Nauti ulkoilusta: 5 tekniikkaa veden kuvaamiseen

Tutustu viiteen vinkkiin, joiden avulla opit kuvaamaan sekä pehmeitä kuvia vesiputouksia että putoavia pisaroita.
Pieni vesiputous virtaa kivien yli jokeen ja halkoo rehevää vihreää metsää.

Jos kaipaat rentouttavaa taukoa arjesta, vesi ei todennäköisesti ole kaukana suunnitelmistasi – monet nauttivat luonnonveden rauhoittavasta vaikutuksesta viettämällä rantapäivää perheen kesken tai kävelemällä maaseudulla kiemurtelevan joen varrella. Olivatpa kyseessä sitten kuohuvat aallot, vesiputouksen sumea utu tai heijastukset tyynessä järvessä, vesi on luultavasti läsnä kesäkuvissasi. Miten näin monipuolisesta ja liikkuvasta kohteesta saa otettua näyttäviä valokuvia? Kesäkuvia voi parantaa useilla luovilla tavoilla.

Nämä viisi vesikuvaustekniikkaa vievät kuvasi uudelle tasolle riippumatta siitä, tutkitko ympäristöäsi lämpimässä kesäsäässä vai pysytteletkö lähellä kotia kylminä kuukausina.

1. Veden tuottamien heijastusten kuvaaminen

Mies pitelee kameraa päänsä yllä ja kuvaa rannan tähystyspaikkaa.

Kokeile pidellä kameraa eri korkeuksilla sommitellessasi heijastuksia. Heijastus saattaa näkyä selkeämmin korkeasta kuvakulmasta, kun taas matala kuvakulma voi lisätä dynaamisuutta, kun pääset lähemmäs veden pintaa.

Rantakuva, jossa tähystyspaikka heijastuu hiekalla olevaan veteen.

Veden valokuvauksellisin ominaisuus on ehkä sen heijastavuus. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (31 mm, 1 s, f/16 ja ISO 100).

Suuri, tyyni vesialue sopii erinomaisesti selkeiden heijastusten tallentamiseen. Ne ovat loistava tapa tehdä muuten yksinkertaisista maisemakuvista mielenkiintoisempia. Etsi vettä ulkona liikkuessasi. Virtaavat purot tuottavat abstraktimpia heijastuksia, kun taas lammikon tyyni pinta voi luoda rauhallisempia, peilimäisempiä heijastuksia. Jos haluat kuvata heijastuksia, etsi suojaisa paikka tai odota, että tuulenvire laantuu ennen kuin otat kuvan.

Kun asetat kameran aukon esivalinta (Av) -tilaan, voit valita haluamasi aukon, ja kamera säätää automaattisesti oikean valotusajan. Varmista sekä etualan että kaukaa heijastuvien yksityiskohtien terävyys valitsemalla kapea aukko ja käyttämällä Photo Companion -sovelluksen terävyysalueen ja hyperfokaalisen etäisyyden laskinta. Tarkentaminen hyperfokaaliseen etäisyyteen auttaa terävöittämään isomman osan ruudusta etsimällä lähimmän kohdennuspisteen ja säilyttämällä taustan kohtuullisen terävänä.

Voit käyttää pienen aukon sijaan erittäin suurta aukkoa ja luoda abstraktin vaikutelman sumentamalla kuvan etualan tai heijastuksen.

2. Vesiputousten kuvaaminen

Ylivalottunut virtaava vesiputous, jonka liike on sumentunut.

Putoavan veden tallentaminen upean sumeana vaatii pitkää valotusaikaa. Kuva on otettu Canon EOS 850D -kameralla ja Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM objektiivilla (64 mm, 15 s, f/20 ja ISO 640).

Valokuvaaja seisoo jokeen virtaavan vesiputouksen edessä kamera jalustaan kiinnitettynä.

