Heinäkuussa 2021 Belgia koki yhden kaikkien aikojen tuhoisimmista ja äkillisistä tulvistaan. Useita kuoli ja yli 220 000 taloa vahingoittui tai tuhoutui. Wallonia, joka sijaitsee Etelä-Belgiassa Liègen provinssissa, oli yksi pahiten kärsineistä alueista, ja se toipuu tulvista edelleen.
Kun menettää kaiken, jäljelle jäävistä muistoista halutaan pitää kiinni. Eloonjääneet menettivät kuitenkin tuhansittain valokuvia, kun ne vahingoittuivat tai huuhtoutuivat pois, ja näillä kuvilla oli valtavasti tunnearvoa.
ReStory-projekti on Happiness Brussels -mainostoimiston, useiden vapaaehtoisten digitaalisten kuvankäsittelijöiden, Object Care -entisöintilaboratorion ja Canon Belgiumin yhteinen hanke, jonka avulla ryhdyttiin entisöimään niin paljon tulvan uhrien valokuvia kuin mahdollista.
”Me Canonilla ymmärrämme, millainen tunteisiin vetoava voima valokuvilla ja niihin liittyvillä tarinoilla on”, sanoo Canon Beneluxin toimitusjohtaja Jacco Leurs. ”Siksi tuemme valokuvien entisöintiprojekti ReStorya. Sen takia projektin taustalla olevat tarinat koskettivat meitä. Projekti on tarkoitettu kaikille, joihin tulva on vaikuttanut, ja jotka haluaisivat entisöidä vahingoittuneet valokuvansa. Tällä tavoin ihmiset voivat säilyttää muistonsa ehjinä, ja me voimme auttaa helpottamaan heidän suruaan.”
Tärkeiden hetkien entisöinti
ReStory: projekti, joka entisöi tulvan vahingoittamia kuvia
Mullistava tapahtuma vaikutti syvästi moniin, ja tulvien aikana useiden uhrien äänet ja kasvot olivat esillä uutiskanavissa. Happiness Brusselsin liiketoimintajohtaja Mattias Vermeire muistelee uutisia ja sitä, miten ne innoittivat hankkeeseen, jonka tarkoitus oli auttaa.
”Televisiossa oli nainen, joka kertoi menettäneensä kaiken, mutta hänellä oli valokuva-albumi, jossa oli kuvia häistä ja matkoilta”, hän selittää. ”Nainen sanoi: ’Voin korvata televisioni ja kaiken muun, mutta en voi korvata näitä muistoja’. Hän ei tietenkään tiennyt, millaisia mahdollisuuksia oli olemassa. Ajattelimme, että voimme auttaa näitä ihmisiä. Aloimme etsiä palveluita, joiden kautta voisimme entisöidä kuvia.
Järjestö lähestyi vahingoittuneiden valokuvien korjaamiseen liittyen Object Care -yritystä, joka on erikoistunut entisöimään esineitä kemiallisen stabiloinnin avulla.
Entisöitävien muistojen etsintä
Kun suunnitelma oli valmis, Happiness Brusselsin tiimi markkinoi projektia Facebook-ryhmien ja tulvan uhreja auttavien voittoa tavoittelemattomien organisaatioiden kautta. Projekti ei kuitenkaan herättänyt aluksi paljon vastakaikua. ”Puhuimme Canon Belgiumin kanssa, ja he tarjosivat meille Canonin parhaita elokuvausvarusteita, ja teimme projektista dokumentin”, Mattias kertoo. ”Sitten lähdimme etsimään ihmisiä kaduilta henkilökohtaisesti.
”Vietimme kolme päivää jutellen kaikkien ohikulkijoiden kanssa ja kertoen, mitä aioimme tehdä. Jotkut sanoivat: ”Voitte auttaa minua, minulla on joitakin kuvia jäljellä, tai tiedän jonkun, jolla on.”
Tiimi aloitti entisöintiprosessin ja dokumentoi projektin tallennettujen haastattelujen avulla, jotka olivat esillä sekä lyhyessä dokumentissa että lokakuun 2021 Brussels Expon Photo Days -tapahtuman valokuvanäyttelyssä. Pian yhä useammat ihmiset alkoivat ottaa yhteyttä ja halusivat entisöidä valokuvansa. Projekti jatkuu vielä seuraavankin vuoden puolelle.
Valokuvien entisöintiprosessi
Object Caren entisöintiprosessissa jokainen valokuva puhdistetaan käsin. Seuraavaksi ryhmä, joka koostuu vapaaehtoisista Happiness Brussels -toimiston kuvankäsittelyn ammattilaisista, viimeistelee kuvat.
”Heitä ei pelota tiputtaa vahingoittunutta kuvaa veteen”, Mattias sanoo. ”Aluksi se sai meidät kaikki sekoamaan, mutta he tiesivät täsmälleen, mitä piti tehdä. He laittoivat valokuvan veteen irrottaakseen kaikki erilaiset elementit ja puhdistaakseen kuvan mahdollisimman hyvin. Seuraavaksi he digitoivat valokuvan ottamalla siitä kuvan Canon-kameralla. Sitten on meidän vuoromme.
”Luomme mainoskuvia ja parannamme ja yhdistelemme kuvia Photoshopilla ja muilla tekniikoilla. Ajattelimme, että voimme hyödyntää asiantuntemustamme ja puhdistaa vahingoittuneet valokuvat ja poistaa niistä laikut ja jäljet.
