Useimmissa EOS-kameroissa on yleisobjektiivi, joka soveltuu lähes kaikkiin kuvaustilanteisiin. Jos kuitenkin haluat viedä valokuvaustasi eteenpäin, kannattaa sijoittaa erilaisiin objektiiveihin, jotka sopivat valitsemaasi tyylilajiin, esimerkiksi muotokuvaukseen. Valitsemasi objektiivin tekijät polttovälistä ja enimmäisaukosta painoon ja kokoon vaikuttavat ottamiisi valokuviin.
MUOTOKUVIA
Muotokuvaobjektiivilla onnistut paremmin
Mikä tekee muotokuvaobjektiivista hyvän?
Muotokuvaobjektiivin erottaa muista ensisijaisesti polttoväli ja enimmäisaukko, mutta sopivimman Canon-muotokuvaobjektiivin valintaan vaikuttavat muutkin asiat.
Objektiivien yhteensopivuus
Ensiksi kannattaa pohtia kameraa ja siihen parhaiten sopivia objektiiveja. Kun käytät Canon EOS R -järjestelmäkameraa, sinulla on vapaus valita objektiivi. RF-objektiivikiinnityssovittimen ansiosta voit käyttää sekä RF- että EF-objektiiveja.
Muotokuvauksessa käytettävän objektiivin valitseminen on hyvä aloittaa Canon RF-kiinnityksestä. RF-objektiiveissa, joita on esimerkiksi Canonin peilittömissä Canon EOS R6- ja EOS RP -kameroissa, on objektiivin ja kameran välinen 12-nastainen liitäntä, joka takaa uskomattoman nopean ja luotettavan automaattitarkennuksen. Peilittömän tekniikan luovien mahdollisuuksien ansiosta RF-kiinnitys on erinomainen investointi myöhemmin hankittavien valokuvauslaitteiden kannalta.
Kuvanvakain
Seuraavaksi kannattaa muistaa, ettei aina ole mahdollisuutta käyttää jalustaa otettaessa muotokuvia. Tässä kuvaan mukaan tulee kuvanvakautus. Esimerkiksi Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-, RF 85mm F2 MACRO IS STM- ja RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiiveissa on kuvanvakain, joka varmistaa, että käsivaralta kuvatuista otoksista tulee teräviä. Vakauden kasvaessa voit pidentää valotusaikaa, jotta saat kuviisi enemmän valoa erilaisissa valaistusolosuhteissa. Vakaus moninkertaistuu, kun kuvanvakaimella varustetun objektiivin lisäksi käytössä on kamera, jossa on sisäinen kuvanvakautus (IBIS). Sellainen on esimerkiksi Canon EOS R6, jossa on jopa 8 askeleen kuvanvakautus.
Koko ja paino
Huomioon otettavia seikkoja ovat myös koko, paino ja monipuolisuus. Muotokuvaajille, jotka pyrkivät ketteryyteen tai käyttämään objektiivejaan eri tyylilajeissa, pieni, kevyt objektiivi on erinomainen valinta. Canon RF 50mm F1.8 STM ja RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ovat uskomattoman pienikokoisia objektiiveja, mikä tekee niistä erityisen sopivia ja edullisia lisäyksiä katumuotokuvaajien kameralaukkuihin. Tämä ei heikennä perinteisen muotokuvauksen mahdollisuuksia, koska valovoima f/1.8 riittää kauniiseen taustan pehmennykseen ja joustavuuteen syväterävyydessä. Erityisen monipuolinen valinta on Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Laajan polttovälinsä ansiosta tämä objektiivi sopii jokapäiväiseen yleiskäyttöön ultralaajoista 24 mm:n arkkitehtuurikuvista 85 mm:n studiomuotokuviin ja 105 mm:n kasvokuviin.
Valovoima
Muotokuvaukseen sopivan objektiivin toinen tärkeä tunnusmerkki on suuri aukon arvo. Aukon arvo (tai valovoima) tarkoittaa objektiivin aukon kokoa, joka ratkaisee kuinka paljon valoa pääsee kameran kennoon.
Jokaiselle objektiiville on määritetty aukkoarvo, kuten f/2.8 tai f/4. Joidenkin zoom-objektiivien aukkoluokitus määräytyy valitun polttovälin mukaan. Näihin objektiiveihin on merkitty aukkoalue, kuten f/4–7.1. Muissa zoom-objektiiveissa, mukaan lukien Canon RF 24-105mm F4L IS USM- ja RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiiveissa, on sen sijaan kiinteä enimmäisaukko, jolla valotus pysyy yhtenäisenä koko zoomausalueella. Nämä objektiivit, joissa on muuttumaton enimmäisaukko ja sääsuojattu L-sarjan laadukas rakenne, sopivat täydellisesti valokuvaajille, jotka haluavat siirtyä eteenpäin RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivista, ja niille, jotka vain vaativat ammattilaistason objektiivia.
