Kuvan sumeus on ehkä tuntunut joskus turhauttavalta, mutta kun tiedät, että sumeus johtuu oikeastaan vain kahdesta seikasta – virheellisestä tarkennuksesta tai liikkeestä (kohteen tai kameran liikkeestä) – sitä on helppo välttää. Näiden vinkkien avulla saat aina teräviä kuvia.
Terävämmät kuvat
Varmista tukeva ote
Seiso jalat kuvauskohteeseen päin, noin hartioiden levyisessä haara-asennossa. Pitele kameraa tukevasti kehon lähellä ja kyynärpäät rintakehää vasten, jotta asento on tukeva. Jos käytät etsintä, voit tukea kameran myös kasvoihisi.
Voit vakauttaa kameraa lisää nojaamalla esimerkiksi seinään tai pöytään ja kiristämällä kameran hihnan kyynärpään ympärille.
Kun otat kuvan, paina laukaisinta tasaisesti, älä tökkäämällä. Pyri pitämään kamera mahdollisimman paikallaan, kun otat kuvan. Joissakin kameroissa näkyy vilkkuva kamerakuvake automaattitilassa tai hybridiautomaattitilassa. Se varoittaa, että kuvasta tulee todennäköisesti sumea kameran tärähtelyn vuoksi.
Valotusaika
Jos valotusaika on liian pitkä, kameraa on vaikea pidellä paikallaan valotuksen aikana ja kuvasta tulee sumea. Valotusajan voi tarkistaa etsimestä tai pikavalintanäytöstä. Valotusajan pitäisi olla vähintään yhtä lyhyt kuin tehollinen polttoväli, eli objektiivin polttoväli kerrottuna APS-C-kokoisen kennon rajauskertoimella (x 1,6). Esimerkiksi 50 mm:n objektiivilla kannattaa tähdätä 1/80 sekunnin valotusaikaan. Valotusajan on oltava vielä lyhempi, jos kohde liikkuu. Jos kamerassa on urheilutila, se yrittää asettaa valotusajan lyhyeksi automaattisesti, mutta helpoin tapa hallita valotusaikaa on käyttää valotusajan esivalintaa (Tv).
Kuvanvakain
Objektiiveissa, joiden nimessä on IS, on kuvanvakaintekniikkaa. Joissain kameroissa on sisäinen kuvanvakain (IBIS), joka vähentää kameran tärähtelyn vaikutusta, vaikka objektiivissa ei ole omaa kuvanvakainta. Kun käytössä on kuvanvakaimella varustettu objektiivi, IBIS toimii yhdessä objektiivin kanssa. IS ja IBIS vähentävät kameran tärähtelyn vaikutuksia, jotta voit käyttää pienempää valotusaikaa ja saat silti teräviä kuvia. Kannattaa muistaa, että IS kompensoi ainoastaan kameran tärähtelyä, ei kohteen liikkumista (terävään kuvaan tarvitaan edelleen suhteellisen lyhyt valotusaika).
RF-, EF- tai EF-S IS -objektiivin kuvanvakain otetaan käyttöön objektiivissa olevalla kytkimellä. Kuvanvakain kannattaa poistaa käytöstä, kun kamera on kiinni jalustassa, koska muutoin tulos voi olla hiukan sumea.
Kun käytössä on kuvanvakaimella varustettu objektiivi, IBIS toimii yhdessä objektiivin kanssa ja vähentää kameran tärähtelyä merkittävästi pienempiä valotusaikoja käytettäessä. IBIS on oletusarvoisesti käytössä, mutta se kannattaa poistaa käytöstä, kun kamera on kiinni jalustassa, koska muutoin tulos voi olla hiukan sumea. Kun objektiivin IS poistetaan käytöstä, IBIS menee myös pois päältä. Jos objektiivissa ei ole IS-ominaisuutta, poista IBIS käytöstä kameran valikossa.
Käyttämällä jalustaa
Jalustan avulla saat kameralla parhaan mahdollisen tuloksen, koska voit käyttää pientä herkkyysasetusta (ISO), kun valon määrä laskee tai kun käytät pientä aukkoa. Sillä kamera pysyy paikallaan täydellisessä kuvausasennossa, joten se on erinomainen lisä varusteisiisi, kun kuvaat maisemia, asetelmia ja makrokohteita.
