Videotarinan laatiminen

10 vinkkiä ja kikkaa, joiden avulla pystyt kuvaamaan kaiken, mitä omien pikku elokuvien luomiseen tarvitaan.
Suoraan ylhäältä otettu kuvan Canon EOS R50 -kamerasta, ulkoisesta mikrofonista ja kolmijalan kahvasta vaaleanpunaisella puutaustalla. Ympärillä on askartelutarvikkeita.

Olitpa seikkailunhaluinen dokumentaristi, vloggaaja tai sosiaalisen alustan kokki, on tärkeää osata tehdä videotarina. Elokuvan tekeminen rakentuu narratiivin pohjalle, olipa kohteena TikTok tai laajakangas.

Miten mukaansatempaava videotarina sitten luodaan? Ensinnäkin tarvitaan omaa luovuutta vastaava varustus. Canonin EOS R System -kamerat on suunniteltu nykypäivän hybridikuvaajia ajatellen. Esimerkiksi Canon EOS R50 on kevyt ja helppo käsitellä, vaikka siinä on ylinäytteistetty 4K-tallennus sekä valikoima ammattimaisia video-ominaisuuksia korkealaatuisen sisällön luomiseen mukaan lukien enintään 120 sekuntikuvan hidastus, kääntyvä kosketusnäyttö ja älykäs Dual Pixel CMOS AF II -automaattitarkennus.

Videoiden laatuun ja ammattimaisuuteen vaikuttavat kuitenkin myös tarvittavat taidot ja tekniikat. Tästä saat 10 vinkkiä mukaansatempaavan videotarinan luomiseen alusta loppuun.

  1. Suunnittele kuvaukset
  2. Valitse tapahtumapaikka
  3. Pidä asiat vakaina
  4. Tarkenna yksityiskohtiin
  5. Kokeile perspektiiveillä
  6. Kokeile eri sommitteluvaihtoehtoja
  7. Vaihtele nopeutta ja ajankulua
  8. Tallenna selkeää ääntä
  9. Luo jännitettä
  10. Pidä hauskaa, mutta pysy asiassa

1. Suunnittele kuvaukset

Kädet asettamassa Canon EOS R50 -kameraa mustaan kameralaukkuun.

Canon EOS R50 on kameraksi uskomattoman pienikokoinen, kun otetaan huomioon sen tehokkaat video-ominaisuudet. Näin kyseessä onkin täydellinen työkalu sisällön luomiseen, koska se on tarpeeksi kevyt otettavaksi mukaan minne vain.

Suunnittelemalla otokset varmistat, että kuvaat kaiken tarvitsemasi kuvamateriaalin. Tee muistiinpanot siitä, mitä haluat näyttää ja kuinka lähestyä sitä, tai laadi karkea kuvakäsikirjoitus – näin järjestät otoksen päässäsi ennen kuin se tapahtuu.

Näin toimiminen auttaa myös miettimään, miltä videon halutaan näyttävän ja tuntuvan. Canon-kamerassa, kuten EOS R50:ssä, on valikoima luovia väriprofiileja, joilla saadaan aikaan kauniin esteettistä jälkeä. Kokeile näitä asetuksia ennen kuin päätät, minkä tunnelman haluat virittää elokuvaan.

Ennen kuvausta on myös tärkeää valmistella varusteet: lataa akut, puhdista objektiivit ja alusta muistikortit.

Varmista lopuksi, että älypuhelin tai tabletti on yhteydessä Canon Camera Connect -sovellukseen – sen avulla voit säätää asetuksia etäältä ja siirtää videota nopeasti kamerasta.

2. Valitse tapahtumapaikka

Ruskeaan pörröiseen takkiin pukeutunut nainen seisoo pidellen sateenvarjoa mukulakivikadulla valaistujen näyteikkunoiden vieressä. Otettu Canon EOS R50 -kameralla.

