Joka vuosi valokuvaajat ja harrastajat matkustavat kauas nähdäkseen lumoavat revontulet (Aurora Borealis). Auringon aktiivisuuden odotetaan kasvan vuosina 2024 ja 2025, joten nyt on loistava hetki suunnitella kuvauksia, jotta voit tallentaa luonnonihmeen parhaimmillaan.
Aurinko on lähestymässä 11-vuotisen aktiivisuusjaksonsa huippua. Tämä tarkoittaa, että roihupurkaukset ja koronan massapurkaukset lisääntyvät. Nämä ovat varatuista hiukkasista ja plasmasta koostuvia aaltoja, jotka sinkoutuvat räjähdysmäisesti avaruuteen. Purkaukset törmäävät maan magneettikenttään ja luovat geomagneettisia myrskyjä. Ilmiön seurauksena revontulet näkyvät kirkkaampina ja alemmilla leveysasteilla kuin yleensä. Revontulet saivat Canon Ambassador Menna Hossamin, joka on Egyptissä kasvanut ja siellä edelleen asuva taidevalokuvaaja, matkaamaan tavallista pohjoisemmille leveysasteille.
Mennan valokuvissa taide ja muoti muodostavat unenomaisen, satumaisen yhdistelmän, joka juhlistaa hänen luovia sankareitaan sekä kuvaa maisemia ympäri maailman ainutlaatuisella tavalla. Jo vuosien ajan Mennan unelmana on kuitenkin ollut revontulien kuvaaminen.
"Minusta ne ovat taianomaisia", hän sanoo. "En ole koskaan elämäni aikana nähnyt mitään vastaavaa.”
National Geographicin artikkelista inspiroitunut Menna tiesi, että hänen hetkensä oli tullut. Menna taltioi revontulet Islannin ikonisen Kirkjufell-vuoren yllä Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 14-35mm F4L IS USM -objektiivilla.
Tässä artikkelissa hän kertoo millaista oli kuvata revontulet ensimmäistä kertaa ja neuvoo parhaat kamera-asetukset kuvaamiseen.
Satumaisia otoksia tanssivista valoista: Menna Hossamin vinkit revontulien kuvaamiseen
Revontulien kuvaaminen – parhaiden paikkojen löytäminen
Mennan mukaan "Islanti on taianomainen". Siksi hän valitsi revontulien kuvauspaikaksi juuri Islannin kaikkien Pohjois-Euroopan maiden joukosta, joissa ilmiön voi nähdä.
On tärkeää tietää paras aika ja paikka revontulien kuvaamiseen, jotta sinulla on paremmat mahdollisuudet ja valmiudet niiden tallentamiseen. Jos aiot esimerkiksi matkustaa lumiselle alueelle, on tärkeää tietää, miten äärimmäisissä sääolosuhteissa kuvaaminen onnistuu parhaiten.
Soveltuvien kameravarusteiden lisäksi (tästä enemmän myöhemmin) myös vara-akut, lämpimät vaatteet ja sääolosuhteiden tarkkailu ovat Mennan mukaan välttämättömiä. Saatat viettää tunteja ensin odottaen revontulia ja sitten kuvaten niitä, kun liikut ympäriinsä ja yrität saada aikaan täydellisen sommittelun ja kuvakulman.
”Oli todella tuulista. Oli hyvin kylmää. Täytyy pysyä lämpimänä, jotta yöstä selviytyy”, Menna neuvoo. Säänkestävät varusteet ovat välttämättömiä. Hän lisää: ”Tarvitset tukevan jalustan ja kunnon laajakulmaobjektiivin.”
Menna kertoo, että saatavilla on monia valokuvaajille erittäin hyödyllisiä sovelluksia. Jotkin tarjoavat reaaliaikaisia päivityksiä siitä, milloin ja missä revontulet tulevat näkymään, mikä auttaa suunnittelemaan kuvauksia tehokkaammin. Myös sovellusilmoitukset ja sijaintipalvelut, joiden avulla löytää parhaat kuvauspaikat, ovat käteviä työkaluja.
