PERHEVALOKUVAUS

Kameran takana: Helen Bartlett – intohimosta valokuvaukseen

Helen Bartlett kertoo urastaan perhekuvaajana, paljastaa suosikkikameransa ja lempiobjektiivinsa sekä antaa neuvoja aloitteleville valokuvaajille.
Mustavalkoinen kuva vauvasta ja kirjasta.

Helen Bartlett aloitti lasten kuvaamisen jo teini-ikäisenä Etelä-Lontoossa, jossa hänen äitinsä toimi lastenhoitajana. Ammattilaiseksi hän siirtyi vuonna 2003. Nykyään Helen on Ison-Britannian taitavimpia ja tunnustetuimpia perhekuvaajia. Hän käyttää ympäristön valoa mustavalkoisissa kuvissaan, joissa näkyy perhe-elämän tunteiden koko kirjo. Pyysimme häntä kertomaan, millaisia haasteita valokuvaaja kohtaa pyrkiessään tekemään intohimostaan täysipäiväisen ammatin.

Milloin kiinnostuit valokuvauksesta ensimmäistä kertaa?

Kun olin lapsi, isäni oli innokas valokuvaaja, ja meillä oli kotona pimiö. Veljilläni ja minulla oli kaikilla käsisäätöiset kamerat, joten otimme paljon kuvia mustavalkofilmille. Saimme itse kehittää kuvamme ja tehdä niistä vedokset. Siihen aikaan äitini toimi perhepäivähoitajana. Teini-ikäisenä aloin hankkia taskurahaa kuvaamalla äitini hoitolapsia ja myymällä kuvat lasten vanhemmille. Olin aina halunnut valokuvaajaksi, joten jatkoin kuvaamista, kun menin yliopistoon. Pidin ajatusta kuitenkin vain haaveena ja uskoin päätyväni jollekin muulle alalle.

Mustavalkoinen kuva nauravasta lapsesta, joka leikkii kuplien kanssa.

Kun Helen valokuvaa lapsia, hän pyrkii aina vangitsemaan kuviinsa jotakin hauskaa. Niin kuvista tulee taatusti luonnollisia. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM DS -objektiivilla (1/2000 s, f/1.2 ja ISO320). © Helen Bartlett

Kuinka valokuvaamisesta tuli ammattisi?

Kokeilin muutamaa työtä, mutta halusin edelleen valokuvaajaksi. Vanhin veljeni lainasi minulle rahaa, jotta pystyin perustamaan lapsikuvausyrityksen, ja kaikki tuntui vain tapahtuvan juuri niin kuin pitikin. Digitaalikuvaamisesta oli tulossa aiempaa edullisempaa, joten hankin Canon EOS 10D -kameran ja ostin tietokoneen. Asuin vanhempieni luona siihen asti, että taloudellinen tilanteeni vakiintui.

Millaisia haasteita kohtasit?

Alkuhankaluudet ovat pysyneet samoina näihin päiviin asti. Suurin haaste on asiakkaiden hankkiminen. Vaikka kuvaaja ottaisi parempia kuvia kuin kukaan muu, hänen on vaikeaa löytää asiakkaita, jos kukaan ei ole kuullut hänestä. Vaatii myös aikaa ja vaivannäköä oppia työskentelemään lasten kanssa. Muistan, kuinka kuvasin sateisena päivänä neljää pikkupoikaa kellarihuoneistossa ja mietin, että tämä työ olisi kiinnostava ja hauska haaste. Mitä pidempään työskentelee lasten parissa, sitä enemmän keksii keinoja saada heistä parhaat puolet esiin ja pitää kaikki hyvällä tuulella.

Vauvan mustavalkoinen sivuprofiili.

Makro-objektiivi on täydellinen valinta vauvojen valokuvaamiseen, koska sen avulla voi tarkentaa tavanomaista objektiivia lähemmäs. Kuva on otettu Canon EOS-1D X Mark II -kameralla ja Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM -objektiivilla (1/500 s, f/2.8 ja ISO1000). © Helen Bartlett

Mustavalkoinen kuva isän olkapäillä istuvasta lapsesta.

Vanhempia kannattaa kannustaa osallistumaan kuvauksiin. Se tekee tilanteesta rennomman, jolloin spontaanien hetkien vangitseminen on helpompaa. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 50mm F1.2L USM -objektiivilla (1/1000 s, f/2 ja ISO400). © Helen Bartlett

Mitä vinkkejä antaisit ammattimaisiksi valokuvaajiksi haluaville?

