Parhaat vinkit kaupunkikuvaukseen

Luo upeita kaupunkimaisemia ja yksityiskohtaisia kaupunkikuvia – täältä löydät kaikki tarvitsemasi neuvot, vinkit, tekniikat ja inspiraation.
Ilmakuva kaupungista yöllä, monissa tummansinisen taivaan alla olevista rakennuksista näkyy vaaleanpunertavia juovia.

Jokainen kaupunki on täynnä omanlaistaan energiaa ja tunnelmaa. Ihmiset, rakennukset, joet ja monenkirjavat kadut tarjoavat rajattomasti kuvausmahdollisuuksia. Nyt on hyvä hetki syventyä kaupunkikuvaamiseen, sillä olemme koonneet tähän vinkkejä, joissa keskitytään kuvien sommitteluun, vähentyvän valon kanssa toimimiseen ja kaupungin tarinan kertomiseen. Lue vinkit ja ota entistä parempia kaupunkikuvia.

1. Varusteet kaupunkikuvaukseen

Henkilö pitelee Canon EOS M50 -kameraa maan tasalla ja kuvaa kaupunkia yöllä.

Jos haluat kokeilla kaupunkikuvausta yöllä, peilittömän kameran elektroninen etsin voi olla korvaamaton. Se näyttää, miten kuva on valottunut ja päivittyy, kun säädät asetuksia. Järjestelmäkamerassa takanäyttö voi auttaa arvioimaan valotusasetuksia ja tarjoaa kirkkaamman näkymän alueesta.

Canon EOS M6 Mark II jalkakäytävällä kuvaamassa kaupunkia yöllä.

Juuri ennen auringonnousua tai auringonlaskun jälkeen tapahtuva sininen hetki sopii loistavasti kaupunkimaisemien kuvaamiseen. Valo näyttää usein epätodelliselta eivätkä kadut ole yhtä kiireisiä. Useimmissa objektiiveissa aukkoarvon asettaminen välille f/11 ja f/16 muuttaa kirkkaat valopisteet tähtimäisiksi.

Mitä tahansa Canon-kameraa voi käyttää kaupunkikuvaukseen, mutta vaihdettavalla objektiivilla varustetut kamerat ovat monipuolisimpia. Lisäksi pieni koko on usein valttia, sillä huomaamaton lähestymistapa voi auttaa vangitsemaan spontaaneja kuvia kaupunkielämästä ja asioitaan hoitavista ihmisistä. Canonin peilittömän EOS M -sarjan kamerat, kuten EOS M50 Mark II, ovat erityisen kompakteja ja huomaamattomia.

Monet valokuvaajat pitävät 35 mm:n kiinteäpolttovälisistä objektiiveista niiden pienen ja kevyen muotoilun sekä kuva-alan ansiosta. Kuva-ala on tarpeeksi laaja, jotta kuvaan mahtuu paljon, mutta samalla tynnyrivääristymää esiintyy melko vähän ultralaajakulmaobjektiiveihin verrattuna. PienikokoinenCanon EF-M 22mm f/2 STM -pannukakkuobjektiivi soveltuu tähän loistavasti, sillä sen tehollinen polttoväli vastaa täyden kennokoon 35,2 mm:n polttoväliä. Canon EF-M 32mm f/1.4 STM tarjoaa tavallisemman kuvakulman, ja sen suuri aukko sopii loistavasti kohteiden erottamiseen sumennetusta taustasta. Jos etsit monipuolista vaihtoehtoa, Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM on laajakulmaobjektiivi, jossa on sisäänrakennettuja makro-ominaisuuksia. Kiinteäpolttoväliset objektiivit eivät kuitenkaan ole kaikki kaikessa – myös kompakti Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM tarjoaa laajakulmazoomin monipuolisuutta.

