Kun valaistusolosuhteet ovat sopusoinnussa edessäsi olevan kuvauskohteen tai näkymän kanssa, lopputulos voi olla henkeäsalpaava. Opi tunnistamaan paras ympäristön valonlähde, olipa se sitten luonnonvaloa tai keinotekoista, ja kuvasi hyötyvät merkittäväsi. Ja mikä parasta, et tarvitse kallista valaistusvarusteita saadaksesi valosta kaiken irti. Tarvitset vain silmää valolle. Kun alat katsella ympärillesi, huomaat, että valaistusta on kaikkialla.
Tässä kahdeksan vinkkiä kuvaamiseen ympärilläsi olevassa valaistuksessa.
VALAISTUSTEKNIIKOITA
8 vinkkiä, joiden avulla saat kaiken irti ympäristösi valosta
1. Hyödynnä vuorokaudenaikaa
Maapallo pyörii koko ajan, joten luonnonvalon kulma ja laatu myös muuttuvat koko ajan. Keskipäivällä kirkkaassa auringonpaisteessa valo kajastuu terävästi ylhäältä alaspäin ja luo kuviin voimakkaan kontrastin. Valokuvaajat eivät yleensä pidä sellaisesta valosta, mutta se voi toimiakin, jos tavoitteena on saada auringonvalo osaksi näkymää.
Kun aurinko laskee alemmas, valon kajastuu laajemmalti läpi maapallon ilmakehän. Värispektrin alemmat aallonpituudet, kuten sininen ja violetti, hajoavat ilmassa olevien hiukkasten vuoksi, jolloin väreistä tulee pehmeämpiä ja lämpimämpiä. Sen vuoksi illan valo ja auringonlaskut ovat eloisan punaisia ja keltaisia, ja hetket juuri auringonnousun jälkeen ja juuri ennen auringonlaskua tunnetaan nimellä kultainen hetki.
2. Ota kaikki irti säästä
Sääolosuhteet vaikuttavat merkittävästi luonnonvalon laatuun. Pilvisenä päivänä pilvet hajottavat auringonvaloa eivätkä varjot ole niin dramaattisia. Myös sade ja sumu voivat tehdä valosta pehmeämmän ja viileämmän sävyisen.
Vuodenaikakin vaikuttaa. Kaikki riippuu siitä, missä päin maailmaa olet, mutta yleensä talvella maapallo on kallistunut siten, että aurinko on kauempana ja paistaa matalammalta, joten valon kulma on pienempi. Vaikka päivät ovat siis lyhyempiä, suunnattua valoa on enemmän. Kesälläaurinko taas saavuttaa korkeamman pisteen taivaalla, joten se paistaa suoremmin ylhäältä alaspäin ja luo valokuviin vähemmän sopivan valaistuksen puolenpäivän aikaan.
"Asetusten hallitseminen voi olla vaikeampaa talvella esimerkiksi lunta tai pilvistä taivasta kuvattaessa", kertoo Canon Ambassador Sebastien Devaud. "Valotusta on syytä säätää hiukan automaattiasetusta kirkkaammaksi, jotta lumi ja taivas näkyvät kuvassa valkoisina harmaan sijaan. Mustavalkokuvaus on hyvä tapa korostaa vuodenajan dramaattista puolta. Myös sumu, matalalla roikkuvat pilvet tai vesi voivat lisätä erityistä tunnelmaa talvikuviin."
3. Käytä ympäristössä olevaa valoa muotokuviin
Useimmissa sisätiloissa on todennäköisesti paikkoja, joissa on kaunista, kuviisi sopivaa luonnonvaloa. Ikkunasta aukeaa pehmeää valaistusta, joka muistuttaa studiotasovaloa. Jos siis kuvaat ihmisiä sisätiloissa, pyydä heitä siirtymään lähemmäs ikkunaa ja sammuta kaikki keinovalo.
