Valokuvauksen aloittaminen

Valokuvauksen perusteet, kuten valotus, väri ja sommittelu, on helpompi oppia hallitsemaan kuin luuletkaan. Nämä asiat on tärkeä tietää.
Henkilö pitelee Canon EOS R100 -kameraa kuvaten kahta takaapäin näkyvää perheenjäsentä.

Älypuhelimesta kameraan siirtyminen on jännittävä askel jokaisen valokuvaajan matkalla. Opit uutta valotuksesta ja sommittelusta sekä huomaat, miten paljon pienetkin asetuksiin tehdyt muutokset vaikuttavat lopulliseen kuvaan.

Tässä aloittelijan valokuvausoppaassa käydään läpi kaikki tarvittava tieto huomiota herättävien otosten ottamista varten. Tutustumme siihen, miksi Canonin käyttäjäystävälliset kamerat, objektiivit ja sovellukset ovat ihanteellisia aloitteleville kuvaajille, ja selitämme valokuvauksen perusteet, jotka auttavat sinua ottamaan entistä parempia kuvia.

Kamerat ja objektiivit

Ostoskadulla seisova nainen pitelee Canon EOS R50 -kameraa kasvojensa edessä ja katsoo etsimen läpi.

Älypuhelimen päivittäminen suurella APS-C-kennolla varustettuun kameraan, kuten Canon EOS R50 -malliin, antaa runsaasti uusia luovia ja teknisiä mahdollisuuksia.

Kun haluat päivittää älypuhelimen kameraan, voit valita kahden vaihtoehdon välillä. Kiinteillä objektiiveilla varustetut kompaktikamerat, kuten Canon PowerShot V10 -vloggauskamerat, ovat kevyitä ja käteviä kantaa mukana. Vaihdettavilla objektiiveilla varustetut kamerat, kuten EOS R100, EOS R50 ja EOS R10, sen sijaan antavat mahdollisuuden laajentaa omaa objektiivivalikoimaa. Useimpien vaihdettavalla objektiivilla varustettujen kameroiden mukana tulee monipuolinen objektiivi, joka soveltuu mainiosti aloittelijoille. Kun kokeilet valokuvausta ja taitosi kehittyvät, voit myös hankkia lisää objektiiveja varustevalikoimaasi. Erilaisia kuvaustilanteita varten on saatavilla monenlaisia objektiivivaihtoehtoja, joten tutustu ennen ostopäätöksen tekemistä siihen, millainen objektiivi sopii parhaiten tarpeisiisi. Varmista myös Canonin objektiivien yhteensopivuusoppaan avulla, että objektiivi on yhteensopiva kamerasi kanssa.

Halusitpa sitten kuvata ulkona sumuisena aamuna tai omassa makuuhuoneessasi, valotus on avain laadukkaiden, visiotasi vastaavien kuvien tallentamiseen. Kameroissa on suuremmat kennot kuin älypuhelimissa, minkä ansiosta ne tallentavat vähemmän kohinaa ja enemmän yksityiskohtia etenkin hämärässä valaistuksessa. Canon-kameroissa käytetään kahdenkokoisia kennoja: APS-C-kennoja ja täyden koon kennoja. Täyden koon kennot ovat APS-C-kennoja suurempia, mutta isompi ei ole aina parempi. Koska APS-C-kennot ovat pienempiä, saadaan pienikokoisempia ja kevyempiä kameroita, jotka sopivat erinomaisesti kaupunki- ja matkakuvaukseen. Pienemmässä kennossa kaukaisemmat kohteet näkyvät kehyksessä suurempina, joten APS-C-kamerat soveltuvat ihanteellisesti urheilu- ja luontokuvaukseen. Täyden koon kennon kuva-ala on laajempi, joten täyden kennokoon kamerat soveltuvat ihanteellisesti laajoihin maisemiin, ultralaajakulmaisiin sisätilojen arkkitehtuurikuviin ja tähtikuviin.

Perustason Canon-kameroissa on tehokkaita ominaisuuksia, ja aloittelijoille sopivat työkalut auttavat löytämään parhaat asetukset erilaisiin tilanteisiin. Canonin suosittu opastettu käyttöliittymätila näyttää selityksiä, joiden avulla otat perusteet nopeasti haltuun. Kuvakkeet ja kuvat auttavat ymmärtämään, mitä toiminnot tekevät, ja käyttöliittymässä on helppo siirtyä kosketusnäytön tai painikkeiden avulla. Perustason Canon EOS R100 -kameran valkoisessa valikossa on tila- ja toiminto-oppaat, jotka näyttävät hyödyllisiä tietoja valittavasta tilasta tai toiminnosta.