Eristä kohde kokeilemalla syväterävyydellä tai sijoita se ympäristöönsä. Monissa Canonin RF- ja RF-S-objektiiveissa on suuri maksimiaukko pehmeitä ja sumeita taustoja varten, mutta kuvaaja voi haluta ottaa mukaan kontekstia sisällyttämällä ympäristöä kapeaan terävyysalueeseen. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (polttoväli 45 mm, 1/500 s, f/7.1 ja ISO 3 200).

Sivuprofiili ruskeaan pörröiseen takkiin pukeutuneesta naisesta, joka pitää kättään silmälaseilla. Otettu Canon EOS R50 -kameralla.

Voit luottaa Canonin älykkääseen Dual Pixel CMOS AF II - automaattitarkennukseen, jonka kasvojen ja silmien seuranta varmistaa, että kohteen kasvot näkyvät aina terävinä. Kuva on otettu Canon EOS R50 -kameralla ja Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (polttoväli 18 mm, 1/400 s, f/4.5 ja ISO 800).

Paikan päällä kuvattaessa luo asiayhteys näyttämällä laajaa kuvaa ympäristöstä. Yhdistä nämä yksityiskohtiin ja aivan läheltä otettuihin kuviin ympäristöstä. Muista vaihtaa paikkaa niin, ettet kuvaa jatkuvasti samasta pisteestä. Avauskuvaa varten pyri tallentamaan vähintään 10 sekunnin otoksia, joita voit myöhemmin muokkausvaiheessa leikata mieleisiksesi.

Jos kuvaat muita ihmisiä, esittele päähenkilöt näyttämällä heidän sijaintinsa ja mitä he tekevät. Kuvaa erilaisia leikkeitä kohteista liikkeessä, kokeile epätavallisia sommitteluja ja valaistustyylejä.

3. Pidä asiat vakaina

CINC_EOS R50_Movie IS mode

Tärisevät kuvat voidaan välttää ja kuvata ammattimaista materiaalia pitämällä kamera ja objektiivi tuettuina. Pitele kameraa molemmin käsin ja pidä kyynärpäät kylkiä vasten.

Käsivaralta tasaista videokuvaa varten Canon EOS R7:ssä on kennoja vaihtava kameran sisäinen kuvanvakain (In-Body Image Stabilization, IBIS), joka pystyy kompensoimaan kameran liikkeestä jopa kahdeksan askelta käytettävän objektiivin mukaan. Canon EOS R50 -kamerassa on myös sisäänrakennettu tekniikka, joka minimoi kameran tärinän kuvaamisen aikana. Videoiden digitaalinen kuvanvakain – kuvattu edellä olevassa videossa – varmistaa, että käsivaralta kuvattu liikkuva kuva pysyy tasaisena ja terävänä.

Kokeile myös sisäisellä vakautuksella varustetun objektiivin käyttöä, tällainen on mm. Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Tässä edullisessa zoomobjektiivissa on 4,5 askeleen optinen kuvanvakain, joka pitää käsivalta kuvatun materiaalin terävänä. Siinä on myös monipuolinen zoomausalue erilaisten kuvien ottamista varten.

4. Tarkenna yksityiskohtiin

Kohteiden eristäminen lähikuviin herättää mielenkiintoa. Canonin RF- ja RF-S-zoomobjektiiveilla on mahdollista päästä niin lähelle kuin mahdollista, jolloin kuvan kohteet saadaan näyttämään suuremmilta ja samalla eristettyä ne taiteellisesti taustastaan.

Voit käyttää myös kiinteäpolttovälistä makro-objektiivia, jollainen on mm. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, jonka avulla saat tarkennettua kaikkiin yksityiskohtiin myös lyhyillä etäisyyksillä. Lähelle tarkentava makro-objektiivi on erityisen käyttökelpoinen tuote-, ruoka- tai kauneusaiheissa, joissa katsojat haluavat nähdä kaikkein hienoimmatkin yksityiskohdat.

