Luontokuvaus on oma tyylilajinsa: jokainen hetki on mahdollisuus saada ainutlaatuisia kuvia, mutta lajin todellinen hienous on siinä, että kuka tahansa voi kokeilla sitä. Entinen palopäällikkö ja innostunut valokuvausharrastaja Pete Lau todisti tämän kuvaamalla yhdessä ammattimaisen luonto- ja maisemakuvaajan Guy Edwardesin kanssa Hawk Conservancy Trustissa Ison-Britannian Hampshiressa.
Luontokuvaus: ammattilainen ja harrastaja testaavat Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivia
Pete ja Guy olivat ensimmäisiä, jotka käyttivät kevyttä Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -superteleobjektiivia, jonka enimmäispolttoväli on 800 mm ja joka sopii erinomaisesti eläinten ja lintujen kuvaamiseen missä tahansa asennossa ja kohteita häiritsemättä. Vakaville valokuvausharrastajille tarkoitetun objektiivin aukkoalue on f/6.3–9, ja siinä on 5,5 askelen optinen kuvanvakain ja salamannopea automaattitarkennus, joka takaa tarkkuuden ja terävyyden ohikiitävissä tilanteissa. RF 200-800mm F6.3-9 IS USM on suunniteltu kestämään muuttuvia sääolosuhteita, ja siinä on sama pöly- ja kosteussuojaus kuin Canonin ammattitason L-sarjan objektiiveissa. Siinä on myös valkoinen heijastava pinnoite, joka takaa luotettavan optisen suorituskyvyn, kun kuvataan auringonpaisteessa.
”Vaikuttavaa tässä objektiivissa on sen polttoväli”, sanoo Pete kertoo, joka on aiemmin käyttänyt Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM- ja RF 800mm F11 IS STM -objektiiveja kaukana olevien kohteiden kuvaamiseen. ”Objektiivin 200–800 mm:n polttoväli on uskomaton, ja mahdollisuus käyttää samaa objektiivia kohteelle, joka saattaa olla ensin lähellä, mutta hetken kuluttua 40 metrin päässä, tuo paljon joustavuutta siihen verrattuna, että joutuisin vaihtamaan kahden objektiivin välillä. RF 200-800mm F6.3-9 IS USM tarjoaa erinomaisia tuloksia, loistavan suorituskyvyn ja todellista vastinetta rahoille.”
Pete Lau
”Keveys oli ensimmäinen yllätys RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivissa”, Guy lisää. ”Se on melko pienikokoinen ja erittäin kevyt polttoväliinsä nähden. Se, että voi kuvata jopa f/9-aukolla, on melko hyvä kompromissi sen suhteen, millaisen kuvan voi ottaa, kun painossa ja koossa on säästetty.”
Guy päätti yhdistää RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivin Canon EOS R5 -kameraan ja Pete EOS R7 -kameraan. Guy ja Pete kertovat tässä kokemuksiaan luonnon kuvaamisesta, ja vaikka he ovat käyttäneet RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivia petolintujen kuvaamiseen, heidän ohjeitaan voi soveltaa kaikenlaisiin eläimiin.
Guy Edwardes
1. Kuvaa eläimen katseen tasolla
Guy kuvaa eläimiä mieluiten silmien tasolta. ”Jos kohde on ruohikossa, hiekalla tai vedessä, makaan maassa tai kuvaan mahdollisimman matalasta kuvakulmasta”, hän selittää. ”Etualalle saa hienon heijastuksen, ja tausta sumenee huomattavasti nopeammin. Pienikin 15–30 cm:n säätö voi vaikuttaa merkittävästi kuvan ilmeeseen. Kun kuvaat petolintuja, tällä tavoin voit myös piilottaa niiden jalkoihin kiinnitetyt hihnat.”
Pete ei päässyt maan tasolle edes Guyn avustuksella. Onneksi parivaljakko löysi ratkaisun, joka oli Canon EOS R7 -kameran kääntyvän kosketusnäytön käyttäminen. ”Pitelemällä kameraansa pyörätuolin sivulla ja käyttämällä näyttöä Pete pystyi kuvaamaan hyvin matalasta kuvakulmasta”, Guy sanoo. ”Hän pääsi noin 30 cm:n päähän maan tasolta, ja se muutti hänen kuviensa ilmeen täysin.”
