LUONTOKUVAUS

Monokulaari vai kiikarit – kumpi sopii omaan lintuharrastukseen?

Monokulaarit ja kiikarit tarjoavat luonnon tarkkailun suhteen erilaisia etuja, eli kumpi sopii parhaiten omiin tarpeisiin? Canon tutkii eri vaihtoehtoja.
Mies Canonin kiikarit kaulassa seisoo lintualueella lehvien keskellä ja pitää kädessään Canon PowerShot Zoom -monokulaarikameraa.

Lintujen tarkkailuun luonnossa tai puutarhassa tarvitaan huomion ja aistien keskittämistä, minkä ansiosta toiminta on uskomattoman tietoista. Ja koska erilaisia kutsuääniä, höyhenpukuja ja käyttäytymistapoja on valtavasti, tiedossa on aina jotain uutta. Aloitteleville lintuharrastajille tarjolla on useita vaihtoehtoja lintujen katseluun ja kuvaamiseen lähietäisyydeltä – mutta mikä niistä on itselle paras?

Perinteisillä lintujen tarkkailutyökaluilla eli kiikareilla päästään todella lähelle, ne ovat sekä kevyitä että pienikokoisia, mutta niillä ei pysty tallentamaan näkemäänsä.

Canonin PowerShot ZOOM on monokulaarikamera, jossa on tehokas pitkä objektiivi ja taskuun mahtuva runko. Monipuolisen 100 mm:n, 400 mm:n ja 800 mm:n askelzoomin ansiosta sillä pääsee paljon lähemmäksi omaa suosikkikohdetta, minkä lisäksi sillä voi ottaa runsassisältöisiä ja värikkäitä valokuvia sekä kuvata videoita.

Vaihtoehtoisesti kompaktikameralla, kuten Canon PowerShot SX740 HS:llä, korkearesoluutioiset still-kuvat voidaan yhdistää tehokkaaseen 40-kertaiseen optiseen zoomiin, mikä on ehdoton ominaisuus lintuharrastajille, jotka haluavat päästä kuvaamisessaan pidemmälle.

Tässä jutussa tarkastellaan monokulaarin ja kiikarin erilaisia etuja ja verrataan Canon PowerShot ZOOM -monokulaarikameraa Canon 8x20 IS- ja Canon 10x30 IS II -kiikareihin sekä kompaktikameroihin. Tarkoitus on auttaa tekemään paras valinta, kun tavoitteena on päästä tarkkailemaan lintuja.

Monokulaarit vastaan kiikarit: plussat ja miinukset

Mies virran rannalla kyykistyy ja pitää silmänsä edessä Canon PowerShot ZOOM -monokulaaria.

Canon PowerShot ZOOM on rakenteeltaan puhdas, siisti ja pienikokoinen, ja sitä on saatavana valkoisena sekä mustana.

Mies nojaa puuaitaa vasten ja pitää Canonin kiikareita silmillään.

Canon 8x20 IS- ja Canon 10x30 IS II -kiikarien optiset etsimet eivät rasita silmiä, vaikka tarkkailisit pitkään.

Toisin kuin kiikareilla, joissa käytetään molempia silmiä, monokulaareilla, kuten Canon PowerShot ZOOM -kameralla, kohdetta tarkkaillaan yhdellä silmällä. Tämän ansiosta monokulaarit ovat yleensä kevyempiä ja pienempiä, vaikka niissä on sama suurennusaste kuin kiikareissa.

Keveytensä ja helpon liikuteltavuutensa ansiosta PowerShot ZOOM on verrattavissa älypuhelimeen, mutta etäältä sillä saa paljon tarkempia ja laadukkaampia kuvia kuin puhelimella. Älypuhelimet mainostavat toisinaan pitkän polttovälin ominaisuuksiaan, mutta niissä kuvien ja videoiden tallentaminen pitkän etäisyyden päästä tapahtuu yhdistelemällä vaihtoehtoisia tekniikoita, kuten digitaalista zoomia, hybridizoomia ja taitettua optiikkaa. Tämä tarkoittaa, että kuvien vakautus toimii rajoitetusti, eikä kuvanlaatu useimmiten yllä tasolle, joka voidaan saavuttaa tarkoitukseen suunnitellulla kameralla. PowerShot ZOOM tarjoaa myös älypuhelimen keveyttä ja taskukoon kannettavuutta, mutta siinä on paljon tehokkaampi ja laadukkaampi objektiivi.

Parasta optista laatua arvostavalle Canon 8x20 IS -kiikareissa on tarkka optiikka ja sama Super Spectra -pinnoite, jota käytetään Canonin kuuluisassa EF-objektiivien sarjassa. Näin ollen näkymä on uskomattoman eloisa ja värintoisto tarkka, joten linnut pääsevät todella oikeuksiinsa.

