KOTIPROJEKTIT
Rakenna oma kotistudio
Katso vinkkejä salaman luovaan käyttöön ja upeiden muotokuvien ottamiseen pienellä budjetilla.
KOTIPROJEKTIT
Eikö olisikin hienoa omistaa studio, jossa on ammattilaistason valot, kuten tasovalo valon hajauttamiseen ja kohdevalo tiukkaa rajausta varten? Ja kun kuvaat luontoa pihalla, eikö olisi mukavaa, jos sinulla olisi kätevä jalusta, jolla kamera pysyy vakaana kaikilla pinnoilla? Sen sijaan, että käyttäisit tällaisiin varusteisiin paljon rahaa, kokeile valmistaa ne itse!
Tässä artikkelissa näytämme, miten voit valmistaa arkipäivän esineistä varusteita, joita voit käyttää Canon-kamerasi ja -tarvikkeidesi kanssa, jotta voit lisätä luovia tehosteita ja viedä valokuvauksen uudelle tasolle.
Tarvittavat varusteet:
Leikkaa vahvasta pahvista pala, joka sopii tiukasti Speedliten ympärille. Sen pitäisi olla noin kaksi kertaa salaman taipuvan osan mittainen. Teippaa se hyvin. Irrota Speedlite ja leikkaa neljää kulmaa pitkin noin puoleen väliin pituutta ja käännä osia niin, että ne osoittavat ulospäin.
Ota Speedliten muovinen jalusta ja teippaa se pahviputkeen (kierrä teippiä muutama kerros ja pistä sitten reikä teippiin kierteen kohdalle, jotta voit kiinnittää muovijalustan myöhemmin jalustaan). Vedä sitten kaksi kumilenkkiä kahden levitetyn pahviläpän ympärille, jotta Speedliten voi kiinnittää niiden avulla pahviputken sisälle.
Aseta putken pää keskelle isoa pahvilaatikkoa (mitä isompi laatikko on, sitä enemmän valo hajoaa) ja piirrä sen ääriviivat. Leikkaa merkityn alueen kolme sivua ja käännä neljäs sivu ylöspäin läpäksi. Työnnä Speedliten putki reiän läpi sisäpuolelta (varmista, että työnnät myös kumilenkit läpi). Teippaa Speedliten putken neljä levitettyä läppää laatikon sisäpuolelle, ja teippaa laatikon yksittäinen läppä putken ulkopuolelle.
Päällystä laatikon sisäpuoli heijastavalla foliolla. Kiinnitä foliota ensin laatikon ylä- ja alaosaan ja tee sitten kaksi vinottaista sivupaneelia teippaamalla kahden folioarkin päät lähelle laatikon keskiosaa kummallakin puolella. Vedä foliota napakasti laatikosta ja kiinnitä se, jotta folion ja laatikon väliin muodostuu kolmionmuotoinen kolo. Kulmat auttavat ohjaamaan valoa. Teippaa leivinpaperia tai kuultopaperia laatikon etuosaan. Tee se itse -tasovalo on nyt valmis käyttöön. Ruuvaa se jalustaan Speedliten muovijalustan avulla, ja aseta Speedlite putkeen ja vedä kumilenkit pään yli niin, että se pysyy paikoillaan.
Aseta tasovalo kohteen sivulle ja hiukan kohteen kasvojen yläpuolelle. Voit laukaista Speedliten tasovalossa joko käyttämällä toista Canon Speedlitea, joka on kiinnitetty kameran salamakenkään, tai langattomalla laukaisimella (esimerkiksi Canon ST-E3-RT -laukaisimella) tai käyttämällä ylös nostettavaa salamaa (yhteensopivissa Canon-kameroissa). Tee valotuksen aloitusasetukset asettamalla kamera käsisäätöiseen tilaan ja määrittämällä valotusajaksi 1/200 s, ISO-arvoksi 100 ja aukoksi f/5.6. Aseta salama manuaaliseen tilaan, määritä tehoasetukseksi 1/8 ja ota testikuva. Jos tulos on liian kirkas tai tumma, säädä salamatehoa tai aukkoa, kunnes valo näyttää oikealta.
Tarvittavat varusteet:
Tarvitset lieriömäisen putkilon, joka on riittävän suuri Speedliten päähän, esimerkiksi sipsiputkilon, tai tässä tapauksessa leipätikkuputkilon. Putkilossa on hyvä olla metallinhohtoinen sisäpuoli, koska se edistää valon heijastumista putkessa. Leikkaa putkilon pää askarteluveitsellä tai saksilla.
Aseta putkilo Speedliten päälle. Jos se ei ole halkaisijaltaan juuri oikean kokoinen eikä pysy tiiviisti paikallaan, kiinnitä se maalarinteipillä. Kiinnitä seuraavaksi Speedlite muovijalustaansa ja ruuvaa se valojalustan tai jalustan levyyn.