Voit etsiä kameran mallin ja ladata käyttöohjeet ja käyttöoppaat Canonin tuotetukisivulta.

Valotus ja kameratilat

Graafinen kuva valotuskolmiosta, jonka kolme sivua koostuvat valotusajasta, aukosta ja ISO-arvosta.

Valotuskolmion perusperiaate on, että jos yhtä valotuksen perusasetusta – ISO-arvoa (A), valotusaikaa (B) tai aukkoa (C) – säädetään, muutosta on kompensoitava säätämällä myös muita asetuksia, jotta valotus säilyy tasaisena.

Lähikuva Canon EOS -kameran valintakiekosta.

Kameran valintakiekolla voi valita erilaisten kuvaustilojen välillä. A+ (Älykäs automaattikuvaus)- ja SCN (erikoiskuvausohjelmat) -tiloista on helppo lähteä liikkeelle.

Valokuvauksessa kuvan ulkonäköön vaikuttaa kolmea tärkeää tekijää: objektiivin aukon koko (aukko), sulkimen aukioloaika (valotusaika) ja kennon valoherkkyys (ISO). Nämä muodostavat niin sanotun valotuskolmion kolme sivua. Jos kuvasta ei haluta tarkoituksella tummempaa tai vaaleampaa, näiden kolmen sivun on oltava tasapainossa. Jos yhtä tekijää säädetään, muutosta on kompensoitava säätämällä muitakin asetuksia.

On aina hyvä ajatus tutustua ensin uuden kameran yläosassa sijaitsevaan valintakiekkoon, koska sillä voi valita, miten valotusta hallitaan.

A+ (Älykäs automaattikuvaus) on täysin automaattinen tila, joka analysoi näkymän ja valitsee optimaaliset asetukset. SCN (erikoiskuvausohjelmat) -tila valitsee automaattisesti tiettyyn kohteeseen tai näkymään soveltuvat valotusasetukset. Voit kuvata helposti esimerkiksi urheilua, ihmisiä, ilotulituksia ja lähikuvia silloinkin, kun vielä opettelet, miten eri asetukset toimivat yhdessä.

Myös P (ohjelmoitu) -tila on ihanteellinen aloittelijoille. Siinä kamera asettaa aukon ja valotusajan, mutta jättää loput asetukset kuvaajan harkittavaksi. Puoliautomaattiset Tv (valotusajan esivalinta)- ja Av (aukon esivalinta) -tilat mahdollistavat tarkemman luovan hallinnan. Nimensä mukaisesti valotusajan esivalintatilassa käyttäjä valitsee valotusajan ja kamera säätää automaattisesti loput asetukset, mikä on kätevää urheilu- ja luontokuvauksessa. Aukon esivalintatilassa käyttäjä valitsee aukon, mikä tekee tilasta sopivan muoto- ja maisemakuvaukseen. M ( Manuaalinen) -tilassa käyttäjä voi hallita kameran asetuksia täysin. Voit kokeilla tilaa, kun olet oppinut ymmärtämään valotuskolmiota paremmin.

Asetukset ja tekniikat

Kuvakaappaus Canon-kamerasta, jossa näkyy valokuva narsisseista sekä asetustiedot ja histogrammi.

Kuvan ottamisen jälkeen Canon-kameran toistotila näyttää asetukset, päiväys- ja aikatiedot sekä histogrammikaavion, josta ilmenee varjojen, keskisävyjen ja vaaleiden kohtien jakautuminen.

Valotusasetukset on helppo muuttaa sopiviksi eri tilanteisiin, mutta on tärkeää pohtia, millaisen lopputuloksen haluat saada. Luonto- ja muotokuvauksessa käytetään tavallisesti suurta aukkoa (eli pientä f-lukua, kuten aukkoa f/1.8), jolloin terävyysalueesta tulee kapea. Näin tausta sumenee ja syntyy bokeh-tehosteita (epätarkkoja alueita).

Urheilu- ja toimintakuvauksessa liike pysäytetään käyttämällä lyhyttä suljinaikaa, kun taas panoroitaessa pitkällä suljinajalla voidaan sumentaa kohteet ja lisätä kuvan dramaattisuutta. Suurempi ISO-herkkyysarvo voi olla ihanteellinen yötaivaan kuvaamiseen, kun taas pieni ISO-arvo auttaa hillitsemään kohinaa esimerkiksi kuvattaessa maisemaa auringonlaskun aikaan.

Kuvissa voi säätää myös valkotasapainoa (WB). Se määrittää värilämpötilan eli sen, kuinka lämpimältä tai viileältä ympäristön valo näyttää. Canon EOS R -järjestelmän kameroiden automaattinen valkotasapainoasetus vangitsee yleensä värit upean tarkasti.