Voit myös heijastaa valoa ulkoa heijastimen avulla kohti kuvattavaa kohdetta. Heijastin voi olla niinkin yksinkertainen kuin suuri valkoinen kartonki tai alumiinifolio. Heijastin luo pehmeän ja luonnollisen valon, jota voit kääntää ja ohjata samoin kuin salamaa.
Valon laatu vaikuttaa paljon ulkona kuvattuihin muotokuviin. Kirkas auringonvalo voi olla melko säälimätöntä kasvoilla, koska se luo voimakkaita varjoja ja silmiä siristetään. Pilviset olosuhteet ovat täydellisiä, sillä pehmeä valo vähentää varjoja.
Jos aurinko paistaa etkä voi odottaa pilvien muodostumista, voit kuvata muotokuvia puun tai rakennuksen varjossa, jossa valo on pehmeämpää ja sopii paremmin kasvoille. Voit myös ohjata valoa heijastimella, joko varjostamalla kohteen, heijastamalla valon varjoihin tai käyttämällä heijastinpaneelia. Tehokas ja edullinen 5-in-1-heijastin on ihanteellinen valinta. Huomioi mallin ihonsävy, kun valitset heijastimen väriä.
4. Hyödynnä hämärää
Kun aurinko laskee horisontin alapuolelle, jäljelle jäävä luonnonvalo alkaa muuttua iltahämärän sinisiksi sävyiksi. Tämä voi olla oiva aika lähteä ulos kamera kainalossa. Koska valot ovat heikkoja, tarvitset kameran, joka suoriutuu heikossa valaistuksessa. Suuremmilla antureilla varustetut kamerat pystyvät keräämään enemmän hupenevaa luonnonvaloa, varsinkin kun niitä käytetään yhdessä objektiivin kanssa, jolla on laaja maksimiaukko.
Iltahämärässä voi olla tarpeen käyttää lyhyempää valotusaikaa, jotta kameran anturiin pääsee enemmän valoa. Canonin peilittömät EOS R -järjestelmäkamerat tarjoavat ennenkuulumattoman IBIS-kuvanvakauksen, joten voit kuvata käsivaralta sekunnin tai pidemmän valotuksen aikana ilman, että sinun tarvitsee huolehtia kameran tärinästä ja huonosta kuvasta.
5. Valitse asetukset ympäristön mukaan
Jos aukon ja valotusajan määrittäminen on sinulle tuttua, paras valotusaika luonnollisessa valaistuksessa on manuaalinen (M) tila ja automaattinen ISO-herkkyys. Näin kamera valitsee parhaan ISO-herkkyyden ympäristön valon mukaan. Hyvä yleinen valotusasetus päivänvalossa on valotusaika 1/200 s, aukko f/8 ja automaattinen ISO-herkkyys. Illalla, jolloin on hämärämpää, käytä aukkoa f/2,8 tai suurempaa, jolla ISO-herkkyystasot pysyvät alhaisina ja kuvista tulee tarkempia ja laadukkaampia. Tässä tapauksessa objektiivi, jossa on suuri valovoima, kuten Canon RF 50mm F1.8 STM, on korvaamaton apuväline.
Hämärässä kuvattaessa käytetään usein suurta ISO-herkkyyttä, mikä voi lisätä kuvakohinaa. Automaattitarkennus voi myös olla haastavaa. Kun käytät kameraa, joka suoriutuu hyvin myös heikossa valaistuksessa, kuten Canon EOS R6 tai EOS R7 -kameraa, saat silti selkeitä kuvia suurellakin ISO-herkkyydellä, kuten 3200 tai suurempi. Lisäksi luokkansa johtava automaattitarkennusjärjestelmä toimii lähes täysin pimeässä.
6. Sovita valkotasapaino lämpötilaolosuhteisiin
Luonnonvalon laadun lisäksi on otettava huomioon myös sen väri. Se voi muuttua päivän mittaan. Aamulla väri on melko lämmin. Puolilta päivin se on viileä, ja illalla taas lämmin. Tätä mitataan kelvineinä, ja muutos voi olla aamunkoiton 2000 kelvinistä päivänvalon 7 000 kelviniin.
