Canonin kittiobjektiivit – objektiivit, jotka tavallisesti toimitetaan kameran mukana, kuten Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ja RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM – edustavat polttoväliä, joka helpottaa luovan kuvaamisen aloittamista. Nämä kooltaan pienet, kevyet ja monipuoliset zoom-objektiivit sopivat sekä muotokuviin, perhetilaisuuksiin että maisema-, arkkitehtuuri- ja lähikuvaamiseen.
Mutta entä jos haluaa vaihtaa pakkauksen mukana toimitettavaa objektiivia edistyksellisempään malliin? Entä jos haluaa perehtyä johonkin tiettyyn valokuvausgenreen, heittäytyä luovaksi syväterävyyden kanssa tai kuvata hämärässä – kaksi viimeksi mainittua ovat sellaisen objektiivin etuja, jossa on suuri aukko – tai ehkä haluat vain saada kuvaan enemmän tai kauempana olevia kohteita?
Uuden zoom-objektiivin hankkiminen antaa mahdollisuuden siirtyä valokuvaamisessa pidemmälle, mutta tarjolla oleva valikoima voi saada aikaan hämmennystä. Eli millaisiin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota, jos on aikeissa ostaa kameraan seuraava objektiivi? Entä mikä objektiivi olisi syytä hankkia kameran mukana toimitetun lisäksi?
Kannattaa muistaa, että (lukuun ottamatta muutamia erikoisobjektiiveja, kuten Canonin RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE -objektiivia, jota varten on oltava tietty kamera) kaikkia RF-objektiiveja voi käyttää minkä tahansa EOS R -järjestelmän kameran kanssa. Jos kuitenkin kamerassa on APS-C-kenno, kuten malleissa EOS R7 tai EOS R10, objektiivin polttoväli kasvaa 1,6-kertaiseksi. Lue lisää APS-C-kameroista ja rajauskertoimesta.
Parhaat pakkauksen mukana tulleen kittiobjektiivin päivitykset: mikä täyden kennokoon zoom kannattaa valita?
Ominaisuudet, joihin uudessa objektiivissa kannattaa kiinnittää huomiota
Ensimmäinen huomioitava seikka on polttoväli. Haluatko objektiivin, jolla kuvaan saa mahtumaan vähän enemmän niin, että saat siihen lisää maisemaa? Vai haluatko nähdä kauemmas niin, että pääset kuvaamaan villieläimiä tai muita etäisempiä kohteita?
Suurin aukko on toinen tärkeä ominaisuus, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Aukolla säädetään sitä, paljonko valoa kameraan pääsee, ja suuremmilla aukoilla (pienemmillä f-luvuilla) saa hämärässä kuvattaessa parempaa kuvan laatua. Lisäksi aukon koko vaikuttaa myös syväterävyyteen eli siihen, kuinka suuri osa kuvasta näkyy terävästi tarkennettuna. Objektiivilla, jossa on suuri maksimiaukko, vaikka f/2.8, on helpompi saada aikaan kapea syväterävyys, jolloin etualan ja taustan yksityiskohdat, jotka muutoin saattaisivat häiritä katsojaa, sumentuvat.
Suuren aukon ansiosta liikkeen pysäyttämiseen voidaan käyttää myös lyhyitä suljinaikoja (lyhyitä valotusaikoja). On huomattava, että joissakin zoom-objektiiveissa suurin aukko muuttuu. Näin on esim. mallissa RF 24-240mm F4-6.3 IS USM, mikä tarkoittaa, että zoomausalueen 24 mm:n päässä aukko on f/4, ja zoomattaessa objektiivin suurin aukko pienenee, jolloin 240 mm:n päässä se on f/6.3.
Jos käytössä on kamera, jossa ei ole sisäistä kuvanvakainta (In-body Image Stabilizer, IBIS), tehokkaalla optisella kuvanvakaimella varustettu objektiivi auttaa saamaan terävämpiä otoksia ja sulavampaa liikkuvaa kuvaa käsivaralta. (Jos kamerassa on IBIS, se toimii yhdessä objektiivin optisen kuvanvakaimen kanssa niin, että vakautus paranee entisestään. Näin tässäkin tapauksessa kannattaa harkita objektiivia, jossa on oma kuvanvakain).
