#FreeYourStory: ainutlaatuinen näkökulma

Luovuus, vaikutus ja tarinankerronnan voima – voittajakuvat kilpailussa, jonka tarkoitus oli löytää visuaalisten tarinankertojien uusi sukupolvi.
Pinkkipuseroinen mies pitää Canon-kameraa kasvoillaan. Salaman valo on oranssi.

Luovuus, vaikutus ja tarinankerronnan voima – niihin kaikki valokuvaajat pyrkivät kuvillaan. Kyky näyttää ainutlaatuinen perspektiivi on hyvän valokuvaajan merkki, ja sitä Canon haki tunnisteella #FreeYourStory ja siihen liittyvällä kilpailulla.

Nuorille valokuvaajille suunnatussa #FreeYourStory -kilpailussa oli kaksi luokkaa: Peiliselfie ja Pakotettu perspektiivi. Riippumaton tuomaristo arvioi kilpailutyöt ja etsi joukosta erottuvat työt. Satoja kilpailutöitä karsimalla tuomarit pääsivät voittaneisiin sekä kunniamaininnan saaneisiin kuviin, jotka voi nähdä alla. Mukana on kunkin #FreeYourStory -voittajan tarina Lisäksi näkemyksiään kertovat tuomarit: Canon-lähettiläs ja muotokuvaaja Wanda Martin, Canon-lähettiläs, kuvajournalisti ja dokumenttien tekijä Ulla Lohmann ja matkavalokuvaaja, elokuvan tekijä ja vaikuttaja Michael Gray.

Peiliselfie-voittaja

Mustavalkoinen kuva ikkunasta heijastuvasta lapsesta, joka näyttää olevan mukana näyteikkunan nukkejen rivissä.

Puolalainen Karolina Dworzynska otti tämän kuvan vieraillessaan satukylässä nuoren perheensä kanssa. Hän sai vain yhden mahdollisuuden ottaa kuvan ennen kuin hänen tyttärensä kyllästyi ja juoksi pois. © Karolina Dworzynska

"En voinut uskoa, että voitin tämän luokan", sanoo Karolina Dworzynska. "En ole koskaan voittanut mitään, ja tämä on ensimmäinen valokuvauskilpailu, johon olen osallistunut."

"Pidän lasten kuvaamisesta, koska heidän reaktionsa ovat aina aitoja ja heidän kasvonsa paljastavat aina aidot tunteet. Tavoitteeni on pysäyttää aika niin, että kasvettuaan lapset näkevät, millaiselta heidän lapsuutensa näytti, ja voivat elää nuo hetket uudelleen. Valitettavasti en voi itse kokea tuota, koska minulla on vain muutamia kuvia itsestäni pienenä. Ehkä juuri siksi valokuvaus on niin tärkeää minulle."

Tuomarien "leikkisäksi" ja "yllättäväksi" kuvaileman voittoisan mustavalkoisen kuvan Karolina otti perheen käydessä satukylässä, jossa oli pieniä taloja täynnä robottihahmoja. "Pysähdyimme kuuntelemaan tarinaa Tuhkimosta, ja huomasin ikkunassa tyttäreni heijastuksen. Hän näytti uppoutuneen osaksi tarinaa, joten käytin tilanteen hyväkseni ja otin kuvan. Yritin ottaa toisenkin kuvan, mutta hän kyllästyi ja juoksi pois. Se oli sitten siinä. Sain yhden mahdollisuuden ja käytin sen."

Mustavalkoinen kuva, jossa nainen kurkottaa kättään ja heijastuu peilistä.

Tämä puolalaisen Daria Liushnevskan kuva menestyi Peiliselfie-luokassa. © Daria Liushnevska

Miehen omakuva, kyykistynyt kivellä, heijastuu kuusikulmaisista aurinkolaseista.

Tässä kilpailussa menestyneessä kuvassaan Dominique De Laender on kyykistynyt Canoninsa kanssa ja heijastuu aurinkolaseista. © Dominique De Laender

Ammattilaisten puheenvuoro...

Karolinan kiehtova peiliselfie-teeman käsittely teki vaikutuksen tuomareihin. "Peiliselfie on yksi vanhimmista ja suosituimmista omankuvan muodoista valokuvauksessa – niitä on sosiaalisessa mediassa päivittäin satoja", kertoo Canon-lähettiläs ja muotokuvaaja Wanda Martin. "Testailin omakuvien ottamista sulkutilan aikana, joten odotin innolla, että sain nähdä, miten muut lähestyivät aihetta.

