”Bokeh” tulee japaninkielestä ja tarkoittaa sumentamista. Termiä käytetään usein viittaamaan kuvan epätarkkoihin osiin. Bokeh-tehoste näkyy parhaiten kuvissa, joissa on paljon pieniä valopisteitä (esimerkiksi katuvalot yöaikaan). Bokeh ei kuitenkaan tarkoita pelkästään pyöreitä valopisteitä, vaan sillä voidaan viitata mihin tahansa valokuvan sumeisiin osiin.
Mitä siis on bokeh-valokuvaus? Nämä sumeat alueet kuvissa ovat yksi valokuvauksen parhaista tehosteista. Sen avulla epäolennaiset yksityiskohdat voidaan sumentaa pehmeiksi väreiksi ja sävyiksi, mikä tekee kuvasta selkeämmän ja kiinnittää katsojan huomion paremmin kuvan olennaisiin osiin.
Luovaa bokeh-kuvausta
Tästä syystä bokeh on jo pitkään ollut yksi valokuvaajien tärkeimmistä visuaalisista tekniikoista. Nykyään kaksoiskameralla varustetut älypuhelimet voivat myös matkia bokeh-tehostetta, mutta tämä toimii vain sovelluksen avulla. Älypuhelimen pienet linssit ja anturit eivät kuitenkaan pysty luomaan luonnolliseen bokeh-tehosteeseen vaadittavaa kapeaa terävyysaluetta. Kapea terävyysalue voidaan saada vain tarkoitukseen suunniteltujen kameroiden nopeammilla objektiiveilla ja suuremmilla kennoilla, ja näillä voidaan myös luoda parhaan näköiset tehosteet.
Täyden kennokoon kamerat, kuten Canon EOS R8 ja EOS R6 Mark II, sopivat erinomaisesti bokeh-kuvaukseen, mutta myös APS-C-kennokoon kamerat, kuten Canon EOS R100, EOS R50, EOS R10 ja EOS R7, toimivat tehokkaasti.
Tässä on pari olennaista tekniikkaa ja varusteet, joita tarvitset kauniin bokeh-tehosteen luomiseen ja entistä parempien kuvien ottamiseen.
Parhaat objektiivit bokeh-tehostetta varten
Kauniin bokeh-tehosteen luomiseen tarvitset ”nopean” objektiivin, eli objektiivin, jossa on f/2.8 tai suurempi aukko (pienempi f-luku). Tästä syystä nopea kiinteäpolttovälinen objektiivi kannattaa hankkia varusteeksi, vaikka sinulla olisi jo zoom-objektiivi, jossa on sama polttoväli.
Nopeat objektiivit, joiden polttoväli on vähintään 50 mm, sopivat tavallisesti parhaiten bokeh-kuvaukseen, koska taustan sumentaminen laajakulmaobjektiiveilla voi olla haastavaa. Tämä johtuu siitä, että lyhyet polttovälit tuottavat suuremman terävyysalueen eri tarkennusetäisyyksillä ja aukoilla, joten suurempi osa näkymästä etualalta taustaan näkyy terävänä ja bokehia on vähemmän.
Edullisia bokeh-objektiiveja ovat esimerkiksi Canon RF 50mm F1.8 STM ja RF 85mm F2 MACRO IS STM. Mutta muista myös laajakulmaobjektiivit. Sekä RF 35mm F1.8 MACRO IS STM että RF 24mm F1.8 MACRO IS STM toimivat luotaessa bokeh-taustaa lähikuvauksessa, koska syväterävyys lyhenee lyhyemmillä tarkennusetäisyyksillä.
Äärimmäisissä lähikuvissa todella lyhyt polttoväli tuottaa lyhyen syväterävyysalueen ja maksimoi bokeh-potentiaalin, jotta RF 85mm F2 MACRO IS STM-, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM- ja RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivien 0,5-kertaiset makrokuvausominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. Laajan kuva-alansa ansiosta Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivi on myös hyvä valinta, kun halutaan päästä todella lähelle pääkohdetta näkymässä ja eristää se sumennettua mutta laajaa taustaa vasten. Tämä voi tuoda kuvaan vielä yhden luovan lisäelementin.
