SEIKKAILUKUVAUS

Villi luonto: täydellisen seikkailukuvan jäljillä

Tutustu siihen, miten seikkailija ja valokuvaaja Anna Blackwell käyttää Canonin varusteita luonnon ainutlaatuisen tunnelman kuvaamiseen upeista maisemista erämaaretkiin.
Ihminen, jolla on vaellusvaatteet ja selässään rinkka, seisoo kalliolla koiransa kanssa. Taustalla näkyy laaja syrjäinen nummi.

Olipa lajina vaellus, melonta tai avovesiuinti, luonnossa liikkuminen tarjoaa huikeat mahdollisuudet pelottomille valokuvaajille.

Yksi tällainen on Anna Blackwell, Isossa-Britanniassa asuva seikkailija, kuvaaja, kirjoittaja ja puhuja, joka kokeilee mielellään rajojaan, ja onkin tehnyt siitä itselleen uran ottamalla valokuvia ja videoita johtaville ulkoilubrändeille, kuten Lowe Alpinelle ja Peak UK:lle. Hänen uskomattomiin seikkailuihinsa kuuluvat 1 000 mailin yksinvaellus Ranskan ja Espanjan halki muinaisia pyhiinvaellusreittejä pitkin, melominen 4 000 kilometriä 11 maan ja viiden pääkaupungin läpi sekä Pohjois-Afrikan korkeimmalle huipulle eli Toubkalille kiipeäminen.

”Yhdellä ensimmäisistä seikkailumatkoistani aloin ottaa kuvia ja kirjoittaa blogia, pääasiassa siksi, että ystäväni ja sukulaiseni näkisivät, miten pitkä vaellukseni eteni”, kertoo Anna, kun häneltä kysyy, miten hän teki harrastuksestaan ammatin. ”Jatkoin samaa muutaman vuoden ajan kertomalla seikkailuistani verkossa kuvin ja sanoin, ja aloin saada huomiota. Pääsin pian puhumaan seikkailuistani tapahtumissa, festivaaleilla, yrityksissä ja kouluissa. Sen jälkeen aloin ottaa yhteyttä brändeihin, jotta voisimme tehdä yhteistyötä tulevilla matkoillani, ja vähitellen pystyin hankkimaan riittävät tulot valokuvauksesta, kirjoittamisesta, seikkailuvideoista, puhumisesta ja sosiaalisesta mediasta, jotta pystyin tekemään tätä päätoimisesti.”

Annan viimeisin vaellus vei hänet, hänen kumppaninsa Samin ja koiransa Bilbon Englannin pohjoisen Dartmoorin kallioisiin maisemiin, ja hänellä oli mukanaan myös Canon EOS R6 -kamera ja kaksi objektiivia: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ja Canon RF 50mm F1.8 STM. Anna kertoo, miksi hänestä on hienoa päästä kauas kaikesta, antaa parhaat vinkkinsä erämaassa vaeltamiseen ja paljastaa, miten voit tuoda suosikkiseikkailut mukanasi kotiin upeina valokuvina.

Täydellinen sijainti

Iso kivimuodostelma syrjäisellä nummella aurinkoisena päivänä.

”Dartmoor on juuri sellainen erämaa, jossa voin tuntea itseni pieneksi ja merkityksettömäksi ihmiseksi”, sanoo seikkailija ja valokuvaaja Anna Blackwell. Tämä ylämaa Englannin eteläisessä Devonissa tunnetaan syrjäisistä nummistaan, ja se oli ihanteellinen kohde Annan ensimmäiselle kuvausmatkalle Canon EOS R6 -kameran kanssa. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (105 mm, 1/320 s, f/7.1 ja ISO 100). © Anna Blackwell

Auringonsäteitä katsotaan kivimuodostelman läpi kuvassa, joka on otettu hämärässä valaistuksessa.

"Aloin lähteä tällaisille seikkailumatkoille, koska halusin haastaa itseni”, sanoo Anna. ”Halusin testata itseäni ja löytää mukavuusalueeni rajat. Minulla olikin todella hauskaa ja nautin matkasta aidosti.” Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/200 s, f/22 ja ISO 100). © Anna Blackwell

Anna, Sam ja Bilbo aloittivat vaelluksensa pohjoisella Dartmoorilla Belstonen kylästä, koska sieltä pääsi helposti tor-kivimuodostelmien luo. Nämä isot kivimuodostelmat ovat aina vetäneet Annaa puoleensa.

”Pääsin minulle aivan uuteen Dartmoorin osaan, mikä oli jännittävää. Kun kävelee tämän idyllisen kylän läpi, päätyy suoraan nummille”, hän sanoo. ”Paikka tuntui villiltä ja syrjäiseltä, ja juuri sellaista kaipaan.

