Nuori brittiläinen valokuvaaja Dani Connor teki itsensä tunnetuksi jäätyään jumiin Ruotsin Lappiin Covid-19-pandemian aikana. Dani oli vapaaehtoistyössä luonnonsuojelualueella, kun suuri osa maailmasta sulkeutui pandemian takia. Hän hyödynsi ylimääräisen ajan rakentamalla läheisen yhteyden villieläimiin – erityisesti pieneen ryhmään punaoravia.
"Sain tilaisuuden aloittaa urani", hän sanoo. "Ajattelin, että jos en lyö itseäni läpi puolessa vuodessa, palaan takaisin työhöni Lontoon Natural History -museoon." Puolen vuoden kovan työn jälkeen Danilla oli jo 60 000 seuraajaa Instagramissa, YouTubessa ja Twitterissä, ja hänen työstään innostuneet seuraajat tukivat häntä taloudellisesti Patreonin kautta.
Pyysimme Dania kertomaan parhaat vinkkinsä valokuvausopiskelija Jonty Clarkille, joka halusi oppia lisää eläinten kuvaamisesta luonnossa. Annoimme Jontylle Canon EOS R7 -kameran, jota Dani oli käyttänyt luontokuvauksessa Espanjassa, ja veimme heidät piilokojuun kuvaamaan nopeasti lentäviä petolintuja.
Tässä on Danin päivän aikana kertomia vinkkejä sekä valikoima hänen ja Jontyn parhaita kuvia.
Vinkkejä nuorille luontokuvaajille: Päivä ammattikuvaaja Dani Connorin seurassa
Vinkki 1: Uppoudu kohteen ympäristöön
Kun kuvaat piilokojussa, voit hallita ympäristöä. Piilokojun eteen asetetaan ruokaa, jotta linnut saadaan houkuteltua kuvausetäisyydelle. Eläimiä tulee paikalle lähes varmasti, joten tällainen paikka sopii hyvin yhden päivän kuvaukseen.
Dani kuvasi paljon piilokojuista uransa alussa Ruotsissa, ja hän pitää niitä kätevinä edelleenkin. "Kun kuvaan piilosta, minun pitää olla luova ja löytää tapoja, joilla saan kuvani erottumaan muista samassa paikassa otetuista kuvista. Se on erinomainen tapa kehittää tekniikkaa ja ottaa kuvia yhdessä toisen kuvaajan kanssa", hän kertoo.
Jonty on tähän asti työskennellyt enimmäkseen studiossa, jossa hän on kuvannut eksoottisia lemmikkejä osana opintojaan. Hän kertoo päivän kokemuksista: "Opin paljon haukkojen käyttäytymisestä sekä Danilta että seuratessani lintuja muutaman tunnin ajan piilosta käsin. Kuvauksen lopulla pystyin jo ennakoimaan, milloin linnut lehahtavat pois läheisistä puista. Tämän ansiosta minulla oli enemmän aikaa valmistautua. Studiokuvat ovat hyvin tehtyjä, mutta oli upeaa seurata villieläinten käyttäytymistä. Kun nuoret haukat kiistelivät vanhempien haukkojen kanssa, saimme tilaisuuden napata jännittäviä otoksia."
Vinkki 2: Investoi monipuoliseen kameraan
Dani on ensisijaisesti valokuvaaja, mutta hän etsii uusia asiakkaita YouTube-videoiden avulla. Kun aloittaa valokuvaajana, kannattaa opetella myös perusvideotaidot, joiden avulla voi mainostaa työtään sosiaalisessa mediassa. Tätä varten on syytä valita oikeat varusteet.
"Canon EOS R7 on erinomainen yleiskamera aloitteleville sisällöntuottajille", Dani sanoo. "Kameran etuna on kuvanvakain (IBIS), joka on hyödyllinen, kun kuvaat nopeasti liikkuvia kohteita tai kun kuvaat itseäsi vlogia varten liikkuessasi luonnossa.”
Jonty valitsi Canon EOS R7 -kameran pariksi Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivin, jossa on sisäänrakennettu optinen kuvanvakain täydentämässä kameran IBIS-toimintoa. "Kuvanvakautus oli huomattavasti parempi kuin Canon EOS 90D -kamerassani", Jonty toteaa. "Kamera tuntui paremmalta aivan kaikilla osa-alueilla. Nopeampi jatkuva kuvaus, suurempi ISO-herkkyysalue, automaattiset tasot. Kameralla oli todella mahtavaa kuvata, ja se riittäisi minulle ehdottomasti ammattiurani käynnistämiseen."
Tutustu luontokuvausobjektiiveihin, joiden avulla voit ottaa upeita kuvia villieläimistä ja linnuista.
Vinkki 3: Tarkenna kohteen silmiin
Canon EOS R7 -kamerassa oleva eläinten silmien tarkennustila on tuttu myös muista ammattikameroista, kuten Canon EOS R5- ja EOS R6 -kameroista. Se helpottaa merkittävästi nopeasti liikkuvien kohteiden tarkentamista. "EOS R5 -kameran eläinten silmien tarkennustila on minulle tärkeä, koska se seuraa liikkuvia kohteita jatkuvasti ja tarkentaa automaattisesti silmiin, mikä helpottaa työtäni. EOS R7 -kamerassa on myös eläinten silmien tarkennustila, joka auttaa lintuja ja eläimiä kuvaavia aloittelevia kuvaajia", Dani kertoo.