Kun saavut valitsemaasi kuvauspaikkaan, on vielä seuraavan suunnittelu- ja valmisteluvaiheen vuoro ennen upean ilmiön kuvaamista. Mitä tulee sopivan paikan löytämiseen, Menna suosittelee etsimään vähemmän vilkkaita paikkoja riippumatta siitä, miten suosittu sijainti on. Näin ”aikaa jää määrittämiseen ja kokeiluun”.
Paras kamera ja objektiivi revontulien kuvaamiseen
Ennen Islantiin matkustamista Menna tutki millainen objektiivi sopisi revontulien kuvaamiseen, jotta hän osaisi valita oikean. Hänelle oli tärkeää, että objektiivi olisi erittäin kevyt, sillä se auttaisi helpottamaan kuvaamista haastavassa ympäristössä. Oli myös tärkeää, että käytössä oli laajakulmaobjektiivi, jolla upeat revontulet saisi kuvattua kunnolla.
“ValitsinRF 14-35mm F4L IS USM -ultralaajakulmaobjektiivin”, Menna kertoo. ”Keveytensä ja pienuutensa ansiosta se oli myös kätevä.” Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, jonka polttovälialue on lähes samanlainen, on loistava edullinen vaihtoehto niille, jotka etsivät laajakulmaista zoom-objektiivia revontulien kuvaamiseen.
Kiinteäpolttovälisissä objektiiveissa on suurempia aukkoja, joten ne tuottavat laadukkaampia kuvia myös heikossa valaistuksessa. Pienikokoinen ja kevyt Canon RF 16mm F2.8 STM, jossa on f/2.8-aukko, tarjoaa edullisen vaihtoehdon.RF 24mm F1.8 MACRO IS STM on hyvä valinta niille, jotka haluavat suuremman aukon revontulien kuvaamista varten.
Etkö ehdi hankkia uutta objektiivia? EOS R -järjestelmäkameroiden mukana tulevilla objektiiveilla saa loistavia kuvissa erilaisissa olosuhteissa, myös heikossa valaistuksessa, kunhan käyttää jalustaa ja oikeita asetuksia.
Menna yhdisti RF 14-35mm F4L IS USM -ultralaajakulmaobjektiivin Canon EOS R5 -kameraan. Kameran 45 megapikselin täyden koon kenno tuottaa upean yksityiskohtaiset ja selkeät kuvat. Se onkin ihanteellinen ajatellen suurkuvatulosteita, joissa näkyvät revontulien monimutkaiset värit ja kuviot.
Canon EOS R8 soveltuu valokuvaajille, jotka etsivät edullisempaa vaihtoehtoa tinkimättä kuvanlaadusta. Kameran 24,2 megapikselin täyden koon kenno tuottaa vaikuttavat yksityiskohdat ja dynaamisen alueen, joten se on loistava valinta revontulien kuvaamiseen.
Parhaat kamera-asetukset revontulien kuvaamiseen
On tärkeää ymmärtää, miten valotusaika ja ISO-asetukset vaikuttavat revontulikuviin. Tässä ovat Mennan parhaat kamera-asetukset revontulien kuvaamiseen:
- ISO: Aloita ISO 1600- tai 3200-arvosta, mutta nosta tarvittaessa arvoa niin paljon kuin tarvitsee. Tämä lisää kameran valoherkkyyttä niin, että se pystyy tallentamaan enemmän saatavilla olevasta valosta, jolloin myös yön pimeydessä otetuista kuvista tulee kirkkaampia. Näin kameran pitäisi olla tarpeeksi valoherkkä revontulien kuvaamista varten eikä kuviin tule liikaa kohinaa.
- Aukko: Käytä mahdollisimman suurta aukkoa (pientä f-lukua). Aukkoarvon tulisi olla objektiivin mukaan mielellään alle f/4, jotta kameraan pääsee mahdollisimman paljon valoa. Mitä suurempi aukko on, sitä kapeammaksi syväterävyysale muuttuu. Tämä tarkoittaa, että pienempi osa kuvasta on terävästi tarkennettuna, mutta tätä ei kannata murehtia. Jäljempänä on lisää vinkkejä tarkentamiseen.
