Pariisin lähiöiden ääniä
Tekijä: Joseph Penney
Pariisin pohjoislaidalla sijaitsevan Seine-Saint-Denisin esikaupunkialueen asukkaat polveutuvat Ranskan entisistä siirtomaista tulleista perheistä, jotka auttoivat Ranskan jälleenrakennuksessa sodan jälkeen. Alue on Ranskan köyhin kaupunkialue.
Vaikka monet täällä ovat syrjäytyneet, Ranskan kaupunkilähiöistä on lähtöisin useita tämän hetken kuumimmista näyttelijöistä, taiteilijoista ja muusikoista, muun muassa näyttelijä Omar Sy ja koomikko Jamel Debbouze. Kumpikin heistä on joutunut taistelemaan tiukassa istuvia stereotypioita vastaan.
Seine-Saint-Denisin alueen Montreuil'n lähiössä varttunut Ichon on 25-vuotias räppäri, jonka vanhemmat ovat kamerunilaisia siirtolaisia. Ichon haluaa musiikkinsa toimivan siltana Pariisin keskusta-alueen ja laiminlyötyjen lähiöiden välillä.
"Kun kerroin täällä kasvaneille lapsuudenystävilleni, että olin Pariisissa, he pitivät sitä mahtavana ja saavuttamattomana asiana." "He ajattelivat, ettei Pariisi ollut heitä varten, mutta minusta kyse on omasta valinnasta."
Ichon yhdistelee musiikissaan räppiä ja muita tyylilajeja. Musiikin lisäksi hän pitää ruoanlaitosta. Taipumuksen siihen hän on perinyt vanhemmiltaan, jotka pitävät ravintolaa Montreuil'ssä.
"Elämä on kuin musiikkivideo. Tavallaan kaikki on keinotekoista. Valitset itse imagosi ja elämäsi, oman musiikkivideosi", Ichon sanoo.
Myös Worms-T on Seine-Saint-Denisistä kotoisin oleva räppäri. Hänen perheensä on kotoisin Algeriasta, ja paikalliset kutsuvat häntä alueen numeron mukaan nimellä le 9-3.
Hän asuu vaimonsa ja isänsä kanssa, hakee tyttärensä koulusta joka päivä eikä käytä alkoholia tai tupakoi. Silti 28-vuotiaan artistin sanoituksissa viitataan hyvin erilaiseen lähiöelämään.
"Alueellamme eri yhteisöt toimivat todella tiiviisti yhdessä. Jos olisimme kaikki helppoa rahaa havittelevia väkivaltaisia rikollisia, täällä asuisi pelkästään rikkaita ihmisiä. Rikkaat ovat kuitenkin lähempänä Pariisin keskusta-aluetta.", hän sanoo.
Worms-T käsittelee sanoituksissaan itselleen tuttuja asioita: lähiöelämän vastoinkäymisiä, omaa La Rue La Vraie (Todellinen katu) -jengiä, rikoksia sekä nousua johtavaksi rap-artistiksi.
Hänen melankoliset sanoituksensa leikittelevät uhkakuvilla, joita monilla ranskalaisilla on betonilähiöistä. Todellisuudessa lähiö merkitsee hänelle kuitenkin paikkaa, jossa perhe ja ystävät ovat.
"Mikä ihmisiä yleensä kiinnostaa lähiöissä? Väkivalta. Siksi käsittelen sitä sanoituksissani", Worms-T kertoo. "On kuin avaisi sydämensä, mutta sydän onkin musta. Emme hyväksy sitä, millaisina meidät halutaan nähdä."
Siirtolaisuus ja identiteetti ovat Ranskassa puhutuimpia aiheita ensi vuoden presidentinvaalien ohella. Maahanmuuttovastaisten puolueiden kannatus lisääntyy kaikkialla Euroopassa, niin myös Ranskan oman äärioikeistolaisen Front National -puolueen.
Le 9-3 -ryhmän, nuorten artistien sukupolven taustat ovat erilaiset, mutta he ovat yhtä mieltä siitä, että lähiöt on eristetty yhteiskunnan ulkopuolelle ja niistä annetaan mediassa virheellisiä käsityksiä.
Suunnittelija Aisse N'diaye ilmentää mauritanialaisia juuriaan vaatemallistonsa, Afrikanistan, kautta.
Hänen uusin kokoelmansa on nimeltään "Liberte, Egalite, Affaire de papiers". Nimi on sanaleikki Ranskan kansallisesta tunnuslauseesta ja kuvastaa vastoinkäymisiä, joita siirtolaiset kohtaavat hankkiessaan henkilöllisyystodistuksia. Kokoelmassa on t-paitoja, joihin on painettu Pariisin afrikkalaisten lähiöiden nimiä ja joiden olkapäissä on PVC-muovisista ostoskasseista punotut epoletit.
"Afrikkalaiset naiset ovat vahvoja. Haluan kokoelmallani osoittaa heidän vahvuutensa ja itsenäisyytensä naisina, jotka ovat ylpeitä alkuperästään ja tietävät, mihin ovat menossa", N'diaye sanoo.
"Olen ranskalainen, mutta nyky-Ranskassa minua ei tunnusteta kunnon ranskalaiseksi. Kun jotain tapahtuu, syyllistä etsitään aina siirtolaisten tai muslimien joukosta."