Aamu- ja iltahämärä ovat maagisia. Tällaisina hetkinä festivaalit pääsevät vauhtiin, kaupungin tunnelma vaihtuu kertaheitolla ja kuvausmahdollisuuksia on rajattomasti. Yksityiskohtien taltioiminen heikossa valaistuksessa voi kuitenkin olla haastavaa – etenkin, jos käytät älypuhelimen kameraa.
Olipa kyseessä peilitön kamera tai kompaktikamera, heikossa valaistuksessa järjestelmäkameran luovista kuvaustiloista on paljon apua. Niiden ansiosta voit saada teräviä, yksityiskohtaisia kuvia, joita on muuten vaikea ottaa. Näiden vinkkien avulla otat upeita kuvia heikossa valaistuksessa.
7 vinkkiä heikossa valaistuksessa kuvaamiseen
1. Käytä suurta aukkoa (pieni f-luku), jotta kameraan pääsee mahdollisimman paljon valoa
Jos kamerassasi on manuaaliset asetukset, voit säätää aukkoa aukon esivalinta (Av) -tilassa. Aukon asetus kertoo kameralle, kuinka paljon valoa sen on päästettävä sisään. Heikossa valaistuksessa valoa on päästettävä mahdollisimman paljon sisään, jotta valotus on kunnollinen ja yksityiskohdat tallentuvat. Käytä tähän suurta aukkoa (pieni f-luku). Jos kuva on edelleen alivalottunut (liian tumma), voit pidentää valotusaikaa, jotta kameraan pääsee enemmän valoa. Riskinä on kuitenkin, että kuvat sumentuvat. Seuraavassa osiossa kerromme, miten saat otettua teräviä kuvia.
Aukon asetus ei vaikuta pelkästään valotukseen. Suuri aukko tuottaa myös kapean terävyysalueen – eli kun f-luku on pieni, terävänä näkyy vain kapea alue. Tämä voi olla kätevää, jos otat muotokuvia ennen aamunkoittoa ja haluat kuviin miellyttävän sumean taustan. Jos kuitenkin haluat tallentaa esimerkiksi kaupunkimaiseman hämärän aikaan, kapeampi aukko (suurempi f-luku) tuottaa laajemman terävyysalueen ja suurempi osa kuva-alasta näkyy tarkkana. Kokeile käyttää pidempää valotusaikaa, jotta valotus onnistuisi.
Joissakin objektiiveissa on suurempi eli nopeampi aukko kuin toisissa. Loistavia pienikokoisia objektiiveja EOS R -järjestelmän peilittömiin kameroihin ovat esimerkiksi Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM ja RF 16mm F2.8 STM, joka soveltuu öisiin laajakulmakuviin kaupunkimaisemista sekä muuhun hämäräkuvaukseen. Canon RF 50mm F1.8 STM tarjoaa luonnollisemman kuvakulman (ihmissilmää vastaavan) ja on ihanteellinen öiseen katukuvaukseen, kun taas monipuolinen RF 28-70mm F2.8 IS STM -vakio-zoom-objektiivi soveltuu monenlaiseen kuvaukseen heikossa valaistuksessa.
2. Paranna valoherkkyyttä käyttämällä suurempaa ISO-herkkyyttä
Jos olet käyttänyt suurta aukon asetusta, mutta kuvat eivät mielestäsi ole tarpeeksi kirkkaita, kokeile käyttää suurempaa ISO-herkkyyttä. Se lisää kennon valoherkkyyttä, ja siitä on hyötyä, kun kuvaat yöllä ilman salamaa. Mitä suurempi ISO-arvo on, sitä herkempi kenno on. Canonin peilittömissä kameroissa ja kompaktikameroissa on suuret kennot, joten ne tuottavat parempia kuvia suurilla ISO-herkkyyksillä verrattuna pienemmillä kennoilla varustettuihin kameroihin, kuten älypuhelinten kameroihin.