- Valotusaika: 5–15 sekunnin valotusaika toimii yleensä hyvin. Nopeammin liikkuvia revontulia voi kuvata lyhyemmillä valotusajoilla. Kuvattaessa pidemmillä valotusajoilla jalusta on välttämätön kameran vakauttamiseksi, jotta sen tärähtely ei aiheuta epätarkkuutta.
- Tarkennus: Aseta objektiivi käsitarkennustilaan ja käytä kameran tarkennuksen korostustoimintoa, jotta näet terävät kohdat kuvissa, joiden etualalla on esineitä tai ihmisiä. Näet nämä kohdat tarkemmin käyttämällä kameran takaosan LCD-näyttöä. Näin voit varmistaa jopa pimeässä, että oikea kohde on tarkennettuna. Jos tarkennus ei onnistu, kokeile tarkentaa kirkkaaseen tähteen.
- RAW-muoto: RAW-muodossa kuvaaminen takaa parhaan kuvanlaadun, ja otokset ovat valmiita tarkkaan jälkikäsittelyyn.
Revontulien kuvaamiseen liittyvien yleisten haasteiden ratkaiseminen
Revontulien kuvaamisessa on omat haasteensa. Tässä on Mennan kokemukseen perustuvia vinkkejä niiden ratkaisemiseen ja upeiden kuvien ottamiseen.
- Kameran tärähtely: Kameran tärähtely kuvattaessa pitkillä valotusajoilla voi tehdä kuvista epätarkkoja. Tuulisissa olosuhteissa jalustan voi painaa maahan kivien tai hiekkapussin avulla. Voit vähentää tärähtelyä laukaisemalla sulkimen etäältä käyttämällä laukaisukaapelia tai Canon Camera Connect -sovellusta.
- Pimeässä tarkentaminen: Käytä käsitarkennusta ja tarkenna kaukaiseen valonlähteeseen, jos se on mahdollista. Voit myös pyytää jotakuta antamaan valoa taskulampulla, jolloin tarkentaminen on helpompaa.
- Etualalla olevien kohteiden tasapainottaminen revontulien kanssa: Jos revontulikuvissasi on ihmisiä tai esineitä, kannattaa harkita pehmeän ulkoisen valonlähteen käyttämistä. Myös päällekkäisvalotus saattaa tarjota luovan ratkaisun revontulien ja etualan kohteen tasapainottamiseen.
Mennan mukaan ihmisen lisääminen sommitelmaan antaa katsojille paremman mielikuvan siitä, miten suuria revontulet ovat taivaalla.
Jos päätät sisällyttää kuvaan ihmisen, Menna kehottaa valaisemaan kohteen hienovaraisesti pehmeällä valonlähteellä niin, ettei valo vie huomiota pois revontulien hehkusta. ”Minä tarkensin kaveriin, joka piteli taskulamppua”, Menna kertoo kohteestaan. Hän lisää, että kuvattavien kohteiden tulisi löytää mukava seisoma-asento, sillä ”heidän pitää seistä liikkumatta, jotta liike ei sumennu, ja siksi ehdotan yleensä seisomista kädet taskuissa.”
Jos liikkeen sumentumista ei pysty estämään täysin, voit ehkä luoda jotain abstraktimpaa. Jos henkilö esimerkiksi liikuttaa käsiään, liike voi näyttää tarkoituksenmukaisemmalta ja toimia osana luovaa visiota. Jos käytät suositeltuja asetuksia kuvatessasi käsiään liikuttavia henkilöitä, kamera tallentaa liikkeen heikkoina juovina tai sumentumina, mikä luo kuvaan eteerisen ja lähes maalauksellisen tehosteen.
Revontulia kuvatessa pitää olla nopea. Kuten Menna sanoo, ”revontulet voivat kadota silmänräpäyksessä”.