Värit voivat myös muuttua viileämmiksi, jos olet varjossa tai on pilvistä. Määritä valkotasapaino olosuhteiden mukaan käyttämällä esiasetettuja tiloja. Jos et ole varma, kuvaa RAW-muodossa, jolloin voit valita minkä tahansa valkotasapainon jälkeenpäin kuvia muokatessa RAW-kuvankäsittelyohjelmistossa, kuten Canonin maksuttomassa Digital Photo Professional-ohjelmistossa.
7. Kuvaa pimeän laskeuduttua pitkällä valotusajalla
Kun kamera asetetaan vakaalle alustalle tai jalustalle, voit kuvata iltahämärässä tai jopakuunvalossa, pitkällä valotusajalla, joka kestää vähintään muutaman sekunnin. Jos pariliität kameran Canon Camera Connect -sovellukseen, voit laukaista sulkimen ja käynnistää ja pysäyttää aikavalotuksen puhelimella ja kuvata etäyhteydellä. Tämä on kätevää, jos kamera on asennossa, jossa LCD-näytön näkeminen on hankalaa tai jos kameran pienikin liike aiheuttaa epätarkkuutta tai pilaa tehosteen.
8. Ota huomioon kuvauskohteesi ja ympäristösi
Luonnonvalon eri ominaisuudet sopivat eri kohteisiin. Esimerkiksi hillitty valo ikkunan läpi sopii erinomaisesti tunnelmallisiin ja maltillisiin muotokuviin. Suoralla auringonvalolla voi taas korostaa esimerkiksi turkin ja höyhenten kirkkaita värejä ja tekstuureja luontokuvissa. Pitkät varjot sopivat erinomaisesti arkkitehtuurikuville ja katumaisemille, ja auringonlaskun vastavalo sopii erinomaisesti siluettien tallentamiseen elävää taivasta vasten.
Voit myös hyödyntää kaiken ympäristön keinovalon, kuten katuvalot, pöytävalaisimet tai nuotion avotulen hehkun.
Valoa löytyy vaikka millaista, joten kun olet liikkeellä kameran kanssa, kysy itseltäsi onko näkemäsi valo kova vai pehmeä, voimakas vai heikko, lämmin vai kylmä, kajastuuko se ylhäältä alas vai sivulta. Laita valaistuksen perusteet talteen, ja luota siihen, että kuvasi pääsevät oikeuksiinsa olosuhteista riippumatta.
Teksti: James Paterson
Vastaavat tuotteet
-
Peilittömät kamerat
EOS R6
Mitä tahansa kuvaatkin, EOS R6 antaa vapauden olla luova täysin uudenlaisilla tavoilla. -
Peilittömät kamerat
EOS R7
Tutki villiä luontoa kätevän kokoisella, nopealla APS-C-kameralla, joka takaa erinomaisen kuvanlaadun. -
Peilittömät kamerat
EOS RP
Pienikokoinen, kevytrakenteinen ja intuitiivinen täyden kennokoon peilitön kamera, joka kulkee kätevästi mukanasi. -
RF-objektiivit
RF 24-105mm F4-7.1 IS STM
Ihanteellinen vakio-objektiivi täyden kennokoon peilittömien kameroiden ystäville. Helppokäyttöinen RF 24-105mm F4-7.1 IS STM on kevyt ja kompakti – ja valmis viemään valokuvauksen täysin uudelle tasolle. -
RF-objektiivit
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Valovoimainen hybridikuvanvakaimella varustettu 35mm f/1.8 MACRO -objektiivi laajakulmakuvaukseen ja lyhyille tarkennusetäisyyksille. -
Vakio-objektiivi
RF 50mm F1.8 STM
Pienikokoinen, hiljainen ja kevyt 50 mm:n kiinteäpolttovälinen RF-objektiivi, jossa on suuri f/1.8-aukko, sopii täydellisesti luovan visiosi toteuttamiseen.