Kannattaa muistaa, että valokuvaamisella ei useinkaan rikastu. Se vaatii paljon työtä, joten ennen päivätyön lopettamista kannattaa ottaa huomioon, että asiat eivät tapahdu hetkessä. Sanoisin, että koskaan ei voi oppia liikaa. Internetistä löytyy valtavasti käytännön ohjeita ja apua eri tekniikoiden opetteluun. Harjoittelu on kuitenkin tärkeintä. Ei ole parempaa tapaa kehittyä kuin valokuvaaminen. Kannattaa kuvata ystäviä ja perheenjäseniä, ennen kuin ottaa vastaan toimeksiantoja. Mitä enemmän kuvaa, sitä enemmän kikkoja oppii ja sitä vahvemmaksi oma tyyli kehittyy.

Mustavalkoinen kuva kaatuneen puun oksalla seisovasta lapsesta.

Vahvat varjot luovat tunnelmaa. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.2L USM -objektiivilla (1/400 s, f/1.8 ja ISO800). © Helen Bartlett

Millaista laitteistoa käytät tällä hetkellä?

Työskentelen tällä hetkellä kahden kamerajärjestelmän kanssa, koska olen siirtymässä peilittömän kameran käyttäjäksi. Minulla on edelleen rakas Canon EOS-1D X Mark II -kamerani sekä siihen sopivat Canon EF 85mm f/1.4L IS USM- Canon EF 35mm f/1.4L II USM- ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivit. Innostuneet lapset liikkuvat nopeasti ja voivat heitellä kuvaajaa päin mitä tahansa – hiekkaa, saippuakuplaliuosta tai leluja – joten EOS-1 D X -sarjan huippuluokan automaattitarkennus ja kestävä runko ovat tarpeen.

Vuonna 2020 lisäsin varusteisiini mahtavan Canon EOS R5:n. Pidän erityisesti sen kasvojen ja silmien seurannasta, kääntyvästä kosketusnäytöstä ja 5 940 automaattitarkennuksen tarkennuspisteestä, joiden avulla voin luoda asiakkailleni uusia ja kiinnostavia sommitteluja. Käytän sen kanssa Canon RF 50mm F1.2L USM -objektiivia, jonka ottaisin mukaani vaikka autiolle saarelle. Käytän myös Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM -objektiivin makro-ominaisuutta, joka on täydellinen valinta pienten vauvojen kuvaamiseen. Vuonna 2021 aion ottaa käyttööni myös Canon RF 85mm F1.2L USM -objektiivin. Uusien RF-objektiivien laatu on tyrmäävän hyvä.

Nopea kiinteäpolttovälinen objektiivi on mielestäni loistava sijoitus. Sen avulla voi kuvata sisätiloissa käyttämällä luonnollista valoa, ja se opettaa paljon aukon käytöstä ja valotusajoista. Laadukas ja edullinen Canon EF 50mm f/1.8 STM tarjoaa mainion tavan tutustua kiinteäpolttovälisiin objektiiveihin. Canon RF 50mm F1.8 STM on sitä vastaava objektiivi niille, jotka käyttävät Canonin täyden kennokoon peilitöntä kameraa.

Vastaavat tuotteet

  • Peilittömät kamerat

    EOS R5

    Unohda kaikki mitä luulet tietäväsi peilittömistä kameroista. EOS R5 -kameran poikkeukselliset ominaisuudet mullistavat tapasi ottaa valokuvia ja tallentaa videoita.
  • Objektiivit järjestelmäkameroihin

    EF 50mm f/1.8 STM

    Edullinen f/1,8-valovoiman STM-objektiivi yleiskäyttöön, heikkoon valaistukseen ja muotokuvaukseen.
  • Vakio-objektiivi

    RF 50mm F1.8 STM

    Pienikokoinen, hiljainen ja kevyt 50 mm:n kiinteäpolttovälinen RF-objektiivi, jossa on suuri f/1.8-aukko, sopii täydellisesti luovan visiosi toteuttamiseen.
  • Aiheeseen liittyvät artikkelit

  • PERHEVALOKUVAUS

    11 vinkkiä perhekuvaukseen

    Tutustu Canon-lähettiläs Helen Bartlettin vinkkeihin, joiden avulla otat upeita perhekuvia.

  • LUOVAA TULOSTUSTA

    Parhaat vinkit valokuvien esille asettamiseen

    Katso, miten voit muuttaa kotisi tyylin kauniilla galleriatyyppisillä perhevalokuvilla.

  • VAUVAKUVAUS

    Vinkkejä vauvakuvaukseen

    Vauvakuvaamisesta saa upeita tuloksia tekemällä siitä hauskaa.

  • PERHEVALOKUVAUS

    Ota parempia muotokuvia

    Viisi hauskaa perhekuvaushaastetta bloggaaja Katja Gaskellin kanssa.