Mitä pienempi aukon arvo on, sitä suurempi on maksimiaukko. Muotokuvaus onnistuu parhaiten objektiivilla, jossa on suuri enimmäisaukko.
Suurempi aukko päästää enemmän valoa objektiivin läpi kameraan, joten suuriaukkoiset objektiivit, esimerkiksi Canon RF 50mm F1.8 STM ja RF 85mm F2 MACRO IS STM, sopivat kuvaamiseen heikossa valaistuksessa (esimerkiksi sisällä) ja joustavuutta vaativassa valon käytössä, kuten mustavalkokuvauksessa tai abstraktissa muotokuvauksessa. Toinen suuren aukon etu on sen tarjoama mahdollisuus taustan pehmennykseen – mikä on monien muotokuvaajien suosima kuvaustekniikka.
Seuraavassa on esitelty muutamia muotokuvia, jotka on otettu eri aukon arvoilla.
Tämä ei tarkoita sitä, etteikö objektiivilla, jonka enimmäisaukko on hieman pienempi, kuten Canon RF 24-105mm F4L IS USM -objektiivin f/4, saisi aikaan kauniita pehmennyksiä, varsinkin telepolttovälillä. Tämä johtuu kuvan pakkauksesta, jossa objektiivi tiivistää etäisyyden, käytännössä vetää tarkentamattomat taustat lähemmäs kohdetta ja saa aikaan tiukan sumennuksen kohteen takana.
Parhaat Canon-objektiivit kasvokuviin ja perinteisiin muotokuviin
Polttoväli on objektiivin ja kameran kennon välinen etäisyys, kun kuvauskohde on tarkennettu. Se ilmaistaan millimetreinä. Zoom-objektiivien polttovälialue tarkoittaa pienimmän ja suurimman arvon väliä, kuten 24–105 mm. Tavallisesti muotokuvaobjektiivilla tarkoitetaan objektiivia, jonka polttoväli on yli 85 mm, esimerkiksi Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivia, jonka kevyt rakenne ja viiden askeleen kuvanvakain sopivat muotokuvaukseen käsivaralta.
Perinteisesti muotokuvassa näkyvät kuvattavan henkilön pää ja olkapäät. 85 mm:n muotokuvaobjektiivin suuren polttovälin ansiosta muotokuvasta tulee luonnollinen ja kuvauskohde erottuu selkeästi taustasta. Kamerassa, jossa on APS-C-kenno, 50 mm:n objektiivi tuottaa suunnilleen samanlaisen kuvakulman kuin täyden kennokoon kameran 85 mm:n objektiivi.
Lyhyempi polttoväli (kuten 24 mm) vääristäisi kohteen kasvoja ja vaikuttaisi muotokuvan mittasuhteisiin. Tausta näkyy yleensä myös selvemmin lyhyillä polttoväleillä.
Keskipolttovälialueen objektiivit, kuten Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ja RF 50mm F1.8 STM, sopivat silti nekin muotokuvakseen. Näillä polttoväleillä kuvat vääristyvät vähemmän kuin laajakulmaobjektiiveilla, mikä tekee niistä sopivia kokovartalokuvaukseen. Se on erityisen kätevää muotikuvaajille.
Parhaat Canon-objektiivit ryhmäkuviin ja katumuotokuvaukseen
Monipuolinen zoom-objektiivi, kuten Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, tarjoaa parhaat puolet kaikkeen kuvaukseen laajakulman ja telepolttovälin välillä. Laajimmillaan objektiivin kuva-alaan mahtuvat suurimmatkin ryhmät ja katumuotokuvissa ympäristöt, tiukimmillaan alue sopii klassisiin muotokuviin ja kasvokuviin.
Laajakulmaa voi käyttää tehokkaasti tilannekuvissa, joissa kohteen ympäristökin kertoo tarinaa, ja ryhmäkuvissa, joissa samaan kuvaan pitää mahtua useita kohteita.
Jos haluat kuvata ryhmäkuvia, Canon RF 16mm F2.8 STM sopii siihen parhaiten. Jos kuvaat suurta ryhmää suhteellisen pienessä tilassa, voi olla hyvä käyttää tätä erittäin laajakulmaista objektiivia.
Parhaat Canon-objektiivit kauneuskuvaukseen
Vaikka makro-objektiivit liitetään yleensä lähikuviin mielenkiintoisista hyönteisistä tai herkullisista ruoista, niiden kyky tuoda esiin uskomattomia yksityiskohtia sopii hyvin myös muotokuvaukseen. Itse asiassa makro-objektiiveja käytetään yleisesti muoti- ja kauneuskuvauksessa korostamaan kasvojen piirteitä ja tiettyjä kauneustuotteita.
Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivin lyhin tarkennusetäisyys on 35 cm. RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla voi tarkentaa jopa 17 cm:iin. Käyttämällä makro-objektiivia ja menemällä lähelle kohdetta saat esiin tarkkoja yksityiskohtia, jotka korostavat kohteidesi kauneutta.
Kirjoittanut Peter Wolinski