Canonin peilittömissä kameroissa, kuten EOS RP- ja EOS R6 -kameroissa on täyden koon CMOS-kennot, joiden ansiosta ne tuottavat poikkeuksellisen laadukkaita kuvia suurilla ISO-herkkyyksillä. Kuvissa näkyy vain vähän kohinaa tai rakeisuutta. Canonin APS-C-kennokoon kamerat – kuten EOS R7, EOS R10 ja EOS R50 – ovat hieman pienempiä, mutta ne tuottavat siitä huolimatta suurillakin ISO-herkkyyksillä yksityiskohtaisia kuvia, joissa on vain vähän kohinaa. Tämän takia ne ovat ihanteellisia käsivaralta kuvaamiseen yöllä.
3. Kuvien pitäminen terävinä
Kun kuvaat käsivaralta heikossa valaistuksessa, kuvista saattaa tulla epätarkkoja. Tämä johtuu yleensä siitä, että käytössä on ollut pidempi valotusaika (hitaampi suljinaika), jotta kamera saisi tallennettua enemmän valoa. Tässä on toinen syy käyttää suurempaa aukkoa: mitä enemmän valoa objektiiviin pääsee, sitä lyhyempää valotusaikaa voi käyttää. Tämä on tärkeää, koska lyhyt valotusaika pysäyttää liikkeen, ja mitä nopeamman liikkeen haluat pysäyttää, sitä lyhyemmän suljinajan tarvitset, jotta liike ei sumennu. Hyvässä valaistuksessa suhteellisen liikkumattomat kohteet voidaan yleensä kuvata noin 1/50 sekunnin valotusajalla. Kävelevien kohteiden kuvaamiseen tarvitaan hieman lyhyempää, noin 1/250 sekunnin valotusaikaa ja nopeaa toimintaa kuvatessa valotusajan on hyvä olla vähintään 1/1000 sekuntia. Heikossa valaistuksessa tarvitaan nopeampaa valotusaikaa.
Yökuvaustila, jollainen on esimerkiksi EOS R50 -kamerassa, auttaa ottamaan kuvia käsivaralta heikossa valaistuksessa ja yöllä. Se tallentaa useita kuvia ja yhdistää ne sitten kirkkaiksi ja teräviksi kuviksi.
Kohteen liikkeen lisäksi on otettava huomioon kameran tärinä. Mitä pidempi polttoväli on, sitä vaikeampaa on estää kameraa tärähtelyä käsivaralta kuvattaessa. Nyrkkisääntönä on aloittaa aukon asetuksella, joka on käänteinen polttoväliin nähden. Kun kuvataan 50 mm:n objektiivilla, valotusajan on siis oltava vähintään 1/50 sekuntia ja kun kuvataan 600 mm:n objektiivilla, valotusajan on oltava vähintään 1/600 sekuntia, ja niin edelleen. Optisella kuvanvakaimella (IS) varustetun objektiivin kanssa voi käyttää pidempiä valotusaikoja ja saada silti yhtä teräviä kuvia.
Joissain Canon EOS R -järjestelmäkameroissa, kuten EOS R7- ja EOS R6 Mark II -malleissa, on sisäinen kuvanvakautusjärjestelmä (IBIS), joka toimii yhdessä kuvanvakaimella varustettujen objektiivien kanssa ja mahdollistaa huipputerävät kuvat pitkillä valotusajoilla myös kuvattaessa käsivaralta. Kameran liikettä voi vähentää myös ympäristön avulla: kokeile nojata seinää vasten tai asettaa kamera vakaalle tasolle. Jos sinulla on jalusta, käytä sitä, sillä se lisää joustavuutta.
4. Ota kaikki irti valkotasapainoasetuksista
Canon-kameroiden automaattinen valkotasapainoasetus tuottaa tasaisen tarkkoja tuloksia päivänvalossa ja takaa hyvän suorituskyvyn heikossa valaistuksessa. Voit kuitenkin luoda heikossa valaistuksessa otettuihin kuviin erilaisen tunnelman käyttämällä muita valkotasapainoasetuksia.
Jos kuvaat esimerkiksi kaupungin valaistuksessa iltahämärässä, hehkulamppu-valkotasapainoasetus tekee keinotekoisesti valaistujen alueiden värilämpötilasta neutraalimman ja korostaa taivaan syvänsinistä sävyä. Jos haluat korostaa keinovalon lämpöä, kokeile käyttää valkotasapainoasetusta päivänvalo.
