Tuli on erinomainen kuvauskohde, joka tarjoaa loputtomasti luovia mahdollisuuksia. Sen lisäksi, että liekit ovat kauniita, ne luovat ympäristöönsä upeaa lämmintä valoa. Siksi tuli on sekä näyttävä kuvauskohde että tunnelmallisen valon lähde muotokuvia varten.
Tulta voi myös olla vaikea kuvata. Ongelmana kuvaajilla on se, että tuli on valonlähteenä hyvin kirkas ja ympäristö puolestaan usein hyvin himmeä. Suuren kontrastin takia voi olla hankalaa saada kuvaan sekä kirkkaimpien että tummimpien alueiden yksityiskohdat. Oikeiden kamera-asetusten ja muutamien helppojen ohjeiden avulla kuka tahansa voi kuitenkin ottaa kauniita kuvia tulen ääressä.
Vaikka liekkien kuvaaminen on hyvä osata kaikkina vuodenaikoina, siitä on hyötyä erityisesti silloin, kun haluat päästää luovuutesi irti juhlapyhien aikaan. Tässä on vinkkejä siihen, miten voit ottaa kauniita kuvia tulesta talven juhlapyhinä.
TULEN KUVAAMINEN
Tulen kuvaaminen: näin kuvaat liekkejä
1. Ole varovainen
Kuten valokuvaus, tulikin voi olla kiehtovaa, mutta siinä on myös huonot puolensa. Kuvaaminen voi helposti temmata mukaansa, mutta turvallisuuden on aina oltava etusijalla. On tärkeää välttää loukkaantumiset ja pitää tuli hallinnassa. Pidä ämpärillinen vettä tai käsisammutin lähellä tulen sammuttamista varten ja käytä otsalamppua pimeässä liikkumiseen. On myös hyvä tarkistaa sääolosuhteet, sillä voimakas tuuli voi tehdä liekeistä arvaamattomia.
2. Valitse oikeat välineet
Tulen luoma valo on yleensä melko himmeää, joten on hyvä käyttää varusteita, jotka toimivat hyvin hämärässä, jos käytät tulta valonlähteenä kuvatessasi lähellä olevia kohteita. Canon EOS R6 -kamera on ihanteellinen valinta, koska sen erittäin herkkä 20,1 megapikselin täysikokoinen kenno on suunniteltu toimimaan erityisesti suurta dynaamista aluetta vaativissa tilanteissa ja heikossa valaistuksessa.
Myös nopea kiinteäpolttovälinen objektiivi, kuten Canon RF 50mm F1.8 STM, on hyvä apu, sillä kiinteäpolttovälisissä objektiiveissa on yleensä suurempi valovoima kuin zoom-objektiiveissa. Tämä mahdollistaa lyhyemmät valotusajat ja pienemmät ISO-herkkyydet heikossa valaistuksessa, jotta kuvista tulee terävämpiä ja kohinattomampia.
Vaikka jalusta ei ole välttämätön, siitä voi olla paljon apua kokkoja ja kynttilöitä kuvattaessa, sillä sen avulla voit käyttää pidempiä valotusaikoja ja sumentaa liekkien välkynnän.
3. Kynttilänvalon kuvaaminen
Kynttilöiden avulla voi ottaa tunnelmallisia kuvia, mutta niiden kuvaaminen voi olla haastavaa, koska niiden liekki on kirkas, mutta ne eivät juurikaan luo valoa ympäristöönsä. Jos valotus valitaan liekkejä varten, muu näkymä on lähes pimeä, mutta jos valotus valitaan ympäristön mukaan, liekit ylivalottuvat. Tärkeysjärjestys riippuu siitä, millaisen vaikutelman haluat.
