Vinkit upeisiin muotokuviin

Ota parempia muotokuvia parhaiden vinkkien ja tekniikoidemme avulla.
Muotokuvassa hymyilevä nainen istuu sinisen ja sinivihreän mosaiikin vieressä ja sinitaivaan ja palmupuiden edessä. Kuva on otettu RF 28mm F2.8 STM -objektiivilla.

Onnistunut muotokuvaus vaatii erilaisia taitoja. Muuttuvia tekijöitä on paljon, ja valaistuksen ja ajoituksen on oltava juuri oikea ja kohteen tarpeeksi lähellä sekä tekniikkavalinnat tehtävän mukaisia. Onpa valintasi sitten täyden kennokoon peilitön kamera, kuten nopea ja laadukas Canon EOS R8, tai peilitön APS-C-kamera, kuten pienikokoinen ja kevyt EOS R50, kummallakin on puolensa otettaessa muotokuvia.

Mitä kameraa sitten käytätkin, näillä vinkeillä saat entistä parempia muotokuvia ystävistä, perheestä, kadulla kohtaamistasi ihmisistä, muotimalleista tai jopa lemmikeistä.

Tuo kuvauskohde esiin oikealla objektiivilla

Muotokuvassa nainen seisoo rannalla aurinkohattu päässään. Kuva on otettu Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivilla.

Valitse oikea muotokuvaobjektiivi sommitteluasi varten: pidempi polttoväli kasvokuviin ja laajakulma muotokuviin, joissa mukana on myös ympäristöä. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivilla (1/250 s, f/2.8 ja ISO 200).

Nainen laskeutuu kierreportaita ja katsoo ylös kameraan.

Oikeat kuvausvarusteet sekä rekvisiitan ja ympäristön, kuten portaikon, hyödyntäminen sommittelussa auttavat kohteen kehystämisessä. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 135mm F1.8L IS USM -objektiivilla (1/60 s, f/1.8 ja ISO 1600).

Kun käytössä on vaihdettavilla objektiiveilla varustettu Canon EOS -kamera, kuten Canon EOS R50, EOS R10 tai EOS R100, tai täyden kennokoon malli, kuten Canon EOS R8 tai EOS RP, kannattaa valita objektiivi, jossa on suuri valovoima, kuten Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 IS MACRO STM tai RF 50mm F1.8 STM. Ne auttavat erottamaan kohteen taustasta. Ota kaikki irti suuresta aukosta käyttämällä aukon esivalintatilaa (Av) tai manuaalitilaa (M). Kokeile käyttää automaattista ISO-herkkyyttä, sillä se auttaa oikean valotuksen löytymisessä.

Kiinteän polttovälin objektiivit, joiden polttoväli on 50–100 mm, sopivat mainiosti muotokuviin vähäisten vääristymien ansiosta. Vakio-objektiivin tai kiinteäpolttovälisen laajakulmaobjektiivin, kuten Canon RF 28mm F2.8 STM- tai RF 35mm F1.8 IS MACRO STM -objektiivin, käyttäminen zoom-objektiivin sijasta pakottaa menemään kohteen lähelle ja vuorovaikuttamaan sen kanssa. Tällöin pienempi objektiivi on suurta miellyttävämpi.

Zoom-objektiivit, kuten Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM tai RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM tai RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, ovat uskomattoman monipuolisia, koska niillä voit rajata muotokuvia eri polttoväleillä vaihtamatta objektiivia. Kun kiinteäpolttoväliset objektiivit ovat hallussa, objektiivi, jossa on laaja zoomausalue, kuten sisäisellä kuvanvakaimella varustettu Canon RF 24-105 F4L IS USM, soveltuu loistavasti käsivaralta kuvaamiseen. Voit liikkua vapaasti kohteen ympärillä ja ottaa erilaisia kuvia polttoväliä muuttamalla. Sen telepolttoväli tuottaa imartelevia muotokuvia ja 105 mm:n enimmäispolttoväli on täydellinen lähikuviin kasvoista.

Telezoom-objektiivi, kuten Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM tai RF 70-200mm F4L IS USM, sopii erinomaisesti muotokuvien ottamiseen lyhyellä polttovälillä 85 mm ja sitten zoomaamiseen silmiin tai muihin yksityiskohtiin.

Jos tarvitset apua objektiivin valinnassa, Canonin kätevä objektiivihakutyökalu antaa suosituksia kameran, halutun kuvauksen lajityypin ja kuvaajan eniten arvostamien ominaisuuksien perusteella.