EOS R50:n ominaisuuksiin kuuluu yllä olevassa videossa esitelty tarkennuksen vaihtelun korjaus, joka pitää katselukulman ennallaan tarkennuksen vaihtuessa. Näin varmistetaan, että huomio pysyy halutussa kohteessa, mikä saa aikaan aikaisempaa luonnollisemman ja ammattimaisemman ilmeen.

5. Kokeile perspektiiveillä

Canon EOS R50 -kamera, johon on kiinnitetty mikrofoni, on pystysuorassa jalustassa objektiivi alaspäin. Kameran kääntyvässä kosketusnäytössä näkyy paistinpannu.

Canon EOS R50 -kameran kääntyvä kosketusnäyttö antaa kuvaajalle mahdollisuuden kuvata melkein mistä tahansa kulmasta.

Ruokalautasta filmaava mies pitelee Canon EOS R50 -kameraa katsoen sen kääntyvää kosketusnäyttöä.

Kääntyvän kosketusnäytön avulla kuvaaja voi käsivaralta kuvatessaan myös tarkistaa sommitelman ja valotuksen.

Tee videoistasi dynaamisempia kuvaamalla kohteita myös epätavallisista kuvakulmista. Kaikki kuvakulmat eivät toimi, mutta se selviää vain kokeilemalla. Voit vaihtaa kuvakulmaa nousemalla kohteen yläpuolelle tai laskeutumalla maan tasalle ja kuvaamalla ylöspäin.

Näkökulman vaihtaminen auttaa myös tarinankerronnassa. Esimerkiksi matalasta kuvakulmasta kuvaaminen voi auttaa ilmaisemaan, että otoksen henkilöllä on valtaa tai määräävä asema katsojaan nähden.

Perspektiiviä voidaan myös vaihtaa käyttämällä objektiiveja. Jos kuvaat myös etualalla olevan kuvauskohteen taustaa, valitse jokin tarkennuspiste niin, että tausta pysyy terävänä ja etuala sumenee kauniisti. Tämä saadaan aikaan kaventamalla aukkoa. RF-objektiivilla, jossa on suuri maksimiaukko, kuten Canon RF 50mm F1.8 STM:llä, saadaan uskomattoman kapea syväterävyys ja pehmeä sumennus, jotka luovat elokuvamaisen vaikutelman.

6. Kokeile eri sommitteluvaihtoehtoja

Jalustalle kaarevien kaiteiden väliin asetettu Canon EOS R10 kuvaa etäällä olevaa naista.

Voimakkaat sommittelulinjat, kuten nämä kaarevat kaiteet, johdattavat katseen etualalta taustalle. Kameran sijoittaminen alas nostaa tehosteen voiman äärimmilleen.

Mieti, miten saat eri elementit sijoitettua parhaiten kuvaan. Yleensä toimivaksi todettu sommittelu, kuten kolmanneksen sääntö ja katseen ohjaaminen, toimivat hyvin. Muista kuitenkin kokeilla myös muita näkökulmia. Luo vaihtoehtoisia otoksia esimerkiksi käyttämällä symmetriaa. Tämä voi olla yhtä helppoa kuin askeleen ottaminen vasemmalle tai oikealle, kameran siirtäminen korkeammalle tai alemmas, menemällä kyykkyyn tai asettumalla makuulle.

Jos löydät sommitelman, joka sopii aiheeseen, kehittele sitä ja tee siitä oma niin, että kuvaamasi materiaali erottuu muista. Monet elokuvantekijät ovat saneet tunnustusta tavastaan sommitella, joten kannattaa kokeilla erilaisia ​​sääntöjä – ja myös niiden rikkomista – ja välittää näin elokuvan tunnelma ja oma tyyli.

7. Vaihtele nopeutta ja ajankulua

Hyppyleikkauksilla videoon saadaan lisää tempoa. Siirry hetkestä toiseen kuvaamalla samankaltaisia otoksia samasta kulmasta ja vaihtelemalla sitten otoksen osien välillä.