Kaikilla Canon EOS R -järjestelmäkameroilla voi kuvata RAW-muodossa. Tällöin voit muuttaa tai hienosäätää valkotasapainoasetuksia käsitellessäsi kuvia valitsemallasi RAW-kuvankäsittelyohjelmalla, kuten Canonin tehokkaalla ja maksuttomalla Digital Photo Professional-ohjelmistolla.
5. Valaistustehosteet
Voit lisätä dynaamisuutta yökuviin luomalla valojuovia esimerkiksi liikkuvien ajoneuvojen takavalojen tai neonvalaistujen huvipuistolaitteiden avulla. Tarvitset pitkän valotuksen, jos haluat välittää valon liikkeen valokuvassa. Valotusajan on oltava vähintään useita sekunteja, joten kamera on asetettava jalustalle tai tukevalle pinnalle. Kokeile käyttää eripituisia valotusaikoja. Käytä kameran itselaukaisinta tai etäkuvaustoimintoa, jotta et heilauta kameraa, kun painat suljinta. Kaikissa Canon EOS R -järjestelmäkameroissa on Wi-Fi-yhteys, joten voit muuttaa asetuksia ja laukaista sulkimen älypuhelimen Canon Camera Connect -sovelluksella.
6. Kokeile sarjakuvaustilaa
Jatkuvassa kuvaustilassa (jota kutsutaan joissakin kameroissa sarjatilaksi) kamera ottaa nopeasti sarjan kuvia sekunnin murto-osissa. Tästä on hyötyä kuvattaessa liikkuvaa kohdetta tai äärimmäisen nopeaa tilannetta. Jos kamerassasi on kyseinen toiminto, ota se käyttöön ja kokeile rohkeasti – näin havittelemasi heikossa valaistuksessa otettu toimintakuva saattaa onnistua täydellisesti.
7. Parhaat kamerat heikossa valaistuksessa kuvaamiseen
Canon EOS R6 Mark II
Täydellinen täyden kennokoon peilitön kamera heikossa valaistuksessa kuvaamiseen
- Tehokas sisäinen kuvanvakain (IBIS)
- Luokkansa johtava automaattitarkennusjärjestelmä toimii lähes täysin pimeässä
- Vaikuttava kuvanlaatu suurilla ISO-herkkyyksillä
Canon EOS R8
Tehokas ja edullinen täyden kennokoon peilitön kamera
- Täysikokoinen kuvakenno takaa erinomaisen kuvanlaadun myös heikossa valaistuksessa
- Edistynyt automaattitarkennus heikossa valaistuksessa
Canon EOS R50
Kevyt peilitön kamera, joka soveltuu erinomaisesti suosiotaan kasvattaville sisällöntuottajille
- Kompakti peilitön kamera, jossa on vaikuttavat hämäräkuvausominaisuudet
- APS-C-kenno ja suuri ISO-herkkyysalue tekevät kamerasta täydellisen aloitteleville valokuvaajille ja vloggaajille
Canon EOS R10
Monipuolinen peilitön APS-C-kamera
- Monipuoliset luovat säädöt ja kompakti runko sopivat katukuvaukseen heikossa valaistuksessa
- Erinomainen kuvanlaatu ja edistyksellinen automaattitarkennus
Canon PowerShot SX740 HS LITE EDITION
Pieni, tyylikäs ja tehokas
- Huikea 40-kertainen optinen zoom ja upea 4K-videotarkkuus
- Pieni ja laadukas 20,3 megapikselin CMOS-kenno
- DIGIC 8 -kuvaprosessori teräväpiirtokuvia varten
- Monipuoliset yökuvaustilat, kuten yökuvaus käsivaralta
Canon PowerShot V10
Kompakti vloggauskamera, jossa on hämäräkuvausominaisuuksia
- Vloggaajille suunnitellun kameran kiinteä jalusta takaa vakauden hämärissä ympäristöissä
- Tallentaa kirkasta ja vakaata videokuvaa heikossa valaistuksessa
Teksti: Matthew Richards ja John Marshall