Niin ikään pienikokoiset ja kevyet Canon 10x30 IS II -kiikarit tarjoavat 10-kertaisen suurennuksen ja sopivat täydellisesti luontoon, matkailuun ja urheilun seuraamiseen. Merkittävin etu on, että kiikareissa käytetään samaa optista kuvanvakautustekniikkaa kuin Canonin kameroiden objektiiveissa, joten näkymä on erinomaisen kirkas, tärinä vähäistä ja kohteet voidaan nähdä selvästi pitkänkin etäisyyden päästä. Kiikareissa on myös optinen näyttö, kun taas PowerShot ZOOMissa on elektroninen etsin (EVF).

Kädet pitävät mustia Canon 8x20 IS -kiikareita kantajansa edessä.

Canon 8x20 IS -kiikarit painavat vain 420 g, joten niitä tuskin huomaa, kun ne roikkuvat kaulassa. Näin pääset tarkentamaan heti, kun kaukana näkyy liikettä.

Käsi työntämässä Canon PowerShot ZOOM -monokulaaria pörröisen kermankeltaisen takin taskuun.

Pienen kokonsa – paino noin 145 g (kortin kanssa) / 144 g (pelkkä runko) – USB-C-latauksen ja reilun käyttöajan ansiosta Canon PowerShot ZOOM -monokulaaria voi pitää taskussa tai ranteessa tärkeiden luontokuvien ottamista varten.

Kiikarien suurempi koko ja paino tarkoittaa kuitenkin, että ne eivät ole aina kovin käytännöllisiä – useimmat niistä eivät mahdu taskuun. Niillä ei myöskään voi ottaa kuvia tai muuttaa zoomauksen tasoa. Kun ollaan ulkona kävelemässä eikä haluta kantaa ylimääräisiä varusteita, PowerShot ZOOM on napakka valinta. Vaikka se on hienovaraisen huomaamaton, sillä päästään lähemmäksi lintuja, koska siinä on nopea zoomaus, ja kuvan voi ottaa helposti. Kytket vain päälle, rajaat ja otat kuvan – jopa yhdellä kädellä – painikkeet on sijoitettu yksinkertaisesti, ei monimutkaisia valikoita.

PowerShot ZOOM -kameran etu on nopeus. Täysautomatiikan ansiosta kuvan voi vain sommitella ja painaa laukaisinta ilman, että tarvitsee miettiä asetuksia.

Pitkän objektiivin teho taskukokoon rungossa

Hymyilevä mies nostaa Canon PowerShot ZOOM -monokulaarin kasvoilleen katsellessaan lintupiilon ikkunasta.

Täysautomaattisen Canon PowerShot ZOOM -monokulaarin tehokas DIGIC 8 -prosessori säästää aikaa ja ajattelee käyttäjän puolesta. Näin aikaa jää sen maagisen hetken tavoittamiseen ennen kuin se on jo ohi.

Kädet pitelemässä Canon PowerShot ZOOMin vieressä olevaa älypuhelinta, josta näkyy, että monokulaari on yhteydessä Canon Camera Connect -sovellukseen.

Canon Camera Connect -sovelluksen avulla Canon PowerShot ZOOM pystyy muodostamaan puhelimeen Wi-Fi- tai Bluetooth-yhteyden. Näin kuviin saadaan kätevästi GPS-paikkatiedot, minkä lisäksi kuvia voidaan selata ja valita parhaat saman tien.

Canon PowerShot ZOOM -monokulaarilla lintubongauskokemus on ainutlaatuinen, sillä se istuu käteen paljon mukavammin kuin puhelin tai kompaktikamera. Ja toisin kuin kiikareilla, sillä pystyy ottamaan tarkkoja 12 megapikselin kuvia nopealla ja jatkuvalla 10 kuvan sekuntinopeudella, mikä on ehdoton ominaisuus lentäviä lintuja ajatellen.

Lintujen tarkkailussa ja luontokuvauksessa on hyvä olla riittävästi suurennusta niin, että kuva-ala saadaan täytettyä höyhenikkäällä kohteella. Tässä Canon PowerShot ZOOM pääsee näyttämään karvansa, koska sillä voi ottaa valokuvia ja Full HD -videota käyttämällä askelzoomausta, jossa on kaksi optista polttoväliä – 100 mm ja 400 mm – ja digitaalinen 2x-muunnin, jolla päästään 800 mm:iin. Zoomauspituutta voi vaihtaa kytkimen painalluksella, jolloin kaukana olevat kohteet saadaan lähemmäksi ilman, että silmää tarvitsee irrottaa superkirkkaasta 2,36 megapikselin etsimestä, joka toimii myös kirkkaassa päivänvalossa ilman näytön häikäisyä. Sisäänrakennetun 4-akselisen optisen kuvanvakaimen ansiosta näkymä ei myöskään tärise, mikä vähentää silmien rasittumista.