Mitä järjestelmäkameroihin tulee, kevyessä Canon EOS 250D -kamerassa on kääntyvä nivelletty näyttö, joka on kätevä epätavallisten ja jännittävien näkökulmien vangitsemiseen. Tämä ominaisuus on myös useimmissa muissa Canon-kameroissa, kuten kehittyneemmässä mutta suhteellisen kompaktissaCanon EOS 850D -mallissa, joka on tarkoitettu harrastajakuvaajille. APS-C-kennokoon järjestelmäkameroihin soveltuvia kaupunkikuvausobjektiiveja ovat esimerkiksi kiinteäpolttovälinen Canon EF-S 24mm f/2.8 STM -pannukakkuobjektiivi sekä Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM -ultralaajakulmazoom – niillä saat ikuistettua kuviin suurimmatkin rakennukset.

Canon EF 35mm f/2 IS USM -objektiivi on loistava valinta täyden kennokoon järjestelmäkameraan, kuten Canon EOS 6D Mark II -kameraan. Objektiivin on ihanteellinen kaupunkimaisemien tallentamiseen käsivaralta sen 4 askeleen optisen kuvanvakaimen ja valovoimaisen f/2-aukon ansiosta. Canon EOS RP ja Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM tarjoavat peilittömien kameroiden käyttäjille tehokkaan, mutta kompaktin yhdistelmän. Vaikuttava Canon RF 16mm F2.8 STM -ultralaajakulmaobjektiivi on monipuolinen vaihtoehto kaupunkikuvaukseen. Objektiivin enimmäissuurennus on 0,26-kertainen, joten sillä voi tallentaa sekä laajoja kaupunkimaisemia että lähikuvia arkkitehtuurisista yksityiskohdista.

2. Kaupunki antaa inspiraatiota

Yöllä kuvattu tieverkosto, jossa autojen valot luovat selkeitä valojuovia.

Pitkät valotusajat soveltuvat hyvin öisen liikenteen muuntamiseen valojuoviksi, jolloin tavalliset maisemat muuttuvat lumoavan luoviksi kuviksi. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM -objektiivilla (61 s, f/16 ja ISO 400). © Lorenz Holder

Jokaisella kaupungilla on oma historiansa, ja jokainen niistä on eri kulttuurien kohtaamispaikka. Tästä syntyvät kaupunkien tuhannet erilaiset tarinat, joista kukin kuvaaja voi löytää juuri itseään kiinnostavan aiheen. Kannattaakin yrittää unohtaa tunnetuimmat nähtävyydet ja pyrkiä etsimään oma kerronnallinen näkökulma, joka vetää katsojan mukanaan kuvan maailmaan.

Useimmissa kaupungeissa kaupungin sykkeen luovat liikkeessä olevat ihmiset, tavarat ja kulkuvälineet. Jatkuvassa liikkeessä olevan kaupungin kuvaaminen kannattaa aloittaa tutustumalla kaupunkiin jalan ja etsimällä esimerkiksi vilkasliikenteisen risteyksen, jota voi kuvata kiinnostavasta perspektiivistä.

Kaupungit heräävät usein eloon pimeyden laskeutuessa. Pyri kuvaamaan yöaikaan paikoissa, joissa on kirkas valaistus, kuten Prahan joulumarkkinoilla tai Lontoon West Endissä. Valojuovilla voi myös saada aikaan kiinnostavia kuvia. Voit yrittää etsiä esimerkiksi sillan tai kattoterassin, jolta voit kuvata alhaalla olevaa katua yläperspektiivistä.

Vaikuttavimmissa kaupunkikuvissa näkyy usein jonkinlainen kontrasti esimerkiksi vanhan ja uuden, tyyneyden ja ristiriitaisuuden tai kaupungin eri yhteisöjen välillä. Pyri luomaan oma tulkintasi tästä teemasta – voit nähdä esimerkiksi jonkun meditoimassa ihmisiä täynnä olevassa puistossa Shanghaissa tai kuvata historiallista rakennusta Lontoossa tai New Yorkin hipsterikorttelin kiireistä elämää.