Kun kamera on kiinni jalustassa tai tasaisella pinnalla, ota kuva käyttämällä kahden sekunnin itselaukaisua tai etälaukaisinta sen sijasta, että painaisit kameran laukaisinta. Jos kamerassasi on Wi-Fi-yhteys, voit myös ohjata sitä mobiililaitteen Camera Connect -sovelluksella.
Tarkennus
Kameran automaattitarkennusjärjestelmän pitäisi tuottaa terävä kuva, ellei kameran ja pääkohteen välillä ole jotain, joka häiritsee tarkennusta. Voit varmistaa oikean tarkennuskohdan valitsemalla manuaalisesti tarkennuspisteen kameran automaattisen toiminnon sijasta.
Aukon valitseminen
Muuttamalla aukkoa voit muuttaa kuvan terävyysaluetta. Pienellä aukolla (esimerkiksi f/22) saat paljon syväterävyyttä, jonka ansiosta suuri osa kuvasta näyttää terävältä. Suuri aukko (esimerkiksi f/2.8) pienentää terävyysaluetta, joten vain pieni osa kuvasta näkyy terävänä.
Voisi kuvitella, että useimmiten kannattaa valita pieni aukko, mutta pieni aukko vähentää käytettävissä olevan valon määrää, mikä taas voi pidentää valotusaikaa ja lisätä sumeuden riskiä.
Suurella aukolla kameraan pääsee paljon valoa, mikä mahdollistaa lyhyen valotusajan, mutta pienen syväterävyyden vuoksi mahdolliset tarkennusvirheet näkyvät varmasti.
Valitsemalla keskitason aukon (esimerkiksi f/8) saadaan useimmiten paras terävyysalueen ja valotusajan kompromissi. Aukkoa voi hallita aukon esivalintatilassa (Av) ja manuaalisessa (M) valotustilassa.
Herkkyyden (ISO) asettaminen
ISO-herkkyys määrittää, miten paljon valoa kamera tarvitsee kuvaamiseen. Kirkkaissa olosuhteissa saat parhaan kuvanlaadun käyttämällä pientä ISO-arvoa, mutta vähäisessä valossa ISO-arvoa tarvitsee ehkä lisätä, jotta valotusaika ei pitene liikaa ja saat terävän kuvan. Myös kirkkaassa valossa kannattaa ehkä käyttää suurempaa ISO-herkkyyttä, jotta valotusaika riittää pysäyttämään liikkuvat kohteet tai vähentämään kameran tärinän vaikutusta.
Voit toki myös antaa kameran asettaa ISO-herkkyyden käyttämällä automaattista ISO-herkkyyttä. Tarkista tulos ja kokeile eri asetuksia.
Vastaavia tuotteita
-
EOS R7
Tutki villiä luontoa kätevän kokoisella, nopealla APS-C-kameralla, joka takaa erinomaisen kuvanlaadun. -
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Pienikokoinen ja kevyt 24 mm:n kiinteäpolttovälinen objektiivi sopii täydellisesti maisemakuvaukseen, vloggaukseen sekä sisä- ja makrokuvaukseen. -
RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM
Pieni ja kevyt ultralaajakulmainen zoom-objektiivi, jossa on monipuolinen 10-18 mm:n polttoväli, sopii erinomaisesti matka- ja maisemakuvaukseen sekä vloggaukseen.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Parhaan valotuksen varmistaminen
Katso miten voit ottaa käyttöön ylivalotusvaroituksen toistovalikossa.
Valokuvauksen aloittaminen
Haluatko siirtyä älypuhelimesta kameraan? Aloittelevien valokuvaajien oppaassamme on kaikki, mitä tarvitset aloittamiseen.
Image Stabilisation
Find out how the tech in Canon's IS lenses works to keep images sharp despite camera shake, which IS mode to use for best results, and more.
Sommittelun hallinta valokuvauksessa
Kymmenen tekniikkaa näyttävien ja ilmaisuvoimaisten kuvien ottamiseen.