Sarin kansainvälinen ura ja elämänmittainen matka Canonilla

Sari Sinikangas, sopimuspalvelupäällikkö, on työskennellyt Canonilla jo 35 vuotta. Alkujaan jyväskyläläinen Sari on rakentanut kansainvälistä uraa Canonilla, ja asunut neljän vuoden ajan Alankomaissa sekä ollut tukena käyttöönottovaiheissa Saksan ja Ruotsin maayhtiöissä. Nyt hän asuu Porissa ja elää rauhaisaa elämää, johon ystävät ja työ tuovat antoisaa sisältöä.
Kuvassa Sari Sinikangas viettämässä 35. vuoden mittaista työuraa Canonilla.

Sarin matka Canonilla

Sarin työura Canonilla alkoi piirisihteerin työssä Jyväskylän aluekonttorissa. Työhön sisältyi paljon monipuolisia tehtäviä kahvinkeitosta tarvikemyyntiin ja tarjousten puhtaaksikirjoitusta Canon AP-1500 -kirjoituskoneella. Myös asiakaspalvelu sekä puhelimitse että kasvotusten kivijalkamyymälässä oli isossa roolissa.

“Sieltä kävi ihan kadulta asiakkaita ostamassa tavaraa käteisellä”, Sari muistelee.

“Työn koordinoiminen teknikoille vei valtaosan työpäivästä. Meillä oli yksi pääte, jossa oli huollon keikkajärjestelmä, mutta automaatioista ei ollut tietoakaan. Kaikki myynnit ja huoltokutsut hoidettiin käsilähetteillä ja keikkakirjoilla. Työnteko oli todella erilaista 35 vuotta sitten”, Sari taustoittaa.

Sarin Canon-uraan mahtuu erilaisia tehtäviä, mutta pääpaino on aina pysynyt laite- ja ratkaisumyynnin sopimushallinnossa. Asiakaspalvelu on aina kuulunut Sarin työnkuvaan, ja se on ollut hänelle mieluisa osa työtä. Myös järjestelmällisyys, kehittäminen ja kouluttaminen kuuluvat Sarin vahvuuksiin.

“Minussa asuu pieni kansakouluopettaja”, Sari naurahtaa. “Osaan esittää asiat ymmärrettävästi ja rakenteellisesti oikein, jolloin niiden omaksuminen on helppoa.”

Uran käännekohdat

Ensimmäinen suuri käännekohta Sarin uralla oli 2000-luvun alkupuolella, kun hänen toimenkuvansa laajeni Porin myyntialueen ulkopuolelle uudenlaisiin työtehtäviin. Sari sai vastuulleen Canonin asiakasrekisterin ja liittyi valtakunnalliseen organisaatioon, joka avasi mahdollisuuksia oppimiselle ja urakehitykselle.

Tietotekniikan kehittymisen myötä ei työntekijän fyysinen sijainti ollut enää niin suuressa merkityksessä, joten työskentely Helsingin ulkopuolella maakunnissa tai kotitoimistolla ei ollut enää esteenä laajemmille toimenkuville. “Etätyömahdollisuus on minulle valtava juttu”, Sari kertoo.

Sarin uran merkittävin käännekohta on kuitenkin ollut Unity-projekti, jonka parissa hän työskenteli nelisen vuotta. “Kyseessä on Canonin Euroopan laajuinen toiminnanohjausjärjestelmän uudistus, jonka tarkoituksena oli yhdenmukaistaa, suoraviivaistaa ja selkeyttää eri maayhtiöiden toimintoja ja prosesseja. Uuden tehtävän myörä muutin tammikuussa 2016 Hollantiin”, Sari taustoittaa.

Komennuksen oli tarkoitus kestää kaksi vuotta, mutta lopulta se venähti neljään vuoteen Hollannissa ja kahteen lisävuoteen Suomessa.

“En kokenut haasteita ulkomailla työskentelyssä. Canon on kansainvälinen yhtiö, jolla on globaalit arvot eikä työskentelytavoissa ole suuria eroja - ainakaan niissä maissa, joissa sain eniten viettää aikaa käyttöönottoprojektin aikana. Pidin Hollannista. Jotkin asiat olivat niin hyvin, että niitä on ikävä”, Sari kertoo.

Sopeutumisessa Saria auttoi erinomainen englannin kielitaito ja hyvä yhteistyökyky sekä innostus ja määrätietoisuus, jotka ovat hänelle ominaisia piirteitä. Sari kertoo, että korkea stressinsietokynnyskään ei ole haitaksi ulkomaille muuttaessa. Sari kokee, että erilaisiin kulttuureihin ja ihmisiin tutustuminen on opettanut hänelle paljon niin ammatillisesti kuin henkilökohtaisesti. Sari huomasi pärjäävänsä ja jopa menestyvänsä uudessa ympäristössä.

Paluu Suomeen

Lopulta Unity-projektin käyttöönottovaihe eteni siihen pisteeseen, että Sari muutti takaisin Suomeen vuonna 2020.

“Kun olin lähdössä takaisin Suomeen, sain läksiäislahjaksi ison lasisen ‘Muistojen purkin’. Kollegani olivat kirjoittaneet minulle kirjeitä siitä, miksi minun kanssani oli mukava työskennellä, mitä he minussa arvostivat”, Sari kertoo.

Välillä hän lueskelee kollegoiden kirjoittamia lappusia ja kauniita sanoja.

“Sain yhdeltä kollegalta kaksi A4:sta täyteen kirjoitettuna siitä, kuinka olin hänelle kuin äidinkorvike. Ehkä annoin kollegoille jotain, mitä he eivät olettaneet saavansa”, Sari liikuttuu muistellessaan.

“Lapuista voisi muodostaa minulle CV:n”, hän toteaa.

Onnistuneen projektin loppuun viennin jälkeen, vuonna 2022, Sari palasi Business Operations Sopimuspalvelun tiimiin, ja sai samalla vetovastuun Team Leaderin roolissa. Syyskuusta 2024 lähtien hän on toiminut sopimuspalvelupäällikkönä samaisessa yksikössä.

“Rohkeasti reppu selkään ja menoksi! Suomalaista luonteenlaatua, täsmällisyyttä, reiluutta ja rehellisyyttä arvostetaan Canonilla – sijainnista riippumatta”, Sari kannustaa.

”Canon on minulle koti”

Sari kokee, että Canon on työnantajana kannustanut ja antanut loistavia mahdollisuuksia uuden oppimiseen ja urakehitykseen. Esimerkiksi hän nostaa esihenkilönsä Mia Latvalahden, joka tunnisti Sarin halun kehittyä ja tehdä jotain muuta.

“Olen pyytänyt mahdollisuuksia, ja niitä olen myös saanut”, Sari toteaa.

Hän on aina tuntenut olevansa oikealla alalla ja oikeassa työpaikassa.

“Olen ylpeä ja kiitollinen saadessani sanoa, että Canon on minulle koti.”

Kiinnostaisiko sinua työura Canonilla?

TUTUSTU AVOIMIIN TYÖPAIKKOIHIN