Jos kuvaat mieluusti luonnonvaraisissa ja karuissa paikoissa, jonkinasteisella sääsuojauksella varustettu objektiivi rauhoittaa mieltä kummasti. Ja jos matkustat paljon ja kannat kameraa mukana koko päivän, haluat todennäköisesti objektiivin, joka on suhteellisen pieni ja kevyt.
Toiseksi eniten käyttämäsi objektiivin valinnan helpottamiseksi seuraavassa on luettelo suosituksista, jotka kattavat polttovälialueen 15 mm:stä 240 mm:iin. Canon Europen tuotemarkkinointiasiantuntija Mark Kendrick tarjoaa myös näkemyksiään siitä, mikä tekee kustakin objektiivista niin hyvän vaihtoehdon.
Paras kittiobjektiivin päivitys heikossa valaistuksessa kuvaamista varten: RF 28-70mm F2.8 IS STM
Tämä kittiobjektiivin kehittyneempi versio sisältää monia ominaisuuksia, jotka avaavat uusia luovia mahdollisuuksia. Ensinnäkin sen maksimiaukko on f/2.8, joka pysyy vakiona koko zoomausalueella. Yhdessä objektiivin 5,5 valotusaskeleen kuvanvakaimen kanssa valovoimainen aukko tekee RF 28-70mm F2.8 IS STM -objektiivista mainion valinnan luovaan ja heikossa valossa tapahtuvaan valokuvaamiseen – otitpa sitten muotokuvia sisätiloissa tai sinisen hetken maisemia.
”Vaikka ei olekaan kulmaltaan yhtä laaja kuin RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM tai RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, tämän avulla voidaan aidosti hyödyntää f/2.8:n tarjoamaa kapeaa syväterävyyttä”, Mark selittää. ”Käyttämällä tätä 70 mm:n polttovälillä saadaan kauniita muotokuvia, jotka ovat todella teräviä paikoissa, joissa niiden on oltava teräviä, mutta joihin taustan sumentuminen antaa todella hienon lisän.”
Se on kätevä objektiivi myös ulkokäyttöön, sillä sen kompaktiin, kevyeen ja säänkestävään rakenteeseen kuuluu yhdistetyn säätö- ja tarkennusrenkaan, zoomausrenkaan ja objektiivin RF-kiinnityksen ympärillä olevat kumitiivisteet. RF 28-70mm F2.8 IS STM -objektiivin tehokas kuvanvakain tarkoittaa, että kuvaajan ei teräviä ja vakaita kuvia saadakseen tarvitse kantaa mukanaan jalustaa.
Paras yleiskittiobjektiivin päivitys: RF 24-105mm F4L IS USM -objektiivi.
Jos olet aikeissa päivittää ensimmäiseen Canonin L-sarjan objektiiviin ja haluat zoomin, joka tarjoaa erilaisia polttovälejä päivittäiseen valo- ja videokuvaukseen, käytännön kannalta hyvä valinta on RF 24-105mm F4L IS USM.
Kooltaan ja painoltaan se vastaa RF 28-70mm F2.8 IS STM -objektiivia, joten valinta määräytyy viime kädessä sen mukaan, tarvitsetko nopeamman f/2.8-aukon vai pidemmän zoomin, joka on L-sarjan laadukasta tasoa.
RF 24-105mm F4L IS USM -objektiivissa on pölyn- ja tippuvedenkestävä rakenne sekä etu- ja takalinssielementtien fluoripinnoitteet, jotka hylkivät likaa ja helpottavat objektiivin pitämistä puhtaana. Viiden valotusaskeleen kuvanvakain auttaa vaimentamaan kameran tärähtelyn vaikutuksia, ja erillisten säätö-, tarkennus- ja zoomausrenkaiden ansiosta manuaalinen säätö tapahtuu nopeasti ja tarkasti.