Pete, joka on ollut innokas harrastaja jo useita vuosia, sanoo, että hän ei yleensä tekisi näin. ”Se oli mahtavaa, koska sain kuvaamiseen paljon enemmän joustavuutta”, hän sanoo.
2. Etsi parempi tausta muuttamalla näkökulmaa
”Vaikka kuvauskohde olisi todella hyvä, kuten pöllö, se ei aina riitä. On mietittävä taustaa”, Guy sanoo ja selittää, että pienelläkin liikkeellä voi olla suuri vaikutus. ”RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivin 800 mm:n ulottuvuus tarjoaa erittäin kapean kuva-alan, joten liikkumalla vain hiukan voit muuttaa taustan täysin.”
Pete yllättyi positiivisesti siitä, että siirtämällä pyörätuolia vain hiukan hän pystyi parantamaan sommittelua huomattavasti. ”Luulin, että minun pitäisi siirtyä kauas, mutta näin ei ollut”, hän sanoo. ”Otin ensin kuvia, joissa oli taustalla paljon turhaa, kuten sinne tänne osoittavia risuja, mutta kun siirryin muutaman sentin vasemmalle tai oikealle, ero oli huomattava.”
3. Käytä pisintä mahdollista ulottuvuutta
Guy käyttää luontokuvauksessa usein Canon RF 600mm F4L IS USM -objektiivia ja polttovälin muuttajaa Canon Extender RF 1.4x, mutta RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivin 800 mm:n ulottuvuus teki häneen vaikutuksen. ”RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivi lukittui kohteeseen ja seurasi sitä hyvin myös heikossa valaistuksessa”, hän sanoo. ”Parasta tältä etäisyydeltä kuvaamisessa on kuitenkin nopeampi automaattitarkennus. Kuvittele, että kuvaat itseäsi kohti lentävää lintua 800 mm:n objektiivilla. Lintu on kaukana, ja automaattitarkennuksen on liikuttava vain vähän linnun seuraamiseksi. Jotta saat linnun kuvaan samankokoisena 300 mm:n objektiivilla, sen on oltava paljon lähempänä sinua. Tällöin linssielementin on liikuttava kauemmas ja nopeammin, jotta lintu pysyy tarkennettuna. Mitä pidempi polttoväli on, sitä helpompi tarkennuksen on toimia, ja sitä tehokkaampaa se on.”
RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivin 800 mm:n polttovälistä oli lisähyötyjä myös Petelle. ”Minua turhauttaa eniten se, että en pääse lähelle kuvauskohteita”, hän sanoo. ”Jos olen polulla, en pääse siltä pois. Jos poistun reitiltä, saatan pudota tuolistani, joten on mahtavaa, että voin käyttää tätä polttovälialuetta. Voin päästä lähemmäs kuin koskaan aiemmin.”
RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivin yhdistämisestä APS-C-kameraan, kuten EOS R7 -kameraan, on hyötyä erityisesti siksi, että pienempi kenno rajaa kuvaa ja pidentää objektiivin ulottuvuutta. Objektiivin zoomausalueen 800 mm:n päässä APS-C-kenno tarjoaa saman kuva-alan kuin 1 280 mm:n teleobjektiivilla ja täyden kennokoon kameralla kuvaaminen.
Guy lisää, että toinen hyvä asia objektiivissa on sen zoomausalue. ”Jos etsit lintua taivaalta ja olet jo zoomannut 800 mm:n tasolle, lintua on vaikea löytää”, hän selittää. ”Aloita niin, että objektiivi on zoomattu 300 tai 400 mm:iin, jotta löydät kohteen. Zoomaa sitten 800 mm:iin, jotta saat koko kuvan täyttävän otoksen.”
