Kotistudion rakentaminen

Ota luovia salamakuvia ja opi ottamaan upeita muotokuvia pienellä budjetilla.
Muotokuva naisesta, jolla on iso vihreä kaulakoru ja sininen baskeri, kuvattuna violetilla taustalla.

Et välttämättä tarvitse erillistä studiotilaa tai kalliita salamalaitteita, jotta saat laadukkaita ammattilaistasoisia studiokuvia. Kun käytössä on muutama perusvaruste ja tila kuvaamista varten, kuka tahansa voi rakentaa yksinkertaisen studion kotiinsa. Kerromme tässä, miten voit tehdä sen minimivarusteilla ja -budjetilla. Tutustumme samalla joihinkin studiokuvauksen perusperiaatteisiin, kuten valonhajottimien käyttöön ja salamavalotuksen määrittämiseen. Perustaidoilla ja oikeilla varusteilla voit ottaa monenlaisia upeita kuvia laadukkaista muotokuvista viimeisteltyihin tuotekuviin ja asetelmiin.

1. Perusvarusteiden luettelo

Canon EOS RP sekä kaksi Canon Speedlite -salamalaitetta, jalusta ja valkoinen sateenvarjo puisella pöydällä.

Kun haluat aloittaa kuvaamisen omassa kotistudiossa, tarvitset muutamia varusteita – tässä meillä on kaksi Canon Speedlite -salamalaitetta, 470EX-AI ja 600EX II-RT, Canon EOS RP -kamera ja RF 85mm F2 Macro IS STM -objektiivi, valojalusta, valkoinen sateenvarjo ja sateenvarjopidike.

Mies katsomassa Speedlite-salamalla varustetun Canon EOS RP -kameran etsimen läpi.

Laukaise ulkoinen salama käyttämällä joko toista Canon Speedlite -salamaa, langatonta salaman laukaisinta tai kameran nostettavaa salamaa (jos se on yhteensopiva).

Tällaisen perustason kotistudion voi rakentaa edullisesti, ja sen voi pakata sivuun tilan säästämiseksi. Kameran lisäksi tarvitset Speedlite-salaman tai kaksi, jotta voit sijoittaa ne erilleen kamerasta ja laukaista ne erikseen. Paras vaihtoehto on valojalusta, mutta voit käyttää salamalle myös ylimääräistä jalustaa (useimpien Speedlite-salamalaitteiden mukana toimitettavan muovijalustan voi ruuvata jalustan kierteeseen). Yksinkertainen valkoinen sateenvarjo on toinen edullinen, mutta tehokas varuste, jolla valosta saa miellyttävän. Tarvitset jotakin, jolla voit kiinnittää sateenvarjon jalustaan, esimerkiksi sateenvarjopidikkeen. Lisäksi sinun on voitava laukaista ulkoinen salama käyttämällä langattomia laukaisimia. Jos käytät kahta yhteensopivaa Speedlite-salamaa, voit kiinnittää yhden niistä kameran salamakenkään ja käyttää sitä toisen salaman laukaisemiseen. Tässä on lisäetuna se, että voit hallita ulkoisen salaman tehoa etänä. Jos Canon-kamerassasi on yhteensopiva nostettava salama, voit käyttää myös sitä ulkoisten Canon Speedlite -salamalaitteiden laukaisemiseen ja ohjaamiseen.

2. Tilan valitseminen

Mies kuvaamassa muotokuvia kotistudiossaan harmaalla taustalla, käyttäen valkoista sateenvarjoa salaman pehmentämiseen.

Valitse tila, jossa on suuri vaalea seinä, tai käytä yksinkertaista taustaa tilapäisenä vaihtoehtona.

Kotistudioksi sopii erinomaisesti huone, jossa on tyhjä valkoinen tai kermanvaalea seinä. Jos tyhjää seinäpintaa ei ole, voit aina ripustaa valkoisen lakanan, mutta vielä parempi vaihtoehto on hankkia tällainen avattava taustakangas. Kun valitset huonetta kuvaamista varten, korkeasta katosta on hyötyä, koska voit nostaa valon niin, että voit valaista kohteen kasvot ylhäältä alaspäin, jotta saat kauniin lopputuloksen. Huomaa, että jokainen pinta, jolta valo heijastuu, vaikuttaa valon väriin, joten jos seinissä on vahva väri, ne saattavat sävyttää kohteeseen osuvan valon.