Yleensä objektiivi, jossa on enemmän himmenninlamelleja, tekee bokeh-tehosteesta kauniin pyöreän, koska se tekee kaikista epäterävistä valopisteistä aukon muotoisia. Tällä ei ole yhtä paljon merkitystä täysin avoimella aukolla kuvattaessa, jolloin aukko on objektiivin suurimmassa arvossa (pienimmässä f-luvussa) ja pyöreän muotoinen. Tämä ei kuitenkaan päde aina. Objektiivin lamellien lukumäärän voi katsoa objektiivin teknisistä tiedoista Canonin sivustossa. Seitsemän lamellia luovat kauniin bokeh-tehosteen – mutta yhdeksän lamellia on vieläkin parempi. Kummassakin edellä mainitussa makro-objektiivissa on yhdeksän himmenninaukon lamellia, muissa on seitsemän.
Canonin kätevällä objektiivivalitsin-työkalulla voit räätälöidä objektiivisuosituksia kamerasi ja haluamasi kuvaustyylin mukaan.
Parhaat kamera-asetukset bokeh-kuvaukseen
Aukon valinnalla on suuri vaikutus kuviesi bokeh-tehosteeseen. Mitä suurempi aukko (eli mitä pienempi f-luku) on, sitä kapeampi terävyysalue on. Tämä tekee taustasta sumeamman. Kokeile siis kuvata joko aukon esivalinta (Av) -tilassa tai käsisäätötilassa ja valitse suuri aukko (matala f-luku).
Aukon esivalinta (Av) -tilassa voit asettaa myös ISO-herkkyyden automaattiseksi, joten tästä näkee aluksi, onko valotusaika tarpeeksi nopea. Käsisäätö (M) -tilassa, jossa on automaattinen ISO-herkkyys, voit asettaa sekä aukon suuruuden että valotusajan, ja kamera määrittää sopivan ISO-herkkyyden. Tärkeintä on valita suuri aukko ja riittävän nopea valotusaika, jotta kuvan tarkennetut alueet ovat teräviä, kun pidät kameraa kädessä (kokeile 1/200 sekuntia).
Parempi bokeh-tehoste sopivalla etäisyydellä
Mitä suurempi etäisyys taustan ja kohteen välillä on, sitä sumeampi tausta on. Toinen tärkeä tekijä on etäisyys kohteen ja kamerasi välillä. Mitä lähempänä kohdetta objektiivi on, sitä kapeampi terävyysalue on. Tällöin tausta katoaa tarkennuksesta nopeammin. Jos haluat sumentaa kuvaa enemmän, siirrä kuvauskohde lähemmäs kameraa ja kauemmas taustasta.
Paras polttoväli bokeh-tehosteeseen
Pidempi polttoväli tuottaa tiukemman syväterävyyden, mikä voi tuottaa voimakkaamman taustasumennuksen. Tästä syystä telezoom-objektiiveja voidaan käyttää kuvauskohteen erottamiseen ja taustan sumentamiseen. Esimerkiksi Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla saa erinomaisen bokeh-taustan käyttämällä sen zoomausalueen pitkää päätä, vaikka aukko onkin silloin pienempi. Jos siis haluat luoda vahvan sumennuksen ja voimistaa bokeh-tehostetta, ota pari askelta taaksepäin ja zoomaa (tai vaihda objektiivia), jotta polttovälistä tulisi pidempi.
Näin saat aikaan etualan bokeh-tehosteen
Yleensä bokeh-tehostetta ajatellaan taustatehosteena, mutta sitä voidaan käyttää myös kuvan etualalla. Voit tuoda huomion paremmin kuvauskohteeseesi asettamalla kuvan etualalle epäterävän yksityiskohdan. Tällaisen tehosteen voi saada aikaan sumean etualan rajauksella tuomalla kameran lähelle lehtiä tai asettamalla sen matalalle alustaa vasten. Tällaiset pehmeät yksityiskohdat lisäävät syvyysvaikutelmaa ja tuovat rohkeita, sumennettuja värejä sommitelmaasi.
