Katumuotokuvaus sekoitetaan helposti katukuvaukseen. Yhtäläisyyksiä löytyy: molemmissa otetaan kuvia tuntemattomista ihmisistä muualla kuin studiossa. Katukuvaus on kuitenkin spontaania, joskus kohteet eivät edes tiedä tulleensa kuvatuiksi, kun taas katumuotokuvauksessa, kuten lifestyle- ja muotokuvaaja Julian Love selittää, "kuvattava henkilö tiedostaa tilanteen.
"Olet keskustellut heidän kanssaan ja mahdollisesti jopa auttanut poseeraamaan," hän jatkaa. "Se on interaktiivista – yhteistyötä eikä vain tarkkailua." Julian otti hiljattain Canon EOS RP -kameransa mukaan muotokuvausmatkalle hänen kotikaupunkinsa Bathin läpi. Tässä Julianin kahdeksan vinkkiä erottuvien kuvien ottamiseen.
KATUKUVAUS
Kuinka ottaa muotokuvia kadulla: ammattilaisen vinkit
1. Tunnista kohde
"Sana 'katu' voi olla hieman harhaanjohtava," sanoo Julian, koska kohteesi ei tarvitse kirjaimellisesti kävellä kadulla. "Näiltä ihmisiltä ei nimenomaan kannata kysyä, koska heillä on selvästi jotain muuta kesken." Sen sijaan, Julian opastaa etsimään ihmisiä, joilla ei ole kiire ja jotka mielellään viettäisivät viisi minuuttia kanssasi. Hän suosittelee etsimään potentiaalisia kohteita juuri sellaisista paikoista, joissa ihmiset yleensä odottavat jotakin – bussipysäkeillä, taksitolpilla tai juna-asemilla.
"Kauppiaat ovat myös oivia vaihtoehtoja, sillä he työskentelevät usein mielenkiintoisissa ympäristöissä," hän lisää. "Älä kuitenkaan mene kyselemään lauantaiaamuna, kun he ovat todella kiireisiä. Kohdetta valittaessa kannattaa miettiä, miten voisit yhdistää heidät ympäristöön ja näin kertoa heistä jonkin tarinan. Esimerkiksi kirkkaanväriset kukat toimivat täydellisenä taustana Julianin floristi Marcia Woodista ottamassa kuvassa (kuva ylhäällä). Wood muutti Bathiin Lontoosta noin neljä vuotta sitten puukirurgi-aviomiehensä kanssa. "Hän on seurallinen persoona ja oli innoissaan, kun pääsi kuvattavaksi, "sanoo Julian.
2. Aloita keskustelu
Muotokuvaus kadulla riippuu kanssakäymisestä kohteesi kanssa, joten ensimmäinen askel on aloittaa keskustelu. "Esittelen itseni valokuvaajana ja selitän, miksi haluan ottaa heistä kuvan," Julian sanoo. "Syitä saattavat olla mielenkiintoinen pukeutumistyyli, ulkonäkö tai kiinnostava sijainti. Tai sitten valaistus on erityisen hieno." Jotkut ihmiset eivät välttämättä näe itseään niin kuin sinä näet heidät, joten älä pelkää rohkaista heitä kertomalla, mikä heissä on mielenkiintoista valokuvaajan näkökulmasta.
3. Yksinkertaista sommittelusi
Julianin mukaan sommittelun taika piilee kuvassa näkyvän yksinkertaistamisesta. Tämä pitää paikkaansa, hän sanoo, "varsinkin, kun olet oikeassa elämässä, ympäristöissä, joita et voi hallita." Julkisilla paikoilla saattaa olla paljon visuaalisia häiriötekijöitä, kirkkaita värejä tai valoisan ja hämärän vaihtelua. "Näiden asioiden minimoiminen auttaa selkeämmän sommittelun luomisessa, ja on olennaista saada hyvä kontrasti kohteesi ja taustasi välille. Etsit yksivärisiä taustoja tai voi olla, että kohteesi ovat kirkkaita ja tausta on tumma tai päin vastoin. Kyseessä voi olla myös värien luoma kontrasti, ehkä heillä on päällään vihreää ja tausta on punainen. Yritä saada kohteesi erottumaan."
4. Neuvo kuvattavaasi rohkeasti
Kuten Julian sanoo, katukuvauksessa vuorovaikutus on kaikki kaikessa, joten älä pelkää pyytää kohteitasi liikkumaan tarvittaessa. "Valotus saattaa olla varjossa toimivampi tai kuvasta voi tulla parempi, jos annat heille vinkkejä poseeraamiseen," sanoo Julian. Canon EOS RP -kameran takanäyttö auttoi häntä tällä katukuvauksen osa-alueella. "Pystyt opastamaan kohdettasi paremmin etkä ole vain piilossa kameran takana," hän tokaisee.
Canon EOS RP -kameran kasvojentunnistus ja seuraava automaattitarkennus olivat myös hyödyllisiä. "Tämä loistava teknologia antaa mahdollisuuden käyttää aikaa kohteen ohjaamiseen ja sommittelun valitsemiseen ilman, että tarkennuksesta pitäisi huolehtia. Jokainen kuva on ollut täydellisen tarkennettu henkilön naamaan. Silloinkin, kun he ovat kuvassa suhteellisen pieniä.
