Oman särmän löytäminen katu- ja matkakuvauksen avulla

Valokuva-ammattilainen Martin Bissig valitsi mukaansa Sri Lankan matkalle Canon EOS R10 -kameran. Tässä hän kertoo kevyesti matkustamisen eduista ja siitä, miten muistamisen arvoiset hetket saadaan talteen.
Valokuvaaja Martin Bissig nojautuu ulos junasta, joka on pysähtynyt poimimaan matkustajia srilankalaiselta sillalta. Kädessään hänellä on Canon EOS R10 ja takanaan kukkula, jolla on pieniä puutaloja. Kuvannut Monika Bissig Canon EOS R7 -kameralla. 

Kun jo omistaa kaksi huippuluokan ammattilaiskameraa ja joukon kiinteäpolttovälisiä objektiiveja, muun varustuksen valitseminen matkalle saattaa yllättää joitakin, mutta ammattivalokuvaaja ja Canon-lähettiläs Martin Bissigille valinta oli itsestään selvä. Kameratekniikka kehittyy jatkuvasti, joten eri mallien kokeileminen voi tuoda eteen uusia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa aloittelijan hyvään alkuun, tai – kuten Martinin tapauksessa – antaa ammattilaisena työskentelyn käyttöön uusia työkaluja.

Kun tiedossa oli kuukauden pituinen matka Sri Lankaan, Martin tutki varustusvaihtoehtojaan huolellisesti ja päätti kokeilla Canon EOS R10 -kameraa ja sen kanssa Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivia. Hän valitsi APS-C EOS R10:n tämän pienen koon, kevyen rungon ja vaikuttavan sarjakuvauksen vuoksi – ja oli ilahtunut tuloksista. ”EOS R10:llä sain talteen lukuisia hetkiä, joita en olisi saanut talteen isommilla kameroilla, koska en olisi ottanut niitä mukaani”, hän selittää.

Tässä Martin näyttää kuvia matkaltaan sekä antaa neuvoja siitä, miten omista seikkailuista voi tuoda kotiin ammattitason kuvia.

Uusi tapa nähdä elämä

Lähikuva paljaista jaloista pienten, mm. porkkana- ja leikkopapukasojen vieressä srilankalaisen torin kauppakojulla. Kuvannut Martin Bissig Canon EOS R10 -kameralla.

”Kameran pitäminen kädessä avaa silmät yksityiskohdille, joita ei muuten näkisi, jos olisi paikalla vain katselemassa”, Martin sanoo. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla (50 mm:n polttovälillä – vastaa täyden kennokoon kameran 80 mm:n polttoväliä – 1/80 s, f/5.6 ja ISO 640). © Martin Bissig

Ensimmäisen kerran Martin kiinnostui valokuvaamisesta lapsena Sveitsissä, kun hän katseli isänsä kehittävän valokuvia perheen kotiin asennetussa pimiössä. Hänen kuviaan julkaistiin sanomalehdessä, kun hän oli vasta 13-vuotias, ja hän on nyt yksi Euroopan eniten julkaistuista toimintaurheilun kuvaajista.

Maastopyöräilyn maailmassa saamastaan maineesta huolimatta Martin tietää, että millä tahansa valokuvauksen osa-alueella opitut taidot ovat siirrettävissä. Matkustusmahdollisuudet antavat hänelle vapauden harjoitella uusia tekniikoita ja kokeilla erilaisia ​​kameroita ja objektiiveja ilman määräaikojen noudattamiseen ja asiakkaiden miellyttämiseen liittyviä paineita.

”Rakastan matkustamista ja seikkailua, joten yritän hyödyntää sitä kaikessa, mitä teen”, hän sanoo. ”Ansiotyöni keskittyy ulkona tapahtuvaan urheiluun, ja kun en ole töissä, yritän saada tehtyä vähintään kaksi tutkimusmatkaa vuodessa. Joskus näillä matkoilla otettuja kuvia julkaistaan ​​aikakauslehdissä, mutta yritän pitää sen mahdollisimman paljon erillään päivätyöstäni.”

Matkailu tarjoaa Martinille myös mahdollisuuden hyödyntää valokuvaamisen etuja, jotka liittyvät ympäristön havainnointiin. ”Valokuvaamisen ansiosta olen enemmän läsnä”, hän selittää. "Olisin esimerkiksi voinut olla kokonaan huomaamatta kaveria seisomassa paljain jaloin vihannesten välissä torilla, jos en olisi ajatellut mielenkiintoisen sommittelun luomista. Yksityiskohtiin paneutuminen saa minut tietoisemmaksi kaikista mielenkiintoisista asioista, joita ympärillä tapahtuu.”

Kokemuksen kautta oppiminen

Peilikuvana näkyvän holvikäytävän läpi otettu kuva nuoresta tytöstä, joka kävelee yksikerroksisen bussin ohi. Bussi on kirkkaan vaaleanpunainen, keltainen, valkoinen ja punainen. Kohtaus on kuvan vasemmalla puolella. Kuvannut Martin Bissig Canon EOS R10 -kameralla.