Harmaasuotimet (ND-suotimet) estävät valon pääsyn kameraan, mutta niiden kanssa on joskus vaikea nähdä etsimen läpi. Voit sommitella ja tarkentaa kuvan käyttämällä Kuvaus näytöllä -toimintoa ja asettaa lisäksi kahden sekunnin ajastuksen, joka auttaa ehkäisemään kameran tärähtelyä.

Kun haluat seuraavalla vaellusreissulla tallentaa upeasti kuohuvan vesiputouksen, ota siitä kaikki irti lisäämällä kameraan harmaasuodin (ND). ND-suotimet estävät tietyn määrän (askelen) verran valoa pääsemästä kameraan, minkä ansiosta valotusaikaa voi hallita tarkemmin. Kuuden askelen ND-suodin on ihanteellinen vesiputouksien kuvaamiseen ja muutenkin paras yleissuodin veden sumentamiseen. Ennen kuin aloitat kuvaamisen, tutki vesiputousta ja kiinnitä huomiota siihen, missä kohtaa se vaahtoaa osuessaan veden pintaan. Tällä alueella vesi sumentuu kauniisti.

Säädä kamera manuaalitilaan (M) ja varmista sopiva syväterävyysalue valitsemalla tarpeeksi pieni aukko ja säätämällä herkkyydeksi ISO100. Säädä sitten valotusaikaa, kunnes mittaus näyttää oikealta. Kiinnitä seuraavaksi ND-suodin ja säädä valotusaikaa sen mukaan. Jokainen ND-suotimen askel mahdollistaa valotusajan kaksinkertaistamisen. Naksahdusten laskeminen voi auttaa uudelleen laskemisessa, sillä jokaiseen askeleeseen menee joko kaksi tai kolme valotusajan valintakiekon naksahdusta (riippuen kameran valikossa määritetyistä askelten arvoista).

3. Meren sumentaminen

Mies kyykyssä kameran ja jalustan vierellä kivisellä rannalla.

Kun yhdistät kameran Canon Camera Connect -sovellukseen, voit käynnistää ja pysäyttää puhelimellasi useiden minuuttien pituisia valotuksia Aikavalotus (B) -tilassa. Näin voit pitää sulkimen auki niin kauan kuin haluat.

Pitkällä valotusajalla auringonlaskun aikaan otettu kuva, jossa meri näkyy sumeana rantakiviä vasten.

Kun valotusaika on jopa minuutin, voit tallentaa kauniin sumean meren ja pilvien pienen liikkeen. Kuva on otettu Canon EOS 850D -kameralla ja Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM objektiivilla (24 mm, 2,5 s, f/16 ja ISO 640).

Rannalla kävely on yksi kesän suurimmista nautinnoista. Nämä ovat hetkiä, jotka haluat tallentaa valokuva-albumiin. Vaikka meri onkin yksi luonnon upeimmista ilmestyksistä, veden rauhaton pinta voi näyttää kuvissa epäsiistiltä. Voit sumentaa meren liikkeen käyttämällä erittäin pitkää valotusaikaa ja muuttaa vaahtoavan veden silkinsileäksi pinnaksi. Jos kuvaat päivänvalossa, tarvitset tehokkaan ND-suotimen, joka estää noin 10–16 askelen verran valoa pääsemästä kameraan. Hämärässä riittää heikompi ND-suodin, tai voit pärjätä ilmankin. Kokeile kuvata aikaisin aamulla ja nauti samalla lähes tyhjästä rannasta.

4. Kuohuvien aaltojen kuvaaminen

Valokuvaaja kyykistelee jalustan ja kameran kanssa kivillä, joiden vieressä loiskuvat aallot.

Aaltoja kuvatessa ajoituksen arviointi voi olla vaikeaa. Aseta kameran kuvaustavaksi nopea jatkuva kuvaus ja ota useiden kuvien sarja, kun aallot iskeytyvät rantaan.

Pienet aallot iskeytyvät rantakiviin.

