A close-up of table tennis player Rhikesh Taucoory with the ball appearing to hover just in front of his face. Photo by Mark Kolbe.

URHEILUKUVAUS

Sama urheilulaji, erilainen näkökulma: vinkkejä luovaan urheilukuvaukseen

Pidätkö urheilusta, mutta et ole varma, miten ottaa yksilöllisiä ja hauskoja urheilukuvia? Harjoittelemalla opit ottamaan luovia kuvia, joiden ansiosta voit elää pelin upeimmat hetket uudelleen.

Viisi ammattivalokuvaajaa esittelee luovia tekniikoita ja antaa vinkkejä, jotka perustuvat vuosien kokemukseen otteluista ja turnauksista eri puolilta maailmaa. Valokuvauksen periaatteet sopivat sekä Canon EOS 90D- että Canon EOS-1D X Mark II -kameralla. Opit ottamaan jännittävän pysäytyskuvan tyrmäysiskusta, välittämään kuvissasi yleisön kiihkeän tunnelman ja käyttämään zoomausta ja rajausta tietyn kuvauskohteen korostamiseen. Hyödynnä tämän aloittelijan oppaan ohjeet ja vinkit.

1. Rajaa tehokkaasti zoomauksella

Getty Imagesin valokuvaaja Mark Kolbe otti tämän kuvan pöytätennispallosta, joka näyttää leijuvan pelaajan pään päällä. Hän kertoo: "Otin tämän kuvan Getty Imagesille, kun olin ensi kertaa seuraamassa pöytätennistä. Tiesin ennakkoon, että suosituimmat pöytätenniskuvat on otettu juuri, kun pelaaja syöttää palloa. Pyrin siis löytämään pelaajan, jolla olisi jollain lailla erikoinen syöttötyyli.

"Kilpailupaikalla kiinnitin huomiota Mauritiukselta kotoisin olevan Rhikesh Taucooryn syöttötyyliin. Huomasin myös, että vahva kattovalaistus kohdistui juuri sopivasti hänen päänsä yläpuolelle. Peli oli jo loppupuolella, joten minulle ei jäänyt juurikaan aikaa kuvan suunnitteluun. Käytin 400 mm:n kiinteäpolttovälistä objektiivia, koska tiesin, että zoomauksen avulla pystyisin ottamaan parhaan kuvan pallon syöttöhetkestä ja pelaajan intensiivisestä keskittymisestä. Kuvasin pallon suoraan pelaajan pään yläpuolella niin, että hänen katseensa osui palloon. Sain aikaan hienon vaikutelman ilmassa "leijuvasta" pallosta. Käytin 400 mm:n objektiivia myös toisesta syystä: halusin tuoda pelaajan ja pallon tarkasti esiin peliareenan punaista seinää vasten. Virhemarginaali on erittäin pieni, mutta onnistuin lopulta Rhikesh Taucooryn kahdeksannella – ja viimeisellä – syöttövuorolla: pallo, pelaajan silmät ja syöttöliike näkyvät kuvassa upealla tavalla."

Mark antaa ohjeen tehokkaaseen rajaamiseen: "Käytä tarkennukseen zoomausta ja pyri suunnittelemaan etukäteen, missä tilanteessa saat parhaan kuvan – ja ole tarkkana, kun oikea hetki koittaa. Zoom-objektiivia käyttäessä tulee usein houkutus tarkentaa ja loitontaa...ja tarkentaa ja loitontaa uudelleen...ja uudelleen...mikä voi aiheuttaa sen, että tarkennus ei lopulta onnistukaan. Odota mieluummin kärsivällisesti oikeaa hetkeä: valitse sopiva polttoväli ja käytä sitä, kun haluamasi kuvauskohde on etsimessä."

Jos käytät Canon EOS 90D -kameraa, samanlaiseen lopputulokseen pääset Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM -objektiivilla. Täydellä zoomauksella voit kuvata kaukanakin olevia kohteita. Canon EOS 90D -kameran 32,5 megapikselin APS-C-kennon ansiosta pääset entistä lähemmäs toimintaa.

