8 vinkkiä muotokuvaukseen

Muotokuvaaja Amaal Said kertoo miten voit muuttaa tavallisen selfien upeaksi muotokuvaksi.
Muotokuvaaja ja runoilija Amaal Said silmät suljettuina, harteillaan punainen huivi.

Selfiet ovat nykyään yleinen tapa kertoa muille elämämme tärkeistä tapahtumista ja jokapäiväisestä arjestamme yhteisöpalveluissa. Mutta miten selfien voisi muuntaa ammattitasoiseksi muotokuvaksi?

Lontoossa asuva muotokuvaaja ja runoilija Amaal Said on saanut some-tililleen yli 23 000 seuraajaa taiteellisten omakuviensa ansiosta. "Omakuvat ovat aina olleet minulle portti omaan menneisyyteeni", sanoo Amaal. "Katson kuvaa ja muistan miltä minusta tuntui jonain tiettynä päivänä vuosia sitten – ja usein huomaan myös, että minusta on tullut ajan myötä parempi valokuvaaja."

Amaal kertoo lisää tekniikoista, joita hän käyttää omakuviensa kuvaamiseen, jakamiseen, tulostamiseen ja säilyttämiseen. Hän näyttää myös miten helppoa on ikuistaa oman elämänsä tärkeimmät hetket (antamalla kamera siskolle) ja kertoo (aviomiehelleen) miten napataan luonnollinen ja rento omakuva paikallisessa puistossa.

1. Aloita automaattitilassa

Muotokuvaaja ja runoilija Amaal Saidilla on punakuvioinen huivi. Punainen kukkakimppu peittää osittain hänen kasvonsa.

Useimmissa perustason kameroissa on muotokuvatila, joka säätää asetukset niin, että kuvauskohteesi iho näyttää kauniilta ja pehmeältä. Kuva on otettu Canon EOS M6 Mark II -kameralla ja Canon EF-M 32mm f/1.4 STM -objektiivilla, 1/60 s, f/1.4 ja ISO200. © Amaal Said

Automaattitila sopii erinomaisesti vasta-alkajille, kertoo Amaal. "Jos olet aloittelija, älä turhaan häpeä käyttää kameran automaattisia asetuksia", hän sanoo.

Canon EOS M6 Mark II -kamerassa ja muissa perustason kameroissa, kuten Canon EOS 250D -kamerassa, on käteviä kamera-asetuksia, kuten muotokuvaustilat, jotka auttavat taustan sumennuksessa sekä pehmentävät ihon ja hiusten värisävyjä.

Syväterävyyden hallintaa sopii erinomaisesti Av-tila eli aukon esivalinta. Tässä puoliautomaattisessa tilassa voidaan valita aukon arvo, joka ohjaa objektiivin läpi kulkevan valon määrää – mitä pienempi on aukon arvo, sitä enemmän valoa pääsee objektiiviin. Jos haluat sumentaa taustan, valitse suuri aukko, kuten f/1.4.

Parhaan lopputuloksen saat käyttämällä valovoimaista muotokuvaukseen suunniteltua objektiivia. Amaal käyttää paljon Canon EF-M 32mm f/1.4 STM -objektiivia. "Pidän sumeasta taustasta, ja sen saa kätevästi aikaiseksi suurella aukolla. Kun objektiiviin pääsee enemmän valoa, kuvauskohde erottaa paremmin taustasta", selittää Amaal.

Hän käyttää usein myös Canon EF 50mm f/1.8 II -objektiivia (jonka seuraaja on Canon EF 50mm f/1.8 STM), koska hän haluaa omakuvissaan korostaa kasvojen aluetta. "Muotokuvasta tulee intiimimpi", sanoo Amaal. Canon EOS M6 Mark II -kameraan voi kiinnittää minkä tahansa Canonin laajasta EF- ja EF-S -objektiivien valikoimasta Canonin kätevällä EF-EOS M -kiinnityssovittimella.

2. Valitse oikea kuvauspaikka

Kuvaaja säätää jalustaan kiinnitetyn Canon EOS M6 Mark II -kameran asetuksia.