On usein parempi valottaa kuvan kirkkaan elementin mukaisesti, sillä jälkikäsittelyssä on helpompi häivyttää varjoja kuin korjata ylivalottuneita kohtia. Kokeile myös, voitko lisätä valotusta hiukan, jotta varjot korostuvat ilman, että kirkkaat kohdat ylivalottuvat. Jos kamerassasi on seepranäyttö, kokeile sitä videota kuvatessasi, koska silloin kuvan ylivalottuneet osat korostetaan raitakuviolla, jotta voit maksimoida varjot ja varmistaa, että kirkkautta ei ole liikaa. Stillkuvien osalta ylivalotusvaroitus voi auttaa tarkistamaan toistotilassa, onko otetuissa kuvissa ylivalottuneita alueita. Myös RAW-muodossa kuvaaminen lisää joustavuutta, kun kuvia jälkikäsitellään kuvankäsittelyohjelmalla, kuten esimerkiksi Canonin Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmalla.
Aseta kamera käsisäätötilaan (M), jos haluat ohittaa kameran automaattisesti nousevan salaman. Silloin et peitä kynttilän liekin herkkää valoa. Valitse aukon arvoksi f/4 ja ISO-arvoksi 100, ja vaihtele sitten valotusaikaa 1/20 sekunnista 1/2000 sekuntiin, jotta näet, miten eri valotusajat vaikuttavat kynttilöiden näkymiseen. Voit käyttää myös täytesalamaa, josta käytetään myös nimitystä Päivänvalo. Se tuottaa välähdyksen, joka lisää valoa varjoisille alueille ja tuo kohteen yksityiskohdat esiin. Canon Photo Companion -sovelluksessa on artikkeli, jossa käsitellään muotokuvien ottamista kynttilänvalossa ja kerrotaan tämän tekniikan käytöstä ammattilaistasolla.
4. Kakkukynttilöillä valaistut muotokuvat
Onko parempaa hetkeä kuvaamiseen kuin syntymäpäiväjuhlat? Kun on aika puhaltaa kynttilät, voit ottaa upeita muotokuvia, kun lämmin kynttilänvalo korostaa päivänsankarin iloisia kasvoja. Kokeile määrittää kameran asetuksiksi käsisäätötila (M), aukko f/1.8 (tai objektiivin suurin aukko), valotusaika 1/200 s ja automaattinen ISO-herkkyys. Näin ISO-herkkyys mukautuu tuottamaan oikean valotuksen.
Nopea kiinteäpolttovälinen objektiivi, kuten Canon RF 50mm F1.8 STM, on ihanteellinen tällaisiin muotokuviin, sillä suuren valovoiman ansiosta voit ottaa muotokuvia hämärissä sisätiloissa. Isolla aukolla kuvattaessa se myös sumentaa taustaan kauniin bokeh-tehosteen.
5. Kokon kuvaaminen
Onko mitään kutsuvampaa kuin kokko kylmänä ja pimeänä iltana? Tanssivista liekeistä voi saada vaikuttavia kuvia ympäröivää pimeyttä vasten. Auringonlaskun jälkeen tulee hetki, jolloin ympäristön valo on riittävän hämärä, jotta kokko erottuu pimeydestä, mutta riittävän voimakas, jotta ympäristön ja taivaan yksityiskohdat erottuvat. Tämä on hyvä aika ottaa hämäräkuva ja näyttää kokko ympäristössään, sillä yön tullen ympäristö näyttää täysin mustalta. Kokeile kuvata tämä käsisäätötilassa käyttämällä valotusaikaa 1/100 s, aukkoa f/1.8 (tai objektiivin suurinta aukkoa) ja automaattista ISO-herkkyyttä. Käytä valotuksen korjausta, kun haluat kuvasta kirkkaamman tai tummemman, ja valitse matala kuvakulma, jotta voit rajata tulen hämärää taivasta vasten.
6. Muotokuvien ottaminen liekkien valossa
Kokot ja nuotiot luovat ainutlaatuisen tunnelman, jossa voi ottaa upeita muotokuvia. Juttelu nuotion äärellä, lähekkäin istuvat pariskunnat ja liekkien lumoamat lapset ovat hyviä kohteita Canon-kamerallasi ikuistettaviksi. Muista kohentaa tulta ennen kuin aloitat kuvaamisen, sillä liekkien määrä voi vaikuttaa merkittävästi ympäröivään valaistukseen. Valo himmenee usein hyvin nopeasti kauempana liekeistä, joten tuo kuvauskohteet niin lähelle tulta kun se on turvallisesti mahdollista, jotta voit hyödyntää liekkien hehkua.