Ehdoton tapa kuvata toimintaa on tallentaa suurella kuvanopeudella. Käyttämällä EOS R50 -kameran 120 sekuntikuvan Full HD -asetusta voidaan luoda superhidastettuja tehosteita, jotka vangitsevat jokaisen hetken, kun leike toistetaan normaalilla nopeudella.

Voit myös yrittää houkutella katsojaa nopeutetuilla jaksoilla, joissa hidastempoinen toiminta pakataan lyhyemmiksi leikkeiksi, tai kokeilla videohaikujen luomista.

8. Tallenna selkeää ääntä

Nainen, jolla on Canon-kamera, johon on kiinnitetty DM-E1-stereomikrofoni, kuvaamassa miestä, jolla on porakone.

Videotarinaa luotaessa ääni on arvaamattoman tärkeä, joten ulkoiseen mikrofoniin, kuten Canonin DM-E1-stereomikrofoniin, sijoittaminen on hyvä idea.

Äänen laatu on aivan yhtä tärkeä kuin kuva, ja se parantaa videotarinaa tarjoamalla kontekstia ja luomalla tunnelmaa. Useimmissa kameroissa on sisäinen mikrofoni, jolla voi tallentaa ääntä. Laadukkaampaa ääntä saadaan kuitenkin käyttämällä ulkoista mikrofonia, kuten Canonin DM-E1-stereomikrofonia tai DM-E100-stereomikrofonia.

Laiteparin muodostaminen kamerasta ja Canonin STM-objektiivista, kuten Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM:stä, on ehdoton tapa tallentaa ääntä, koska askelmoottoritekniikka (STM) tarkentaa pehmeästi ja äänettömästi.

9. Luo jännitettä

On tärkeää kehittää visuaalista jännitettä, varsinkin kun video lähestyy loppuaan. Käytä erilaisia kuvausetäisyyksiä, lähikuvia ja laajakulmaa. Rajauksen laajentaminen neutraalista kohteesta loppukohtauksen päänäkymään on hyvä keino siirtyä tähän viimeiseen vaiheeseen.

Luo jännitettä pitämällä otokset lyhyinä. Pidä mielessä, että pidemmän leikkeen voi aina lyhentää, joten pyri ottamaan muutama sekunti lisämateriaalia ennen ja jälkeen haluamasi sisällön.

10. Pidä hauskaa, mutta pysy asiassa

Vaikka on hyvä idea kuvata hieman enemmän kuin mikä on tarpeen, on helppo innostua ja päätyä draaman kannalta liioitteluun. Näin ollen yritä pysyä objektiivisena ja pitää tavoite selkeänä. Myöhemmin editointia aloittaessasi kiität vielä itseäsi, koska tällöin ei tarvitse selata suurta määrää turhaa materiaalia.

Kiteyttäen: pidä hauskaa, kun teet videoita, mutta muista, että kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Näistä tilanteista kuitenkin aina oppii paljon uutta. Tarina kertoo aina jotain kertojastaan, joten nauti sen kuvaamisesta.

Peter Wolinski

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Herätä tarinasi eloon videoilla

Palkittu dokumentaristi ja Canon Ambassador Joel Santos kertoo parhaat vinkkinsä tarinankerrontaan videoilla.

Vinkkejä sosiaalisen median videoiden parantamiseen

Neljä sisällöntuottajaa keskustelee siitä, mikä tekee sisällöstä mahtavaa ja miten verkossa erotutaan joukosta.

Sisällöntuotanto EOS R50 -kameralla

Siirrä sosiaaliset syötteesi uudelle tasolle Canon EOS R50 -kameralla.

Vinkit öiseen aikaan tapahtuvaan videokuvaukseen

Canonin oppaan avulla avaat kokonaan uuden ja luovan, pimeään aikaan kuvaamisen maailman.