autumn leaf on Kaffe’s muzzle

EOS RP ja vaihtuvien vuodenaikojen valot

Harri Tarvainen
Harri Tarvainen

Kesän vaihtuessa syksyksi alkaa pohjoisen valokuvaajien kulta-aika. Kylmät yöt muuttuvat taianomaisiksi usvaisiksi aamuiksi, ruska värjää maiseman ja ensimmäiset revontulet valaisevat yötaivaan. Kompakti täyden kennon EOS RP on mainio kumppani ruskaretken ikuistamiseen.

Harri Tarvainen on ulkoilma- ja toimintakuvaukseen erikoistunut ammattivalokuvaaja, joka kuvaa ja retkeilee yhdessä Instagramista tutun kiharakarvaisen noutajan Kaffen kanssa. Kaffen seikkailuja voit seurata @kaffegram -tilillä. Muista lukea myös Kaffen ja Harrin vinkit lemmikkikuvaukseen sekä urbaanien action-kuvien ottamiseen.

autumn

”Kaffe hyppää minua vasten Suomen pohjoisimmassa kolkassa Utsjoella ilta-auringon vielä hetken lämmittäessä telttaa. Yöstä tulee varmaan kylmä. Kuvasta sitä ei ehkä näe, mutta kädessäni on puhelin, jolla ohjaan kauemmaksi maahan asettelemaani kameraa. Wi-Fi yhteys mahdollistaa tällaiset vauhdikkaammatkin selfiet!”

Vuodenaikojen taitoskohdat tarjoavat ainutlaatuisia luonnonilmiöitä valokuvaajien iloksi. Syksyllä aurinko laskee aikaisemmin ja auringonlaskukuvia metsästävän ei tarvitse odottaa yömyöhään. Syksy on pitkään ollut lempivuodenaikani, tai ainakin yksi neljästä lempivuodenajastani!

camera and a coffee pan

Ruskaretki on ollut meillä jo perinteeksi muodostunut tapa jättää jäähyväiset kesälle. Viimeinen retki ennen kuin talvi alkaa, ja on aika kaivaa lumilaudat, sukset ja muut talvivälineet varastosta. Vaelluksilla kaikki varusteet kulkevat rinkassa ja joudun miettimään tarkkaan, mitä jaksan kantaa mukana. Eräälle ruskaretkelle lähtiessäni puntaroin pitkään, ottaisinko mukaan laajakulmaobjektiivin vai herkullisen pienpanimo-oluen. Illalle osui upeat revontulet, joita laajakulmaobjektiivilla olisi ollut mahtava kuvata, mutta minä nautin oluestani nuotion äärellä!


Pidemmälle vaellukselle otan mukaani vain yhden objektiivin. EOS RP:n kanssa itsestään selvä valinta on 24-105mm polttovälin omaava F4-aukon zoom-objektiivi, jolla kuvaan laajoja maisemia, mutta voin myös tarvittaessa zoomata lähemmäksi esimerkiksi vaikuttavia muotokuvia varten. Tällä retkellä halusin kuitenkin kokeilla kiinteää objektiivia. Kun zoomaaminen ei ole enää optio, joutuu kuvaaja liikkumaan enemmän mieleisen kuvakulman ja etäisyyden eteen!

autumn leaf on Kaffe’s muzzle

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivi on klassinen katukuvaajan, reissaajan ja dokumentaristin suosikki. Valovoimaisella F1.8-optiikalla onnistuu kuvaaminen hämärässä ja syväterävyyttä kontrolloimalla syntyvät näyttävät muotokuvat - joskin suhteellisen laaja objektiivi pakottaa kuvaajan lähelle kohdetta. Lähelle toki pääsee myös makro-ominaisuuden avulla.


Kuvaan usein ruskan värjäämiä lehtiä suoraan vastavaloon. Auringon valaistessa lehtiä takaapäin ne muuttuvat ikään kuin valon lähteiksi. Vaikutelma korostuu, jos saat lehtien taakse tummempia varjoja. Tällaisissa olosuhteissa usein alivalotan kuvaa hieman, jolloin kirkkaat värit korostuvat. Sama vinkki toimii myös auringonlaskuja kuvatessa! Tätä kuvaa varten asettelin kirkkaanpunaisen lehden Kaffen kuonolle ja kuvasin puiden oksien välistä suoraan vastavaloon. Suurella aukolla kuvatessa sain terävyysalueen kohdistettua juuri lehteen ja taustan sumennettua kauniiksi valohelmiksi.

morning mist

Pakkasyön jälkeen vesi on tyyni ja sen päällä leijuu usva. Auringon noustessa horisontin yläpuolelle ensimmäiset auringonsäteet värjäävät usvan kullanväriseksi. Ruohonkorret ovat vielä kuurassa varjossa, mutta ne kohdat, joihin auringonvalo osuu ovat sulia. Kun lämpötila pian nousee muutamankin asteen, usva ja taianomainen valo ovat jo poissa.


Yksi tärkeimmistä vinkeistä luonnon ja retkeilyn ikuistamiseen on olla liikkeellä oikeaan aikaan. Kaffe on kotona aamu-uninen, mutta retkellä ja teltassa nukkuessa hän usein haluaa aloittaa päivän heti auringon noustessa. Moni maaginen hetki olisikin jäänyt kokematta ilman Kaffen aikaista herätystä!

aurora borealis

Jos syksy tarjoilee maagisia aamuja, niin ei illatkaan hullumpia ole! Pimenevien iltojen myötä saapuvat myös revontulet ja revontuliennusteen kyttääminen muuttuu iltarutiiniksi. Revontulikuvaamisessa kameran lisäksi tärkein varuste on jalusta. Pitkällä valotusajalla yön himmeimmätkin valot muuttuvat näkyviksi. Yökuvaus kannattaa hoitaa manuaalisella kuvausohjelmalla, jolloin pääset itse määrittämään sekä aukon että valotusajan. Voit kokeilla asettaa aukoksi F4.0 (tai isompi, jos objektiivi on valovoimaisempi), valotusajaksi 20 sekuntia ja herkkyydeksi ISO 2000 ja kokeilla mitä öiseltä taivaalta löytyy.


Jos kuvat ovat liian tummia, nosta valotusaikaa pidemmäksi. Jos kuvat ovat liian vaaleita, voit laskea herkkyyden esimerkiksi ISO 800 -arvoon. Laaja, valovoimainen objektiivi ja kamera, joka kestää hyvin myös korkeampia kennon herkkyyksiä sekä tarkentaa tehokkaasti hämärässä helpottaa pimeässä kuvaamista paljon. Näitä ominaisuuksia EOS RP -järjestelmä tarjoaa, mutta otsalampun joudut vielä pakkaamaan reppuun pimeässä työskentelyä helpottamaan.


Seuraavassa jutussa paneudun öiseen kuvaamiseen ja revontulien metsästykseen vielä tarkemmin!