"Siellä oli muutamia erittäin nokkelia ja kekseliäitä visuaalisia ratkaisuja. Voittaja on kaunis mustavalkoinen kuva, jossa lapsen heijastus sulautuu nukkejen maailmaan. Näitä maailmoja ei edes erota toisistaan, ja pidimme tavasta, jolla optinen illuusio luo uuden todellisuuden."

Muut tuomarit olivat samaa mieltä. "Minun oli katsottava kuvaa kahdesti", sanoo Canon-lähettiläs, kuvajournalisti ja dokumenttien tekijä Ulla Lohmann. "Siinä oli yllätyselementti, sekä pienen lapsen että kuvaajan heijastukset – kuin vanhan ja uuden yhdistelmä. Mitä kauemmin kuvaa katsoo, sitä mielenkiintoisemmaksi se muuttuu."

"Emme olleet nähneet samanlaista heijastuksen käyttöä", lisää matkavalokuvaaja, elokuvantekijä ja vaikuttaja Michael Gray. "Oli hienoa nähdä se tarkkuus, jolla lapsen ja nukkejen pituudet osuivat kohdilleen. Se sai tuomarit pysähtymään ja haukkomaan henkeään. Se oli jännittävää."

Mustavalkoinen kuva, jossa peilistä heijastuvat samat kasvot useina kappaleina.

Finalisti JoJanni Cosico Yhdistyneistä arabiemiirikunnista käytti peilejä monistaessaan kasvonsa useaksi kuvaksi. © JoJanni Cosico

Mustavalkoinen selfie, jossa nainen tuijottaa objektiiviin ja pitelee kameraa kasvoillaan.

Tavanomaisempi, mutta todella vaikuttava selfie finalisti Ison-Britannian Sepiso Dean Mwamelolta. © Sepiso Dean Mwamelo

Peiliselfien kuvaaminen

Karolinan kuva näyttää, miten helppoa on hyödyntää arkipäiväiset kuvaustilanteet, kun olet sinut luovuutesi kanssa. Kuinka moni meistä esimerkiksi käveleekään näyteikkunoiden ohi päivittäin ja missaa mahdollisuutensa ottaa erinomainen kuva? Tällaisen kuvan ottaminen on teknisesti helppoa: rajaa heijastuva kohde näkymän tummempaa osaa vasten ja varmista, että kamera on tarkennettu heijastukseen, eikä taustaan. Haasteena on löytää mielenkiintoinen kohde.

Kuvausta ei tarvitse suunnitella, eikä mukana kantaa raskasta kameraa: kuljeta pienikokoista Canon Zoemini S -pikakameraa taskussasi ja voit kuvata spontaanimmin ja luovemmin ja tulostaa kuvat liikkeellä ollessasi. Se on loistava tapa tavoittaa ohikiitävät hetket perheen kanssa. Kameran peilin avulla otat kekseliäitä ryhmäselfieitä tuosta vain.

Karolinan kuvassaan käyttämä mustavalkoinen käsittely sitoo lasin kummankin puolen kaksi maailmaa yhteen tehostaen optista illuusiota. Kokeile lisätä värikuviisi suodatin ennen kuin jaat ne verkossa tai tulostat ne. Lataa Canon Mini Print -sovellus mobiililaitteeseesi App Storesta tai Google Play Kaupasta ja voit luoda ainutlaatuisia kuvia lisäämällä trendikkäitä suodattimia, kehyksiä ja vääristymiä ennen kuvien tulostamista Canon Zoemini S -pikakameralla. Hae lisää inspiraatiota #FreeYourStory -keskuksesta.

Pakotetun perspektiivin luokan voittaja

Pieni hattupäinen poika aurinkolasit silmillään taputtaa turkkilaisten F-16-taisteluhävittäjien esitykselle, jossa taivaalle jää punainen ja valkoinen savuvana.

Kuvan kulma ja sommittelu toivat Muhammetille voiton pakotetun perspektiivin luokassa. © Muhammet Samet Yılmaz

Muhammet Samet Ylmaz valittiin voittajaksi #FreeYourStory -haasteen pakotetun perspektiivin luokassa tällä vaikuttavalla kuvalla turkkilaisista F-16-hävittäjälentäjistä esittelemässä taitojaan. "Näin pojan, joka katseli esitystä ylpeänä, ja tämä kuva tuli heti mieleeni. Valitsin nopeasti hyvän kulman ja painoin sulkimen laukaisinta."

