IT-päättäjät, jotka ilmoittivat käyttävänsä huomattavan paljon aikaa laitevikojen korjaamiseen ja tietoturvan ylläpitämiseen, kokevat työnsä todennäköisemmin stressaavaksi ja pitävät tekoälyä vähemmän tärkeänä (54 % vs. 63 %).

AI and energy-efficient technology

Mitä tämä kaikki tarkoittaa organisaatioille, jotka haluavat edetä automaation, tekoälyn ja energiatehokkaan teknologian avulla?



Tämä viittaa siihen, että päivittäisten investointien lykkääminen ei ole kestävä ratkaisu. Päinvastoin, se voi lukita IT-tiimit kehitystä estävään kierteeseen, jossa innovaatioita hyödynnetään vain korjaamatta jääneiden ongelmien ratkaisemiseen. Tämä ei ainoastaan estä kunnianhimoisempaa innovaatiotoimintaa, vaan sillä voi olla vakavia vaikutuksia myös IT-päättäjien hyvinvointiin.

Miten tukea IT-päättäjien matkaa kohti lisäarvoa tuottavaa innovointia?

On aika antaa IT-tiimeille tarvittavat budjetit ja resurssit, jotta he voivat siirtyä jatkuvasta ongelmanratkaisusta kohti aidosti innovatiivisia ja tavoitehakuista teknologiaa. Tämä mahdollistaisi teknologioiden, kuten automaation, tekoälyn ja energiatehokkuuden, täysimääräisen hyödyntämisen.

Tutustu myös Canonin IT-päättäjäkatsauksen muihin havaintoihin: Mikä lisää IT-päättäjien tyytyväisyyttä työssään? Ja miksi he tekevät töitä kovemmin kuin koskaan aikaisemmin?

Lue lisää

IT-päättäjäkatsaus

Seitsemän EMEA-markkina-alueen 1 700 IT-päättäjää kertoo roolinsa muutoksesta vuosina 2019, 2021 ja 2023. Saat lisäksi selville mitkä ovat heidän ennustuksensa ja prioriteettinsa seuraavalle kolmelle vuodelle.

Ottavatko työntekijät tietoturvan ja vaatimustenmukaisuuden tarpeeksi vakavasti?

Tietosuoja-asetusten noudattamatta jättäminen aiheuttaa haasteita, mutta tasapainon löytäminen työntekijöiden vapauden ja valvonnan välillä on välttämätöntä.

Onko hybridityöhön siirtyminen todella saatu valmiiksi kaikilta osin?

98 % IT-päättäjistä hioo edelleen hybridityömalliaan. Lue, mitä he pitävät tärkeimpinä kehitysalueina ja miksi.