Amaal otti muotokuvan sisarestaan Canon EOS M6 Mark II -kameralla paikallisessa puistossa. © Amaal Said

Mies seisoo puistossa, ympärillä on puusta pudonneita värikkäitä lehtiä.

Taustaa voi käyttää muotokuvan tunnelman luomiseen, yhtä lailla valokuvastudiossa kuin syksyisessä puistossakin. Kuva on otettu Canon EOS M6 Mark II -kameralla ja Canon EF-M 32mm f/1.4 STM -objektiivilla, 1/200 s, f/1.6 ja ISO100. © Amaal Said

"Oikean tunnelman kannalta tärkeää on miettiä millaisen taustan haluat muotokuvalle, joten valitse kuvauspaikka huolella", neuvoo Amaal. "Otan muotokuvia mielelläni puistossa, jossa tarjolla on paljon erilaisia taustoja. Etsi riittävän rauhallinen paikka, jotta muut puistossa kävijät eivät häiritse kuvaamistasi – tai kävele taustalla väärällä hetkellä."

Ympäristö vaikuttaa muotokuvan tunnelmaan, mutta joskus tyhjä kangas on paras ratkaisu, sanoo Amaal. "Makuuhuoneessani on valkoinen seinä, joten käytän sitä usein taustana. Saan lisätehoa kuvaan värikkäillä asusteilla. Omasta kodistasi tai vaikka takapihalta löytyy varmasti paikka, johon voit asettaa jalustan. Varmista, että tausta ei ole liian täynnä esineitä tai liian sotkuinen."

3. Leikittele valolla ja sommittelulla

Muotokuva naisesta, joka pitää kasvia kasvojensa vieressä ja jolla on punainen huivi.

Amaal kuvaa yleensä muotokuvia valkoista taustaa vasten, jotta mikään ei vie huomiota pois kuvauskohteesta. Hän sijoittaa kuvauskohteen keskilinjan jommallekummalle puolelle. Hän suosittelee jättämään riittävästi tyhjää tilaa kasvojen ympärille, jotta kuvan rajaaminen onnistuu helpommin. Kuva on otettu Canon EOS M6 Mark II -kameralla ja Canon EF-M 32mm f/1.4 STM -objektiivilla, 1/160 s, f/1.4 ja ISO200. © Amaal Said

"Kuvaan mielelläni auringon noustessa tai laskiessa", kertoo Amaal. "Auringonvalo on silloin pehmeää ja lämmintä. Voimakkaassa auringonvalossa kuvaamista kannattaa välttää, koska se luo paljon varjoja. Muotokuvaaminen onnistuu hyvin pilvisenäkin päivänä, kunhan varmistat, että kameran asetukset ovat kunnossa."

Sommittelun aikana on hyvä tarkistaa, ettei kuva-alueella ole häiritseviä tekijöitä. "Kokeile erilaisia kuvakulmia ja kamera-asetuksia," kehottaa Amaal. "Valokuvasta voi esimerkiksi tulla täysin erilainen, kun kuvauskohde ei ole keskilinjalla."

Jätä kuvauskohteen ympärille tilaa, jotta kuvaa on helpompi rajata vaikkapa Instagramia varten. "Kuvaan omakuvia yleensä maisematilassa, koska haluan ylimääräistä tilaa molemmille puolille", kertoo Amaal.

4. Hyödynnä värejä

Monikerroksinen muotokuva, jossa Amaal Said näkyy kahdesta eri suunnasta.

Värien ja kankaiden avulla saat lisätehoa muotokuviin – Amaal kokeilee punaisen ja violetin eri sävyjä tässä monikerroksisessa muotokuvassa. Kuva on otettu Canon EOS M6 Mark II -kameralla, Canonin kiinnityssovittimella EF-EOS M ja Canon EF 50mm f/1.8 II -objektiivilla, f/1.8, 1/30 s ja ISO600. © Amaal Said

Väripalettien avulla saat kuviisi lisää persoonallista otetta. "Omat fiilikseni vaikuttavat aina kuvaamiseen", kertoo Amaal. "Joskus haluan ilmaista tunteitani kuvassa, joten valitsen asuni sen mukaan. Tai jos innostun vaikkapa uudesta huulipunasta, käytän sitä omakuvassa.