Matkoilla otetut valokuvat ovat parantaneet Martinin kykyä ajatella nopeasti. ”Vuosien varrella kehittyneet itseluottamus ja tyyneys auttavat näkemään asioita, joita joku muu ei kenties näkisi kyseisellä hetkellä lainkaan”, hän sanoo. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla (18 mm:n polttovälillä – vastaa täyden kennokoon kameran 45 mm:n polttoväliä – 1/125 s, f/3.6 ja ISO 100). © Martin Bissig

Suurin osa Martinin valokuvaajan työstä tapahtuu paikoissa, joita hän ei tunne, ja joissa hän kuvaa tuntemattomia ihmisiä. Näin ollen hänen on oltava spontaani ja käytettävä vuosien kokemustaan toiminnan vangitsemiseen sen tapahtuessa. ”Yritän olla mahdollisimman aito”, hän sanoo.

"Matkakuvaus kertoo suhtautumisestani ansiotöihin, koska molemmissa minun on ajateltava ollessani jalkeilla”, Martin jatkaa. "Kaikki on päätettävä hetkessä. Esimerkiksi kuvassa, jonka otin tytöstä kävelemässä bussin edessä, näin bussin peilikuvana lasissa rautatieasemalla, sitten näin joukon koululaisia ​​kävelemässä sen eteen, joten seisoin vain hetken ja sain sommittelun kasaan odottaessani heidän kävelevän sisään otokseen.” 

Kokeneena toimintavalokuvaajana Martin on oppinut saamaan ajoituksensa nappiin melkein koko ajan. Mutta valokuvaajille, jotka haluavat varmistaa, että saavat otoksen talteen, Canon EOS R10:ssä on sekä RAW-sarjakuvaus että esikuvaustila. ”Nämä ovat hyödyllisiä työkaluja, jos kohdetta ei näe tai jos tietää sen ilmestyvän yhtäkkiä tyhjästä”, hän innostuu.

EOS R10:ssä on myös sama Dual Pixel AF CMOS II -automaattitarkennus, joka löytyy Canonin EOS R3-, EOS R5- ja EOS R6 -malleista, sekä vaikuttava kuvaa sekunnissa -kuvaus, minkä ansiosta kyseessä on ehdoton valinta niille still- ja videokuvaajille, jotka haluavat kokeilla pitkälle kehitetyillä ominaisuuksilla. ”Nopea jatkuva kuvaus saa sen tuntumaan enemmän ammattilaiskameralta kuin keskitason laitteelta”, Martin sanoo.

Väkijoukkoon eksyminen

Henkilö leikkaa kalaa torilla puupölkyn päällä. Kuvannut Martin Bissig Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla.

”Jos aiot ottaa valokuvauksen vakavasti, kannattaa harkita pienemmän kameran, kuten Canon EOS R10:n, käyttämistä älypuhelimen sijaan”, Martin sanoo. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla (35 mm:n polttovälillä – vastaa täyden kennokoon kameran 152 mm:n polttoväliä – 1/160 s, f/6.3 ja ISO 160). © Martin Bissig

Harvaan asuttu vihreä laakso, jossa on korkeita puita ja niiden yläpuolella taivaalla tummia myrskypilviä. Kuvannut Martin Bissig Canon EOS R10 -kameralla.

APS-C-kameroiden, kuten Canon EOS R10:n, pienemmät kennot saavat tavallisesti aikaan suuremman syväterävyyden kuin täyden kennokoon kameroiden kennot. Tästä voi olla etua, kun maisemakuvien etuala ja tausta halutaan pitää terävinä. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla (62 mm:n polttovälillä – vastaa täyden kennokoon kameran 99 mm:n polttoväliä – 1/200 s, f/9 ja ISO 100). © Martin Bissig

"Maksaville asiakkaille kuvatessani käytän kahta Canon EOS R5 -runkoa ja valikoimaa kiinteäpolttovälisiä RF-objektiiveja, mutta matkustaessani yritän olla huomaamattomampi pienemmällä kameralla, mikä auttaa minua liikkumaan vapaasti”, Martin sanoo.

"En haluaisi seisoa srilankalaisella torilla pitelemässä Canon EOS R5 -kameraa, jossa on Canon EF 70-200mm f/2.8L USM -objektiivi, koska näyttäisin liian ammattivalokuvaajalta työssään. Sulaudun mieluummin ympäristöön, koska näin pääsen lähemmäksi aihettani loukkaamatta tai olematta liian häiritsevä.”

EOS R5 -kameran tapaan myös monipuolinen EOS R10 on käyttäjäystävällinen, ja siinä on intuitiiviset painikkeet ja valitsimet, joita käyttämällä Martin pystyi liikkumaan helposti. Kamerat vastaavat toisiaan myös valikkorakenteiden navigoinnin ja käytettävyyden puolesta. EOS R10:ssä on myös panoraamatila, joka yhdistää sarjan kuvia kameran sisällä, kun kameraa käännetään pysty- tai vaakasuunnassa. Tällä Martin saattoi ”kuvata enemmän ympäristöä ja saamaan talteen todella laajan kuvakulman”.

