LUONTOKUVAUS

Leikittele valolla ja varjolla: vangitse luonto mustavalkoisiin kuviin

Canon Ambassador Helen Bartlett kertoo, miten hän saa vaikuttavia mustavalkokuvia ympäröivästä luonnosta PowerShot G7 X Mark III -kameralla
Vesipisarat kimmeltävät hämähäkinseitissä.

Oletko koskaan miettinyt, millaista olisi nähdä maailma mustavalkoisena? Lontoossa asuva perhekuvaaja ja Canon Ambassador Helen Bartlett tarkastelee kuvauskohteitaan mieluiten juuri sillä tavoin. Helen on erikoistunut mustavalkokuvaukseen siitä lähtien, kun perusti yrityksensä vuonna 2003, ja hän käyttää työvälineinään valon ja varjon vaihtelut esimerkiksi kasvoilla ja maisemissa.

Kun Englannin koronasulku pakotti liiketoiminnan tauolle, Helen ryhtyi perhemuotokuvien sijaan kokeilemaan mustavalkoista luontokuvausta, johon löytyi aiheita kävelyretkillä hänen pohjois-Lontoossa sijaitsevan kotinsa ympäristöstä. Hänen uusissa kuvissaan esiintyy jännittäviä tekstuureja, vastavaloon kuvattuja lehtiä, kastepisaroiden koristamia hämähäkinseittejä ja metsäisen maaston tarjoamia dramaattisia siluetteja, ja ne löytyvät hänen Instagram Highlights -tarinoistaan tunnisteella ”Off Duty”. Suurin osa kuvista on otettu Canon PowerShot G7 X Mark III-kameralla.

Kompaktikameralla kuvaaminen on auttanut Heleniä kehittämään tyyliään ja kokeilemaan rohkeasti uusia tekniikoita. Hän kertoo nyt oman kuvausprosessinsa kehityksestä ja antaa neuvoja, joiden avulla sinäkin voit ottaa upeita mustavalkoisia luontokuvia.

1. Etsi uusi näkökulma

Mustavalkoinen lähikuva viidestä samanlaisesta kukasta, jotka näkyvät siluettina aurinkoa vasten.

Canon Ambassador Helen Bartlett käytti kompaktia Canon PowerShot G7 X Mark III -kameraa mustavalkoisten luontokuvien ottamiseen Lontoon liikkumisrajoitusten aikana ja löysi uudenlaisen valokuvausmaailman. Kuva on otettu Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla (1/800 s, f/10 ja ISO 320). © Helen Bartlett

Kompaktikamerat tarjoavat kuvaajille monia etuja: koko on näppärä, toiminnot monipuoliset, ja lisäksi kuvat voi jakaa nopeasti ja helposti. Kuvaaminen voi myös tuntua rennommalta, kun ei ole painetta saada täydellisiä otoksia.

”Olin jo pitkään etsinyt jonkinlaista puhelimen ja ammattilaiskameran välimuotoa, koska työkamerani Canon EOS-1D X Mark III ei varsinaisesti ole taskukokoa”, kertoo Helen. ”Se on sen verran kookas, etten yleensä viitsi ottaa sitä mukaan lenkille. Puhelimella kuvaaminen taas oli turhauttavaa, sillä aina kun avasin kuvat jälkeenpäin tietokoneella tai yritin tulostaa niitä, huomasin, että ne olivat liian heikkolaatuisia.

Koronasulun aikana hankin Canon PowerShot G7 X Mark III -kameran ja aloin pitää sitä mukana päivittäisellä kävelylenkilläni, jolloin pääsin tutustumaan siihen kunnolla.

Uuden kameran myötä olen alkanut kuvata enemmän, katsoa asioita eri näkökulmasta ja nähdä ne tarkemmin. Olen oppinut ottamaan rennommin ja jättämään murehtimisen vähemmälle – kun kuvaan itseäni enkä asiakkaita varten, ei haittaa, vaikka kuvista ei tulisikaan tismalleen sellaisia kuin halusin. En voi enää kuvitellakaan elämää ilman kompaktikameraa.”