Hyödynnä haastavatkin valaistusolosuhteet

Yöllä voi olla vaikea ottaa muotokuvia, koska valoa ei ehkä ole riittävästi ilman salamaa. Toisaalta kohdetta ympäröivä valo voi olla tunnelmallista, ja sitä kannattaa hyödyntää kuvassa. Canonin täyden kennokoon peilittömät kamerat, kuten Dual Pixel CMOS AF II -tarkennusjärjestelmällä varustettu Canon EOS R6 Mark II, pystyvät tarkentamaan automaattisesti jopa EV -6.5 -valaistuksessa. Kuvien ottaminen ilman salamaa siis on mahdollista jopa hämärässä valaistuksessa.

Jos käytät salamaa, useimmissa Canon EOS -kameroissa on öinen muotokuvatila. Sellainen on esimerkiksi Canon EOS R100-, EOS R8- ja EOS RP -kameroissa, ja se helpottaa kuvaamisesta muuttamalla kameran toimintaa. Kamera käyttää joko sisäistä salamaa tai salamakenkään kiinnitettyä Speedlite-salamaa pääkohteen valaisemiseen. Toiminto antaa ympäröivälle valolle aikaa luoda kuvaan tunnelmaa. Kamera käyttää pitkää valotusaikaa ja säätää automaattisesti salaman aika-asetuksia. Pyri sijoittamaan kohde salaman valoon ympäröivän valon sijasta. Saat parhaan tuloksen, kun käytät jalustaa, jolloin kamera tärisee vähemmän.

Jos valaistus on kirkas, muotokuvien kontrasti saattaa olla liian korkea. Jos aurinko paistaa kirkkaasti kuvattavan henkilön takaa, salaman käyttäminen voi olla avuksi. Kiinnitä Speedlite-salama, esimerkiksi Canon Speedlite EL-100, kameran varusteluistiin tai määritä sisäinen salama välähtämään jokaisessa kuvassa. Kamera luo vahvemman kuvan tasapainottamalla salamaa ja päivänvaloa siten, että molemmat elementit – henkilö ja tausta – ovat tasapainossa toisiinsa nähden.

Muotokuvien ottaminen ulkona ja erilaisissa ympäristöissä tuo mukanaan myös voimakkaat tai vaikeat valaistusolosuhteet. Edistykselliset kiinteäpolttoväliset objektiivit, kuten Canon RF 50mm F1.8 STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM ja RF 24mm F1.8 MACRO IS STM tarjoavat erinomaista optista laatua, suorituskykyä ja joustavuutta heikkoihin valaistusolosuhteisiin. Niiden suurempien aukkojen ansiosta kameran kennoon pääsee enemmän valoa, jolloin voit kuvata heikommassa valaistuksessa kuvanlaadusta tinkimättä, mikä on ihanteellista kuvattaessa ympäristömuotokuvaa esimerkiksi heikosti valaistussa tehtaassa tai taiteilijan studiossa. Lisäksi niiden suuremmat aukot mahdollistavat myös kapeamman terävyysalueen, mikä auttaa luomaan tasaisesti sumennetun taustan ja bokeh-tehosteet. Ne saavat kohteen erottumaan ympäristöstä.

Monissa objektiiveissa, joissa on RF-kiinnitys, on edistyneempi sisäinen optiikka ja ulkoinen pinnoitus, jotka vähentävät vääristymiä ja heijastuksia, jolloin ulkona kuvatut muotokuvat ovat teräviä ja selkeitä ja niissä näkyvät kaikki kohteen yksityiskohdat ympäristössään.

Kun käytetään automaattista tai puoliautomaattista kuvaustilaa, kuten Aukon esivalintaa (Av), tai kuvataan automaattisella ISO-herkkyydellä, valotuksen korjaus auttaa mukautumaan muuttaviin tai haastaviin valaistusolosuhteisiin. Valotuksen korjaus saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta käytännössä se vain korostaa kuvattavan kohteen vaaleita ja tummia sävyjä. Se elävöittää erityisen hyvin vaaleita ihon sävyjä ja tuo esiin luonnolliset tummat sävyt. Lähes kaikissa Canon-kameroissa on valotuksenkorjausasetus. Tarkista oman kamerasi toiminnot kameran käyttöoppaasta.

Harjoittele tilannekuvausta

Hymyilevä lapsi kurottaa kohti kameraa perheen olohuoneessa.

Yritä pitää kohde kiinnostuneena ja rentona kuvaamisen aikana. Näin saat spontaanimpia kuvia. Myös pienikokoisesta objektiivista on apua, sillä se on kohteelle suurta objektiivia miellyttävämpi. Kuva on otettu Canon EOS R100 -kameralla ja Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivilla (1/100 s, f/3.5 ja ISO 1600). © Gary Morrisroe

Monia Canon-kameroita, kuten Canon PowerShot G1 X Mark III-, EOS R100- tai EOS R8 -kameraa, voi ohjata älypuhelimesta Wi-Fi-yhteydellä Canon Camera Connect -sovelluksen avulla.