Bokeh-tehosteet videokuvauksessa
Syvyys on tärkeä tekijä myös videoiden sommittelussa, sillä se auttaa katsojaa hahmottamaan paremmin tapahtumapaikkaa. Epätarkkojen yksityiskohtien lisääminen kuvan etu- ja taka-alalle on hyvä keino lisätä syvyysvaikutelmaa ja ohjata katsetta. Bokeh-korostukset näyttävät itse asiassa yhtä hyvältä videolla kuin kuvissakin, ja lisäksi ne voivat liikkua videon mukana. Auton ajovalot, koristevalot ja muut kirkkaat valopisteet näyttävät erityisen kauniilta, kun ne sumennetaan välkkyviksi bokeh-tehosteiksi.
Rohkeiden bokeh-tehosteiden lisääminen
Yksi selkeimmistä tavoista käyttää bokeh-tehosteita valokuvauksessa on pienien, kirkkaiden valopisteiden lisääminen muuten tummaan taustaan tai heikosti valaistuun tilaan. Tämä luo lumoavan vaikutelman, jollaisen voi nähdä monissa tilanteissa, kuten esimerkiksi auringon paistaessa lehtien lomasta tai vilkkaalla kadulla hämärän laskeuduttua tai värikkäässä huvipuistossa tai kynttilöiden loistaessa kakun päällä. Jos haluat kokeilla tehostetta itse, kokeile käyttää koristevaloja. Laita ne kuvasi taustalle tai etualalle tai kummallekin. Koristevalot muuttuvat kauniiksi bokeh-kehiksi, kun niihin ei tarkenneta.
Erilaisten bokeh-muotojen luominen
Kun kuvaat niin, että objektiivi on täysin avoin (suurimmalla mahdollisella aukolla), kuviisi pitäisi tulla pyöreä bokeh-tehoste, koska aukkokin on pyöreä. Muussa tapauksessa bokeh-tehosteen muoto määräytyy objektin himmenninlamellien määrän mukaan. Suurempi määrä lamelleja tekee aukosta pyöreämmän, ja näin ollen myös bokeh-tehoste on pyöreämpi. Tämän takia bokeh-valopisteet ovat yleensä pyöreitä tai kuusikulmaisia – jos haluat selvittää minkä muotoinen bokeh-tehosteesi on, ota objektiivi irti kamerasta ja katso sen läpi valoa vasten.
Ryhdy luovaksi ja muuta bokeh-tehosteesi muotoa Voit leikata minkä tahansa kuvion muotin paperista ja kiinnittää sen objektiivisi etupuolelle. Tässä videossa tavallinen kartonginpala muuttuu värikkäiksi tähden- ja lumihiutaleenmuotoisiksi bokeh-tehosteiksi.
Kokeile kuvata bokeh-asetelma
Sumeista valopisteistä saa kauniita bokeh-tehosteita, kun kuvaus tapahtuu oikeanlaisilla asetuksilla. Tässä on yksinkertaisia välineitä, joiden avulla voit luoda kauniin bokeh-tehosteiden ympäröimän asetelman kotona. Aseta esine heijastavan pinnan päälle ja laita rypistetty folioarkki taustalle (älä rypistä arkkia liikaa – pari rytistystä riittää niin, että pinta hajottaa valoa pelkän heijastamisen sijaan). Kohdista pöytävalo folioon ja käytä toista valoa kuvauskohteen valaisemiseen (me käytimme LED-valopaneelia, mutta tavallinen valaisin toimii myös). Aseta kamerasi lähelle kohdetta ja aseta se aukon esivalinta (Av) -tilaan. Käytä suurta aukkoa (paras mahdollinen aukko f/1.8) ja ota kuva matalasta kuvakulmasta niin, että kaunis bokeh-tehoste tulee kuvaan.
Teksti: James Paterson ja Matthew Richards