Canon PowerShot G7 X Mark III -kamerassa on suuri 1.0-tyyppinen kenno, joten sillä kuvaaminen lähempänä järjestelmäkameraa tai peilitöntä kameraa kuin älypuhelinta.

2. Opi mahdollisimman paljon valosta

Mustavalkokuva koiranputken varsista tummaa taustaa vasten.

Canon PowerShot G7 X Mark III -kamera on osoittautunut tärkeäksi lisäksi Helenin varustevalikoimaan. "Kompaktikamera ei ole sama kuin huippuluokan järjestelmäkamera tai peilitön kamera, mutta minulle se on täydellinen välimuoto niiden ja puhelimen välillä", hän sanoo. Kuva on otettu Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla (1/500 s, f/3.2 ja ISO 160). © Helen Bartlett

Mustavalkoinen lähikuva auringonvalosta, joka luo valo- ja varjokohtia ruohikolle.

"Valon hahmottaminen on yksi vaikeimmista asioista, kun ihmiset aloittavat valokuvauksen", Helen sanoo. "Mutta jos valokuvia ottaessasi pysähdyt ja kiinnität huomion valoon, alat huomata sen paremmin." Kuva on otettu Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla (1/2000 s, f/2.8 ja ISO 320). © Helen Bartlett

Jos haluat ottaa mustavalkoisia luontokuvia, Helen kehottaa perehtymään valoon. ”Kokeile ottaa ainakin yksi kuva joka päivä, riippumatta siitä, oletko ulkoillut kameran kanssa vai ollut vain kotona. Voit vaikka kuvata, miten valo osuu vesilasiin keittiön pöydällä. Pääasia on, että tarkastelet aihettasi joka kerta aina hieman aiempaa tarkemmin.”

Valolla leikitteleminen tuo syvyyttä ja mielenkiintoa mustavalkokuvaukseen, ja sitä voi kokeilla monilla eri tavoilla. ”Kuvaa vastavaloon – se toimii erityisen hyvin mustavalkokuvissa – ja testaa rohkeasti erilaisia kontrasteja ja valotuksia”, Helen neuvoo. ”Kuvaamalla suurella valotusasetuksella saat kirkkaita kuvia, ja pienemmällä arvolla taas löydät hienot huippuvalot graafisiin ja dynaamisiin kuviin.”

3. Keskity rajaamaasi kohteeseen

Mustavalkoinen lähikuva järviruo’on korsista ja taustalla sumennettuja korsia.

"Minua on aina viehättänyt mustavalkokuvaus, koska pidän sen yksinkertaisuudesta", Helen sanoo. "Pidän sen abstraktisuudesta ja siitä, että se saa pysähtymään ja tarkastelemaan muotoja ja pintakuvioita hieman tarkemmin." Kuva on otettu Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla (1/400 s, f/2.8 ja ISO 640). © Helen Bartlett

Mustavalkokuva kolmesta korkeasta lehtipuusta metsässä.

Yksi Helenin suosikkiasioista Canon PowerShot G7 X Mark III -kamerassa on sen kompakti koko. "On tärkeää, että se mahtuu taskuun", hän selittää. Kuva on otettu Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla (1/800 s, f/2.8 ja ISO 400). © Helen Bartlett

Helenin mielestä mustavalkokuvaus helpottaa kuvauskohteen rajaamista, sillä se sulkee pois värit ja muut epäolennaiset elementit. Tämä onkin toinen hyvä syy kokeilla kaupunkiluonnon kuvaamista ilman värejä.

”Tämän kameran suurin aukkoarvo on peräti f/1.8, ja Wi-Fi-liitettävyyden ansiosta voin lähettää parhaat kuvat puhelimeeni ja käsitellä niitä siellä”, hän jatkaa. ”Näin minun ei tarvitse mennä vapaapäivinäni lähellekään tietokonetta.”