Vinkkejä revontulikuvien parantamiseen jälkikäsittelyssä
Menna muokkasi kuvia jälkikäsittelyvaiheessa mahdollisimman vähän. Hän toi revontulien ja maiseman värit esiin korostamalla kirkkaita kohtia, vähentämällä varjoja ja säätämällä värien eloisuutta. Kuvatessa RAW-muodossa valotusta, väriä ja kontrastia voi säätää joustavammin, joten revontulet ja muut äärimmäiset luonnonilmiöt, kuten tulivuoret, on helpompi kuvata koko komeudessaan.
Kaikki peilittömät Canon EOS R -järjestelmäkamerat tukevat RAW-muotoa, mikä on tärkeää joustavan jälkikäsittelyn kannalta. RAW-tiedostot säilyttävät kaikki kennon tallentamat kuvatiedot, joten saat enemmän pelivaraa valotukseen, väritasapainoon ja kohinanpoistoon liittyviä asetuksien säätämiseen. Nämä kolme tekijää ovat keskeisessä osassa, kun ollaan tekemisissä revontulikuvauksen haastavien valaistusolosuhteiden kanssa.
Canonin Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmisto tarjoaa RAW-kuvien muokkaukseen tarvittavia käteviä työkaluja, kuten edistyneen kohinanpoiston, kirkkaiden kohtien palautuksen ja värin hienosäätöjä. Katso vinkkimme ja ohjeemme RAW-kuvien muokkaamiseen, jotta saat otoksistasi kaiken irti.
Herätä yötaivaasta ottamasi kuvat eloon tulostamalla ne. Canon EOS R5 -kameralla otetuista 45 megapikselin kuvista voi tehdä laadukkaita tulosteita, joissa on tarkat yksityiskohdat, todenmukaiset värit ja erinomainen kontrasti. Kuvat ovat ihanteellisia suurkuvatulosteisiin, jotka päästävät katsojan uppoutumaan näkymään. Canon EOS R8 -kameran 24,2 megapikselin kuvat riittävät hyvin jopa A2-kokoisiin tulosteisiin. Selkeissä ja syvissä kuvissa revontulien kauneus pääsee esiin upean todenmukaisesti.
Saat parhaan tuloksen käyttämällä laadukasta valokuvapaperia, kuten Canonin Pro Platinum- tai Pro Luster -paperia, jotka tehostavat värin syvyyttä ja luminanssia. Ne herättävät revontulien eteerisen hehkun eloon paperilla, joten voit nauttia vangitsemiesi revontulien kauneudesta pitkään joko taidetulosteina tai suurella näytöllä.
Kun noudatat näitä vinkkejä ja ohjeita, sinulla on hyvät valmiudet ottaa upeita revontulikuvia jakamista ja tulostamista varten.
Vastaavia tuotteita
-
EOS R8
Heittäydy mukaan täyden kennokoon valo- ja videokuvaukseen ja tee luovuudestasi totta. -
EOS R6 Mark II
Valokuvat tai videot, toiminta tai muotokuvat – EOS R6 Mark II -kameran erinomaisen suorituskyvyn ja huippuluokan kuvanlaadun ansiosta luovuutesi pääsee oikeuksiinsa. -
EOS R7
Tutki villiä luontoa kätevän kokoisella, nopealla APS-C-kameralla, joka takaa erinomaisen kuvanlaadun. -
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Pienikokoinen ja kevyt 24 mm:n kiinteäpolttovälinen objektiivi sopii täydellisesti maisemakuvaukseen, vloggaukseen sekä sisä- ja makrokuvaukseen. -
RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM
Pienikokoinen ja kevyt 15-30 mm:n RF-zoom-objektiivi sopii täydellisesti matkoille kaupunkinäkymien, maisemien ja arkkitehtuurin kuvaamiseen sekä vloggaukseen. -
RF 16mm F2.8 STM
Pienikokoinen ja edullinen 16 mm:n täyden kennokoon objektiivi EOS R -sarjan kameroille. Suunniteltu vloggaajille ja luovan sisällön tuottajille.