5. Vaihtele linssejä
Viimeisimmässä katumuotokuvaussessiossa Julian kuvasi ihmisiä sisällä ja ulkona ja käytti kolmea eri linssiä: Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM, Canon RF 50mm F1.8 STM ja Canon RF 85mm F2 Macro IS STM. "Sisämuotokuvissa päädyin käyttämään 35 mm tai 50 mm linssejä ja ulkona käytin pääasiassa 50 mm tai 85 mm linssejä. Päätöksiini vaikuttaa suurilta osin se, millaisen taustan haluan kuvalle. Sisällä, kun olet lähempänä kohdetta rajoitetun tilan takia ja haluat silti tuoda luonnollisen ympäristön esiin, 35 mm linssi on silloin hyödyllinen. Ulkona, kun tausta on vilkkaampi ja vähemmän kontrolloitu, pitkä linssi auttaa kohteen eristämisessä ja tekee muotokuvasta henkilökohtaisemman."
Canon EOS RP -kamera ja Julianin käyttämät linssit ovat kaikki todella kevyitä, joten ne ovat ihanteellisia tien päällä tapahtuvaan muotokuvaamisen ilman isoa taakkaa. EOS RP -kamerassa on mukana myös automaattitarkennus silmiin, tämä Dual Pixel CMOS AF -tekniikka auttaa pitämään kohteen silmät äärimmäisen tarkkana ja takaa terävät sekä selkeät muotokuvat.
6. Hyödynnä valo
Julian käyttää katumuotokuvissaan vain saatavilla olevaa luonnollista valoa. "Kun kuvaan sisällä, esimerkiksi kaupassa, pyydän heitä sammuttamaan kaikki keinotekoiset valonlähteet. Toimipaikat on usein valaistu valolistoilla tai spottivaloilla, jotka eivät ole lainkaan imartelevia ja usein hankaloittavat työskentelyä. Siksi sijainniksi kannattaa etsiä kohde, jossa on suuret ikkunat," hän sanoo.
"Jos kuvaat ulkona, kuvaa aikaisin tai myöhään, silloin kun aurinko on matalalla," hän lisää. "Aloittelevat kuvaajat ajattelevat usein, että hyviä kuvia varten tarvitsee kauniin auringonpaisteen. Tämä ei kuitenkaan päde muotokuvien tapauksessa. Pilvisenä päivänä pilvet toimivat jättimäisinä tasovaloina ja hajautunut valo on paljon imartelevampaa."
7. Taltioi luonnolliset hetket
Katumuotokuvauksessa ei kuvata toimintakohtauksia tai "ratkaisevia hetkiä", mutta on hyvä kerronnallinen keino esittää kohde jonkin hänelle paljon merkitsevän kanssa, esimerkiksi taidegraafikko tulostimensa vieressä. "Kohde ja tausta eivät yleensä liiku eikä minun tarvitse reagoida muutoksiin nopeasti, joten käytän pääasiassa manuaalista (M) tilaa," kertoo Julian. "Aukon esivalinta (Av) -tilaa käytettäessä valotusaika muuttuu, koska kamera laskee sen uudelleen aina, kun hieman muutat kuvan asettelua. Etu- tai taka-alalla on usein jotakin kirkasta ja haluan pitää vain jommankumman korostettuna."
8. Pidä yhteyttä
Julianilla on yleensä mukanaan viisi pientä kuvaa portfoliostaan, joita hän voi näyttää mahdollisille kohteilleen, ja lisäksi myös kannettava tulostin, jotta hän voi antaa kuvat kohteilleen heti. "Näin tilanne tuntuu enemmän vaihtokaupalta," hän sanoo. Kannettava tulostin, kuten Canon Zoemini tai Canon SELPHY Square QX10 olisi täydellinen tähän tarkoitukseen. Usein ihmiset pyytävät saada kuvat käyttöönsä, esimerkiksi sosiaaliseen mediaan tai fyysisesti esiteltäviksi, siksi Julianilla on aina käyntikortteja mukana. "Sen ansiosta minun ei tarvitse rustata sähköpostiosoitettani 25 kertaa päivässä," hän lisää.
Vaikka hän pyytää aina luvan ennen katumuotokuvien ottamista, Julian käyttää mallin kuvankäyttölupia vain tilaustöissä. "Et tarvitse käyttölupia ei-kaupallisiin kuviin, joissa yksinkertaisesti esität henkilön sellaisena kuin he ovat ilman, että yhdistät heidät johonkin tuotteeseen, palveluun tai brändiin. Selitän heille, mihin tarkoitukseen kuva tulee ja saan heiltä suullisen hyväksynnän," hän mainitsee.
Tästä genrestä tekee haastavan se, mikä tekee siitä myös kiinnostavan: se on arvaamatonta. Vaikka ulkona kuvatessa monet asiat eivät ole hallinnassasi, tärkeintä on suunnitella, harjoitella ja olla itsevarma. Kun nämä ovat kunnossa, voit toteuttaa luovuuttasi ympäröivien elementtien, kuten kohteen, sommittelun, valaistuksen ja sijainnin avulla. Näiden avulla saat luotua kauniita ja autenttisia katumuotokuvia.
Kirjoittanut Rachel Segal Hamilton