Hyvä hääalbumi kertoo tarinan ikimuistoisesta päivästä, ja siinä arvokkaat muistot säilyvät tulevillekin sukupolville. Jos tilaat hääalbumin ammattilaiselta, saatat kuitenkin joutua venyttämään hääbudjettiasi entisestään. Samalla menetät loistavan tilaisuuden muistella juhlapäivää kumppanisi kanssa. Miksi et siis tekisi albumia itse?
Hannah Millard eli Camera Hannah on työskennellyt päätoimisena häävalokuvaajana ikuistaen taianomaisia ja tunnelmallisia hetkiä vuodesta 2010. Englannin Derbyshiressä asuva, kansainvälisesti arvostettu kuvaaja on voittanut useita palkintoja, ja töiden myötä hän on matkannut eksoottisiinkin paikkoihin eri puolille maailmaa. Hän myös opettaa valokuvausta niin koko päivän mittaisissa työpajoissa kuin lyhyemmissäkin jaksoissa, sekä verkon kautta että lähiopetuksena. Lisäksi hän harrastaa askartelua ja on omien sanojensa mukaan ”täysnörtti”. Tässä artikkelissa Hannah antaa vinkkejä pariskunnille, jotka haluavat luoda oman ainutlaatuisen hääalbuminsa.
Ikuista tärkeät hetket omaan hääalbumiisi
1. Valitse käytettävät kuvat
Järkevintä on tietysti aloittaa keräämällä kaikki juhlapäivän kuvat – niin ammattikuvaajan ottamat viralliset kuvat kuin perheenjäsenten ja ystävien ikuistamat otoksetkin – samaan paikkaan.
”Useimmilta hääkuvaajilta saa myös suuriresoluutioiset kuvat”, Hannah sanoo. ”Niiden pitäisi olla todella laadukkaita, joten ne sopivat hyvin tulostettaviksi. Itse käytän Canon EOS R6 ‑kameraa, ja hääkuvauksessa suosin objektiiveja Canon EF 24mm f/1.4L II USM, Canon EF 50mm f/1.2L USM ja Canon EF 100 f/2.8L Macro IS USM sekä loistavaa Canon EF-EOS R ‑kiinnityssovitinta. Tällöin voin luottaa siihen, että kuvanlaatu on erinomainen.”
”Olen myös aikeissa hankkia Canon RF 15–35mm F2.8L IS USM ‑objektiivin. Laajakulmazoomin ja hyvän valovoiman ansiosta sillä saa monipuolisia ryhmä- ja sisäkuvia.”
Koska ainakin suurin osa kuvista on digitaalisessa muodossa, hääalbumin teossa voi hyödyntää jotain verkon valokuvakirjapalvelua. Kuvat ladataan palveluun, ja yritys painaa ja pakkaa kirjan. Tämä on hyvä vaihtoehto ihmisille, jotka haluavat vaikuttaa albuminsa sisältöön mutta eivät ehdi käyttää suunnitteluun paljoa aikaa. Albumin voi myös luoda ja painattaa kokonaan itse.
2. Sovi treffit kumppanisi kanssa
”Minun mielestäni on tärkeää, että pariskunta käy yhdessä läpi kaikki hääkuvansa”, Hannah sanoo. ”Tilannetta voi ajatella treffeinä, joilla pääsee elämään hääpäivän uudelleen. Kuvien katseleminen ja päivän muisteleminen voi olla yhdistävä kokemus. Keskustellessa huomaa, mitkä ovat omia ja kumppanin suosikkikuvia ja miksi. Kyse ei ole pelkästään kuvista vaan myös niihin liittyvistä tunteista.”
3. Lisää ensin tärkeimmät kuvat
Vaikeampaa hääalbumia luotaessa voi olla päättää, mitä siitä jätetään pois.
”Suosittelen aloittamaan niistä kuvista, joiden täytyy ehdottomasti olla mukana”, Hannah neuvoo. ”Häät ovat tarina, johon kuuluu tiettyjä erityisiä hetkiä, kuten sormusten vaihtaminen ja ensimmäinen suudelma sekä myöhemmin häävastaanotolla morsiuskimpun heitto ja ensimmäinen tanssi. Näistä ikimuistoiset hetket muodostavat olennaisen osan kertomusta. Yhtä tärkeitä ovat kuitenkin sinua itseäsi puhuttelevat kuvat, jotka syystä tai toisesta vievät sinut takaisin tiettyyn hetkeen.”