Monipuolinen objektiivi, lähikuvaustila ja Wi-Fi-liitettävyys ovat vain muutamia Canon PowerShot G7 X Mark III -kameran ominaisuuksista, joita Helen arvostaa. ”Kameran koko ja paino ja sen monipuolisuus ovat kaikki sanalla sanoen fantastisia”, kertoo Helen, joka käyttää kameraansa mustavalkotilassa voidakseen ”nähdä” valon ilman värejä. ”Myös lähikuvaustoiminto on erittäin kätevä, jos haluat ottaa kuvia esimerkiksi puista, kukista ja villieläimistä.

Koko maailmani on mustavalkoinen, ja se on ihanaa”, sanoo Helen. ”Värivalokuvissa korostuvat usein vain värit, mutta mustavalkokuvassa tärkeintä on aihe, oli se sitten henkilö, rakennus tai puu. Kun olet ulkona puistossa, mustavalkoisuus myös häivyttää kaikki kirkasväriset häiriötekijät kuvan taustalta. Olen aina kiinnostunut mustan ja valkoisen sävyistä, sillä ilman niitä luonnossa on pelkästään paljon vihreää!”

4. Kokeile erilaisia tekniikoita

Tässä mustavalkokuvassa lumen peittämät puut kehystävät metsäpolkua.

"Kokeile kaikkia PowerShot G7 X Mark III -kameran asetuksia, jopa niitä, joita et usko haluavasi käyttää", Helen neuvoo. "Kokeile ottaa kuvia kameran sisäisellä salamalla eri kulmista tai käytä makrokuvausta. Leikittele ja näe, miten valo osuu kuvattavaan kohteeseen." Kuva on otettu Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla (1/500 s, f/2.8 ja ISO 400). © Helen Bartlett

Mustavalkoinen lähikuva hämähäkinseitistä, joka kimaltelee aamukasteessa.

"Kameran sisäinen Wi-Fi on tärkeä, jos haluat julkaista kuvasi sosiaalisessa mediassa", Helen sanoo. "Voit lähettää kuvia puhelimeen nopeasti ilman ylimääräistä vaivaa." Kuva on otettu Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla (1/2000 s, f/3.5 ja ISO 800). © Helen Bartlett

Kompaktikameran käyttö on rohkaissut Heleniä testaamaan erilaisia tekniikoita ja lähestymään valokuvausta uudesta näkökulmasta. ”Se on ollut hieno tapa tehdä kokeiluja”, hän kertoo. ”Yleensä en esimerkiksi käytä lainkaan salamaa, mutta kun jouluna satoi lunta, otin paljon kuvia Canon PowerShot G7 X Mark III -kameran sisäisellä salamalla.

”On ollut hauskaa kokeilla erilaisia kuvakulmia esimerkiksi laskeutumalla maan tasalle ja kuvaamalla ruohon läpi. Kameran 180 astetta kääntyvän näytön ansiosta tämä käy helposti. Lisäksi Canon PowerShot G7 X Mark III -kamerassa on automaattitila (A), aukon esivalintatila (AV) ja manuaalinen tila, joten aloittelijakin voi tutustua kuvaamiseen ja edetä joustavasti helppokäyttöisten säätimien avulla. Siinä on myös P-tila (ohjelmoitu automaattinen tila), joka on eräänlainen automaattisen ja manuaalisen kuvaustilan välimuoto, älykäs automaattikuvaustila sekä useita luovia kuvaustiloja, jotka auttavat aloittelijaakin saamaan hyviä kuvia ilman teknistä osaamista.”

Voit lukea lisää kamerasi ominaisuuksista ja niiden käytöstä lataamalla Canon Photo Companion -sovelluksen.

Mustavalkokuva lammen pinnalla aaltoilevasta renkaasta, jota ympäröivässä ilmassa on jäätyneitä vesipisaroita.

"Jos lähdet ulos valokuvaamaan miettimättä, mistä otat kuvia, huomaat muutaman viikon kuluttua, että huomiosi on kiinnittynyt samankaltaisiin asioihin", Helen sanoo. Kuva on otettu Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla (1/1600 s, f/2.8 ja ISO 3200). © Helen Bartlett

Tässä mustavalkoisessa lähikuvassa näkyvät yksityiskohtaisesti saniaisen kaltaisen kasvin ohuet lehdet.