Joissakin malleissa etsimen kuvaa voi tarkastella näytöllä etäyhteyden aikana ja kuvia voi ottaa napauttamalla puhelimen näyttöä. Sijoita kamera alustalle ja tarkastele sen jälkeen kuvaa älypuhelimessa ja laukaise sopivalla hetkellä. Tämän tekniikan käyttäminen auttaa kuvattavaa henkilöä rentoutumaan, koska et katso suoraan häneen.

Saat kuviin luonnollisen ilmeen, kun otat muutaman kuvan kohteesta jo ennen kuin kuvattava on asettunut poseeraamaan ja muutaman kuvan varsinaisen kuvaustilanteen jälkeen. Tilanne tuntuu näin rennommalta, ja kun otat kuvan yllättäen, saat varmemmin kuvaan luonnollisen hymyn tai lapsen leikkisän ilmeen. Jos sinulla on peilitön kamera, kuten Canon EOS R6 Mark II, voit jopa kuvata hiljaa elektronisen suljintilan avulla. Jos kamerassa on sarjakuvaustila tai jatkuva kuvaustila, sitä kannattaa kokeilla. Voit myös käyttää zoom-objektiivia. Voit kuvata kohdetta tavallista kauempaa, ja kuvista on helppo saada luontevia.

Pyydä perheenjäseniä tai ystäviä kuvattaviksi, jotta saat harjoitusta. Jos haluat ottaa kuvia itsellesi tuntemattomista ihmisistä, pyydä heiltä ensin lupa. He saattavat suostua kuvattaviksi mielellään, ja saat lisää aikaa kuvan sommitteluun.

Omakuvien ottaminen on hyvä tapa tutustua asetuksiin ja sommittelutyyleihin.

Kerro henkilön tarina kuvaamalla häntä työn tai harrastuksen parissa

Perinteiseen sariin ja kultakoruihin pukeutunut morsian, jolla on koristeellisia hennakuvioita kädessään.

Kun sisällytät kontekstia laajempiin muotokuviin, kiinnitä huomiota sijaintiin. Mietin taustaa ennen kuvan ottamista ja varmista, ettei taustalla näy häiritseviä elementtejä. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 28-70mm F2L USM -objektiivilla (70 mm, 1/1000 s, f/2 ja ISO1600). © Sanjay Jogia

Muotokuvassa hymyilevä torimyyjä, jolla on päällään huivi ja viininpunainen essu, seisoo tuotteidensa takana.

Kuva Bath Farmers' Marketin torimyyjästä on loistava esimerkki muotokuvasta, jossa ilmenee konteksti. Lisää vinkkejä ja tietoja on oppaassamme, joka käsittelee muotokuvien ottamista henkilöistä omissa ympäristöissään. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/60 s, f/2.8 ja ISO 160). © Julian Love

Päivittäisessä ympäristössä otettu muotokuva kertoo usein tavallista kasvokuvaa enemmän. Esimerkiksi laajakulmaobjektiivilla, kuten Canon RF 16mm F2.8 STM-, RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM- tai RF 28mm F2.8 STM -objektiivilla voi kuvata kokkia tämän työskennellessä keittiössä tai maanviljelijää niityllä lehmien keskellä. Muusikkoystävää voit kuvata musiikkiliikkeessä siten, että soittimet näkyvät sumennettuina taustalla. Harkitse kuvasi tausta tarkkaan ja mieti syitä tietyn taustan valintaan. Tarkoitus on saada vaikuttavia kuvia, lisätä niihin merkityksiä ja herättää katsojien uteliaisuus.

Löydä tyylisi sosiaalisessa mediassa

Muotokuvassa nainen istuu lattialla helmikoristeisen taustakankaan edessä hymyillen edessään puupöydällä olevaa kameraa kohti.

Yhdenmukaisen väripaletin säilyttäminen ja tyylin muokkaaminen sosiaalisen median syötteessä antaa sisällöstä yhtenäisemmän ja ammattimaisemman kuvan.

Luotaessa muotimuotokuvia sosiaaliseen mediaan, tärkeintä on tunnistaa kohdeyleisönsä. Räätälöi kuvasi heijastamaan seuraajiisi parhaiten vetoavaa tyyliä, vaikkapa vintagea tai modernia. Luonnollinen valo sopii parhaiten näihin tilanteisiin, koska se luo kohteisiin pehmeän ja imartelevan hehkun. Tähtää kultaiseen hetkeen heti auringonlaskun jälkeen tai juuri ennen auringonnousua ja ota luonteva asento. On tärkeää antaa oman persoonallisuuden näkyä, joten anna olemuksesi kertoa tarinaa sinusta ja muotitietoisuudestasi.