2. Ikuista tärkeät hetket

Urheilukuvaaja Elizabeth Kreutz, joka otti yllä olevan kuvan nyrkkeilyottelusta, kertoo, että liikkeen pysäyttäminen oikealla hetkellä on erittäin hyödyllinen taito. "Kuvasin Manny Pacquiaon ja Timothy Bradley Juniorin ottelua Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM -objektiivilla, jolla sain ikuistettua ottelun dramatiikan ja iskujen voiman. Pidän tämän kuvan ajoituksesta: Lyönnin osumahetki, Mannyn irvistys, jännittyneet lihakset ja ilmassa lentävät hikipisarat. Kaiken kruunaa nyrkkeilijöiden välistä loistava kohdevalo."

Elizabethin mukaan liikkeen pysäyttämiseksi on tärkeää olla "aina valmiina". Hän kertoo myös, että kamera kannattaa valmistella kuvasarjaa varten: "Valitse valotusajaksi vähintään 1/1000 sekuntia. Aseta kamera on jatkuvan kuvauksen tilaan, jotta se kuvaa mahdollisimman monta kuvaa sekunnissa." Canon EOS 90D voi kuvata 10 kuvaa sekunnissa, joten voit ottaa juuri sellaisen kuvan kuin haluat.

Elizabeth kertoo hallitsevansa itse tarkennusta: "Käytän yhden pisteen automaattitarkennusta, mutta luon sommittelun vaihtamalla tarkennuspistettä itse. Se vaati hieman harjoittelua, etenkin nopeatahtisessa nyrkkeilyottelussa", Elizabeth toteaa. Jos et halua käyttää yhden pisteen automaattitarkennusta, monissa Canon-kameroissa – kutenCanon EOS 90D -kamerassa – voit hyödyntää tarkennuksen seurantaa, joka pitää liikkuvan kohteen tarkennettuna. Tämä on erinomainen apu urheilukuvauksessa.

3. Leikittele liikkeellä

Tom Jenkins on The Guardian- ja The Observer -sanomalehdille työskentelevä urheiluvalokuvaaja ja entinen Canon Ambassador. Hän suosittelee kokeilemaan liikkeen epäterävyyttä, joka välittää vauhdin ja innostuksen tunteen – kuten yllä olevassa kuvassa. "Otin tämän kuvan Guardianille 1 500 metrin alkuerässä", Tom kertoo. "Tämä kilpailu ei ollut erityisen kovatasoinen, joten päätin kokeilla pitkää valotusaikaa ja päällekkäisvalotusta. Yritin kuvata juoksijoiden liikettä ja tuoda samalla luovasti esiin paitojen, shortsien ja kenkien sekä stadionin tulostaulun eri värit. Sain haluamani kuvan, kun olin muutaman kerran vaihtanut kuvauspaikkaa ja valotusaikaa. Panoroinnin ansiosta onnistui vangitsemaan juoksijoiden nopeuden. Tämä kuva on itse asiassa kaksi kuvaa, jotka on yhdistetty kamerassa ja joissa on eri valotusaika.

"Tällaisista kokeilusta kannattaa aina ottaa opiksi: mikä toimii ja mikä taas ei. Jonain päivänä vastaan saattaa tulla toinen urheilulaji, jossa voin käyttää samaa tekniikkaa."

Tom antaa vinkin: "Kokeile eri valotusaikoja, ja yhdistä ne zoomaukseen ja panorointiin. Minulla on Canon PowerShot G7 X Mark II ja se sopii erinomaisesti panorointiin pitkillä valotusajoilla. Mielestäni panorointi toimii parhaiten, jos olet itse samassa suunnassa kuvattavan liikkeen kanssa. Mieti siis mikä on paras paikka kuvan ottamiseen."

4. Kuvaa odottamattomissa paikoissa

Marc Aspland työskentelee urheilukuvaajana Timesissa, joka on yksi Ison-Britannian suurimmista sanomalehdistä. Hän on myös Canon-lähettiläs, joka haluaa kokeilla Canon-välineitään erilaisissa paikoissa, kuten hevoskilpailuissa. "Otin tämän kuvan etäohjatulla kameralla noin 18 metrin päästä. Sijoitin kameran maaliviivalle, jotta saisin varmasti kuvan voittajasta. Kun hevoset lähestyivät maaliviivaan, otin kuvasarjan – 12 kuvaa sekunnissa – jotta etäohjattu varmasti taltioisi juuri oikean hetken. Onneksi voittaja tuli sisärataa lähellä kameraa, joten se näkyy suurempana kuvassa, kun taas kaksi keskellä olevaa hevosta näyttävät paljon pienemmältä.

