CASE

Tiedonhallinnalla on iso merkitys matkalla kohti älykästä sairaalaa

Keski-Suomen uusi keskussairaala Nova aloitti toimintansa tammikuussa. Ison uudistuksen osana käynnistettiin myös esimerkillinen digitointiprojekti, jossa kilometrien mittaisia potilastiedon paperiarkistoja muutetaan sähköiseen ja helposti hyödynnettävään muotoon.
  • Tavoite

    Potilastiedon digitointi, tiedon käytettävyyden lisääminen ja fyysisen arkistotilan minimointi.

  • Haasteet

    Digitointityön laajuus sekä tiedon hyödyntäminen jatkossa järjestelmä riippumattomasti.

  • Ratkaisu

    Räätälöity konsultointi-, laite ja ohjelmistokokonaisuus organisaation itsenäiseen digitointiin.

  • Hyödyt

    Helpompi ja turvallisempi tiedonhallinta, parempi tiedon käytettävyys sekä sähköinen arkisto.

  • Keskussairaala Nova

    NYT TIEDON HALTUUNOTTO TAPAHTUU CANONIN IRIS-TEKNOLOGIALLA, JOKA LUOKITTELEE ASIAKIRJAT AUTOMAATTISESTI JA POIMII NIISTÄ OLENNAISET TIEDOT.

    Jyväskylässä sijaitseva Nova edustaa monella tavalla uudentyyppistä sairaala-ajattelua, joka ulottuu upean infrastruktuurin lisäksi myös moderniin tiedonhallintaan ja arkistointiin. Uuteen sairaalaan ei rakennettu lainkaan fyysistä arkistotilaa, joten potilastiedon digitointi suunniteltiin tarkasti jo etukäteen. Prosessiin valittiin Canonin skannaus- ja ohjelmistoratkaisu, joka tarjosi parhaan kokonaisuuden suurten tietomassojen digitointiin sekä tietojen turvalliseen sähköiseen säilyttämiseen.

    Nyt urakka on jo pitkällä ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin arkistotoimenjohtaja Riitta Huuskon mukaan digitointiratkaisu oli oikea ja siihen voi olla hyvin tyytyväinen.

    – Terveydenhuollon ammattilaiset tarvitsevat potilastietoja päivittäin ja silloin oikeaan tietoon on päästävä käsiksi mahdollisimman helposti. Sähköiseen muotoon muutetut ja metatietojen avulla järkevästi rakennetut tietovarastot mahdollistavat tämän ja lisäävät työn sujuvuutta sekä sitä kautta myös potilasturvallisuutta.

    Canonilta ratkaisu syvempään tiedon louhintaan

    Canonilta ratkaisu syvempään tiedon louhintaan

    Keski-Suomen sairaanhoitopiirin paperiset potilastiedon arkistot sisältävät kilometreittäin erilaisia asiakirjoja, joiden massiiviseen digitointityöhön Canon löysi toimivan ratkaisun. Huuskon mukaan prosessia varten rakennetussa konsultointi-, laite- ja ohjelmistopaketissa huomioitiin toivotusti tiedon hyödyntäminen järjestelmäriippumattomasti sekä myös digitoinnin tarve jatkuvasti syntyvien uusien asiakirjojen osalta.

    – Halusimme tehdä digitointia itse ja nyt tiedon haltuunotto tapahtuu Canonin IRIS-teknologialla, joka luokittelee asiakirjat automaattisesti ja poimii niistä olennaiset tiedot. Lisäksi hyödynnämme Canonin imageRUNNER ADVANCE DX -sarjan monitoimilaitteita, tuotantoskannereita sekä uniFLOW-tulostuksenhallintaa, jolla voidaan toteuttaa erilaisia skannaustyönkulkuja tiedon löydettävyyden parantamiseksi. Tällä kokonaisuudella työ on sujunut hienosti ja pitkälle viedyn automaation ansiosta tietoa pystytään yhdistämään eri järjestelmistä, minkä ansiosta sähköiset asiakirjat ovat nykytilassa aikaisempaa informatiivisempia sekä helpommin löydettäviä.

    Järkevän tiedonhallinnan monet hyödyt

    Järkevän tiedonhallinnan monet hyödyt

    Terveydenhuoltoalalla ja julkisella sektorilla on käynnissä tietojärjestelmien osalta suuri muutos. Uusi tiedonhallintalaki ohjaa organisaatioita yhä parempaan tiedonhallintaan, mikä teettää työtä, mutta toisaalta mahdollistaa monet hyödyt. Huuskon mukaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirin matka kohti älykästä sairaalaa on hyvässä vauhdissa ja aineistojen digitointi näkyy hyvällä tavalla lähes kaikessa.

    – Fyysisen arkistotitilan tarve pienenee digitoinnin ansiosta murto-osaan, ja tärkeä tieto on nyt varmassa tallessa. Tiedon hallinnointi on huomattavasti yksinkertaisempaa ja voimme vastata helpommin esimerkiksi potilaiden oikeuteen saada omat tietonsa. Potilaan hoidon suunnittelu on varmalla pohjalla, kun kaikki tiedot löytyvät kokonaisuutena. Lisäksi nykyinen järjestelmä mahdollistaa ajantasaisen potilastiedon käsittelyn viranomaisten välillä sähköisesti, eikä tärkeitä asiakirjoja tarvitse enää lähetellä paperiversioina. Kaiken kaikkiaan digitointiprosessi, potilastietoarkisto sekä potilastietojärjestelmä toimivat loistavasti yhteen ja aiomme hyödyntää Canonin asiantuntemusta myös tulevissa tiedon haltuunottohankkeissa.

    FYYSISEN ARKISTOTILAN TARVE PIENENEE DIGITOINNIN ANSIOSTA MURTO-OSAAN, JA TÄRKEÄ TIETO ON NYT VARMASSA TALLESSA.

    Ota yhteyttä, keskustellaan lisää digitoinnin ja tiedon haltuunoton ratkaisuista.

    Aiheeseen liittyvät sisällöt

  • Toimintaympäristön digitalisointi

    Julkishallinnon tiedonhallinnan Ratkaisut huomioivat tiedonhallintalain vaatimukset ja varmistavat toimintaympäristön onnistuneen kehittämisen.

  • Digitointipalvelut

    Canonin digitointipalvelun avulla saat asiakirjojen digitoinnin saumattomana kokonaisuutena ulkoistettuna kokonaan meille.

  • Tiedon haltuunotto

    Tiedon haltuunotto -ratkaisu vastaanottaa, tunnistaa, käsittelee, lajittelee, indeksoi ja jakelee asiakirjat automaattisesti.

  • Onnistunut arkistointi

    Julkishallinnon digitalisaatio kiihtyy kaikilla tasoilla. Kuinka paperiarkiston digitoinnista voi selvitä voittajana?