Mikään ei kuvaa veden mahtavaa voimaa yhtä hyvin kuin kuohuvat aallot. Vaihtele valotusaikoja, niin saat erilaisia lopputuloksia. Kuva on otettu Canon EOS 850D -kameralla ja Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM -objektiivilla (27 mm, 1/20 s, f/25 ja ISO100).

Jos haluat pysäyttää meren dramaattisen liikkeen, tarvitset lyhyen, noin 1/500 sekunnin valotusajan. Vaihtoehtoisesti pidempää valotusaikaa käyttämällä voit välittää liikkeen tunnun ja muuttaa roiskeet ja pisarat sumeiksi viiruiksi. Kokeile asettaa kamera valotusajan esivalinta (Tv) -tilaan ja aseta valotusajaksi noin 1/20 sekuntia ja ISO-arvoksi 100. Tällä valotusajalla kuvatessa kannattaa käyttää jalustaa, mutta voit kuvata myös käsivaralta, kunhan pysyt paikallaan.

Jos sinulla on kuvanvakaimella varustettu objektiivi tai sisäisellä kuvanvakaimella varustettu EOS R5 tai R6m ja käytät laajakulmaobjektiivia, käänteisyyden nyrkkisäännön mukaan 1/20 sekunnin valotusajalla voi kuvata käsivaralta 20 mm:n objektiivilla.

5. Vesipisaroiden pysäyttäminen

Mies pitelee kameraa sinistä arkkia vasten asetetun vesilasillisen yllä ja valokuvaa vesipisaraa.

Salaman sijoittaminen sinisen asetaattikalvon taakse luo veteen värikkäitä heijastuksia.

Roiskahtava vesipisara synnyttää aaltoja.

Makro-objektiivi, kuten RF 35mm F1.8 Macro IS STM (jolla James otti tämän kuvan), antaa mahdollisuuden kuvata vesipisaroiden yksityiskohtia lähietäisyydeltä. Tarkenna etukäteen manuaalisesti kohtaan, johon pisara putoaa. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM -objektiivilla (2 s, f/16 ja ISO 100).

Valitettavasti sää ei ole aina puolellamme. Silloin veden kuvaamista voi harjoitella lähempänä kotia – vesipisarat näyttävät upeilta lähikuvissa. Putoavan vesipisaran tallentamiseen tarvitset ulkoisen salaman, kuten Canon Speedlite EL-100 -salaman, ja hämärän kuvausympäristön. Näin voit käyttää salaman kestoa (välähdyksen pituutta) pysäyttämään veden pintaan iskeytyvän vesipisaran liikkeen.

Harjoittele tekniikkaa asettamalla vesipipetti tai -ruisku vesilasin yläpuolelle ja valaise pisara takaa salaman avulla. Aseta kamera manuaalitilaan (M), valitse asetuksiksi f/8 ja ISO100 ja käytä noin kahden sekunnin valotusaikaa. Aloita valotus, pudota pisara ja laukaise salama joko manuaalisesti tai automaattisesti kaukolaukaisinta käyttämällä, kun pisara osuu veden pintaa. Tämä haastaa kuvaustaitosi ja valotustekniikkasi, mutta tulokset voivat olla vaikuttavia.

Teksti: James Paterson

Vastaavia tuotteita

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Liikkeen vangitseminen kuviin

Katso, miten voit vangita liikkeen ja lisätä liikkeen tunnetta kuviin.

Vinkkejä merimaisemakuvaukseen

Opi ottamaan vaikuttavia merimaisemakuvia vinkkiemme avulla.

Vesipisaroista heijastuvien kukkien kuvaaminen

Päästä luovuutesi valloilleen makrokuvauksen avulla ja katso miten saat ikuistettua kauniita kuvia vesipisaroista heijastuvista kukista.

Tallenna syksyn taika

Opettele ottamaan vuodenajasta kaikki irti kuvaamalla syksyisiä lehtiä veden alta