”Tämä on objektiivi, johon voi luottaa päivästä toiseen hyvin pitkään”, Mark sanoo. ”Sen polttovälialue on laajempi kuin RF 28-70mm F2.8 IS STM -objektiivin, joten jos halutaan objektiivi, jolla voi ottaa kuvan mistä tahansa kohteesta ja jossa on laajempi kuvakulma ja joka zoomaa hieman kauemmas, tämä on yksi ehdokas.”
Paras pakkauksen mukana toimitettavan objektiivin päivitys matkakäyttöön: RF 24-240mm F4-6.3 IS USM
10-kertaisesti suurentavan RF 24-240mm F4-6.3 IS USM:n kaltainen superzoom antaa joustavuutta siirtyä saumattomasti laajakulmaisten maisemien kuvaamisesta lähikuviin luonnonvaraisista eläimistä ilman objektiivin vaihtamista. Kun RF 24-240mm F4-6.3 IS USM -objektiivi yhdistetään täyden kennokoon EOS R -järjestelmän kameraan, kuvaaja vapautuu ottamaan kuvia spontaanisti ja reagoimaan nopeammin.
Mark viittaa siihen, että tämä on erittäin käytännöllinen objektiivi matkakäyttöön. ”Se painaa vain 750 grammaa ja on jopa vain 12 cm pitkä. Toisin sanoen sitä on helppo kantaa mukana, ja sen viiden valotusaskeleen kuvanvakain tarkoittaa, että kuvaaja voi pysyä liikkeessä ja saada silti teräviä käsivaralta otettuja kuvia. Siinä on myös nopea ja lähes äänetön Nano USM -tarkennusmoottori, jota yleensä näkee vain huippuluokan tai ammattikäyttöön tarkoitetuissa L-sarjan objektiiveissa.”
Kun siirrytään tavallisesta paketin mukana tulevasta objektiivista, kuten RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM:stä, objektiiviin RF 24-240mm F4-6.3 IS USM, käyttöön tulevat polttovälit lisäävät luovia mahdollisuuksia valtavasti. Siinä ei ole RF 28-70mm F2.8 IS STM:n suurta enimmäisaukkoa eikä RF 24-105mm F4L IS USM:n ammattikäyttöön tarkoitettua rakennetta, mutta nämä se korvaa pelkällä monipuolisuudellaan.
Paras pakkauksen mukana seuraavan objektiivin päivitys heikossa valaistuksessa tapahtuvaan laajakuvaamiseen: RF 16-28mm F2.8 IS STM.
Pakkauksen mukana toimitettava objektiivi antaa maisema- ja kaupunkikuvauksessa paljon eri kehystysvaihtoehtoja, sillä loitontamalla sen avulla päästään kuvaamaan laajoja näkymiä, kun taas hieman lähentämällä maisemasta voidaan nostaa esiin mielenkiintoisia piirteitä. Jos olet kuitenkin päässyt laajakulman makuun, ultralaajakulmainen täyden kennokoon RF 16-28mm F2.8 IS STM -objektiivi korvaa paketin mukana tulleen zoomin mainiosti.
”Se on hyvä valinta henkilöille, jotka haluavat tallentaa paikan mahtavuuden, olipa kyseessä sitten kaupunki- tai maisemakuva”, Mark sanoo, ”mutta sen erittäin laaja kuva-ala sopii myös arkkitehtuuriin, sisätiloihin ja käsivaralta tapahtuvaan vloggaamiseen”. Sen vakiomaksimiaukko koko zoomausalueella on f/2.8, minkä ansiosta se on mainio objektiivi hämärässä ja myös tähtitaivaan kuvaamiseen.”
RF 16-28mm F2.8 IS STM on rakenteeltaan samanlainen kuin RF 28-70mm F2.8 IS STM, ja siinä on 5,5 valotusaskeleen kuvanvakain, 9-lamellinen aukko, yhdistetty säätö- ja tarkennusrengas sekä säänkestävä rakenne. Myös kuvanlaatu on erittäin korkea ja lähestyy L-sarjan objektiivien laatua, joten RF 16-28mm F2.8 IS STM on yksi markkinoiden parhaista ultralaajoista zoom-objektiiveista.