”Vaeltaminen on intohimoni”, hän jatkaa. ”Minusta on ihanaa vaellella painava rinkka selässäni. Tarkoituksena ei ole mennä minnekään erityisen nopeasti, vaan nauttia rauhallisista paikoista. Vaelsimme, pystytimme teltan ja nukuimme luonnon keskellä."

Annan ulkoiluinnostus on lähtöisin hänen perheensä kävely- ja vaellusharrastuksesta ja hänen ruotsalaisista juuristaan. ”Äitini on ruotsalainen, ja minusta ruotsalaiseen kulttuuriin kuuluu ahkera ulkoilu ja luonnon arvostaminen. Lapsena kävelin ja vaelsin paljon, ja kun olimme Ruotsissa, kävimme melomassa ja telttailemassa ja söimme ulkona. Tämä on siis ollut tärkeä osa elämääni jo pienestä lähtien."

Yksin matkustaminen ja matkakumppanit

Dramaattisessa maisemakuvassa lumiset vuoret heijastuvat leveän joen tyynestä vedestä.

Anna otti tämän kuvan patikkaretkellään Pohjois-Ruotsissa vuonna 2020. "Vaikeinta siinä, että intohimoni on myös työni, on se, että työn ja vapaa-ajan raja on usein epäselvä. Useimmiten se on ihan OK, koska nautin kuvaamisesta ja sisällöntuottamisesta seikkailujen lomassa", hän sanoo. "Pyrin myös pitämään kiinni rajoistani. Lähden itsekseni lyhyemmille retkille, joita en dokumentoi mitenkään – edes Instagramiin – joten teen tätä edelleen sekä itseäni varten että työkseni.” Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark IV -kameralla ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla (33 mm, 1/100 s, f/8 ja ISO 1250). © Anna Blackwell

Keskikokoinen musta koira, jossa on ruskeaa ja valkoista ja jolla on punaiset valjaat, katsoo kameraan kalliolla.

Anna ottaa usein tutkimusmatkoilleen mukaan koiransa Bilbon, joka poseeraa aina mielellään valokuvia varten. Hänen muina kumppaneinaan ovat aina Canonin kamera ja objektiivi. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/4000 s, f/1.8 ja ISO 100). © Anna Blackwell

Annalla oli seuraa Dartmoorilla, mutta hän matkustaa usein yksin, kuten vaelluksellaan arktisessa Ruotsissa syksyllä 2020 (vasen kuva ylhäällä). ”Syvemmällä tasolla nautin yksin seikkailemisesta, koska kokemus on ainutlaatuinen”, hän sanoo. ”Olen kulkenut 10 päivää näkemättä muiden jalanjälkiä. Kun on yksin, on pärjättävä hyvinä ja huonoina hetkinä. Jos päivä on todella surkea, motivaatiota ei ole ja väsymys ja nälkä vaivaavat, tilanteesta on päästävä yksin eteenpäin. Lopulta kuitenkin tietää, että pääsi omin avuin paikasta toiseen yhtenä kappaleena.”

Vaeltaminen jonkun toisen kanssa voi auttaa kuitenkin valokuvaamisessa. ”On paljon helpompi kuvata asioita, koska kohde on automaattisesti mukana”, Anna sanoo. ”Tämä koskee myös Bilboa, koska kuvaan sitä usein. Kun maisemassa on ihminen tai koira, se kutsuu katsojaa tavalla, johon perinteinen maisemakuva ei pysty.”

Kun kysytään, kumpi tuli ensin, kiinnostus valokuvaukseen vai seikkailumatkoihin, Anna ei epäröi. ”Valokuvaus tuli ensin”, hän toteaa. ”Isoisäni oli loistava valokuvaaja, joten selailin lapsena hänen valokuva-albumeitaan, ja innostuin valokuvauksesta jo varhain. Sain ensimmäisen kamerani, kun olin 15, ja minulla oli valokuvaus kouluaineena. En kuitenkaan kuvannut muutamia ensimmäisistä seikkailuistani. Yhdistin nämä asiat vasta muutaman vuoden kuluttua”

Visuaalisen tarinan kertominen

Ihminen istumassa telttansa ulkopuolella iltahämärässä siemailemassa mukista kuumaa kaakaota, johon osuu valonsäde hänen otsalampustaan.

EOS R6 -kameran hämäräkuvausominaisuuksien ansiosta Annan kumppani Sam pystyi ottamaan tämän kuvan Annasta höyryävän kuuman juomansa kanssa sinisellä hetkellä eli kuvaamiseen sopivana ajankohtana juuri ennen kuin aurinko nousee tai laskee. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/160 s, f/1.8 ja ISO 1000). © Sam Rogers

Annalle vaellusten ikuistaminen tarkoittaa joustavuutta, vähimmäisvarusteita ja kekseliäisyyttä matkan varrella. Avarien näkymien lisäksi hän neuvoo valo- tai videokuvaamaan pieniä hetkiä, kuten rinkan nostamista selkään, telttakiilojen kiinnittämistä tai kaakaomukillisen nauttimista, koska hänen mielestään ne tuovat hyvän lisän tarinankerrontaan.