"Rakastan värejä. Haluan sen näkyvän omakuvissani, joten käytän värikästä hijabia ja valitsen siihen sopivan huulipunan. Taustalle on helppo saada väriä esimerkiksi ripustamalla kankaita seinälle tai jonkin korkean huonekalun päälle. Kukat ovat myös hyvä keino lisätä väriä valokuviin.

"Saat aikaan upean ja persoonallisen omakuvan, kun suunnittelet sen värimaailman etukäteen. Voit tuoda väriä kuvaan omilla asusteillasi tai lisäämällä jotain värikästä taustalle. Mieti värejä varsinkin, kun otat hääkuvia, joissa hääparin täytyy olla kuvassa keskipisteenä. Varmista, että kuvasi värimaailma ei varasta päähuomiota."

5. Opettele rentoutumaan

Muotokuvaaja ja runoilija Amaal Said vaaleanpunaisessa huivissaan. Amaalin kasvot heijastuvat pienestä pyöreästä peilistä, jota hän pitää kädessään.

Voit kokeilla erilaisia luovia sommitelmia pitämällä pientä peiliä kasvojesi vieressä. Kuva on otettu Canon EOS M6 Mark II -kameralla ja Canon EF-M 32mm f/1.4 STM -objektiivilla, 1/80 s, f/1.4 ja ISO320. © Amaal Said

"Omakuvissa on se hyvä puoli, ettei niissä tarvitse jännittää kuvaajaa. Luovia kokeiluja helpottavat vaikkapa peilit ja kukat", sanoo Amaal.

"Monesti on vaikea löytää omille käsilleen luonteva asento. Hyvä ratkaisu on ottaa jokin esine käteen. Tai pitää kiinni kaula- tai korvakorusta. Näin käsilläsi on jotain puuhaa."

6. Käytä jalustaa ja itselaukaisinta

Kaksi ihmistä seisoo metsässä. Kuva on otettu jalustaan kiinnitetyllä Canon EOS M6 Mark II -kameralla, jossa on kääntyvä kosketusnäyttö.

Amaal kiinnitti Canon EOS M6 Mark II -kameran jalustaan ja käytti kääntyvää kosketusnäyttöä kuvan sommitteluun. © Amaal Said

Kaksi ihmistä seisoo metsässä ympärillään maahan pudonneita lehtiä.

Hän käytti myös ajastinta, jotta ehti itsekin mukaan kuvaan. Kuva on otettu Canon EOS M6 Mark II -kameralla ja Canon EF-M 32mm f/1.4 STM -objektiivilla, 1/200 s, f/1.6 ja ISO100. © Amaal Said

Amaal käyttää omakuvien ottamiseen kompaktia 32,5 megapikselin Canon EOS M6 Mark II -kameraa, jossa on kääntyvä kosketusnäyttö ja sisäinen Wi-Fi-yhteys. Hän suosittelee kiinnittämään sen jalustaan ja käyttämään itselaukaisinta.

"Canon EOS M6 Mark II on juuri sopiva kamera luoviin kokeiluihin, ja itselaukaisimen käyttö on todella helppoa", kertoo Amaal. "Laukaisuajaksi voi valita 2 tai 10 sekuntia. Itse käytän yleensä 10 sekunnin laukaisuaikaa, koska silloin ehdin saada kaiken kuntoon kuvaa varten", lisää Amaal.

Kosketusnäytön voi kääntää niin, että voin sommitella kuva-alueen, vaikka seisonkin itse kameran edessä.

7. Käytä etäkuvausta

Kuvaaja säätää jalustaan kiinnitetyn Canon EOS M6 Mark II -kameran käännettävää kosketusnäyttöä.

Canon EOS M6 Mark II -kameran kääntyvän kosketusnäytön ansiosta voit sommitella otoksesi eri kulmista. Voit jopa kääntää kosketusnäytön niin, että seisot itse kameran edessä. © Amaal Said

Nainen hymyilee kameralle silmät suljettuina. Punainen kukkakimppu peittää osittain hänen kasvonsa.