Helen kuvailee kompaktikamerallaan tekemäänsä luontokuvausta "valokuvauksen luonnosteluna" ja sanoo hiovansa ammattitaitoaan samalla kun pitää hauskaa. Kuva on otettu Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla (1/640 s, f/2.8 ja ISO 200). © Helen Bartlett

Taiteilijoiden inspiroima ”valokuvaluonnostelu” on toinen kokeellinen tekniikka, joka on auttanut Heleniä luonnon tarkkailemisessa. Hän kuvasi aiheesta YouTube-videon, jossa kerrotaan tämän hauskan kuvaamistavan eduista. Ideana on kuvata nopeasti ja rennosti.

”Ajatus valokuvaluonnostelusta tuli osittain serkultani, joka on kuvataiteilija”, Helen selittää. ”Taiteilijoilla on usein tapana tehdä paljon luonnoksia erilaisista ideoista ja yksityiskohdista, jotka he haluavat sisällyttää lopulliseen teokseen. Serkkuni mukaan se vähän kuin vaeltelisi ympäriinsä kynä kädessä. Ajattelin, että samaa voisi olla mukava kokeilla valokuvauksen kanssa.

Saatan esimerkiksi löytää puistosta uusia upeita kuvakulmia, joita voin hyödyntää muotokuvien ottamisessa. Tai voin kokeilla jotain Instagramissa näkemääni tekniikkaa, kuten lätäkkökuvioita, ja selvittää, miten se toimii ja miten saan parhaita tuloksia.

Mustavalkokuva puun varjosta kiviseinällä.

"Vapaa-ajan projektina otan valokuvia", Helen sanoo. Kuva on otettu Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla (1/125 s, f/5 ja ISO 125). © Helen Bartlett

Tässä mustavalkoisessa maisemakuvassa aurinko paistaa pilvisen taivaan läpi ja valaisee suurien puiden siluetit.

"En ollut ajatellut, että vapaa-ajan valokuvauksesta tulisi projekti, mutta niin se kai on", Helen sanoo. "Ikuistan kameralla omia mietteitäni." Kuva on otettu Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla (1/2000 s, f/10 ja ISO 125). © Helen Bartlett

Jos kuvaat tavanomaisessa puistossa, tarvitset valoa tekemään kuvasta mielenkiintoisen”, Helen jatkaa. ”Katso, missä valo osuu reunoihin ja antaa asioille muotoa ja dramaattista tunnelmaa. Kokeile kuvata aikaisin aamulla tai myöhään illalla, kun on hämärää. Mitä enemmän kuvaat, sitä enemmän näet ja sitä jännittävämmäksi se muuttuu.”

Ajan mittaan kuvaustyylisi kehittyy ja saatat innostua tekemään oman projektisi Helenin Off Duty -kuvasarjan tyyliin. ”Se, mitä kuvaat, riippuu siitä, mikä sinua kiinnostaa, ja mitä enemmän kuvia otat, sitä selvemmin alat nähdä niissä tiettyjä teemoja”, hän kertoo. ”Älä mieti liikoja, vaan lähde vain ulos ja pidä hauskaa.”


Teksti: Lorna Dockerill

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

  • Mustavalkokuvat

    Vinkkejä mustavalkokuvaukseen

    Opi ottamaan upeita mustavalkokuvia niin häistä, maisemista, urheilusta kuin ihmisistäkin.

  • ULKOKUVAUS

    Näin Munro Moonwalker kuvaa vuorinäkymiä

    Värikkäistä lähikuvista utuisiin vuorenhuippuihin – näin Alan Rowan saa täydellisiä luontokuvia Canon PowerShot SX740 HS -kameralla.

  • MUSTAVALKOKUVAT

    Pitkän valotusajan mustavalkokuvaus

    Lue, miten Stephen McNally kuvaa valloittavia mustavalkoisia maisemakuviaan käyttämällä pitkää valotusaikaa.

  • MUSTAVALKOKUVAT

    Maailman ikuistaminen yksivärisenä

    Värisokea valokuvaaja Chris Ward kertoo, miten luodaan tarkkoihin yksityiskohtiin keskittyviä kuvia.