Tulostamisen arvoisia tuloksia

Illan hämärtyessä kolme kalastajaa tasapainoilee tolppien päällä matalassa vedessä odottaen kärsivällisesti saalista auringon laskiessa heidän edessään. Kuvannut Martin Bissig Canon EOS R10 -kameralla.

Pienikokoisessa, kevyessä ja äänettömässä Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivissa on monipuolinen zoomausalue (vastaa täyden kennokoon kamerassa 29–240 mm:iä) kaikenlaisten matkanäkymien kuvaamiseen. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla, jossa on Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivi (150 mm:n polttovälillä – vastaa täyden kennokoon kameran 240 mm:n polttoväliä – 1/250 s, f/6.3 ja ISO 200). © Martin Bissig

Nuori poika, jolla on suuret ruskeat silmät, katsoo suoraan kameraan. Taustalla hänen takanaan näkyy epätarkkana henkilö, jolla on yllään oranssi kaapu. Kuvannut Martin Bissig Canon EOS R10 -kameralla.

EOS R10:n pitkälle kehitetty automaattitarkennus seuraa ihmisiä entistä tarkemmin käyttämällä automaattitarkennusta silmiin. ”Sri Lankassa käytin paljon eläinten ja ihmisten tunnistuksen automaattitarkennustiloja”, Martin sanoo. ”Ne toimivat uskomattoman tarkasti ja nopeasti, ja niistä oli todella apua otosten saamisessa tilanteissa, joissa säätöihin ei ollut paljon aikaa.” Otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla (polttoväli 76 mm (122 mm), 1/160 s, f/6.3 ja ISO 500). © Martin Bissig

Kun paino ja tilantarve ovat huolenaiheita, älypuhelimen käyttäminen kuvaamiseen saattaa tuntua järkevältä vaihtoehdolta, mutta Martin näkee asian toisin. "Itse käytän älypuhelinta tilannekuviin, mutta kokemus kameralla kuvaamisesta on hyvin erilainen”, hän sanoo. "Kuvaaminen Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla Sri Lankassa tarkoitti, että saatoin ottaa kuvia, joita en olisi edes yrittänyt älypuhelimella, kuten kalastajat rannalta. Tässä oli lisäapuna APS-C- eli rajauskenno, joka laajensi maksimialueen 240 mm:iin (vastaavaan täyden kennokoon arvoon). Lisäksi RAW-kuvauksen ansiosta vaihtoehtoja on enemmän jälkituotantoa ajatellen.”

Vaikka Martin ei aiokaan julkaista kuviaan lehdessä, hän haluaa niiden olevan silti tarpeeksi hyviä itselle tulostettaviksi. ”Puhelimella otetut kuvat saattavat näyttää hyvältä puhelimen näytöllä, mutta heti kun haluat tulostaa ne tai luoda valokuvakirjan, niiden rajoitukset käyvät ilmeisiksi”, hän sanoo. 

Sama voidaan sanoa videoista. EOS R10:ssä on ominaisuuksia, joiden ansiosta se edustaa elokuvantekijöille houkuttelevaa parannusta puhelimella kuvattuun materiaaliin nähden. Pystysuuntaisen liikkuvan kuvan tuki ja Wi-Fi-yhteys ovat sisäänrakennettuja, mikä tekee siitä ehdottoman valinnan laadukkaiden sosiaalisen median viestien luomiseen ja jakamiseen. Lisäksi tallentaminen korkealla kuvataajuudella (60 kuvaa/s 4K-laadulla ja 120 kuvaa/s 1080p-tarkkuudella) antaa kuvaajalle enemmän mahdollisuuksia jälkituotannon suhteen.


Martinin mukaan aina kun hänellä on kamera kädessään, hän on läsnä ja oppii. Sri Lankan matka antoi hänelle hienon mahdollisuuden harjoittaa taitojaan, mutta kävely paikallisessa puistossa tai käynti rannalla voi tarjota samat mahdollisuudet. Jos haluat kehittää taitojasi valokuvaajana, kokeile Martinin neuvoa: etsi kiinnostava aihe, ota mukaan varustus, joka ei pidättele, ja ala ottaa kuvia.



Teksti: Matthew Bowen

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Katukuvauksen objektiivihaaste

Näistä syistä Canonin RF 28mm F2.8 STM -objektiivi on tärkeä varuste katukuvaajille.

Vinkkejä äärimmäisissä sääoloissa kuvaamiseen

Tässä ovat parhaat vinkkimme ankarissa sääoloissa kuvaamiseen aina varusteiden suojaamisesta turvassa pysymiseen.

10 vinkkiä matkakuvaukseen

Valokuvaaja ja bloggaaja Diana Millos jakaa parhaita upeiden matkakuvien ottamisvinkkejään.

Huomaavaista matkakuvausta

Mitä tulee ottaa huomioon vieraita kulttuureita ja yhteisöjä valokuvatessa.