Paranna elämän tärkeinä hetkinä ottamiasi valokuvia näillä helpoilla valokuvien muokkausvinkeillä

Katso miten RAW-kuvien kuvaaminen ja muokkaaminen Canonin Digital Photo Professional -ohjelmassa tai Adobe® Lightroom® -ohjelmassa voi auttaa sinua saamaan enemmän irti kuvaamisesta ja esittämään suuret tilaisuudet parhaassa valossa.
Ennen ja jälkeen -kuva hääparista järvenrannassa, vasemmalla pimeä, muokkaamaton kuva, oikealla CPP:ssä muokattu vaaleampi versio.

Valokuvauksen harrastajana olet varmasti jo tottunut käyttämään kamerasi tarkennuksen, valotuksen ja sommittelun asetuksiin ja säätöihin, ja saatat rutiininomaisesti tarkistaa kuvat kameran nestekidenäytössä ja ottaa sitten uusia kuvia eri asetuksilla, jotta kuvasta tulee juuri sellainen kuin haluat. Huolellisen kuvaamisen ansiosta kameran kuva usein riittää kokemusten dokumentointiin. Joissain tapauksissa on kuitenkin perusteltua käsitellä kuvia. Häät, vuosipäivät, syntymäpäiväjuhlat, valmistumiset, lapsen ensiaskeleet. Ainutlaatuiset hetket kannattaa muistaa parhaassa mahdollisessa valossa ja siksi on tärkeää opetella muokkaamaan kuvia. Niin voit korjata virheitä, parantaa sommittelua, kirkkautta ja muita teknisiä seikkoja, yhtenäistää tapahtuman kuvat ja paljon muuta.

Saat enemmän pelivaraa kuvien muokkaamiseen kuvaamalla RAW-kuvia – eli määrittämällä kameran tallentamaan kuvat RAW-tiedostoina JPEG-kuvien sijaan. RAW-tiedosto on käytännössä digitaalinen negatiivi, joka sisältää kameran kennon raa'at, käsittelemättömät tiedot, joista voit saada aikaan useita versioita kuvasta. JPEG-tiedostot ovat kameran jo käsittelemiä ja helposti jaettavissa suoraan kamerasta, mutta niissä ei ole paljoa muokkaamisen tai korjaamisen varaa. Voi olla kätevää määrittää kamera tallentamaan kuvat sekä RAW- että JPEG-muodossa. Siten saat helposti jaettavan kuvan ja myös RAW-tiedoston, jota voit parannella myöhemmin. Ota huomioon, että kummankin version tallentaminen vie enemmän tilaa muistikortista.

Kuvan luominen RAW-tiedostosta vaatii kuvan käsittelemistä. Jo kamerassa voi esimerkiksi säätää kirkkautta, korjailla linssin poikkeamia ja käyttää valmiita tehosteita, kuten kylläisiä värejä tai pehmennystä. On kuitenkin kätevämpää käsitellä kuvia tietokoneen isommassa näytössä käyttäen RAW-tiedostojen muokkaamiseen tarkoitettua ohjelmistoa, kuten Canonin maksutonta Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmaa tai Adobe® Lightroom® -ohjelmaa. Se on helppoa, ja voit käyttää muiden muassa erilaisia kuvatyylin, valkotasapainon ja kohinanvaimennuksen asetuksia. RAW-tiedostoon (kamerassa tai tietokoneessa) tekemäsi muutokset eivät ole tuhoisia, mikä tarkoittaa sitä, että alkuperäinen tiedosto säilyy muuttumattomana, ja kaikki säädöt ovat kumottavissa, paranneltavissa ja poistettavissa milloin tahansa, vaikka sulkisit tiedoston välillä ja avaisit sen myöhemmin uudelleen.

Valotuksen parantaminen

Adobe® Lightroomin® näyttökuva, jossa kahdessa eri tavalla valotetussa kuvassa nainen meikkaa pimeässä huoneessa.

RAW-tiedostojen dynaaminen alue on laajempi kuin JPEG-tiedostojen ja siinä voi olla sellaisia tietoja tummista ja vaaleista alueista, joita ei näy kamerassa. Tummien alueiden vaalentaminen voi kuitenkin paljastaa kohinaa, joten voi olla tarpeen käyttää kohinanvaimennusta.

DPP:n näyttökuva kuvasta, jossa morsian valmistautuu. Alivalottuneet alueet on korostettu sinisellä, ylivalottuneet punaisella.

Kun kirkkauden ja tummien alueiden varoitustoiminto on otettu käyttöön DPP:ssä, leikkautumisvaarassa olevilla alueilla on punainen peitto. Mahdollisesti liian tummilla alueilla on sininen peitto.