Pienen koon säilyttämiseksi – paino on vain 445 g ja pituus sisäänvedettynä noin 9 cm – laajakulmavääristymät korjataan kameran sisäisellä kuvankäsittelyllä eikä optisesti objektiivissa. ”EOS R -järjestelmäkamerat pystyvät käsittelemään ja korjaamaan kuvan reaaliaikaisesti”, Mark kertoo. ”Jos kaikki pitäisi tehdä optisesti, linssielementtien pitäisi olla suurempia, jolloin objektiivista tulisi suurempi ja kalliimpi.
”Hyödyntämällä EOS R -järjestelmän tehoa Canon pystyy suunnittelemaan pienikokoisempia, kevyempiä ja edullisempia objektiiveja, joissa on seuraavan sukupolven kuvanlaatu.”
Paras pakkauksen mukana tulleen objektiivin päivitys ultralaajakuvaamiseen: RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM
RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM on kittiobjektiivin korvaajaksi edullisempi ultralaajakulmavaihtoehto. Se kattaa saman polttovälialueen kuin RF 16-28mm F2.8 IS STM, mutta ulottuu pidemmälle ja laajemmalle. Kukin millimetri polttoväliä merkitsee suurta eroa laajakulmakuvissa ja -videoissa – ja 15 mm:n polttoväli kuvaa yllättävän paljon enemmän kuin 16 mm:n polttoväli.
RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM ei ole yhtä säänkestävä kuin RF 16-28mm F2.8 IS STM, mutta siinä on sama 5,5 valotusaskeleen optinen kuvanvakain, ja se kykenee ottamaan kuvia lähempää – manuaalitarkennustilassa vain 12,8 cm:n etäisyydeltä – jolloin pieni kohde saadaan näkymään yksityiskohtaisesti, mistä huolimatta kuvaan tulee paljon ympäristöä.
”Sen aukko on kuitenkin pienempi kuin RF 16-28mm F2.8 IS STM:n, joten se ei toimi yhtä hyvin heikossa valaistuksessa eikä sovi myöskään luovempien syväterävyystehosteiden tutkimiseen”, Mark lisää. ”Mutta RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivi loistaa siinä, että se ottaa kuvaan vielä enemmän, on vielä pienempi ja yli 50 grammaa kevyempi”. Jos siis halutaan todella taskukokoinen ultralaajakulmainen zoom-objektiivi, tämä on osuva valinta.”
Löydä itsellesi sopivin objektiivi
Jos tarvitset apua objektiivin valinnassa, Canonin kätevä objektiivihakutyökalu antaa suosituksia kameran, halutun kuvauksen lajityypin ja kuvaajan eniten arvostamien ominaisuuksien perusteella. Jos mielessä on jokin tietty lajityyppi, etsi lisätietoja siitä, millä kalustolla saadaan paras mahdollinen hyöty irti muotokuvauksessa, maisemakuvauksessa, toiminta- ja urheilukuvauksessa sekä luontokuvauksessa.
Teksti: Marcus Hawkins
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Objektiivin valinta
Kaikki tarvittavat tiedot objektiiveista sekä niiden eri tyypeistä ja ominaisuuksista.
Maisemaobjektiivihaaste
Ammattilaiskuvaaja Verity Milligan jakaa kokemuksensa luovien maisemien kuvauksesta kahden kevyen objektiivin avulla.
Miksi EOS R System on kuvaajan uralla käänteentekevä ratkaisu?
Canon EOS R -kamerat ja -objektiivit ovat nostaneet valokuvaajien töiden tasoa viiden vuoden ajan. Katso, miksi ammattilaiset ovat tehneet kyseisen valinnan.
Valotuksen hallinta
Määritä aukon, valotusajan ja ISO-herkkyyden asetukset.