Eteläafrikkalainen salametsästystä torjuva puistonvartija tarkastaa eläinten aitauksen pimeän tullen. ”Eri tilanteissa toimiminen vaatii vielä harjoitusta. Omat teot kannattaa aina kyseenalaistaa”, neuvoo Gulshan. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS 5D Mark IV) ja Canon EF 35mm f/1.4L USM -objektiivilla (jonka seuraaja on Canon EF 35mm f/1.4L II USM) (1/80 s, f/1.4 ja ISO3200). © Gulshan Khan
Kädet tiukasti kiinni karkinvärisessä karusellihevosessa, naamasta huokuu hilpeys, hijab hulmuaa kuin supersankarin viitta. Kuva ei ole perinteinen nuorta muslimityttöä kuvaava valokuva – siksi se onkin yksi Canon-lähettiläs Gulshan Khanin suosikkikuvista. ”Muslimeja, erityisesti naisia ja tyttöjä, ei aina kuvata niin monimuotoisina ihmisinä kuin me oikeasti olemme. Käytän sanaa ”me”, koska kuulun tähän yhteisöön”, eteläafrikkalainen kuvajournalisti selittää. ”Näemme paljon kärsimystä ja ”toiseuttamista” Afrikan mantereella otetuissa kuvissa. Ja tässä näemme sitten tytön täynnä iloa, arvokkaasti kuvattuna.”
Gulshanin esimerkki muistuttaa siitä, että kamera on voimakas esine. Ottamasi kuvat voivat jatkaa yksiulotteisen maailmankuvan tarinaa tai sitten ne voivat paljastaa jotakin uutta. Tämä pätee erityisesti sellaisten kulttuurien ja yhteisöjen kohdalla, joihin et itse kuulu, olit sitten asuinalueesi viereisessä korttelissa tai tuhansien kilometrien päässä kotoa. Gulshanille tämä on osa työtä. Riippumattomana kuvajournalistina, jonka kuvia on julkaissut muun muassa National Geographic, The New York Times ja The Guardian ja entisenä Agence France Pressen (AFP) freelancerina, Gulshan kuvaa usein ihmisiä ja paikkoja kotimaassaan ja ympäri maailman. Nyt hän kertoo, miten voit ottaa kulttuureista pysäyttäviä, mutta huomaavaisia valokuvia.