”Nautin seikkailuihin liittyvästä tarinankerronnasta”, hän selittää. ”Olen usein syrjäisissä paikoissa aivan yksin, mutta minusta on hienoa jakaa se, ja valokuvaus on loistava keino näiden kokemusten kertomiseen.

”Tällä matkalla halusimme välttämättä saada sinisenä hetkenä kuvan otsalampusta ja höyrystä, joka kohosi kaakaomukista tai keittämästäni vedestä, koska se oli luova tapa ikuistaa tuo aika päivästä.”

Varusteet valmiina kaikkeen

Ihminen, jolla on vaellusvaatteet ja selässään rinkka, kyykistyy pitkässä heinikossa ottamaan kuvaa Canon-kameralla.

Vain 680 g (kortin ja akun kanssa) painava Canon EOS R6 on täydellinen matkakumppani erityisesti Annan kaltaiselle seikkailijalle, joka on aina liikkeellä. Niitä, joille tämäntyyppinen kuvaaminen on uutta, Anna kuitenkin neuvoo päättämään ensin, mitä he haluavat kuvata, ja antamaan sitten tämän päätöksen ohjata varustevalintoja. ”Kun taitosi ja kiinnostuksenkohteesi kehittyvät, ja saat selville, mikä tyylisi on tai mitä haluat kuvata enemmän, varusteesi voivat muuttua sen mukaan”, hän sanoo. © Sam Rogers

Ihminen ja koira ovat keskellä syrjäistä nummea vieressään sininen teltta, joka melkein katoaa valtavaan maisemaan.

Monikäyttöinen Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivi sopii monenlaisiin otoksiin pienistä yksityiskohdista upeisiin maisemiin, kuten tässä. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (30 mm, 1/320 s, f/5 ja ISO 200). © Sam Rogers

Koska täyden kennokoon peilittömässä Canon EOS R6 -kamerassa voi käyttää nopeaa jatkuvaa kuvausta ja hyödyntää kuvanvakainta, ei haitannut, vaikka Anna unohti ottaa jalustan mukaan kuvatessaan hämärässä.

”Vakain ja 20,1 megapikselin tarkkuus toimivat loistavasti sinisenä hetkenä, koska unohdimme jalustan. Emme tarvinneetkaan sitä, koska kamera käsitteli heikon valaistuksen upeasti”, hän sanoo.

Koska Anna matkustaa kevyesti, hänellä on yleensä mukanaan vain yksi objektiivi, joka toimii monipuolisesti sekä muotokuvien että laajojen maisemien kuvaamisessa, ja tähän sopii erinomaisesti kevyt Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

”Pidän tällaisista objektiiveista, koska ne ovat joustavia. 24 mm:n objektiivi sopi lähikuvien ottamiseen Bilbosta, mutta pystyin myös saamaan hiukan enemmän pakkausta joihinkin maisemakuviin. Kun olen matkoilla, haluan pystyä tekemään kaiken yhdellä objektiivilla.”

Arvaamattomien säiden haasteet

Ihminen, jolla on vaellusvaatteet, vetää tavaroilla täytettyä ahkiota ja tarpoo syvässä lumessa metsämaiseman keskellä.

”Tämä valokuva on hiihtovaellukselta Suomen arktiselta alueelta maaliskuulta 2022”, sanoo Anna. ”Tässä ystäväni Chris, joka on eräopas, tutkii tulevaa reittiämme. Rakastan tätä kuvaa, koska siinä näkyy taianomainen tunnelma keskellä lumen peittämiä puita ja aukeaa talvista maisemaa." Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark IV -kameralla ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla (65 mm, 1/320 s, f/2.8 ja ISO 125). © Anna Blackwell

Lauma poroja etsimässä syötävää jäätyneessä erämaassa.

Toinen kuva Annan yksinvaellukselta arktiseen Ruotsiin vuonna 2020. ”Sain reagoitua nopeasti ja otettua tämän kuvan, koska kamera oli kiinnitetty rinkkani olkahihnaan, vaikka lämpötila oli –8 ºC ja lunta satoi paljon”, hän sanoo. ”Hetki oli täysin epätodellinen ja seesteinen, vain minä ja lauma poroja jolkuttamassa ohitseni. Ne nuuskivat lunta ja etsivät syötävää, eivätkä välittäneet siitä, että olin lähellä!” Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark IV -kameralla ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla (70 mm, 1/320 s, f/7.1 ja ISO 640). © Anna Blackwell

Voi olla haastavaa koota varusteet, jotka vastaavat Annan ja hänen seikkailujensa arvaamattomien olosuhteiden vaatimuksiin.