Valotuksen hienosäätäminen on mahdollista käsiteltäessä RAW-tiedostoa. Vaikka aukkoa, valotusaikaa tai ISO-arvoa ei voi muuttaa, yleistä kirkkautta voi säätää sekä valikoiden parantaa varjoja ja valoisia kohtia. Tämä on erityisen kätevää, kun käsiteltävänä on aurinkoisena päivänä otettuja perinteisiä hääkuvia. Niissä on haastavaa saada esiin yksityiskohdat sekä morsiamen kirkkaan valkoisesta että sulhasen tummasta puvusta.

RAW-tiedostojen dynaaminen alue on laajempi kuin JPEG-tiedostojen, joten näennäisesti menetettyjen yksityiskohtien palauttaminen voi olla mahdollista säätämällä kirkkautta ja tummia kohtia. Nämä ovat käytettävissä erillisinä liukusäätiminä Lightroomin® kehitysmoduulissa ja DPP:n Picture Style (Kuvatyyli) -osiossa. Jos käytät DPP:tä, voit muuttaa Auto Lighting Optimizerin (Automaattinen valotuksen optimointi) voimakkuutta, mikä parantaa valotusta ja kontrastia automaattisesti.

Leikkautumisen välttäminen

Näyttökuva DPP:n valotusasetuksista, joita käytetään autiolla rannalla toisiaan kädestä pitelevää paria esittävään kuvaan.

Pidä silmällä histogrammia säätäessäsi valotusta, värejä ja kontrastia RAW-kuvien muokkausohjelmistossa. Jos histogrammin viiva osuu oikeaan reunaan ja näyttää katkenneelta asteittaisen hiipumisen sijaan, joistain kuvan osista tulee täysin valkoisia. Tärkeintä on varmistaa, että kohde on valotettu oikein.

Adobe® Lightroomin® näyttökuva, jossa käytetään Tone Curve (Sävykäyrä) -työkalua vesiputouksen edessä seisovaa hääparia esittävään kuvaan.

Käytä ohjelmiston Tone Curve (Sävykäyrä) -työkalua kontrastin lisäämiseen ja kuvan korostamiseen. Loivasta S-käyrästä on hyvä aloittaa. Lightroomissa® (kuvassa) saat tämän aikaan siirtämällä vaaleiden alueiden liukusäätimiä oikealle ja tummien alueiden ja varjostuksen liukusäätimiä vasemmalle. DPP:ssä voit muuttaa tummia ja vaaleita alueita napsauttamalla ja vetämällä histogrammin viivaa.

Kun tummat alueet, joissa pitäisi näkyä tarkkoja sävyjä, ovat pelkkää mustaa tai kirkkaat alueet palavat puhki täysin valkoisiksi, puhutaan leikkautumisesta. Tämän voi nähdä kameran tai RAW-kuvankäsittelyohjelmiston histogrammissa: sen sijaan, että histogrammin käyrä laskisi kumpaakin päätä lähetessään, se näyttää katkeavan. Seuraa siis histogrammia säätäessäsi valotusta. Liukusäätimiä siirrettäessä histogrammi siirtyy oikealle, kun kuva kirkastuu, tai vasemmalle, kun kuva tummenee. Histogrammin painamista näytön reunan yli pitäisi yleensä välttää, koska leikkautuneiden alueiden yksityiskohdat menetetään. On tietenkin valokuvia, joissa kirkkaampi tai tummempi tulos on mielenkiintoisempi ja tehokkaampi, mutta tavallisesti on parasta säilyttää runsaasti yksityiskohtia morsiuspuvun kaltaisilla alueilla.

Valotuksen säätämistä on helpompi arvioida, jos ottaa käyttöön kätevän kirkkauden ja tummien alueiden varoitustoiminnon. Ne näyttävät alueet, jotka näkyvät täysin mustina (näytetään sinisinä) tai puhtaan valkoisina (näytetään punaisina). Tämä valinta on DPP:n avattavassa Preview (Esikatselu) -valikossa. Lightroomissa® voit vaihdella varoitukset käyttöön ja pois käytöstä napsauttamalla histogrammin ylälaidassa olevia pieniä ruutuja.

Jos olet kirkastanut varjoja ja vähentänyt ylivalottuneita kohtia, kontrastissa voi näyttää olevan puutteita. Voit korjata kontrastia Tone Curve (Sävykäyrä) -ohjauspaneelissa. Kokeile ensin parantaa kontrastia loivalla S:n muotoisella käyrällä: aseta keskipiste napsauttamalla kaavion läpi kulkevan viivan keskikohtaa. Napsauta sitten alempaa viivalla ja vedä sitä hieman alaspäin. Se voimistaa varjoja. Voimista sitten valkoisia alueita napsauttamalla viivan yläosaa ja vetämällä sitä hieman ylöspäin.