Trendeissä, kuten "Outfit of the Day" (#OOTD), ovat pienet yksityiskohdat tärkeitä. Varmista, että vaatteet ovat puhtaita ja silitettyjä ja asusteet sopivia. Ja valitse taustat viisasti: niiden pitää puhua asun puolesta, ei sitä vastaan.

Muokkaaminen on myös ratkaisevan tärkeää. Muista: mieti käsillä olevaa kuvaa pidemmälle ja kanavasi aloitussivun ulkoasua. Yritä säilyttää yhtenäinen visuaalinen syöte, joka saa profiilisi erottumaan muista. Sosiaalinen media ei ole pelkkää julkaisemista – se on sitouttamista. Ole tekemisissä seuraajiesi kanssa kuviesi julkaisun jälkeen ja seuraa vaikuttajia ja muoti-ikoneja, jotta voit mukautua ja kehittyä nopeasti muuttuvien sosiaalisen median trendien mukaan. Muista, että muotimuotokuvasi eivät esittele pelkästään asuja, ne jakavat osa sinusta itsestäsi. Lisätietoja oman yhtenäisen tyylin löytämisestä on esteettisten valokuvien oppaassamme.

Kokeile rohkeasti uutta ja unohda sovinnaisuus

Ylhäältä alaspäin otettu mustavalkokuva kirjaa lukevasta äidistä ja lapsesta. Lapsi katsoo ylös kameraan samalla kun hän kurottuu kääntämään kirjan sivua.

Kokeile ottaa erilaisia muotokuvia erilaisilla kuvatyyliasetuksilla. Tämä mustavalkoinen kuva on vähintään yhtä rohkea ja upea kuin värikuva. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 50mm F1.2L USM -objektiivilla (1/1250 s, f/2.2 ja ISO1000). © Helen Bartlett

Sivuprofiilikuva kameraan katsovasta naisesta, jolla on tummanpunaista huulipunaa. Taustalla roikkuu sumennettuja valoketjuja.

Mieti, miten kameran asetukset, kuten valotus ja syväterävyys, voivat auttaa saavuttamaan haluamasi tyylin. Kokeile rohkeasti erilaisia asetuksia, niin saat erilaisia tuloksia. Voit jopa kokeilla lisätä kuviin dynaamisuutta bokeh-sumennuksen avulla, kuten tässä on tehty valojen kanssa. Jos kaikkien muotokuvat näyttäisivät samoilta, maailma olisi tylsä paikka. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/125 s, f/1.8 ja ISO1250). © Ejiro Dafé

Kameran asetusten lisäksi saat kuviin persoonallisuutta ja vaikuttavuutta muutamalla näppärällä keinolla. Kameraan katsomisen sijaan kohdetta voi pyytää katsomaan pois päin. Kohde voi katsoa jotain kuvassa tai kaukaisuudessa olevaa. Tai mikset kokeilisi kuvata kohdettasi ylhäältä tikkaiden avulla? Tai kyykistyä alas ja kuvata vyötärön korkeudelta? Unohda hetkeksi tavanomaiset sommittelusäännöt ja sommittele kohde kuvan keskelle. Voit luoda muotokuviin tunnelmaa vastavalon, varjojen ja pitkän valotusajan avulla.

Voit jopa rakentaa kotistudion, jos haluat kokeilla erilaisia tekniikoita tai oppia lisää omien luovien muotokuvauspuitteiden rakentamisesta*. Kokeilemalla opit uutta ja saat kuvia, joihin voit olla tyytyväinen.

Kirjoittaneet Peter Wolinski, Tamzin Wilks ja Jeff Meyer

*Saatavana vain englanniksi.

Muut tuotteet ja ratkaisut

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Parhaat perustason välineet muotokuvaukseen

Kamerat ja objektiivit kaikenlaisiin muotokuviin.

Ota entistä parempia selfieitä

Tiktokkaaja Nina Collins kertoo, miten voit ottaa luovia omamuotokuvia kotona.

Vinkkejä vauvakuvaukseen

Vauvakuvaamisesta saa upeita tuloksia tekemällä siitä hauskaa.

Muotokuvista tulosteiksi

Valokuvaaja ja tiktokkaaja Kym Moseley kertoo, miten voit ottaa näyttäviä muotokuvia vieraista ihmisistä ja sitten jakaa kuvat.