Canon-valokuvausopas on hyödyllinen sovellus kameran toimintojen käyttämiseen. Sovelluksessa on harjoituksia, oppaita ja vinkkejä kameramallin ja taitotason mukaisesti. "Mukautin omat painikkeet EOS R7 -kameraan", kertoo Jonty, jonka mukaan uuden kameran käyttöönotto sujui helposti. "Asetan valotuksen lukituspainikkeen valitsemaan eläinten tarkennuksen ja puoliväliin painetun sulkimen tarkentamaan silmiin. Nyt kun olen tutustunut näihin ominaisuuksiin, ne tuntuvat keskeisiltä luontokuvauksessa."
Näiden etujen lisäksi on kätevää kuvata rajaavalla APS-C-kennolla, jollainen on esimerkiksi Canon EOS R7 -kamerassa. "APS-C-kennollisten kameroiden avulla pääsen lähemmäs kohdetta", Dani kertoo. "Kuvasin Canon EOS R5 -kameralla, jossa oli Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM -objektiivi ja polttovälin muuttaja Canon Extender EF 1.4X III. Objektiivin polttoväliksi tuli 420 mm, mutta 150 mm:n enimmäisalue laajeni 240 mm:iin 1,6x-rajauskertoimen ansiosta. Sen avulla saimme upeita tuloksia kuvatessamme piilosta. Se on kätevä myös kävelyllä kaupungissa tai puistossa, kun haluan päästä lähemmäs kohdetta."
Vinkki 4: RAW-sarjakuvaustilassa et menetä yhtään kuvaa
Dani ja Jonty kokeilivat RAW-sarjakuvausta kuvatessaan haukkoja piilokojusta käsin. Canon EOS R7 -kameralla voi ottaa 15 kuvaa sekunnissa (fps) mekaanisella sulkimella tai 30 kuvaa sekunnissa elektronisella sulkimella. Tämä on yhtä monta kuvaa sekunnissa kuin videossa. "Sarjakuvaus on uskomattoman nopea, ja se sopii erityisesti lentävien lintujen kuvaamiseen, koska voin valita parhaan kuvan sarjasta", Dani kertoo.
Tässä tilassa voi käyttää myös esikuvausta. Silloin kamera tallentaa kuvat erillisinä RAW-tiedostoina puolta sekuntia ennen sulkimen painamista. "Tämä ominaisuus on loistava, koska voin tavallaan palata ajassa taaksepäin. Haukat olivat arvaamattomia, mutta tämä ominaisuus antoi minulle enemmän aikaa reagoida ja kuvata", Joty sanoo.
Vinkki 5: Luo omat mahdollisuutesi
"Tärkein neuvoni Jontylle ja kaikille, jotka haluavat kehittyä luontokuvaajina, on mahdollisuuksien luominen. Vaikka tämä markkina on hyvin kylläinen, on silti mahdollista erottua joukosta", Dani kertoo. Hän kehotti Jontya ottamaan mallia muiden ammattikuvaajien työskentelystä kysymällä: "Voinko seurata sinua päivän ajan ja katsoa, mitä teet? Lisäksi hänen pitää tuoda oma persoonallisuutensa esiin verkossa.
"Ihmiset eivät seuraa minua valokuvieni takia tai siksi, että haluavat nähdä villieläimiä", Dani jatkaa. "Luontokuvaajien odotetaan ottavan hyviä kuvia, mutta ihmiset seuraavat minua, koska he haluavat kuulla, mitä minulla on sanottavana. Esittelen itseäni aina YouTube-videoillani, koska tiedän, että persoonani ansiosta ihmiset ovat kiinnostuneempi sisällöstäni."
"Oli mahtavaa oppia Danilta lisää valokuvauksen markkinoinnista", Jonty toteaa. "Joskus voi tuntua hieman lannistavalta seurata kokeneita kuvaajia, jotka ovat hionneet taitojaan vuosikymmenten ajan. Mutta on inspiroivaa nähdä, että Dani löi itsensä läpi nopeasti kuvaamalla oravia ja hyödyntämällä sosiaalista mediaa."
"Danin neuvojen ansiosta ja koska kamera auttoi minua eristämään kohteet niin helposti, opin nopeasti kuvaamaan nopeatempoisessa ympäristössä", Jonty kertoo.
Kuvauspäivä oli Jontylle erittäin inspiroiva, ja hän sai useita näyttäviä kuvia portfolioonsa. Myös Dani sai paljon irti yhteistyöstä ja varsinkin uusien varusteiden käytöstä. "Opin todella paljon Jontylta tänään", Dani toteaa lopuksi. "Olin sitten opettajana tai oppilaana, uutta tietoa siirtyy aina.”
Teksti: Matthew Bowen