Toimiston vapaaehtoiset kuvankäsittelyammattilaiset ovat nyt puhdistaneet tulvan vahingoittamia kuvia ReStory-projektia varten noin tuhannen tunnin verran. Myös jotkut freelancerit ovat ottaneet yhteyttä ja tarjonneet apuaan. Muokkausprosessissa on rajoituksensa, mutta tulokset ja vastaukset ovat silti olleet upeita.
”Emme voi keksiä uudelleen miltä joku on näyttänyt kuvassa, joka on vahingoittunut niin, että puolet henkilön kasvoista puuttuu. Voimme kuitenkin luoda uudelleen taivaita ja puita ja poistaa tahroja kuvissa olevista ihmisistä”, sanoo Mattias.
Korjatut valokuvat tulostettiin Canon imagePROGRAF PRO-1000 -tulostimella, joka tuottaa ammattitasoisia ja eloisia tulosteita. ”Keräämme parhaillaan runsaasti kuvia, jotta voimme auttaa mahdollisimman monia ihmisiä. Kierrämme hakemassa valokuvia ihmisiltä, sillä kuvien tunnearvon takia ihmiset eivät tietenkään mielellään vain laita niitä kirjekuoreen ja lähetä niitä meille postitse.”
Tulvien vahingoittamien kuvien entisöintiä koskevia hakemuksia voi lähettää osoitteessa www.restory.photo
Viisi vinkkiä vanhojen tai vahingoittuneiden kuvien entisöintiin
1. Älä yritä kuivattaa valokuvia nopeasti
”Vältä veden vahingoittamien valokuvien kuivattamista heti äläkä aseta niitä minkään lämmitysjärjestelmän päälle, sillä se vahingoittaa kuvia vielä lisää”, neuvoo Mattias. ”Paperi alkaa muuttua kovemmaksi kuin mitä se alun perin oli ja se alkaa halkeilla, mikä on itse asiassa kemiallinen muutos. Sen korjaaminen on mahdotonta. Vahingoittuneet valokuvat on parasta pitää samassa ympäristössä.”
2. Aseta kuva suljettuun pussiin, jossa on vesihöyryä
Jos aiot lähettää valokuvia ammattimaisille entisöijille: ”Jos valokuva on ollut vedessä, on parasta asettaa se suljettuun pussiin, jossa on vesihöyryä tai vesipisaroita. Näin varmistetaan, että olosuhteet säilyvät samanlaisina”, Mattias sanoo.
3. Jos korjaat vanhoja kuvia itse, digitoi ne ennen niiden tuomista Photoshop- tai Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmistoon.
Skannaa valokuva, jonka aiot korjata, tai ota siitä laadukas kuva. Avaa se sitten digitaalisessa muodossa muokkausohjelmistossa, kuten Adobe Photoshopissa. Kun olet luonut kopion kuvasta, tee tarvittavat rajaus- ja suoristussäädöt.
4. Säädä vahingoittuneita alueita tai korjaa värejä
Adobe Photoshopin spottikorjaussiveltimen avulla voi poistaa ryppyjä ja laikkuja ja korjata veden tai ajan vahingoittamia alueita. Varmista kuitenkin, että luot jokaista tekemääsi muutosta varten uuden tason, jotta et muokkaa alkuperäistä taustatasoa. Voit myös vähentää rakeisuutta kohinanvähennystyökalun avulla. On tavallista, että vanhojen kuvien värit haalistuvat. Värien korjaaminen onkin usein kannattavaa, jotta tulosteet olisivat laadukkaita. Canonin DPP RAW -kuvankäsittelyohjelmistossa voi hienosäätää kuvia esimerkiksi säätämällä värejä ja terävöittämällä kuvia.
5. Valmistaudu tulostukseen
Tallenna kuvasi sopivassa tiedostomuodossa, kuten JPEG-, PNG- tai TIFF-muodossa, ennen kuin tulostat ne kotona. Jos kamerasi tukee RAW-kuvausta, suosittelemme käyttämään sitä, sillä se tarjoaa eniten joustavuutta muokkausvaiheessa. Kompakti mutta joustava A3+ Canon PIXMA PRO-200 sopii loistavasti laadukkaaseen väri- ja mustavalkotulostukseen. Jos haluat entisöidä kuvasi itse, tässä langattomassa tulostimessa on 8 värin dye-pohjainen mustejärjestelmä, joka tuottaa poikkeuksellisen värintoiston ja tarjoaa mukautettavia tulostuskokoja. Myös edullinen PIXMA-valikoima tuottaa laadukasta jälkeä tulostettaessa valokuvia kotona. Canon Pro Platinum PT-101 on kiiltävä ja painava valokuvapaperi, jonka avulla saa studiolaatuisia tulosteita, jotka eivät haalistu.
Adobe ja Photoshop ovat Adoben tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä Yhdysvalloissa ja/tai muissa maissa.
Teksti: Lorna Dockerill
Vastaavat tuotteet
-
PIXMA PRO-200
Monipuolinen ja helppokäyttöinen PIXMA PRO-200 -valokuvatulostin on täydellinen valinta valokuvauksen harrastajille ja aloitteleville kuvaajille. -
imagePROGRAF PRO-1000
12 musteen järjestelmän ansiosta saat laadukkaita tulosteita aina A2-kokoon asti.