4. Varaa suosikkikuville runsaasti tilaa
”On hyvä valita tärkeimmistä kuvista kolme tai neljä suosikkia”, Hannah neuvoo. ”Näille avainkuville kannattaa varata albumista runsaasti tilaa. On yleinen virhe ahtaa sivut liian täyteen kuvia, jotka sitten kilpailevat huomiosta. Kun jokaiselle suosikkikuvalle on kokonainen oma sivu, lopputuloskin on tasapainoisempi. Laadukkaiden avainkuvien sommittelu on hyvä ja visuaalinen ilme vahva, ja usein ne esittävät hetkiä, jolloin kaikki on kohdallaan.”
”Toisaalta jotkin kuvat toimivat paremmin, kun niiden ympärillä on pienempiä kuvia – esimerkiksi huomaamatta otettuja kuvia vieraista häävastaanotolta ja tanssilattialta”, Hannah jatkaa.
5. Muista tapahtumapaikkaa esittävät kuvat
”Kuvaan häissä usein videoita, ja valokuva-albumin luomiseen pätevät samankaltaiset säännöt kuin videokuvaukseenkin”, Hannah kertoo. ”Ensin luodaan kontekstia tapahtumapaikkaa esittävillä kuvilla. Seremoniapaikkaa esittävät kuvat kertovat, mistä on kyse. Sama pätee kuviin häävastaanottopaikasta, jos vastaanotto järjestetään muualla. Tällaiset kuvat eivät välttämättä ole kenenkään suosikkiotoksia, mutta ilman niitä kokonaisuus saattaa jäädä vajavaiseksi. Albumiin kannattaa myös tuoda syvyyttä yksityiskohdilla. Esimerkiksi kukkia, nimikylttejä ja pöytäkoristeita esittävät kuvat luovat visuaalisesti soljuvan ilmeen, jos paikka vaihtuu välillä.”
6. Tulosta valitut kuvat
Vaikka päättäisit loppujen lopuksi teettää albumin ammattilaisella, edellä esitettyjen vinkkien pohjalta luotu luonnos on silti hyödyllinen. Se kertoo, minkä näköisen albumin haluat ja mitä kuvia siinä käytetään. Fyysisen version avulla on lisäksi helpompi hahmottaa, millainen lopullisesta albumista tulee.
”Kun katselet kuvia puhelimella tai tietokoneella, et saa kunnollista käsitystä siitä, miltä hääalbumi näyttää ja tuntuu. Kuvatulosteilla testailu kannattaa, aioitpa sitten teettää albumisi ammattilaisella tai tehdä sen itse”, Hannah neuvoo. ”Itse olen käyttänyt Canon PIXMA TS7450 ‑sarjan tulostinta, ja koko prosessin nopeus ja helppous sekä tulosteiden laatu ovat tehneet minuun vaikutuksen. Laitteella voi tulostaa niin reunuksettomia kuin reunuksellisiakin tulosteita, ja niille molemmille on käyttöä. Mielestäni reunuksettomat kuvat toimivat yleensä parhaiten valkoisella sivulla, kun taas valkoinen reunus antaa kuville kauniin kehyksen värillisillä tai kuviollisilla sivuilla.”
7. Kokeile erilaisia valokuvapapereita, jotta löydät oman suosikkisi
Kun tulostat kuvia albumia varten, Hannah suosittelee testaamaan erilaisia valokuvapapereita, joista voit valita suosikkisi.
”Minusta on mukavaa kokeilla erilaisia valokuvapapereita, kun tulostan kuvia itse”, hän kertoo. ”Kiiltävistä, puolikiiltävistä, mattapintaisista ja Luster-valokuvapapereista on saatavana useita eri kokovaihtoehtoja, joten voit kokeilla, mikä paperi on eniten sinun makuusi. Oma suosikkini on puolikiiltävä paperi, joka mahdollistaa kauniit ja ammattimaiset kuvat eikä kiillä liikaa. Kiiltävä valokuvapaperi toimii myös hyvin varsinkin sellaisilla sivuilla, joilla on paljon erilaisia värikkäitä kuvia. Niiden kontrasti ja värikylläisyys näkyvät kiiltävällä paperilla hyvin. Mattapaperi luo hillitymmän vaikutelman.”