Valkotasapainon korjaaminen

DPP:n näyttökuva, jossa korjataan lumessa seisovaa hääparia esittävän kuvan väritasapainoa.

DPP:ssä on useita työkaluja värivääristymien poistamiseen, kuten valkotasapainon pipettityökalu (Click White Balance, Valkotasapainon pikasäätö), jolla voit poistaa värivääristymät napsauttamalla aluetta, jonka pitäisi olla neutraalin valkoinen tai harmaa. Tässä kylmästä kuvasta saatiin lämpimämpi lisäämällä oranssia hienosäädön liukusäätimellä.

Ennen kuvan värien säätämäistä kannattaa määrittää oikea valkotasapaino. Häiden kaltaisten juhlien aikana otetaan kuvia erilaisissa valaistuksissa – päivänvalosta ja keinovalosta auringonlaskuun ja diskovaloihin. DPP:ssä tai Lightroomissa® on kattavat valkotasapainotyökalut, joilla voit poistaa erilaisten valojen aiheuttamat värivääristymät – tai jopa lisätä sellaisia tehokeinona.

DPP:n valkotasapainon esimääritykset vastaavat Canon EOS -kameroiden esivalintoja, ja voit hienosäätää tulosta muuttamalla käsin sinisen/keltaisen ja magentan/vihreän yhdistelmää, jotta värit ovat realistisia. Voit myös käyttää valkotasapainon pipettityökalua (Click White Balance, Valkotasapainon pikasäätö) ja poistaa värivääristymät koko kuvasta napsauttamalla sitä kuvan aluetta, jonka pitäisi olla neutraalin valkoinen tai harmaa. Lightroomissa® on vastaava valikoima työkaluja.

Toisaalta juuri valon väri saattoi alun perin olla syy ottaa kuva, joten kuvaa ei ole pakko neutralisoida. Lisäksi hieman lämpimämpi (punaisempi ja vähemmän sininen) valkotasapaino voit tuottaa miellyttäviä ihon värisävyjä.

Värikylläisyyden parantaminen

Adobe® Lightroomin® näyttökuva, jossa käytetään profiilin esivalintoja keltaisen majakan edessä seisovaa morsianta esittävään kuvaan.

Lightroomissa® on useita esivalintoja (vasemmalla) ja profiileja (oikealla), joilla saat kuviisi tietyn lookin yhdellä napsautuksella. Tulosta voit hienosäätää liukusäätimillä ja muilla muokkaustyökaluilla. DPP:n Picture Styles (Kuvatyylit) ja muut mukautettavat muokkaustiedot toimivat samalla tavalla.

Kun värilämpötila on määritetty, on aika siirtyä värien parannukseen Kun avaat RAW-tiedoston DPP:ssä, kuvaa otettaessa käytetty Picture Style (Kuvatyyli) on automaattisesti valittuna, mutta voit valita toisen tyylin avattavasta valikosta. Advanced (Lisäasetukset) -osiossa voit myös muokata kuvatyylin parametreja, kuten muuttaa värisävyä ja lisätä tai vähentää värikylläisyyttä.

Picture Style (Kuvatyyli) -säätimien sijaan Lightroomissa® on erilaisia kuvaprofiileja ja esimäärityksiä, joilla voit muuttaa kuvaa yhdellä napsautuksella. Voit käyttää näitä myös lisämuokkausten perustana ja tallentaa lopullisen kuvan asetukset uutena mukautettuna esimäärityksenä, jota voit käyttää muissa kuvissa. Esimääritykset voivat säästää paljon aikaa, ja niinpä monet hääkuvaajat, joiden on muokattava satoja valokuvia, nopeuttavat niillä suosittujen suodatettujen tai vanhahtavien tyylien käyttöä.

Työnkulkua voi myös tehostaa kuvien eräkäsittelyllä. DPP:ssä voi yksittäisten kuvien käsittelyn sijaan kopioida muokkaustiedot yhdestä kuvasta ja käyttää niitä toisessa kuvassa tai kuvajoukossa. Valitse sen kuvan, jonka asetukset haluat kopioida, pikkukuva ja sitten yläpalkissa Edit > Copy recipe (Muokkaa > Kopioi muokkaustiedot). (Voit myös valita Edit > Select and copy recipe settings (Muokkaa > Valitse ja kopioi muokkaustiedon osat) ja valita sitten kopioitavat asetukset.) Valitse sitten pikkukuvat, joihin haluat käyttää samanlaisia asetuksia, ja valitse Edit > Paste recipe (Muokkaa> Liitä muokkaustiedot). Muokkaustietojen tai kuvatyylin käyttämisen jälkeen voit edelleen muokata kuvaa tai palauttaa sen aiemmat asetukset – mitkään muokkaukset eivät ole tuhoisia.