Älä jää kuvaamaan vain yhdenlaiseen tilaan. Jos sinulla on valokuvaukselliset portaat, ne voivat toimia hienona taustana ryhmäkuville, ja kuvaaminen niin, että katsot alaspäin kohteeseen, voi tuottaa hienoja ja rentoja muotokuvia.

3. Valitse muotokuvausobjektiivi

Canon EOS RP, johon on kiinnitetty 85 mm:n objektiivi.

Tässä käytetty 85 mm:n objektiivi RF 85mm F2 Macro IS STM sopii erinomaisesti muotokuviin, koska sen polttoväli antaa kasvoille miellyttävän perspektiivin.

Objektiiveilla, joissa on eri polttovälit, voi olla selkeä vaikutus siihen, miltä kohde näyttää. Laajakulmaobjektiivi voi liioitella henkilön kasvonpiirteitä venyttämällä nenää ja otsaa luonnottomasti – erityisesti lähikuvissa. Liioiteltuja perspektiivejä voi joskus käyttää hyvänä tehosteena, mutta pidemmät polttovälit tuottavat yleensä imartelevampia tuloksia. Jos käytät pakkauksen zoom-objektiivia, astu askel taaksepäin ja zoomaa objektiivin pidempään päähän. Jos aiot kuvata paljon muotokuvia, kannattaa käyttää erillistä muotokuvausobjektiivia. Polttoväliä 85 mm (tai 50 mm:n objektiivia kroppikennokoon kamerassa) pidetään täydellisenä objektiivina muotokuvaukseen, koska silloin kasvojen mittasuhteet kuvataan miellyttävästi.

4. Suurenna valonlähdettä

Vihreään neulepuseroon pukeutunut mies pitelee jalustalla olevaa Canon-salamaa, joka on suunnattu kohti valkoista sateenvarjoa.

Valkoinen sateenvarjo on edullinen ja monipuolinen varuste aloittelijoille, jotka haluavat pehmentää valoa muotokuvia ottaessaan.

Speedlite-salama on valonlähteenä melko pieni, aivan kuten paljas hehkulamppu. Se tuottaa terävärajaiseen valon, joka luo kovia varjoja ja selvän kontrastin. Muotokuvissa halutaan usein hajauttaa valo niin, että se osuu kasvoihin pehmeämpänä. Tämän voi tehdä hajottimen avulla. Sateenvarjon tai tasovalon kaltainen yksinkertainen hajotin toimii kuin suuri ikkuna ja suurentaa valonlähdettä, jotta valo kietoutuu kohteen ympärille ja täyttää varjot pehmeästi.

Voit suunnata sateenvarjon kohteeseen tai poispäin kohteesta, jotta se heijastaa valon takaisin kohteeseen. Muotokuvissa kannattaa usein tuoda valo melko lähelle kasvoja, koska tämä suurentaa valonlähdettä suhteessa kohteeseen.

Muotokuva ruskeahiuksisesta naisesta, jonka kasvot on valaistu salamalla.

Tässä kuvassa on kovemmat varjot, sillä Speedlite-salamalaitetta on käytetty sellaisenaan. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja RF 85mm F2 Macro IS STM -objektiivilla (1/100 s, f/11 ja ISO100).

Sivuprofiilikuva harmaaseen poolopaitaan pukeutuneesta nuoresta naisesta, joka katsoo kameraan.

Mieti valonlähdettä – suoraa auringonvaloa, varjoa, sisätiloja tai ikkunasta tulevaa valoa. Hyödynnä luonnonvalo sijoittamalla kohteesi oikein. Jos valo on liian kirkas, pienennä aukkoa tai käytä nopeampaa suljinaikaa. Jos sää on pilvinen, kokeile käyttää keinotekoista valonlähdettä sisätiloissa tai lue lisää kotitekoisista valaistusnikseistä. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 85mm F2 Macro IS STM -objektiivilla (85 mm, 1/100 s, f/5.6 ja ISO100).

5. Valotuksen ja salaman tehon asettaminen

Canon EOS RP -kameran asetusnäyttö.

Säädä ensin käsisäätöistä valotusta ja muuta sitten salaman teho vastaamaan sitä.

Henkilö säätämässä Canon Speedlite -salaman takana olevia asetuksia muotokuvan ottamista varten.

Aseta Canon Speedlite -salama manuaalitilaan (M). Voit joutua kokeilemaan eri tehoja, mutta aloita tehosta ¼.

Salaman käyttäminen antaa paljon vapautta valotuksen suhteen. Voit asettaa salaman peittämään ympäröivän valon tai saada ne toimimaan yhdessä. Tässä on yksinkertainen perusasetus salamavalotusta varten: aseta salama manuaalitilaan (M) ja valitse teho – ¼ on hyvä lähtökohta. Vaihda valotusasetukseksi käsisäätöinen valotustila ja aseta valotusajaksi 1/160 sekuntia tai salaman synkronoinnin enimmäisnopeus.

Aseta ISO-herkkyydeksi 100 ja aukoksi f/8. Ota testikuva ja säädä sitten salamatehoa, kunnes kasvoille lankeava valo näyttää oikealta. Voit muuttaa salaman tehoa joko säätämällä tehoa tai siirtämällä valon lähemmäs kohdetta tai kauemmas kohteesta.

6. Salaman sijoittaminen

Muotokuva naisesta harmaassa poolopaidassa harmaalla taustalla sivulta valaistuna.

Valon sijoittaminen toiselle puolelle jättää vastakkaisen puolen varjoon. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja RF 85mm F2 Macro IS STM -objektiivilla (1/100 s, f/8 ja ISO100).

Muotokuva naisesta harmaassa poolopaidassa harmaalla taustalla, valaistuna ylävasemmalta niin, että oikeanpuoleiseen poskeen muodostuu valokolmio.

Kun salama suunnataan kulmittain ylävasemmalta alas, tuloksena on Rembrandt-valaisu, jossa oikeaan poskeen muodostuu kaunis valokolmio. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja RF 85mm F2 Macro IS STM -objektiivilla (1/100 s, f/8 ja ISO100).

Muotokuva naisesta harmaassa poolopaidassa harmaalla taustalla ylhäältä valaistuna.

Kun salamaa käytetään suoraan kasvojen yläpuolella, tuloksena on perhosvalaisu, joka korostaa poskipäitä. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja RF 85mm F2 Macro IS STM -objektiivilla (1/100 s, f/8 ja ISO100).

Muotokuva naisesta harmaassa poolopaidassa alhaalta valaistuna.

Alhaalta valaiseminen näyttää luonnottomalta, koska olemme tottuneet näkemään luonnonvalon tulevan yläpuolelta. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja RF 85mm F2 Macro IS STM -objektiivilla (1/100 s, f/8 ja ISO100).

Yksi parhaista puolista ulkoisen salaman käyttämisessä muotokuvaukseen on parempi hallinta. Salaman sijoittamisella on dramaattinen vaikutus siihen, miltä kasvot näyttävät.

7. Tee kokeiluja salamasuhteilla

Sivukuva naisesta harmaalla taustalla.

Valaisemalla kohteen takaa voit ottaa tunnelmallisen ja hillityn muotokuvan. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja RF 85mm F2 Macro IS STM -objektiivilla (1/100 s, f/8 ja ISO100).

Muotokuva naisesta, jolla on iso vihreä kaulakoru, kuvattuna harmaalla taustalla, jolla näkyy valkoinen kohdevalo.

Kun toinen salama sijoitetaan kohteen taakse, voidaan luoda taustalle kohdevalo. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja RF 85mm F2 Macro IS STM -objektiivilla (1/100 s, f/5 ja ISO100).

Jos haluat viedä salamavalokuvauksen uudelle tasolle, ota käyttöön toinen salama ja tee kokeiluja salamasuhteilla. Kokeile suunnata yksi salama taustaan ja toinen kohteeseen. Pienelle teholle säädetty taaempi salama luo hienovaraisen kohdevalon taustalle. Suurelle teholle säädettynä taustavalo voi valottaa taustan kirkkaaksi. Voit myös käyttää toista salamaa kohteen osien korostamiseen. Jos esimerkiksi suuntaat sen takaisin kohteeseen itsesi takaa, voit luoda kauniin reunavalon hahmon ääriviivojen ympärille.

Muotokuva naisesta, jolla on iso vihreä kaulakoru ja valkoinen paita, kuvattuna valkoisella taustalla.

Kohteen taakse sijoitettu toinen salama voi tehdä kuvasta ylivalottuneen ja kirkkaan. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja RF 85mm F2 Macro IS STM -objektiivilla (1/100 s, f/5 ja ISO100).

Muotokuva naisesta, jolla on iso vihreä kaulakoru ja valkoinen paita, kuvattuna tummanharmaalla taustalla.

Kun kohteen taakse sijoitetaan toinen salama, salaman voi myös suunnata takaisin kohteeseen hius- tai reunavalona. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja RF 85mm F2 Macro IS STM -objektiivilla (1/100 s, f/4.5 ja ISO100).

8. Käytä geelisuotimia

Canon Speedlite -salama, jossa on vaaleanpunainen geelisuodin.

Vaaleanpunaisella geelisuotimella varustettu Speedlite on asetettu tässä jalustalle suoraan kohteen taakse ja suunnattu taustaan.

Muotokuva naisesta sinisessä baskerissa violetilla taustalla.

Värillisen geelisuotimen käyttäminen on helppo ja tehokas keino lisätä eloisuutta kuvaan. Se voi myös lisätä kuvaan kontrastia, jos käytät värejä, jotka ovat ristiriidassa kohteen kanssa. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja RF 85mm F2 Macro IS STM -objektiivilla (1/100 s, f/5 ja ISO100).

Jos haluat kirkkaita värejä, kokeile käyttää salamassa geelisuotimia. Nämä edulliset asetaattikalvot voi kiinnittää salaman eteen, ja niillä voi joko sävyttää kohteeseen lankeavan valon tai luoda näyttäviä taustoja studiokuviin. Kun kokeilet värejä, mieti, miten voit käyttää rekvisiittaa ja asuja värimallin korostamiseen, ja käytä väriympyrää parhaiden värien määrittämiseen. Tässä kirkkaansininen baskeri lisää väriä kuvaan. Löydät kotoa varmasti monenlaista rekvisiittaa ja tarvikkeita, joiden avulla voit tuoda muotokuviin kiinnostavuutta ja luonnetta, ja samalla voit suunnitella myös omat valonhajottimet. Tee se itse -valokuvaustarvikkeita koskevassa artikkelissamme näytetään, miten voit valmistaa tasovalon ja kohdevalon varjostimen pahvilaatikosta ja foliosisustaisesta sipsiputkilosta. Voit myös valmistaa pahvista ja foliosta helposti oman heijastimen, jota voi käyttää Speedlite-salaman valon heijastamiseen ja kohteen varjojen häivyttämiseen.



Teksti: James Paterson

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kolme tee se itse -valokuvaustarviketta

Tee itse tasovalo, tarkennusvalojen kohdevalo ja kameraa tukeva pehmuste.

Kuvaa abstrakteja muotokuvia

Kokeile esimerkiksi päällekkäisvalotusta, valomaalausta ja varjojen leikkiä.

Täydelliset ihon värisävyt muotokuvissa

Opi ikuistamaan ihon todellinen värisävy muotikuvaaja Jade Keshia Gordonin ohjeiden avulla.

Valoisa ja hämärä muotokuvavalaistus

Käytä klassisia valaistusasetuksia ja luo laadukkaita ja tunnelmallisia muotokuvia.