Speedlite on kaukolaukaistava joko toisella kameraan kiinnitetyllä Speedlitella, kuten tässä, tai käyttämällä langatonta laukaisinta. Monilla Canon-kameramalleilla voi myös ohjata yhteensopivia Speedliteja käyttämällä kameran salamaa – eikä pelkästään Speedliten laukaisuun vaan myös tehon asettamiseen. Ota pari testikuvaa, jotta varmistat salaman toimimisen.
Jos haluat kuvaan vastavalon, aseta Speedlite kohteen taakse toiselle sivulle kulmittain kohdetta ja kameraa kohti. Koska valonsäde on melko kapea, on tärkeää saada se oikeaan kulmaan. Tässä voit käyttää apuna Speedliten mallinnuslamppua (pidä testipainiketta painettuna) tai Canon Camera Connect -sovellusta ja ottaa testikuvia etänä älypuhelimella samalla, kun säädät salaman sijaintia. Kuvaa kohdetta pelkistettyä taustaa vasten – verho tai lakana sopii tähän hyvin – ja käytä eri väriä, jotta varmistat kohteen erottumisen.
Tee valotuksen aloitusasetukset: aseta kamera käsisäätöisen valotuksen tilaan ja aseta ISO-arvoksi 100, valotusajaksi 1/200 s ja aukoksi f/8. Aseta seuraavaksi salama käsisäätöiseen tilaan ja laske teho tasolle 1/32. Ota testikuva. Jos tulos on liian kirkas tai tumma, laske tai nosta salamatehoa, kunnes se näyttää oikealta. Sijoita kohde sivuttain dramaattista profiilikuvaa varten, ja ala kuvata.
Tarvittavat varusteet:
Leikkaa vanhoista housuista toinen lahje irti. Tarvitset palan, jonka pituus on noin 30 cm. Ompele neulalla ja langalla (tai ompelukoneella) palan toinen pää kiinni. Ompele myös toinen pää, mutta jätä siihen parin senttimetrin aukko.
Ota pussillinen linssejä tai muuta kuivaa ruoka-ainetta, kuten riisiä, ja kaada ainekset aukosta sisään (voit käyttää suppiloa tai tehdä sellaisen tarvittaessa A4-paperiarkista). Täytä hernepussia, kunnes se on lähes täynnä, ja ompele aukko kiinni, jotta täytteet pysyvät pussissa. Itsetehty hernepussi on nyt valmis käyttöön.
Hernepussi voi auttaa pitämään pitkät objektiivit vakaana. Pitkät objektiivit voivat olla raskaita kannatella, ja mitä pidempi niiden polttoväli on, sitä kapeampi kuvakulma niissä on, joten ne ovat herkkiä pienillekin liikkeille. Hernepussi auttaa estämään tärinää, kun kuvataan suuremmilla polttoväleillä. Jos objektiivissasi on kuvanvakautus, kuten tässä Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM -objektiivissa, sekin on hyvä ottaa käyttöön käsivaralta kuvattaessa.
Kameran asettaminen maan tasalle voi tarjota erikoisen kuvakulman, mutta alhaalta kuvaaminen voi olla hankalaa. Itsetehtyä hernepussia voi käyttää objektiivin tukena, kun sommittelet kuvaa, ja voit myös muovata hernepussia haluttua kulmaa varten. Tässä auttaa myös kääntyvällä näytöllä varustettu kamera, kuten tämä Canon EOS 250D, koska kuvaa on vaikea sommitella etsimen avulla matalalta kuvattaessa. Kameraa voi myös etäohjata puhelimella Canon Camera Connect -sovelluksella.
Liikkuva kohteita, erityisesti mehiläisiä ja muita pieniä pihan eläimiä, voi olla vaikea seurata pitkällä objektiivilla. Koska hernepussi tukee kameraa, mutta ei lukitse sitä paikoilleen, se auttaa pitämään kameran vakaana niin, että voit kuitenkin seurata liikettä. On tärkeää myös määrittää automaattitarkennus liikkuvia kohteita varten. Canon EOS 250D -kameran näytöllä kuvauksen kohteen seuranta helpottaa tässä mehiläisiin tarkentamista.
Teksti: James Paterson
Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.
Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihinKOTIPROJEKTIT
Katso vinkkejä salaman luovaan käyttöön ja upeiden muotokuvien ottamiseen pienellä budjetilla.
SISÄKUVAUS
Ota kamerasi haltuun ja opi ottamaan elokuvamaisia muotokuvia, makrokuvia ja intervallivideoita.
TUOTEKUVAUS
Katso, miten palkittu pienyrityksen omistaja Sophie Sellu on hyödyntänyt tuotekuvausta.