"Kuva on onnistunut myös, koska hevosen askellus näkyy upeasti, valaistus on niin hyvä, että hevosen lihakset ja jockeyn kasvot näkyvät tarkkoina – voittoisan ratsastajan oranssi asu kruunaa otoksen. Se on todellinen voittajakuva."

Voit kokeilla Marcin tekniikkaa etäohjaamalla kameraa älypuhelimen Canon Camera Connect -sovelluksella (jos kamerassa on Wi-Fi-yhteys) tai käyttämällä langatonta kaukolaukaisinta. Voit myös käyttää kameran kääntyvää näyttöä kuvaamiseen epätavallisista paikoista tai kuvakulmista. "Älä tyydy tavanomaiseen", Marc kehottaa. "Ota kuvia sellaisista paikoista, joihin muut valokuvaajat eivät mene.

"Jos esimerkiksi kuvaat sateella juniorijalkapalloa, mene maalin taakse ja nappaa kuva hyökkääjää vastaan märällä kentällä liukuvasta puolustajasta."

5. Lisää kuviin uusia ulottuvuuksia

Canon-lähettiläs ja urheilukuvaaja Andrei Golovanov kertoo, että tarkoin harkittu tausta voi lisätä urheilukuvien kiinnostavuutta. "Päätin kuvata urheilijoita Moskovan maratonissa vuonna 2014 – kahta vuotta aiemmin olin jo ottanut muotokuvia voittajista," Andrei kertoo. "Tunsin jo entuudestaan parhaat kuvauspaikat reitin varrella: Moskovan keskusta ja Kremlin muuri. Aloitin Moskovan keskustasta, jossa taustalle on helppo sijoittaa pilvenpiirtäjiä. Löysin asfaltilta vesilammikon, jossa näkyivät samaan aikaan juoksijoiden jalat ja heijastuksena yksi Kremlin torneista. Kuva onnistui mielestäni erinomaisesti, ja se saikin ykköspalkinnon valokuvafestivaaleilla Ranskassa.

"Neuvon aloittelevia kuvaajia kehittämään taitojaan kuvaamalla erilaisia sommitelmia paikallisissa tapahtumissa, joihin osallistuminen on helppoa. Maratonit ovat hyvä kuvauskohde, koska ne ovat yleensä avoimia yleisölle. Pitkän matkan kisoja järjestetään ympäri vuoden, ja niissä on usein paljon aikaa ja tilaisuuksia kehittää kuvaustekniikkaa.

"Tutustu kuvausympäristöön ja etsi luova tapa kertoa tarinasi visuaalisesti. Kokeile esimerkiksi kuvaamista epätavallisista kuvauspaikoista, kuten väkijoukon yli, katsojien välistä tai jalkakäytävällä maaten. Heijastusten – kuten vesilammikon – käyttö on toinen hyvä keino. Etsi vettä tai kiiltäviä ikkunoita – joskus aurinkolasitkin toimivat hyvänä apuvälineenä. Perusohje on yksinkertainen: mitä enemmän otat kuvia, sitä paremmin onnistut."

Teksti: Natalie Denton

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A Canadian player tackles an Irish player in a rugby match. Photo by Richard Heathcote.

URHEILUKUVAUS

Ammattilaisen vinkkejä toimintakuvaukseen

Opi lisää urheilu- ja toimintakuvauksesta tutustumalla ammattikuvaajan vinkkeihin hänen kuvatessaan maastopyöräilijöitä.

Sports photographer Dave Rogers stands next to rugby player Martin Johnson on the pitch.

URHEILUKUVAUS

Näin otat parempia urheilukuvia

Urheilukuvauksen huippunimi Dave Rogers jakaa 10 parasta vinkkiään ja tekniikkaansa urheilukuvauksen parantamiseen.

The story behind the shot

URHEILUKUVAUS

Tarina kuvan takana

Viisi urheilukuvauksen ammattilaista neuvoo, miten saat upeita urheilukuvia.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin