Uskalla olla erilainen: luovia vinkkejä somekuvaukseen

TikTok-valokuvaajat Rosie Lugg ja Eletrico kertovat suosikkitekniikkansa huomiota herättävien kuvien luomiseen.
Nestepisaroita roiskuu kaaressa nostetun käden pitelemästä lasipikarista siluettina oranssia taivasta vasten.

Avain sosiaalisen median valtavasta kuvavirrasta edukseen erottuvien kuvien luomiseen on eri tavalla ajattelu ja maailman näyttäminen sellaisena kuin sen itse näet. TikTok-sisällöntuottajat Rosie Lugg (@rambosphotos) ja Peter Jay (@Eletrico) toimivat juuri näin. He suhtautuvat intohimoisesti ainutlaatuisen sisällön luomiseen – ja he kertovat menetelmistään sekä ideoistaan yleisölleen.

Rosie ja Eletrico paljastavat meille parhaat vinkkinsä seuraajiasi ihastuttavien ainutlaatuisten kuvien luomiseen viiden erilaisen valokuvaustekniikan avulla.

1. Pitkän valotusajan valojuovat

Pitkän valotusajan kuva miehestä seisomassa katukiveyksellä taustallaan punaisia valojuovia ohi ajavasta bussista.

" Valojuovakuvissa, jotka edellyttävät pitkää valotusaikaa, jalusta on elintärkeä kameran liikkumisen välttämiseksi”, Rosie selittää. "Jos haluat jonkun olevan paikoillaan otoksessa, hänen täytyy olla täysin liikkumatta koko valotusajan." Kuva on otettu Canon EOS 200D -kameralla (jonka seuraaja on nyt Canon EOS 250D) ja Canon EF 35 mm f/1.4L II USM -objektiivilla asetuksin 2 s, f/5.6 ja ISO 100. © Rosie Lugg

Pitkän valotusajan kuva hahmon siluetista kultaisen valoympyrän vieressä. Ympyrän reunoilta säteilee valojuovia.

Pitkissä valotusajoissa Eletrico käyttää mielellään matalaa ISO 100 -herkkyyden asetusta, joka mahdollistaa pitkät valotusajat ja auttaa välttämään kuvan kohinaa. Kuva on otettu Canon EOS M50 Mark II -kameralla ja Canon EF-M 18–150 mm f/3.5–6.3 IS STM -objektiivilla (18 mm, 13 s, f/10 ja ISO 100). © Peter Jay

Huomiota herättävät tekniikat ovat ehdoton edellytys somessa menestystä halajaville valokuvaajille, joten sekä Rosie että Eletrico suosittelevat näyttäviä valojuovakuvia.

Rosie kokeili äsken punaisten bussien luomia valojuovia Lontoossa Tower Bridgen sillalla. "Kameran asetuksilla täytyy leikkiä jonkin verran saadaksesi halutun vaikutelman. Kuvaan yleensä manuaalisessa M-tilassa joka tapauksessa, jolloin valotusajan, aukon ja ISO-asetuksen hallinta on helppoa. Kun halusin kuvata henkilön siten, että bussi luo taustalle valojuovan, tarvitsin noin kahden sekunnin valotusajan, aukon arvon f/5.6 ja ISO 100 -asetuksen, jotta sain kokonaisvalotuksen oikein. Tykkään aina pitää ISO-asetuksen mahdollisimman pienenä joka tapauksessa maksimoidakseni laadun ja pitääkseni kuvan kohinan minimissä."

Eletrico loi samankaltaisen huomiota herättävän kuvan hyvin arkisten esineiden avulla. "Laitoin kytevää puuvillaa metallisen keittiövispilän sisään”, hän selittää. "Vispilän pyörittäminen ympäriinsä narun päässä tuotti kipinöitä, ja pitkä 13 sekunnin valotusaika oli juuri oikea valomaalauksen luomiseen." (Varoitus: Tämä voi aiheuttaa tulipalon. Varmista, että sinulla on palosammutin tai muut sammutusvälineet valmiina.) "Kameran asettaminen jalustalle ja 10 sekunnin itselaukaisuviive antoi minulle mahdollisuuden valmistella kaikki ja asettautua paikoilleen ennen sulkimen avautumista."

Voit luoda samankaltaisia valojuovia taskulampuilla, ledivaloilla tai jopa tähtisädetikuilla.

2. Liikkeen pysäyttäminen lyhyellä valotusajalla

Lyhyillä valotusajoilla otetut toiminnalliset otokset erottavat massasta somessa. Liike pysähtyy sekunnin sadasosaksi paljastaen yksityiskohtia, joita ei voi nähdä paljaalla silmällä.

Tässä auringonlaskuotoksessa, jossa vesi lentää pyörteenä lasista (sivun yläreuna) Eletrico käytti käsintarkennusta. Itselaukaisuviipeen vuoksi automaattitarkennus ei välttämättä olisi lukittunut oikeaan kohtaan, joten merkitsin kohdan maahan ja tarkensin etukäteen. Canon EOS M50 Mark II:n kääntyvä kosketusnäyttö oli todella hyödyllinen, sen avulla sain sommiteltua otoksen seisoessani kameran edessä."

Rosie kertoo: "Tykkään kuvata malleja, jotka pyörivät ympäri mekoissaan, ja ilman lyhyttä valotusaikaa, kaikki yksityiskohdat katoavat sumeuteen. Tykkään myös kuvata mieluummin omin käsin kuin jalustan kanssa, jotta voin liikuskella ja olla paljon spontaanimpi."

Kun kuvaat ilman jalustaa, objektiivit, joissa on kuvanvakain, auttavat saamaan tarkkoja otoksia. Canon EOS R5:ssä ja EOS R6:ssa on oma kuvanvakain, joka toimii yhdessä kuvanvakainobjektiivien kanssa ja myös sellaisten objektiivien kanssa, joissa ei ole omaa kuvanvakainta.

3. Tarkat lähikuvat

Punainen ympyrämäinen hahmo, jossa kolme keskipisteestä lähtevää puolaa heijastuu sen yläpuolella oleviin vesipisaroihin.

"Olen hämmästynyt, että EF-M 18–150 mm f/3.5–6.3 IS STM -objektiivi tarjoaa niin erinomaiset yksityiskohdat lähellä", Eletrico sanoo. "Paljaalla silmällä en edes nähnyt valokuvioita vesipisaroissa, kun otin tätä kuvaa." Kuva on otettu Canon EOS M50 Mark II -kameralla ja Canon EF-M 18–150 mm f/3.5–6.3 IS STM -objektiivilla asetuksin 52 mm, 1/40 s, f/5.6 ja ISO 400. © Peter Jay

Canon EF-M 18–150 mm f/3.5–6.3 IS STM -objektiivi.

Eletrico käytti Canon EF-M 18–150 mm f/3.5–6.3 IS STM -objektiivia lähikuvissaan värikkäistä vesipisaroista (vasemmalla). Se on täydellinen yleisobjektiivi, joka tuottaa loistavia tuloksia sekä läheltä että kaukaa. Sillä voi kohdistaa jopa vain 25 sentin etäisyydelle (polttovälillä 18–50 mm).

Uskomattoman tarkkoja yksityiskohtia paljastavat makrokuvat saavat varmasti somekäyttäjät pysäyttämään selaamisensa ja kiinnittämään huomiota. "Luulin aina, että superlähikuviin tarvitaan valtava makro-objektiivi, mutta yllätyin siitä, kuinka lähelle pääsin Canon EF-M 18–150 mm f/3.5–6.3 IS STM -objektiivilla”, Eletrico kertoo. 18–50 millin polttovälillä objektiivilla voi tarkentaa jopa vain 25 sentin päähän.

"Venytin läpinäkyvää teippiä kelan ympäri ja asetin sen puhelimen näytöllä näkyvän kuvan päälle valaisua varten ja sitten suihkutin vähän vesipisaroita, joiden läpi valo loistaa.

"Minun ei tarvinnut käyttää mitään kameran erikoisasetuksia, vaan objektiivi ikuisti pienimmätkin yksityiskohdat pisaroissa. Kameran tärinä voi olla todellinen ongelma makrokuvauksessa, mutta kuvasin käsivaralta: objektiivin kuvanvakain osoittautui uskomattoman tehokkaaksi.

4. Heijastuksia vedessä

Lätäkköön heijastuva peilikuva ihmisen jaloista kuvattuna polvista alaspäin, henkilöllä on päällään keltainen hame ja valkoiset saappaat.