Perinteisestä monokulaarista poiketen PowerShot ZOOMissa on hyvät liitännät, siinä on sekä Wi-Fi että Bluetooth, joten Canon Camera Connect -sovelluksen avulla käyttöön saadaan pari tosi kätevää toimintoa. Sen voi esimerkiksi liittää puhelimeen niin, että kuviin lisätään paikkamerkintä, mikä on aika hyvä, jos lintuhavaintoja halutaan seurata ja muistaa kuvauspaikat myöhempää käyttöä varten. Live-näkymän voi myös jakaa niin, että muut pääsevät näkemään reaaliajassa saman, mitä kuvaaja näkee.

Täysautomaattitila hoitaa valotuksen kätevästi kuvaajan puolesta, ja yksinkertaisen valikon ansiosta asetusten muuttaminen käy helposti.

Monokulaari, kiikarit vai kompaktikamera: mikä sopii itselle parhaiten?

Kuva Canon PowerShot ZOOMista, Canonin kiikareista ja Canon-kamerasta luontokuvauspiilon puupenkillä.

100–800 mm:n zoomausalueensa ansiosta Canon PowerShot ZOOM -monokulaarikamera tarjoaa uskomattoman suurennuksen pienille ja kaukana oleville kohteille. Sen 0,39 tuuman elektroninen OLED-etsin on kirkas ja terävä, siinä on 2,36 miljoonaa pistettä ja sen virkistystaajuus on 59,94 kuvaa sekunnissa. Se on täydellinen lisä kenen tahansa lintuharrastajan laukkuun tai hyvä vaihtoehto isoille, raskaille laitteille.

Canonin upeat kuvastabiloidut kiikarit tuovat lintujen tarkkailuun uskomattoman ulottuvuuden ja laadun, ja kiikarit ovat olleet sukupolvia lintuharrastajien jatkuva kumppani – hyvästä syystä. Jos kuitenkin halutaan jotain pienempää ja kevyempää, jossa on mahdollisuus ottaa kuvia, niin Canon PowerShot ZOOM on telekuvausetäisyydeltään vertailukelpoinen sen lisäksi, että sillä voidaan ottaa kuvia ja tallentaa Full HD -videota.

Sekä Canon PowerShot ZOOM että Canonin kiikarit tarjoavat tehokkaan suurennoksen, mutta Canonin monokulaarikameralla voidaan tehdä enemmän kuin vain katsella kohdetta – sillä voidaan ottaa kuvia. Laite myös käynnistyy erittäin nopeasti, joten yksikään hetki ei pääse vilahtamaan ohi, sillä käteen otettuna se on jo kuvausvalmis.

Jos taas valokuvaaminen on tärkein osa lintujen tarkkailua, voi valinta osua mieluummin kompaktikameraan, vaikkapa Canon PowerShot SX740 HS:ään. Sen 40-kertainen zoom on ehdoton ominaisuus, kun halutaan ottaa lähikuvia ja pitää samalla etäisyyttä, ja 20,3 megapikselin kennolla saadaan korkearesoluutioisia kuvia, jotka voidaan tulostaa ja joita on helppo ylpeänä näyttää. PowerShot SX740 HS on suurempi kuin PowerShot ZOOM, mutta elektronisen etsimen sijaan siinä on näyttö, mikä voi sopia niille, joilla on vaikeuksia etsimen kanssa.

Maailmassa on paljon kauniita lintuja valokuvattavaksi, ja jommankumman PowerShot-laitteen valitseminen – sekä kiikarin pitäminen käsillä – auttaa matkalla. Miksi et lähtisi metsään kaupungin laitamille tai astuisi takapihalle ja kokeilisi jo tänään?



Teksti: Lauren Scott

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

  • LUONTOKUVAUS

    Uppoudu luontoon

    Luontokuvaaja Tolga Aktas kertoo, miten PowerShot ZOOM voi auttaa pysymään hetkessä.

  • LUONTOKUVAUS

    Vinkkejä luontokuvaukseen

    Ammattikuvaaja Dani Connor antaa parhaat vinkit alalla menestymiseen aloittelevalle luontokuvaajalle.

  • KANNETTAVAT KAMERAT

    Lue lisää: PowerShot ZOOM

    Katso miksi tämä taskukokoinen kompaktikamera on ihanteellinen perhehetkien tallentamiseen.

  • LUONTOKUVAUS

    Lintujen kuvaaminen

    Vihjeitä ja paras aloituspakkaus lintukuvaukseen.