7. Tähtisadetikkujen kuvaaminen
Tähtisadetikun räiskähtelevä valo voi näyttää upealta valokuvissa, ja tämä on myös turvallinen keino kokeilla luovia valotehosteita lasten kanssa tai huonossa säässä. Lentävät kipinät sinkoilevat eri suuntiin huikealla nopeudella, joten ne tallentuvat kuvaan valojuovina myös silloin, kun valotusaika on melko lyhyt. Jos kuvaaminen ja editointi RAW-muodossa on tuttua, tästä voi olla paljon apua, sillä voit tuoda kirkkaiden alueiden ja varjojen yksityiskohdat esiin jälkikäsittelyssä. Voit myös pidentää valotusaikaa, jotta tähtisadetikku jättää kuvaan selkeät juovat – voit valita itse!
Kokeile myös juhlapäivien ilotulituksista syntyvien valojuovien kuvaamista. Tutustu ilotulitusten kuvaamisen vinkkeihin ja tekniikoihin, joista saat lisää ideoita ja inspiraatiota.
Kun tuli on sammunut, voit tutustua savukuvaukseen ja siihen liittyvään harjoitukseen Canon Photo Companion -sovelluksessa.
Teksti: James Paterson
Vastaavat tuotteet
-
Laajakulmaobjektiivi
RF 16mm F2.8 STM
Pienikokoinen ja edullinen 16 mm:n täyden kennokoon objektiivi EOS R -sarjan kameroille. Suunniteltu vloggaajille ja luovan sisällön tuottajille. -
Peilittömät kamerat
EOS RP
Pienikokoinen, kevytrakenteinen ja intuitiivinen täyden kennokoon peilitön kamera, joka kulkee kätevästi mukanasi. -
Vakio-objektiivi
RF 50mm F1.8 STM
Pienikokoinen, hiljainen ja kevyt 50 mm:n kiinteäpolttovälinen RF-objektiivi, jossa on suuri f/1.8-aukko, sopii täydellisesti luovan visiosi toteuttamiseen. -
Peilittömät kamerat
EOS R6
Mitä tahansa kuvaatkin, EOS R6 antaa vapauden olla luova täysin uudenlaisilla tavoilla. -
RF-objektiivit
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Valovoimainen hybridikuvanvakaimella varustettu 35mm f/1.8 MACRO -objektiivi laajakulmakuvaukseen ja lyhyille tarkennusetäisyyksille. -
RF-objektiivit
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Valovoimainen hybridikuvanvakaimella varustettu 35mm f/1.8 MACRO -objektiivi laajakulmakuvaukseen ja lyhyille tarkennusetäisyyksille. -
RF-objektiivit
RF 85mm F2 MACRO IS STM
RF 85mm F2 MACRO IS STM on kompakti ja lähelle tarkentava objektiivi, jonka 5 askelen kuvanvakain takaa huippuluokan terävyyden. -
RF-objektiivit
RF 85mm F2 MACRO IS STM
RF 85mm F2 MACRO IS STM on kompakti ja lähelle tarkentava objektiivi, jonka 5 askelen kuvanvakain takaa huippuluokan terävyyden.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
-
ILOTULITUSKUVAUS
10 vinkkiä ilotulitusten kuvaamiseen
Varusteet, tekniikat ja sommittelu – parhaat vinkit ilotulitusten kuvaamiseen.
-
VALOKUVAUKSEN PERUSTEET
Näin saat aikaan upean bokeh-tehosteen
Näillä vinkeillä voit luoda kauniin taustan pehmennyksen.
-
VALAISTUSTEKNIIKOITA
Valolla maalaaminen kuvissa
Maalaa itse upeita kuvia käyttämällä valonlähteitä ja pitkää valotusaikaa.
-
VIDEOKUVAUSTEKNIIKAT
Vinkit öiseen aikaan tapahtuvaan videokuvaukseen
Canonin oppaan avulla avaat kokonaan uuden ja luovan, pimeään aikaan kuvaamisen maailman.