Idea heijastuksista veden pinnalla sai Rosien miettimään mutaisia lätäköitä ja kumppareita. "Ihme kyllä, brittiläisestä säästä huolimatta minun piti odottaa yli viikko, että sataisi”, hän naurahtaa. Kuva on otettu Canon PowerShot G7 X Mark II -kameralla (jonka seuraaja on nyt Canon PowerShot G7 X Mark III) asetuksin 1/320 s, f/2.8 ja ISO 320. © Rosie Lugg

Peilikuva vesilammikon pinnassa lapsesta, joka istuu uimapatjalla kaupunkimaisema taustallaan.

Eletrico halusi saada aikaan jotain tavallisuudesta poikkeavaa tällä vesiheijastusteemalla: hän kaatoi lattialle lammikon ja otti kuvan puhelimen näytöllä näkyvästä kuvasta ja sen heijastuksesta pimeässä huoneessa. Tulos oli tämä uskomaton optinen illuusio. Kuva on otettu Canon EOS M50 Mark II -kameralla ja Canon EF-M 18–150 mm f/3.5–6.3 IS STM -objektiivilla (18 mm, 1,6 s, f/14 ja ISO 100). © Peter Jay

Kahtena näkeminen saa kenen tahansa huomion, kuten Rosie osoitti TikTok-videossaan. Hän luo mielellään peilikuvia heijastusten avulla luoden symmetriaa sisältöönsä. "Odotin sadepäivää, jotta minulla olisi paljon lätäköitä, joissa leikkiä", hän kertoo. "Olin lopulta mallina itse, ja Canon Camera Connect -sovellus oli todella hyödyllinen. Oli hienoa voida laittaa kamera jalustalle ja hallita kaikkia sen asetuksia puhelimella kädessäni.

"Veden heijastusten kunnollinen hyödyntäminen edellyttää yleensä melko matalalle pääsemistä, kuvakulma oli elintärkeä. Siksi mahdollisuus esikatsella kuva puhelimella sekä muokata kuvausasetuksia teki kaikesta yksinkertaista ja helppoa”, Rosie lisää.

Jos et hallitse kameraasi etänä Camera Connect -sovelluksella, pidät kameraa luultavasti kädessäsi saadaksesi kuvan matalammalta. Näissä olosuhteissa kallistuva tai kääntyvä näyttö helpottaa elämää – eikä sinun tarvitse polvistua tai maata vedessä."

Myös Eletrico lisää mielellään omaa luovaa säväystään vesiheijastuskuviinsa. "Kaadoin vettä lattialle ja sammutin kaikki valot, jotta tuli tosi pimeää. Heijasti kasvoni puhelimen näytöllä – ja vaikutelma on todella siistin näköinen. Käytin pientä aukkoa (f/14) saadakseni laajan terävyysalueen, joten kaikki on todella terävää koko otoksessa aina edestä taakse saakka."

5. Sumennetut taustat

Nainen katsoo oikealle yläviistoon ja pitää kättä poskellaan, taustalla on tähden muotoisia koristevaloja.

Rosie tekee usein kuvistaan mielenkiintoisempia rekvisiitan avulla: hän käyttää esimerkiksi koristevaloja tai puhaltaa saippuakuplia luodakseen kiinnostavia sumennusvaikutelmia. Hän luo myös leikattavia kuvioita, joita hän asettaa objektiivin päälle. Näin hän luo kohdentamattomia kirkkaita ja valoisia kohtia. "Käytän usein kapeaa terävyysaluetta saadakseni taustan kohdentamattomaksi”, hän lisää. Kuva on otettu Canon EOS 200D -kameralla ja Canon EF 35 mm f/1.4L II USM -objektiivilla (1/125 s, f/1.4 ja ISO 200). © Rosie Lugg

Valkoinen marmorirakennus ja toistakymmentä kupolia ja neljä minareettia kultaisen valorenkaan läpi katsottuna.