”Kuvien tulostamisessa itse on se hyvä puoli, että eri papereita voi käyttää vapaasti kuvien tai sivujen mukaan.”
8. Testaa sommittelua
”Hääalbumista kannattaa tehdä elokuvaohjaajan kuvakäsikirjoitusta muistuttava luonnos, jonka avulla voi varmistaa, että albumi kertoo koko tarinan”, Hannah neuvoo. ”Ota ensin avainkuvat ja muut suosikkikuvasi sekä tapahtumapaikkaa esittävät kuvat, ja aseta kaikki tulosteet aikajanalle. Näin luot kätevästi visuaalisen viitekehyksen koko tarinalle ja huomaat, jos siinä on aukkoja. Näet myös, onko kokonaisuus tasapainoinen vai onko esimerkiksi puheista liikaa kuvia ja vieraista liian vähän.”
9. Hyödynnä ammattitasoista tulostusta
”Canon Easy-PhotoPrint Editor on minusta loistava”, Hannah kehuu. ”Sivuja suunnitellessani tulostan sen kautta useita kuvia vaikkapa yhdelle 10 x 8 ‑tuumaiselle tai A4-kokoiselle arkille, jonka voin sitten kiinnittää suoraan leikekirjan sivulle. Tällöin yksittäisten sivujen sommittelun suunnittelu ja vierekkäisten sivujen toimivuuden testaus on helpompaa.”
”Useiden pienten kuvien tulostaminen yhdelle sivulle säästää myös aikaa ja vaivaa, kun niitä ei tarvitse asetella kirjaan yksi kerrallaan”, hän jatkaa. ”Canon Easy-PhotoPrint Editor ‑sovelluksessa ja ‑ohjelmassa on valittavana useita valmiita malleja. Lopullisen hääalbumin voi sitten luoda kopioimalla asettelut valokuvatulostusyrityksen verkkosuunnittelutyökaluilla. Tulostetut kuvatkaan eivät koskaan mene hukkaan. Ne voi laittaa itse esille tai niitä voi antaa lahjaksi perheenjäsenille ja ystäville. Vaikutelman voi vielä viimeistellä kehyksillä.”
10. Vapauta luovuutesi
”Mielestäni oman hääalbumin luominen kotona tulostetuista kuvista on monin tavoin loistoajatus”, Hannah sanoo. ”Kannattaa ostaa melko suuri, esimerkiksi 30 x 30 cm:n kokoinen leikekirja, jossa voi käyttää monipuolisesti sekä suuria että pieniä kuvia. Kun hääalbumin tekee itse, siihen voi lisätä monenlaisia muitakin elementtejä, kuten kutsukortteja, käsinkirjoitettuja viestejä, hääohjelman, prässättyjä kukkia ja muita muistoja.”
”Laadukkaista tulosteista voi luoda juuri itsensä näköisen hääalbumin, joka säilyy tulevillekin sukupolville. Se on todella hauskaa ja vieläpä uskomattoman edullista verrattuna useimpiin muihin hääkustannuksiin.”
Teksti: Matthew Richards
Vastaavia tuotteita
-
EOS R6
Mitä tahansa kuvaatkin, EOS R6 antaa vapauden olla luova täysin uudenlaisilla tavoilla. -
RF 15-35mm F2.8L IS USM
L-sarjan laadukas optiikka ja viiden askeleen kuvanvakain tuottavat laajakulmaiset ja terävät kuvat – saat kuviin dynaamiset kuvakulmat myös ahtaissa tiloissa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Tee tulosteet hääkuvista
Katso, miksi Canon Zoemini S2- ja Canon Zoemini -tulostimet ovat täydellinen lisä häihin.
Paperityyppien esittely
Tämä kätevä ostajan opas tutustuttaa Canonin erityyppisiin papereihin.
Erityisten valokuvien muokkaaminen
Paranna erityisissä tilaisuuksissa ottamiasi valokuvia näillä helpoilla valokuvien muokkausvinkeillä.
Parhaat Canon-tulostimet valokuvia varten
Halusitpa esitellä valokuvia kehyksessä, leikekirjassa tai tarrassa, etsi paras tulostin käyttötarpeisiisi.