Kaupungin identiteetti heijastuu pienistä yksityiskohdista, jotka usein voivat jäädä huomaamatta, vaikka ne ovat aivan silmien edessä. Esimerkiksi Lontoon koristeellisista viktoriaanisista katuvaloista, Pariisin metroasemien art nouveu -tyylisistä kylteistä tai Lissabonin jalkakäytävien erikoisista laatoista voi kuitenkin saada vaikuttavia kuvia. Kaupungeista kannattaa etsiä tällaisia pieniä ainutlaatuisia yksityiskohtia ja miettiä erilaisia kiinnostavia tapoja kuvata niitä.

3. Parhaat kameratilat

Henkilö kävelee korkeakorkoisissa saappaissa lätäkön halki yöllä samalla kun oranssit ja siniset valot heijastuvat märälle jalkakäytävälle.

Yritä olla ottamatta tavanomaisia turistikuvia – kannattaa olla luova ja etsiä epätavallisia kuvakulmia, jotka tekevät kuvista kiinnostavampia. Kokeile kuvata matalasta kuvakulmasta tai ylhäältä niin, että saat kuvattua seinien ja muiden esteiden yli tai väkijoukon yli. Monissa Canon-kameroissa on kääntyvät näytöt, jotka ovat tähän ihanteellisia. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 28-70mm F2L IS USM -objektiivilla (70 mm, 1/60 s, f/2.8 ja ISO 1000). © Lorenz Holder

Lähikuva rakennuksen sivusta, seinävalon ylhäältä valaisema metallinen ovinumero.

Älä yritä aina nähdä kokonaiskuvaa. Kuvat yksityiskohdista voivat kertoa erilaisen, mutta vaikuttavan tarinan. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark IV -kameralla ja Canon EF 35mm f/1.4L IS II USM -objektiivilla (1/664 s, f/1.4 ja ISO 400).

Kaupungeissa on yleensä vilskettä, mutta ne hiljenevät tiettyihin aikoihin, kuten myöhään yöllä ja varhain aamulla. Näihin vuorokaudenaikoihin vaaditaan hämäräkuvaustaitoja: pitkiä valotusaikoja, suurta ISO-herkkyyttä ja vakaata kättä tai jalustaa.

Hämäräkuvauksessa on tärkeää poistaa automaattinen salama käytöstä. Se onnistuu, kun valitset salama pois -tilan tai yökuvaus käsivaralta -ohjelman. Kun salama ei ole käytettävissä, kamera joutuu käyttämään kuvien tallentamiseen erilaisia asetuksia. Se nostaa ISO-herkkyyttä, pidentää valotusaikaa ja suurentaa himmenninaukkoa.

Salama pois -tilaa kannattaa käyttää myös museoissa ja muissa sellaisissa tiloissa, joissa salamakuvaus on kielletty tai joissa salaman käyttö pilaisi tunnelman.

Monissa Canon-kameroissa, kutenCanon EOS RP -mallissa, on Yökuvaus käsivaralta -tila, jossa kamera ottaa nopeasti neljä kuvaa, jotka se yhdistää yhdeksi kuvaksi. Tämä minimoi kameran tärähtelyn vaikutukset kuvaan. Monissa kaupungeissa on asetettu jalustan käyttöä koskevia rajoituksia, mutta yökuvaus käsivaralta -ohjelman avulla voit tallentaa teräviä kaupunkikuvia myös öisin.

Mukana on aina hyvä pitää valovoimainen kiinteän polttovälin objektiivi, kuten Canon EF 50mm f/1.8 STM, joka on omiaan hämäräkuvaukseen. Objektiivi on pieni ja kevyt, ja se tuottaa terävää kuvaa. Kiinteän polttovälin objektiivien laaja valovoima-alue mahdollistaa hyvän terävyysalueen hallinnan. Eniten iloa näistä objektiiveista on, kun käytät himmenninaukon esivalintaa (Av) terävyysalueen hallintaan tai valotusajan esivalintaa (Tv) liikkeen tallentamiseen haluamallasi tavalla. Niiden toinen etu on se, että joudut siirtymään lähemmäksi kohdetta zoomaamisen sijaan. Tällöin löytyy usein mielenkiintoisia kuvakulmia.