4. Kuvaa joustavammin käsivaralta
Nopeasti liikkuvien eläinten kohdalla Guy suosittelee jättämään jalustan kotiin. ”Käsivaralta kuvaaminen tuo joustoa, jos sinun on siirryttävä nopeasti tai eri paikkoihin”, hän selittää. ”Ainoa ongelma on se, että jos kuvaat painavalla teleobjektiivilla, et pysty kannattelemaan sen painoa kovin pitkään.”
Pete käyttää yleensä vakaimena yksijalkaa, josta on hänelle apua myös varusteiden painon kanssa, mutta Guy esitteli hänelle uuden tekniikan. ”Jos käännän kyynärpääni sisäänpäin ja tuen niitä vatsaani vasten, voin seurata liikkuvaa kohdetta paljon joustavammin. Yksijalkainen rajoittaa käytön sen tasolle”, hän sanoo. ”RF 200-800mm F6.3-9 IS USM on niin kevyt, että voin ohjata sitä yhdellä kädellä, kun joidenkin muiden objektiivien käyttö tuntuu painojen nostelulta.
”Siinä on myös hyvä muotoilu”, hän lisää. ”Ulotun lähes kaikkeen sormella ja peukalolla, ja superteleobjektiiviksi se on mukavan kompakti.”
5. Opettele pysäyttämään nopea liike
Luontokuvauksessa Guy suosittelee käyttämään lyhyttä valotusaikaa. ”Valitse 1/2500 sekuntia tai lyhyempi aika, vaikka lintu istuisi oksalla”, hän sanoo. ”Jos se lähtee yllättäen lentoon, olet valmis.”
Lyhyt valotusaika pysäyttää eläimen liikkeet, ja Pete kertoo, että se auttaa korjaamaan myös hänen liikkeitään. ”Olen luonnostani hiukan horjuva”, hän selittää. ”En pysty hallitsemaan kehoani rinnasta alaspäin, joten kuvissani näkyy paljon kameran tärähtelyä. Valotusajan lyhentäminen korjaa sekä linnun että kuvaajan liikkeitä. RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivin optinen kuvanvakain on loistava, ja meille, joilla on erilaisia vammoja, se muuttaa koko tilanteen.”
Jotta valotusaika on mahdollisimman lyhyt, Guy käytti ISO-herkkyyttä 6400, erityisesti varjoisissa metsissä, joissa valon määrä oli pieni. ”Minusta ihmiset ovat turhaan huolissaan suurista ISO-herkkyyksistä ja kohinasta”, hän sanoo. ”Otan ennemmin selkeän ja hiukan kohinaisen kuvan, koska voin korjata sitä myöhemmin ohjelmiston avulla, kuin jätän kuvan ottamatta.” Lisäksi nykyaikaisten kameroiden suurten ISO-herkkyyksien suorituskyvyn ja kohinanpoistotekniikoiden ansiosta voit saada yllättävän selkeitä kuvia suuremmilla ISO-herkkyyksillä.
Kuvaatpa sitten lintuja tai muita eläimiä, Guyn tekniikat, Peten kokemukset ja esimerkiksi Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivi, jossa on monipuolinen zoomausalue ja vaikuttavat ominaisuudet, auttavat sinut askeleen lähemmäs luonnon kesyttömän kauneuden ikuistamista. ”Kokeile sitä”, Pete sanoo. ”Kuka tahansa voi tehdä niin. Lähde luontoon ja katso, mihin pystyt.”
Teksti: Natalie Denton
Vastaavat tuotteet
-
EOS R7
Tutki villiä luontoa kätevän kokoisella, nopealla APS-C-kameralla, joka takaa erinomaisen kuvanlaadun. -
RF 200-800mm F6.3-9 IS USM
Huipputehokas superteleobjektiivi, jossa on 200-800 mm:n polttoväli. Sopii hyvin urheilu-, luonto- ja toimintakuvaukseen. -
RF 600mm F11 IS STM
Edistyksellinen superteleobjektiivi on kompakti ja kevyt. Se sopii erinomaisesti vaikkapa luonto- ja matkakuvaukseen.