Yksittäisten värien tehostaminen – ja mustavalkoisen tien valitseminen

DPP:n näyttökuva, jossa parannetaan halaavaa hääparia esittävän kuvan luminanssia.

Käyttämällä DPP:n sävyn, kylläisyyden ja luminanssin (HSL) liukusäätimiä voi kohdentaa tiettyjen värien säätämisen. Oranssin luminanssin liukusäätimen vetäminen hieman oikealle voi parantaa ihonväriä.

Adobe® Lightroomin® näyttökuva mustavalkoisesta kuvasta, jossa hääpari on kolmionmuotoisen majan edessä.

Hääkuvasarjan muuntaminen mustavalkoiseksi on hyvä tapa yhtenäistää kuvakokoelma. Muuntamisen jälkeen voit muuttaa värisävyjä ja lisätä kontrastia värikanavien liukusäätimillä.

Sekä DPP- että Lightroom®-ohjelmassa on useita sävyn, kylläisyyden ja luminanssin (HSL) värinsäätöohjaimia. Näillä ohjaimilla voit hienosäätää kuvien yksittäisiä värejä. Jos käsittelet esimerkiksi ulkokuvaa, voi olla tarpeen syventää ja voimistaa sinistä taivasta ja vähentää värikylläisyyttä sinisen värin liukusäätimellä hakemasi tyylin mukaan. Voit myös parantaa syyshäiden ilmapiiriä korostamalla oransseja, keltaisia ja punaisia värejä. Oranssin luminanssin liukusäätimen siirtäminen muutaman askeleen oikealle parantaa ihonväriä muotokuvissa.

Voi tietysti olla, ettet halua väriä ollenkaan. Eloisat sävyt ovat usein hyväksi syntymäpäiväkuville. Hääkuviin sen sijaan saa ajattomuutta muuntamalla ne mustavalkoisiksi. Silloin katsojat voivat tavoittaa hetkeen tunteen. Mustavalkoisuus voi myös ratkaista teknisiä ongelmia. Se voi esimerkiksi luoda yhdenmukaisuutta eri aikoihin ja eri paikoissa otettuihin hääkuviin ja myös pelastaa suurella ISO-herkkyydellä tai sisällä hämärässä otetut kuvat.

Sen sijaan, että valitset Monochrome Picture Style (Mustavalkokuva-asetus) -asetuksen DPP:ssä, napsauta Monochrome (Mustavalko) -painiketta sävyn, kylläisyyden ja luminanssin säätöpaneelin ylälaidassa. Näin voit edelleen säätää muunnetun kuvan yksittäisiä värejä ja harmaasävyjä HSL-liukusäätimillä. Jotkin kuvat voivat näyttää tylsiltä ja latteilta, kun ne on muunnettu mustavalkoisiksi, mutta voit saada aikaan dynaamisia tuloksia lisäämällä kontrastia ja erottelua luminanssisäätimillä.

Kuvan muokkaamisen eri vaiheissa on välillä oltava valmis palaamaan aiempiin vaiheisiin hienosäätämään jo tehtyjä muutoksia. Värien muuttamisen jälkeen voi esimerkiksi olla tarpeen säätää valotusta tai kontrastia. Viimeinen vaihe on terävöitys. Terävöinnissä vähemmän on usein enemmän, joten on tärkeää suurentaa yksityiskohta 100 prosenttiin, jotta näet oikean terävyyden.


Teksti: Marcus Hawkins


Adobe® ja Lightroom® ovat Adobe Systems Incorporatedin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä Yhdysvalloissa ja/tai muissa maissa.

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Parhaat Canon-tulostimet valokuvia varten

Halusitpa esitellä valokuvia kehyksessä, leikekirjassa tai tarrassa, etsi paras tulostin käyttötarpeisiisi.

Valokuvien muokkaaminen tulostusta varten

Laita valokuvatulosteet näyttämään paremmilta Canonin vaiheittaisen tulostamisen editointioppaan ja parhaiden tulostusasetusten avulla.

Kallisarvoisten valokuvamuistojen entisöinti

Tutustu projektiin, joka auttaa tulvan uhreja Belgiassa korjaamalla heidän veden vahingoittamia valokuviaan.

Tulostettavaksi kuvaaminen

Seitsemän parasta vinkkiä muistojen ikuistamiseen tulostettavassa muodossa.