4. Kaupunkikuvaustekniikat

Mustavalkokuva taivasta vasten näkyvistä pilvenpiirtäjistä ja korkeista kaupunkirakennuksista.

Kameran vaihtaminen mustavalkotilaan on loistava tapa korostaa varjoja, valoja ja tekstuureja sekä häivyttää värikkäitä häiriötekijöitä. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark IV -kameralla ja Canon EF 11-24mm f/4L III USM -objektiivilla (11 mm, 1/500 s, f/8 ja ISO 100).

Turkkilaisilla markkinoilla. Pitkällä valotusajalla sumennettu väkijoukko korostaa ympäristön kiireisyyttä.

Kaupunkikuvauksessa on kyse sekä kaupungeissa asuvista ihmisistä että rakennuksista ja maamerkeistä. Kuva on otettu Canon EOS 60D -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS 90D) ja Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS STM -objektiivilla (49 mm, 2,6 s, f/16 ja ISO 400).

Kiinnitä huomiota siihen, kuinka valaistus muuttuu liikkuessasi kaupungilla. Valon heikentyessä kannattaa nostaa ISO-herkkyyttä, pidentää valotusaikaa tai valita suurempi aukko. Valon lisääntyessä taas ISO-herkkyyttä tai aukkoa kannattaa pienentää tai lyhentää valotusaikaa. Tällöin kameran asetukset ovat valmiiksi sopivat, kun vastaan tulee näkymä, jonka haluat ikuistaa.

Kameran mustavalkokuvausasetuksen avulla saat mustavalkokuvia suoraan kamerassa. Mustavalkokuvissa valo ja varjot ovat pääosassa, joten tätä asetusta käyttäessäsi näet kontrastien vaikutukset selkeästi. Nestekidenäytöllä kuva näkyy mustavalkoisena, mutta jos tallennat RAW-kuvia, voit palauttaa värikuvan jälkikäsitellessäsi kuvia tietokoneella.

Jos sinulla on luppoaikaa kaupungissa, voit palata samoihin paikkoihin uudelleen ja kuvata vaihtuvia ihmisiä ja muuttuvaa valaistusta. Jo kolme–neljä tasaisin väliajoin otettua kuvaa välittää vaikutelman muutoksesta.

Liikkuvia kohteita – kuten sillan yli tai aukion poikki kulkevia ihmisiä – kuvattaessa kamera kannattaa pitää paikallaan ja salama ottaa pois käytöstä. Pidemmän valotusajan valitseminen korostaa liikettä. Tällaisia kuvia ottaessasi sinun kannattaa etsiä tasainen pinta tai muu paikka, johon kameran voi asettaa tai jossa sitä voi pidellä mahdollisimman vakaasti. Kokeile valotusajan esivalintaa (Tv). Kun olet asettanut valotusajan, kamera säätää automaattisesti ISO-arvon ja aukon, joten voit keskittyä luovaan ilmaisuun.

Jos tarvitset lisätietoja ollessasi liikkeellä, Canon Photo Companion -sovelluksessa on runsaasti räätälöityä sisältöä, haasteita ja inspiraatiota. Saat runsaasti apua, jotta voit herättää kaupunkiseikkailusi eloon.

Teksti: Matthew Richards

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkkejä arkkitehtuurikuvaukseen

Aloita arkkitehtuurikuvaus ammattilaisen neuvoilla.

Tutustu abstraktiin katukuvaukseen

Näillä helpoilla kuvaustavoilla saat arjessakin surrealistisia kaupunkikuvia.

Sommitteluvinkkejä kaupunkikuvaukseen

Paula Stopkan opas rakennusten ja kaupunkimaisemien kuvaamiseen.

Vinkkejä katukuvaukseen

Keskeisiä neuvoja näyttävien arkkitehtuurivetoisten katukuvien ottamiseen.