Esimerkiksi hiljattain hänen hiihtovaelluksellaan Suomen arktisilla alueilla alin lämpötila oli –22 ºC. ”Kun lämpötila laskee niin alas, kaikki on vaikeampaa aina suksien pukemisesta välipalataukojen pitämiseen”, hän sanoo. ”Valokuvien ottamisen on oltava tehokkuudeltaan sotilasoperaation luokkaa, jotta kädet ovat kylmässä mahdollisimman vähän aikaa ja pääset taas liikkeelle.”

Annan mielestä muistojen tallentaminen oli silti kaiken arvoista.

”Parasta ulkolajien kuvaamisessa on se, että muistot säilyvät ikuisesti. Katselen edelleen ensimmäisten seikkailujeni valokuvia ja muistan tarkalleen, missä olin, miltä minusta tuntui ja kenen kanssa olin. Se on vahva tunne.

”Huono puoli matkoissani on se, että joskus on paine ottaa tietynlaisia valokuvia. Olen ollut matkoilla, joilta odotin kaunista säätä, jotta saisin todella inspiroivaa sisältöä uskomattomissa vuoristomaisemissa, mutta edessä olikin 10 päivää kaatosadetta. Voi olla haastavaa kuvata sellaisissa olosuhteissa, koska ei ole mahdollisuutta mennä kotiin vaihtamaan vaatteita ja kuivattamaan kameravarusteita. Asut teltassa, eikä tavaroita saa pidettyä kuivina. Tämä on yksi niistä syistä, miksi pidän Canonista, koska kamerani on niin kestävä.”

Ensimmäisen askeleen ottaminen

Ihminen, jolla on vaellusvaatteet, selässään rinkka ja käsissään vaellussauvat, kulkee upeassa vuorimaisemassa.

Tämä omakuva, joka on otettu 1 000 kilometrin yksinvaelluksella arktisella alueella ja Pohjois-Skandinaviassa, on yksi Annan suosikeista. ”Tavarani painoivat 30 kg, koska rinkassani oli kaikki, mitä tarvitsin 10 päiväksi, myös ruoat. Niin suuren painon kantaminen tarkoittaa, että voi tuntua hankalalta pysähtyä asettamaan kameraa, erityisesti tällaisessa ympäristössä. Olin kuitenkin todella tyytyväinen lopputulokseen – sain mielestäni hetken ikuistettua juuri niin kuin halusin.” Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla (nyt Canon EOS 5D Mark IV) ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla (24 mm, 1/640 s, f/7.1 ja ISO 320). © Anna Blackwell

Niille, jotka haluavat kokea unohtumattomia seikkailuja, mutta eivät tiedä, mistä pitäisi aloittaa, Anna antaa tämän neuvon: ”Jos matkojen esteenä on uskon puute, älä pelkää aloittaa vähitellen ja kasvattaa rohkeuttasi ajan mittaan. Kokeile esimerkiksi telttailua metsässä yön yli ystävien kanssa tai jonkun kokeneen telttailijan mukana, tai ala käydä päivävaelluksilla yksinäsi uusissa paikoissa, jotta totut toimimaan itsenäisesti. Kurssit ovat myös hyvä keino kartuttaa taitoja ja löytää uusia kavereita seikkailuihin. Älä pelkää virheitä. Myös me ammattilaiset mokaamme toisinaan – virhe ei tarkoita epäonnistumista, jos siitä ottaa opikseen.

Hyppy tuntemattomaan on vaivan arvoinen.

”Seikkailut ovat minulle edelleen paras keino rentoutua ja kerätä energiaa. Pidän erityisesti yksin matkustamisesta, vaikka olisin vain päivän vaeltamassa jossakin uudessa paikassa”, sanoo Anna. "Nämä matkat ruokkivat luovuuttani ja intoani, joten tarvitsisin niitä, vaikka ne eivät olisi työtäni.”

Teksti: Lorna Dockerill

Vastaavat tuotteet

  • Peilittömät kamerat

    EOS R6

    Mitä tahansa kuvaatkin, EOS R6 antaa vapauden olla luova täysin uudenlaisilla tavoilla.
  • RF-objektiivit

    RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

    Ihanteellinen vakio-objektiivi täyden kennokoon peilittömien kameroiden ystäville. Helppokäyttöinen RF 24-105mm F4-7.1 IS STM on kevyt ja kompakti – ja valmis viemään valokuvauksen täysin uudelle tasolle.
  • Vakio-objektiivi

    RF 50mm F1.8 STM

    Pienikokoinen, hiljainen ja kevyt 50 mm:n kiinteäpolttovälinen RF-objektiivi, jossa on suuri f/1.8-aukko, sopii täydellisesti luovan visiosi toteuttamiseen.
  • Aiheeseen liittyvät artikkelit