"Halusin alun perin käyttää vain kättäni edustalla, mutta sitten sain idean ND-suotimesta tuodakseni lisää luovuutta otokseen", Eletrico kertoo. Kuva on otettu Canon EOS M50 Mark II -kameralla ja Canon EF-M 18–150 mm f/3.5–6.3 IS STM -objektiivilla (18 mm, 1/100 s, f/3.5 ja ISO 100). © Peter Jay

Kuvan kohteen tai henkilön eristäminen taustaa sumentamalla on yksi Rosien suosikkitekniikoista. "Useimmat muotokuvat somessa näyttävät aika samankaltaisilta, etenkin puhelimilla otetut. Canon EF 35 mm f/1.4L II USM -objektiivi antaa minulle kuitenkin etua, sillä sen suurin aukko tuottaa kapean terävyysalueen. Tämä kiinnittää kaiken huomion kuvattavaan henkilöön. Jos käytät EF-objektiivia, jossa on APS-C-kenno, kuvattava kohde on suurempi kennolla kuin täysikokoisella kennolla. Käytännössä tämä pidentää objektiivin polttoväliä 1,6-kertaisesti. "35-millisen objektiivin tehokas polttoväli on siis 56 milliä Canon EOS 200D:llä – ja pidän tätä ihanteellisena muotokuvissa ja muotikuvauksessa. Kuvat ovat laadukkaita ja inspiroivia: ne kiinnittävät huomiota ja saavat ihmiset pysähtymään somessa.”

Kapeaa terävyysaluetta esitelläkseen Eletrico kuvasi rakennusta kaukaa. Hänen uudenlainen lähestymistapansa oli pidellä ND-suodinta (Neutral Density Filter) kädessään lähietäisyydellä siten, että se tuli mukaan kuvaan. "Kun tarkennan moskeijaan kaukaisuudessa, suodin luo unenomaisen ja pehmeän sumean halon rakennuksen ympärille tehosteeksi.” Uudenlainen ajattelutapa voi tuottaa usein kauniita tuloksia.

Heittäydy luovaksi varustekassissa

Vetoavan sisällön luominen edellyttää varusteita, jotka eivät rajoita luovuuttasi. Rosie ja Eletrico matkustavat kevyesti ja kuvaavat laitteilla, jotka eivät sido heitä ja jotka ovat helppokäyttöisiä sekä reagoivia, jotta he voivat luoda upeita teoksia inspiraation iskiessä.

Rosie käyttää taskukokoista Canon PowerShot G7 X Mark II -kameraa (jonka seuraaja on nyt Canon PowerShot G7 X Mark III), joka on hänen tehokas aina mukana kulkeva kumppaninsa ideoiden toteuttamiseen missä tahansa. Hänellä on käytössään myös Canon EOS 200D (jonka seuraaja on nyt Canon EOS 250D), joka on uskomattoman pienikokoinen ja kevyt järjestelmäkamera sekä kotistudiokäyttöön että kenttäkäyttöön. "Nopean toiminnan tahdissa pysyminen voi olla vaikeaa", Rosie kertoo. "Mutta EOS 200D on uskomattoman reagointikykyinen, etenkin automaattitarkennuksen suhteen."

Rosien käyttämiä objektiiveja ovat Canon EF 35 mm f/1.4L II USM sen uskomattoman kapean terävyysalueen ansiosta, ja Canon EF 24–70 mm f/2.8L USM (jonka seuraaja EF-mallistossa on nyt Canon EF 24–70 mm f/2.8L II USM), sillä se on monipuolinen Zoom-objektiivi, joka ei tee kompromisseja kuvanlaadun suhteen.

Eletrico taas suosii pienikokoista ja tehokasta Canon EOS M50 Mark II -kameraa ja erittäin monipuolista Canon EF-M 18–150 mm f/3.5–6.3 IS STM -objektiivia. Tämä yhdistelmä on ylittänyt hänen korkea odotuksensa oikeastaan kaikissa kuvaustilanteissa.

Saitko inspiraatiota näistä luovista tekniikoista? Katso Eletricon vinkit parempien kuvien ottamiseksi TikTokissa ja kokeile sitten lisätä hauskoja tehosteita omiin kuviisi. Jaa tulokset avainsanalla #FreeYourStory ja merkitse tilimme @canonemea.


Teksti: Matthew Richards

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Esteettisten valokuvien ottaminen

Sosiaalisen median vaikuttaja Steffi Marla kertoo tavasta, jolla hän varmistaa kuviensa erottumisen verkon massasta.

Kuvaaminen eri vuodenaikoina

Näillä Benjamin Hegyin vinkeillä saat kuvistasi esiin vuodenaikojen ainutlaatuiset tunnelmat.

Sisällöntuotanto EOS R50 -kameralla

Siirrä sosiaaliset syötteesi uudelle tasolle Canon EOS R50 -kameralla.

Ota entistä parempia selfieitä

Tiktokkaaja Nina Collins kertoo, miten voit ottaa luovia omamuotokuvia kotona.