Muhammet pitää matkustamisesta ja kantaa aina kameraa mukanaan. Niin hän voi tarttua kuvausmahdollisuuksiin niiden avautuessa – mistä on hyötyä varsinkin satunnaisessa pakotetun perspektiivin valokuvauksessa. "Olin iloinen, kun kuulin voittaneeni. Ensin en ollut uskoa sitä todeksi, joten luin viestin yhä uudelleen", hän kertoo.

Ammattilaisten puheenvuoro...

"Minä ja tuomaritoverini arvostimme pakotetun perspektiivin luokan voittajan persoonallista otetta", Wanda selvittää. "Peiliselfien voittajan tapaan tämäkin on epätavallinen perhekuva ja erittäin ovela visuaalinen peli."

"Se on kuva, johon jokaisen on helppo samastua", Ulla lisää. "Minulle tekniikka oli yksi tekijä, mutta etsin kuvasta myös yllätystä ja tarinankerrontaa. Ne löytyivät kuvasta.

"Itse asiassa käytin eräässä projektissani pakotetun perspektiivin teemaa haastaessani osallistujia, ja haluaisinkin kannustaa kaikkia, jotka lukevat tämän, kokeilemaan sekä tätä että peiliselfieteemaa ja haastamaan itsensä ajattelemaan kuvaamistaan eri tavalla."

Mike on samaa mieltä: "Toivoin, että näkisin jonkun ajattelevan asiaa laajemmin, varsinkin ottaen huomioon maailman nykyisen tilanteen. Useat osallistujat lähettivät kuvia, jotka he olivat ottaneet takapihallaan, mikä mielestäni osoittaa, että luova voi olla missä tahansa.

"Pidimme kummassakin voittajakuvassa siitä, että ne vastasivat ohjetta – pakotetun perspektiivin kuvan tavoittama tarina ja tunne välittyivät voimakkaina, kun katsoimme sitä."

Siluetin mies näyttää koskettavan laskevaa aurinkoa sormellaan.

Tämä pakotetun perspektiivin luokassa hyvin sijoittuneen Fattih Ekmenin siluetti lisää kauniiseen auringonlaskuun uuden mielenkiintoisen tason. © Fattih Ekmen.

Urheiluasuinen nainen näyttää kiipeävän siniselle lohkareelle, kuvattu ylhäältä.

Kilpailun finalisti Angelika Arkuszynska päätti kuvata suoraan ylhäältä, jolloin näyttää, että kohde kiipeää pystysuoraa seinää. © Angelika Arkuszynska

Omien pakotetun perspektiivin kuvien kuvaaminen

Pakotetussa perspektiivissä on paremminkin kyse oikean kohteen ja parhaan kuvakulman löytämisestä ja kaiken sovittamisesta sopivaan linjaan kuin kameran hallinnasta. Sinun on oltava valmis kyykistymään, makaamaan maassa tai kurottelemaan ylös, jotta saat luotua vakuuttavia tuloksia.

Yksinkertaiset ideat toimivat usein parhaiten. Kun huomaat sopivan tilaisuuden, selvitä, miten voit jättää kuvasta pois kaiken tarinan kannalta turhan. Kokeile leikkiä mittakaavalla: jos haluat, että pieni kohde näyttää suurelta suhteessa taustaan, mene lähelle laajakulmaobjektiivin kanssa tai pysyttele kauempana ja zoomaa lähemmäs. Voit myös itse olla kuvassa. Kokeile kurkottaa kättäsi kameran eteen ja olla käsittelevinäsi kaukana olevia kohteita.

Jos jaat pakotetun perspektiivin kuviasi tai videoitasi Instagramissa, muista käyttää tunnistetta #FreeYourStory – haluamme nähdä, millaisia tuloksia olet saanut!


Teksti: Marcus Hawkins

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Paperboyo leikittelee tulosteilla

Leiki, tulosta ja julkaise: Instagram-tähti Paperboyo kokeilee Canon SELPHY Square QX10 -tulostinta.

Canonin parhaat kannettavat tulostimet

Tutustu Canonin pienikokoisten tulostimien valikoimaan ja ota selvää, mikä niistä sopii itsellesi.

Vapauta luovuutesi kannettavilla tulostimilla

Instagram-vaikuttaja Joel Thorpe kertoo, miten hän voi yhdistää tulostamisen ja valokuvauksen Canon Zoemini S -laitteen ansiosta.

Suunnittele, leiki ja tulosta

Katso, miten SELPHY Photo Layout -sovellus voi auttaa sinua keksimään jännittäviä askarteluprojekteja.