Voit myös valita manuaalisen tarkennuksen (MF) tai automaattitarkennuksen (AF). Canonin automaattitarkennusjärjestelmät ovat niin helppokäyttöisiä, että monet valokuvaajat vaihtavat MF-tilaan vain harvoin. Manuaalisesta tarkennuksesta voi kuitenkin olla hyötyä, jos haluat kokeilla tarkennuksen korostusta. Se on visuaalinen aputoiminto, joka näyttää värillisen korostuksen tarkennetun kohdan reunoilla, ja hyödyllinen makro- tai yökuvauksessa.

Jos kuvaat RAW-muodossa, kaiken ei välttämättä tarvitse onnistua täydellisesti kamerassa, sillä kuvia voi muokata myöhemmin. Tähän tarvitaan erillinen ohjelmisto, kuten Canonin maksuton Digital Photo Professional, joten voit kokeilla muokkausta taitojesi kehittyessä.

Sovellukset, ohjelmistot ja tulostimet

Kädet pitelevät älypuhelinta, jossa näkyy Canon Camera Connect -sovellus. Sammaleisen kiven vierellä on Canon EOS -kamera, jonka kosketusnäyttö on käännetty auki.

Joskus kuvat haluaa lähettää ystäville tai jakaa sosiaalisessa mediassa heti. Canonin kameran voi yhdistää helposti Apple (iOS)- tai Android (Google Play) -laitteeseen Canon Camera Connect -sovelluksella jakamista ja etäkuvausta varten.

Mies istuu pöydän äärellä edessään älypuhelin ja kannettava tietokone, joissa molemmissa näkyy image.canon-sovellus. Pöydällä on myös Canon-kamera ja SELPHY Square QX10.

image.canon-sovellus on Canon-kameroiden pilvipalvelu, joka helpottaa sekä ammattilaisten että aloittelevien kuvaajien työnkulkuja. Voit ladata täysikokoisia kuvia ja videoita Wi-Fi-yhteyden kautta ja käyttää niitä missä tahansa sovelluksella tai verkkoselaimella.

Canon EOS R -järjestelmän kameroissa on myös hyvät yhteydet: Bluetooth, sisäinen Wi-Fi ja Canon-sovelluksia. Canon Camera Connect -sovelluksen kautta voit lähettää kuvia ja leikkeitä suoraan älypuhelimeen tai tablet-laitteeseen, kuvata etänä ja lisätä kuviin geotunnisteita, jotta muistat tarkalleen, missä kuvat otettu. image.canon -sovellus on suunniteltu kuvien ja videoiden siirtämiseen kamerasta suosikkipilvipalveluihisi, tietokoneelle tai Adobe Photoshop Lightroomiin.

Canonin valikoimassa on myös parhaat valokuvatulostimet, joiden avulla voit luoda kauniita fyysisiä tulosteita kotona tai tien päällä. Valikoimaan kuuluu myös erilaisia paperityyppejä kuvia ja luovia projekteja varten, sekä ohjelmisto, jolla herätät kuvasi eloon.

Kokeile vaikkapa ottaa omakuva etäkuvaamalla Canon Camera Connect -sovelluksen avulla. Tutustu automaattitarkennuksen toimintaan ja kokeile erilaisia aukkoja, jotta näet, miten ne vaikuttavat taustaan. Kuvaa puutarhassa juoksevaa lastasi tai lemmikkiäsi ja leikittele liikettä kuvatessasi. Urheilukuvaustila on hyvä lähtökohta nopean toiminnan kuvaamiseen. Voit myös vaihtaa Tv-tilaan ja sumentaa liikkeen tai kokeilla taustan sumentamista panoroimalla. Kokeile uusia taitojasi kuvaamalla yöllä Yökuvaus- tai P-tilassa, ja tutki miten ISO-arvon säätäminen vaikuttaa lopputulokseen. Kun olet oppinut perusteet, luovat mahdollisuudet ovat rajattomat.

Lauren Scott & Andrea Ball
  1. Adobe, Lightroom ja Photoshop ovat Adoben tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä Yhdysvalloissa ja/tai muissa maissa.

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

APS-C-kenno vai täysikokoinen kenno

Mitä eroa on APS-C-kennolla ja täysikokoisella kennolla – ja kumpi sopii parhaiten sinulle?

Valotuksen hallinta

Määritä aukon, valotusajan ja ISO-herkkyyden asetukset.

Miksi ja miten salamaa käytetään

Viisi tapaa muuttaa valokuvaa salamalla.

Objektiivin valinta

Kaikki tarvittavat tiedot objektiiveista sekä niiden eri tyypeistä ja ominaisuuksista.