Jos kamerassa ei ole kääntyvää kosketusnäyttöä, voit säätää tarkennusta pitämällä esinettä objektiivin edessä ja siirtymällä sitten niin, että kuvauskohde osuu samaan kohtaan. Kuva on otettu Canon EOS M6 Mark II -kameralla ja Canon EF-M 32mm f/1.4 STM -objektiivilla, 1/160 s, f/1.4 ja ISO250. © Amaal Said

Canon Camera Connect -sovelluksella Wi-Fi-yhteydellä varustettu Canon-kamera voidaan yhdistää Apple- tai Android-laitteeseen etäkuvausta varten. Voit ottaa helposti ja nopeasti muotokuvia esikatselemalla kuvan älypuhelimessa ja painamalla sitten laukaisinta sovelluksessa. "Camera Connect -sovelluksen ansiosta minun ei tarvitse siirtyä kameran taakse tarkistamaan onko tarkennus kunnossa", kertoo Amaal. "Siitä on hyötyä myös, jos haluat vaihtaa asentoa."

Canon EOS M6 Mark II -kameran kääntyvä kosketusnäyttö on toinen näppärä apuväline. "Voin kääntää kosketusnäytön itseeni päin ja näen heti onko kuva tarkka ja rajoitus kunnossa", sanoo Amaal.

Amaal haluaa muotokuviensa olevan huipputarkkoja ja täynnä värejä, joten hän käyttää useita eri menetelmiä. "Ennen kuin minulla oli käytössäni kääntyvää kosketusnäyttöä tai etäkuvaustoimintoa, pidin jotain esinettä kameran edessä – useimmiten kukkia - johon tarkensin kameran ja siirryin sitten samaan paikkaan", selittää Amaal. Käytön paljon myös kasvoja seuraavaan automaattitarkennusta, mutta se ei aina ole kätevä, jos taustalla on muita ihmisiä."

8. Muokkaa ja tulosta ammattitasoisia muotokuvia

Voit muokata valokuviasi laajemmin jälkikäsittelyssä, jos käytät RAW- ja JPEG-muotoja. Voit käyttää Canonin maksutonta Digital Photo Professional -editointiohjelmaa RAW-kuvien parantamiseen. Sen työkaluilla voit säätää muun muassa valkotasapainoa, värikylläisyyttä ja valotusta.

"Kuvien jälkikäsittelyyn ei välttämättä tarvita erikoisosaamista", sanoo Amaal. "Minusta valotus on tärkeintä, koska sitä säätämällä voin varmistaa, että kuva on riittävän kirkas. Kontrastia ja varjoja muuttamalla on kätevä tehdä muutoksia kuvaan, ja joskus myös kierrän kuvan ympäri nähdäkseni miten se vaikuttaa lopputulokseen. Pidän myös valtavan paljon mustavalkokuvista."

Jälkikäsittelyn jälkeen valokuvia on näppärä tulostaa kompaktilla Canon SELPHY Square QX10 -tulostimella. Voit luoda leikekirjoja, valokuvatauluja ja albumeita valokuvatulosteista – ne ovat kätevä tapa esitellä suosikkikuvia. Ammattitasoisia valokuvatulosteita saat hankkimalla Canon PIXMA G -sarjan tulostimen.


Teksti: Lorna Dockerill

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Esteettisten valokuvien ottaminen

Sosiaalisen median vaikuttaja Steffi Marla kertoo tavasta, jolla hän varmistaa kuviensa erottumisen verkon massasta.

Satumuotokuvat

Kymmenen asiantuntijavinkkiä mystisiin muotokuviin Rosie Hardylta.

Näin saat aikaan upean bokeh-tehosteen

Näillä vinkeillä voit luoda kauniin taustan pehmennyksen.

Kuvaa abstrakteja muotokuvia

Kokeile esimerkiksi päällekkäisvalotusta, valomaalausta ja varjojen leikkiä.